Автор Тема: Mobil, Total, Elf или какво масло ?  (Прочитано 1955343 пати)

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6830
Одг: Mobil, Total, Elf или какво масло ?
« Одговори #5910 на: 26 Ноември 2017, 15:18:02 pm »
Знам еден Фаворит кој не беше баш одржуван (Замена на уље и филтри со каснење) со истиот мотор од Фелиција 1.3 карб (Барем мислам дека горе доле се е исто со мали промени кај Фелицијата) и имаше поминато преку 300.000, така да мислам дека Фелицииве со редовно одржување и повеќе ќе поминат, проблем е што рѓосуваат како што ги газат годините, а моторите си работат одлично.

Имам пријател што се бави со автомобили, има 3 вакви мотори ремонтирано, односно полуремонтирано затоа кога што го отворил, сите три мотори биле одлични на лагерите на радилица, проблемот бил само во кариките. Овие мотори само на карики и дихтунг на глава се проблематични, чат пат хилзна може да пропадне пошто имаат пливачки хилзни, под нив има бакарни прстени кој може со тек на време да попуштат, па една хилзна да пропадне.
Али овие три работи, порамнување на глава, дихтунг и карики би те фатило докај 4-5000 денари. Ништо страшно барем според мене.

pokazzi mu go videovo na prijatelot: mozes i ti da gi poglednes

koga nekoj bara preporaka obicno se odi na taa varijanta koja e najdobra mozna sto moze da se najde na pazarot.
vo tvojot slucaj:
ti ne sakas da go napustis minimalniot standard za tvojot motor od minerlano maslo poradi X gore navedeni pricini, i toa e ok. no toa e minimum no vo nikoj slucaj ne mozze da bide optimum.
gradaciite 10w i 15w za Mk ne se optimalni. mozze da se vozat DA, no ima podobri opcii.
vo sushtina za tvojot motor mozzesh da go koristish najeftinoto maslo sto ke gonajdes vo MK. I da e pretocuvano i da e prelivano i sto li da e praveno motorno maslo minimalen standard e grupa I na bazni masla, ispod taa grupa ne postoi motorno maslo.
taka da i toa maslo sto go koristis od 77lubricants semi-synthetic 10w40 e MNOGU za tvojot motor, mozess komotno da se prefrlis na mineralno 10w40 i 15w40 i da si go menuvas sekoj 5000km, nema potreba da frlas pari po originalni masla. i da e fals i najeftinoto u svet maslo da e, e proizvodeno od Basis oil Stock Grupa I.
poglupo e da kupis 0w40 na pr. koe bi trebalo da bide od bazni masla Grupa 3,4 i 5, a ti stavile maslo od grupa 1 ili 2 toa e stvarno krazzba.
No vo tojot sluccaj NE postoi grupa 0 na bazni masla, taka da sekoe maslo sto kje go vidish mozes da go koristis ako ima ACEA specifikacija.
e sega kvalitetot na aditivite itn sto e kako e i ne e bitno ako go menjas na 5.000km.
znacci nie zborime za najdolnata najeftina klasa (ova kako preporaka) sto sepak moze da go koristis i sto gi ispolnuva minimum standardite za toj motor.

Имам вакви видеа гледано.

И сега она 10-40 од лубрикантот што го користам, во која група спаѓа од оние погоре што ми ги наведе ? Не е во најминималниот стандард што го бара моторот ?

Исто така имај го ова во предвид. Кај нас сите фелиции носат 1.3 мотор со постара спецификација, односно мотор од фаворит, тоа е мотор со ознака 135 (кај мене е 135.738 L)кој носи само карбуратор за вбризгување на горивото за да може во источниот пазар фелицијата во тогашно време да биде уште поефтина и полесно да се продава.
Од друга страна, за европски пазар, фелиција оди со 1.3 мотор, ознака 136, а тоа е МПИ варијантата која има поинаков клип и нормално нејзината цена на чинење била повисока.

Отсутен changetheoil savethecar

• Редовен
  • Пораки: 1049
  • Best Motors Worldwide
« Одговори #5911 на: 26 Ноември 2017, 16:19:40 pm »
FiLo:
ti si vo prednost so tvojot motor zatoa sto on prima sve: od Grupa I do grupa IV.
Momentalno ti koristis maslo od 77 od grupa II+ semi-synthetic toa e mesavina na bazni masla od grupa (I+II i III).
No toa e samo 70% od masloto drugite 30% e paketot na aditivi sto e vo nego.
vo tvojot slucaj ti mozes bukvalno se sto ke najdes na pazarot da koristis, no, pak ke kazzam paketot aditivi e isto taka biten. sekoja firma si ima svoi paketi. toa e razlikata vo cenata.
prasanje e sega sakas da ostanes na semi synthetic sakas da odis podole (na mineralno) illi sakas da odis pogore (full HC)
.
i siguren li si deka sakas da zadrzzish 10w za vo zima a ne 5w?

mineralno 5w nema.  semi synthetic 5w mozze da se najde.

ti fakticki se prefrluvas od ova:
77 MOTOR OIL SL/CF 10W-40 ova ima MB 229.1
na ova:
77 MOTOR OIL SM 5W-40   MB 229.3

no dokolku sakas da ostanes na 10W40 togas ova ti e podobro: od 77
MOTOR OIL SN 10W-40  MB 229.3

Alternativi za 10w40: so MB 229.3
eni i-Sint 10W-40
INA Delta Sint 10W-40
LUKOIL GENESIS ADVANCED 10W-40
MOL Dynamic Max 10W-40
Motul 6100 Synergie + SAE10W-40
MOTUL EXPERT S 10W-40
REPSOL ELITE Multivalvulas
Shell Helix HX6
Shell Helix HX7

---Best Motors Worldwide---
       (Oo=[][]=oO)

Отсутен FiLo

• Сениор
« Одговори #5912 на: 26 Ноември 2017, 16:35:58 pm »
Штом прима се (сепак и јас го знаев и ти само ми потврди дека овој мотор е развиван за стари спецификации на масла кои се на минерална база), а јас моментално користам масло од една средина која е подобра од оној минимум што треба да го ставам во овој мотор.
Мене упатството ми бара оној минимум од погоре според категоријата на масла на која си ги поделил, и успат ми вели на 15 000 км да го менувам.
Јас посекако не го чувам 15 000 затоа што ти наведов дека 15 000 би ги направил тек после 2 до 3 години возење.

И сигурен сум дека и понатаму ке продолжам со 10w пошто сигурен сум дека сум еден од ретките што става 10-ка масло во оваа марка на возило, нема некој таков што вози овакво возило а да не става минимум 15-40.

На лубрикантот, тие ми се двата избора што ти ги наведов погоре пошто другаров не ја увезува целата палета на масла што ја нуди фабриката.
Исто така и не увезува минерални масла 15-40 и 20-50 затоа што 15-40 денес веке никој не му користи, освен некои како нас од постара генерација на возила и успат 15-40 ми има кажано другаров, уште од фабрика набавната цена му е висока и тука треба да го продава по повисока цена од 10-40ките што ги увезува.

Од маслава што ми ги нудиш, еве конкретен пример мотулот 6100. Знаеш колку му е цената на тоа масло во 5 литарска канта ? 2150 денари.
Не фала, ти реков претходно што и како во однос на цената, се надевам ме читаш, не ми ги скокаш постовите. Фулл синтетски масла здравје боже на следното возило, се надевам далеку поново од ова.
Фала ти уште еднаш на советите и препораките, на следното поново возило се надевам би ги применувал овие совети, на сегашново што го возам, премија му е што ем му ставам 10w, ем и редовно му го променувам, можеби месец-два ке прекорачам, али во границите на одредена толеранција.
Ја кога ја купив, на последната фактура (сервисите и биле правени во Кико фаворит), постојано ставале фина масло и газдата ми ја предаде со масло испод минимумот на шипката.
Неможев да најдам никаде такво масло, па гуглајки од нет, видов дека тоа најверојатно е керка фирма на ЕЛФ, па првично ЕЛФ 15-40 дотурив.
После тоа постојано 10-40ка ставам, првично манол дефендер 10-40, па сега ова 77-цава.

• Редовен
  • Best Motors Worldwide
« Одговори #5913 на: 26 Ноември 2017, 17:03:46 pm »
pa sega ima i drugi ne samo motul:
kolku kosta ova?
INA Delta Sint 10W-40
http://www.ina-maziva.hr/hr/proizvod/ina-delta-sint-10w-40/5

mozes da go vozish podolgo nemoras da go menjas tolku kratko.

ili prasaj kolku ke ti dojde ova: od 77 lubricants

prednost e sto mozes da gi vozis podolgo. ne moras 1x godsno na 7000km da gi menjas.
       (Oo=[][]=oO)

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6991
  • Бенве сие бенве
« Одговори #5914 на: 26 Ноември 2017, 17:12:52 pm »
Уље, кај се продаваат овие 77лубрикантс што ги форсираш?

Отсутен ogledalo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 615
« Одговори #5915 на: 26 Ноември 2017, 18:08:49 pm »
Na felicija nekoj staval 10w40 i muabet se naprai 3 strani.
A sigurno znaete deka vo toyota kaj nas na novi vozila stavaat 10w40.

Отсутен FiLo

• Сениор
« Одговори #5916 на: 26 Ноември 2017, 18:23:27 pm »

Значи дефинитивно не ме доисчитуваш што пишувам. Ти кажав веќе дека другарот не ја увезува целата палета на масла од лубрикантиве, туку само одредени типови. Конкретно за 10-40, ги увезува само овие два типа на масла уште во првичниот пост:
Јас во моето возило (фелиција карбуратор 1.3) го имам ставено ова масло: https://www.77lubricants.nl/en/products/passenger-car-motor-oils/motor-oil-sl-10w-40/
Сега на нареднава промена сакам ова да го ставам, за нијанса е поефтино од претходниот тип 10-40: https://www.77lubricants.nl/en/products/passenger-car-motor-oils/motor-oil-slcf-10w-40/

Е само овие два типа на 10-40 што се на линковите ги увезува и ги имам како избор.

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2765
« Одговори #5917 на: 26 Ноември 2017, 22:21:42 pm »
A tebe Filo sto ti e dilemata?

za ednoto 77ka vika " refined mineral and synthetic base"
za drugoto  "re-refined mineral and synthetic base stocks"
Ako si veke zadovolen so ova maslo drugarti neka ti kaze koe e podobro.

Ako ne si zadovolen, zemi drugo polusintetsko 10W40 od Liqui Moly, Fusch Titan, Motul, Valvoline, imas golem izbor vidi po cena koe ti odgovara.
« Последно менување: 26 Ноември 2017, 22:31:33 pm M3V8 »

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34290
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #5918 на: 26 Ноември 2017, 22:42:19 pm »
Мењаш уље на кадетот иако стои така без да се користи?

4 години како не го возам, пред 2 години сменив масло откако претходно го измив моторот внатрешно со дизел.
Сега има Ликви Моли 10-40 MoS2 кое е работено околу 2 часа и со него е. Има некој адитив од Самад за зголемување на вискозноста. Па здравје на пролет пак ќе го сменам.

@FiLo на третиот клип е намалена компресијата и низ него дува гас, така да претпоставка е дека е карика пукната, ама сепак моторот работи многу убаво во просек. Кој го видел може да потврди.

• Редовен
  • Best Motors Worldwide
« Одговори #5919 на: 26 Ноември 2017, 23:15:48 pm »
Уље, кај се продаваат овие 77лубрикантс што ги форсираш?
@МАРЈАН прашај го @FiLo  пријател негов ги носел од Холандија оригинални биле, па затоа земал од кај него. Јас не ги форсирам, ама додуша мора да се напомене дека имаат MB-Freigabe така да сигурно не се лоши чим прошле бенчмарк на мб. Човекот сака стриктно од 77 поради сигурност дека не се фалс, па бараме алтернатива да остане на 10в40 ама барем да се префрли на појак адитив пакет од 229.1 на 229.3 па ќе видиме шо ќе искочи  ;D ;D
Мада за тој мотор минералка на 5.000 може да стави кое сака...
Ама ете бистриме виши математики  ;D ;D

(Oo=[][]=oO)

• Редовен
  • Best Motors Worldwide
« Одговори #5920 на: 26 Ноември 2017, 23:24:02 pm »

Значи дефинитивно не ме доисчитуваш што пишувам. Ти кажав веќе дека другарот не ја увезува целата палета на масла од лубрикантиве, туку само одредени типови. Конкретно за 10-40, ги увезува само овие два типа на масла уште во првичниот пост:
Јас во моето возило (фелиција карбуратор 1.3) го имам ставено ова масло: https://www.77lubricants.nl/en/products/passenger-car-motor-oils/motor-oil-sl-10w-40/
Сега на нареднава промена сакам ова да го ставам, за нијанса е поефтино од претходниот тип 10-40: https://www.77lubricants.nl/en/products/passenger-car-motor-oils/motor-oil-slcf-10w-40/

Е само овие два типа на 10-40 што се на линковите ги увезува и ги имам како избор.
@FiLo  izvini ne sfativ so baras, znaci striktno ova kao podobro izgleda:
MOTOR OIL SL 10W-40
https://www.77lubricants.nl/en/products/passenger-car-motor-oils/motor-oil-sl-10w-40/
mnogu sitni nijansi, ama imas bar MB-Approval 229.1 kaj ova SL.
sporedi cena so toa INA dal se tuka negde, INAta podobro e od ovie dve, ke mozes garant podolgo da koristis od 77kive.
Inace u princip ne ti treba preporaka za tvojot motor se sto ke najdes u regal ako e ACEA approved za passengar car mozzes da sipas, no limits.

(Oo=[][]=oO)

Отсутен FiLo

• Сениор
« Одговори #5921 на: 26 Ноември 2017, 23:54:23 pm »
A tebe Filo sto ti e dilemata?

za ednoto 77ka vika " refined mineral and synthetic base"
za drugoto  "re-refined mineral and synthetic base stocks"
Ako si veke zadovolen so ova maslo drugarti neka ti kaze koe e podobro.

Ako ne si zadovolen, zemi drugo polusintetsko 10W40 od Liqui Moly, Fusch Titan, Motul, Valvoline, imas golem izbor vidi po cena koe ti odgovara.

Конкретното прашање кон членот ми беше да видам размислување за конкретниот бренд на маслото што мисли.
Дискусијата затера во правец што членот смета дека треба да користам и јас, но и сите останати масла што имаат максимум 5w како првична бројка од градацијата и тука е целата дискусија.

izvini ne sfativ so baras, znaci striktno ova kao podobro izgleda:
MOTOR OIL SL 10W-40
https://www.77lubricants.nl/en/products/passenger-car-motor-oils/motor-oil-sl-10w-40/
mnogu sitni nijansi, ama imas bar MB-Approval 229.1 kaj ova SL.
sporedi cena so toa INA dal se tuka negde, INAta podobro e od ovie dve, ke mozes garant podolgo da koristis od 77kive.
Inace u princip ne ti treba preporaka za tvojot motor se sto ke najdes u regal ako e ACEA approved za passengar car mozzes da sipas, no limits.

Ок фала ти. Сепак јас првично ти барав општо мислење за фабриката и маслата што ги произведува. Тоа што ја затеравме во друг правец дискусијата, нејсе фала ти на советите, еве ти кажувам на следното возило ако е доста поново од сегашното, посекако нема да ставам масло со 10w градација, него сигурно како минимум ке биде 5w.

@FiLo на третиот клип е намалена компресијата и низ него дува гас, така да претпоставка е дека е карика пукната, ама сепак моторот работи многу убаво во просек. Кој го видел може да потврди.

Ок сето тоа, али како до заклучокот дека мојот мотор нечини/не е зачуван ? Ако сакаш да дојдам, да ја слушнеш и како работи и да се увериш дека на ауспух нема ниту мирис ниту пак сив чад, само бел кондензат од плинот што согорува.
Сега и откако ја ремонтирав расплињачата и го сменив филтерот за плин, немам никакви редуцири на усисот, се е во фабричка состојба.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34290
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #5922 на: 27 Ноември 2017, 01:34:00 am »
Ок сето тоа, али како до заклучокот дека мојот мотор нечини/не е зачуван ? Ако сакаш да дојдам, да ја слушнеш и како работи и да се увериш дека на ауспух нема ниту мирис ниту пак сив чад, само бел кондензат од плинот што согорува.
Сега и откако ја ремонтирав расплињачата и го сменив филтерот за плин, немам никакви редуцири на усисот, се е во фабричка состојба.

Ако де, и тоа може. И јас возикам втора Фелиција чат-пат, пампур не и е рамен ама вртат клипојте. Може и твојата да се проба.

Отсутен FiLo

• Сениор
« Одговори #5923 на: 27 Ноември 2017, 02:05:24 am »
Да не ја урочувам, засега воопшто не чади, нема никаков дим откако е кај мене. Од друга страна, последните 2 месеци мирисаше на јаки издувни гасови на ауспух, плус напред кај филтерот за воздух труеше на плин, не влечеше убаво на плин и трошеше прилично многу. Сето тоа заради скината мембрана во расплињачата, а слабото влечење заради затнат филтер на плин, до сијалица го приближував и не поминуваше светлина низ него. Гарант малкумина знаат дека на вакви најобични плински системи, во тој електровентил пред расплињачата има и филтер за плин.
Сега тоа е средено и си работи тамам.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6811
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #5924 на: 27 Ноември 2017, 07:20:14 am »
Само да спомнам вака, ако се чува колата во гаража, во склоп на куќа/стан, на надворешна -20, вгаража евентуално можи падни само некој степен под нулата.