Автор Тема: Проблем со заден трап на Сценик 2 , 1.5 дци  (Прочитано 8197 пати)

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4015
Одг: Проблем со заден трап на Сценик 2 , 1.5 дци
« Одговори #30 на: 27 Февруари 2014, 13:11:39 pm »
Оди прашај, убао на душата ќе ти дојде кога ќе го репарираш за неверојатни 170 еур :)

Отсутен biber

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 61
« Одговори #31 на: 27 Февруари 2014, 19:25:48 pm »
neznam sto ke reparira na nego, kako ke go podesi da bide prav pa uste i da ja zadrzi formata koga veke materijalot e oslabnat. za amrtizer znam sto mu pravi i jasno mi e do nekade sto znaci repariranje, ama za trapov cista tenekija, sto ke menja sto ke mu prai poim nemam

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9213
« Одговори #32 на: 28 Февруари 2014, 00:58:09 am »
не се секирај,тоа е железо не откажува туку така после 10тина години

ама затоа сите лагерчиња,гумици,запчаници и што уште не откажуваат,па треба да се сменат

Отсутен biber

• Јуниор
  • **
« Одговори #33 на: 28 Февруари 2014, 12:07:44 pm »
не се секирај,тоа е железо не откажува туку така после 10тина години

ама затоа сите лагерчиња,гумици,запчаници и што уште не откажуваат,па треба да се сменат

друже баш напротив, кај мене е криво железото :)
најдов половен за 100 евра. со монтажа ќе дојде околу 150. е сега незнам што е попаметно да го репарирам стариов или да купувам половен за кој незнам дека е 100% исправен. човеков ме убедува дека бил топ ама денес искрено никому не верувам на збор.

Отсутен nsx-r

• Легенда
« Одговори #34 на: 28 Февруари 2014, 18:21:23 pm »
како што реков,тоа не се криви така лесно

кај тебе е искривено најверојатно од судар или нешто слично ама сигурно не "по природен пат" ;)

убаво ти вика,твојов трап е ептен пепел,земи друг,најдобро оди со мајстор за да не испадне и тој крив репарирајте го тој и турете го на кола

Отсутен biber

• Јуниор
  • **
« Одговори #35 на: 28 Февруари 2014, 18:53:12 pm »
Еве решена е дилемата денес го средив и заштедив 160 евра xD Ова е тоа што најмногу ме нервира кај мајсториве, толку се способни да ти направат филм што и самиот ќе поверуваш дека е вистина. Отидов на две други места за проверка на трапот и да на двете места ми рекоа дека има мало отстапување ама не од десната страна кај што ме убедуваа претходниве него од левата. Штелуваа едно 20 мин и го дотераа. Возев денес на автопат и низ град и можам да кажам дека проблемот е решен 80%, оние 20% се веројатно до амортизерите кои се некаде 55%(стално различно покажува на секое мерење).
Smichka колата не е удрена друже, ова со трапов било фабричка мана. Неколку сервиси ми го потврдија тоа. Како и да е, сега се вози и се осекам ко друга кола да возам. Господ здравје да им даде на дечкиве што го решија проблемот.

Еве за некој ако се разбира параметрите пред да го штелуваат трапот беа вакви:

Лева страна-2.9 со 3.4  Десна страна 2.3 со 2.1
после штелувањето
Лева страна-2.1 со 2.7  Десна страна 2.1 со 1.5

што точно значат бројкиве поим немам, некој нагиб на тркалата битно е ок за сега

Отсутен nsx-r

• Легенда
« Одговори #36 на: 28 Февруари 2014, 18:59:16 pm »
е така веќе може

ок не викам дека е удрена,ама трап од фино лепо не се искривува

ама битно се поминало во најдобар ред

Отсутен biber

• Јуниор
  • **
« Одговори #37 на: 28 Февруари 2014, 19:10:44 pm »
да сменам уште амортизери, деновиве ќе ми кажат колку се во грчка и ќе видиме дали проблемот е 100% решен. ако не , токмакот xD

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6204
  • 69
« Одговори #38 на: 28 Февруари 2014, 19:26:02 pm »
Tocno taka...i meganite go imaat istiot problem...
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44386
  • Il Moderatore
« Одговори #39 на: 28 Февруари 2014, 20:35:54 pm »

Лева страна-2.9 со 3.4  Десна страна 2.3 со 2.1
после штелувањето
Лева страна-2.1 со 2.7  Десна страна 2.1 со 1.5

што точно значат бројкиве поим немам, некој нагиб на тркалата битно е ок за сега
Ако се правец и нагиб, тогаш повторно се бајаги различни лева и десна страна.  Ако првата бројка ти е правец, тогаш двете тркала ти се „во лево“ насочени. Ако втората бројка е нагиб, тогаш, на левава страна е преголем, ако е изразен во степени.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен biber

• Јуниор
  • **
« Одговори #40 на: 28 Февруари 2014, 23:42:44 pm »
@SaleSk од хардвермк форумот?

@Simo - Carrier166 ми рекоа дека доколку бројката е околу 2, но не повеке од 3 било во ред. Јас како лаик од механика осеќам само дека има подобрување во вожњата. Но за да не ми биде на мисла ке го однесам на уште еден сервис за центрирање да видам што ке ми кажат.

Лева страна 2.1 со 2.7  Десна страна 2.1 со 1.5 "исправка, немало минус на левото тркало"

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #41 на: 01 Март 2014, 02:47:15 am »
Тогаш е ок со правецот. Сепак нагибот е различен. Види и тој дали/како може да се среди.
Сега задните тркала кога гледаш од позади ти стојат веројатно вака: /    | . Едното поправо, другото поискривено..

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6204
  • 69
« Одговори #42 на: 01 Март 2014, 10:25:06 am »
@biber , да

Инаку овој проблем е познат со трапот кај ренолчињата. Во што се состои репарацијата. Имено го сечат па го варат. По варењето незнам колку тој трап ке биде безбеден. Дали ке има карактеристики кои ги имал пред сечењето и варењето...Еластичност, усукување итн итн... Секако дека не пошто со загревање на материјалот му се менуваат физичките својства.
Најдобро е да се замени со нов, или пак да се дотера како што пробале да го дотеруваат. Со подесување. Инаку се друго е само маскирање на проблемот.
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен biber

• Јуниор
  • **
« Одговори #43 на: 01 Март 2014, 10:46:16 am »
@ SaleSk те немам видено долго време другар, односно мене ме снема од форуми и слично кај ќе те видам :)
да го сече па влече па вари тоа само кај нас може. ако трапот е челик, вајда е некоја легура, со греење ќе стврдне што има шанса да пукне кога е многу ладно, или ако омекне може да се деформира бетер.
Е сега ако е фабричка мана ко што многу луѓе веќе потврдија лекот е само нов, бидејќи секојполовен е потенцијален фелер. Едино ако некој знае од која до која година се реноата со фалични тарпови па да барам некое поново годиште каде тој феелер фирмата го има отстрането после откривањето на истиот.
QSimo - Carrier166 ова е најмногу што можеше да се дотера. Да се осека од левата страна благо занесување но не ко претходно. Луѓево рекоа дека овие вредности биле прифатливи во граница ама еве сега идам баш до кисела вода да се консултирам и со нив

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #44 на: 01 Март 2014, 10:52:31 am »
Ако го правиш кај сервис „Мите“ за трапови, момците ќе направат се` што е во нивна моќ, во тоа сум се уверил самиот неколку пати :)