Автор Тема: Mobil, Total, Elf или какво масло ?  (Прочитано 1955920 пати)

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2765
Одг: Mobil, Total, Elf или какво масло ?
« Одговори #5850 на: 22 Ноември 2017, 15:14:01 pm »
@NeVeNR  ova se premnogu mali razliki vo viskozitet za da moze masloto da e problemot za tecenje na turboto, i dvete sintetski masla.
Jas ne bi go menuval masloto ako ne e za promena pred da dijagnosticiram kaj nekoj asalen majstor za turbini.
A kakva ni e situacijata za turbini kaj nas trista prikaski ke cues.
Postrucnite za turbo ke mozat poveke da kazat.

Отсутен NeVeNR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 984
« Одговори #5851 на: 22 Ноември 2017, 15:38:42 pm »
@changetheoil savethecar
 Колата се вози 60 посто отворено, 40 посто градска, 25-30000км годишно.
 За просечна брзина треба да проверам на борд, па да кажам.
 Кастролот е менуван на некои си од 10 до максимум 15000км. Немаше потреба за дотурање, значи минимално
 трошела од маслото.
 Колата нема ДПФ затоа што е од постарите ХДИ (2006 година)

@M3V8
Ептен симптоматично ми беше тоа што после ставањето на Тоталот колата почна да троши 0,3-0,4 литри повеќе гориво и почна да се слуша на забрзување звук на шуштење, кој го имаше и порано ама сега малку повеќе. Исто мислам и дека колата работи понемирно во лер. Е сега бидејќи до нова година ќе ги извозам тие 9000км што сим ги планирал за Тоталот, се мислам дали месец ипол порано да сменам и да расчистам со тоа дали е причина маслото. Сепак 12,1 и 13,6 не е мала разлика, барем јас лаички така гледам. За турбини дефинитивно се одлучив кај тој во Велес, се гледа дека човекот е многу стручен и не е некој преварант, ама треба да му однесам демонтирана турбина. А сите останати пропратни елементи како што се црева и интеркулер пак ќе останат под знак прашалник.
« Последно менување: 22 Ноември 2017, 15:44:25 pm NeVeNR »
Зини да ти кажу.

Отсутен changetheoil savethecar

• Редовен
  • Пораки: 1049
  • Best Motors Worldwide
« Одговори #5852 на: 22 Ноември 2017, 17:25:19 pm »
@changetheoil savethecar
 Колата се вози 60 посто отворено, 40 посто градска, 25-30000км годишно.
 За просечна брзина треба да проверам на борд, па да кажам.
 Кастролот е менуван на некои си од 10 до максимум 15000км.
 Колата нема ДПФ затоа што е од постарите ХДИ (2006 година)

@M3V8
Ептен симптоматично ми беше тоа што после ставањето на Тоталот колата почна да троши 0,3-0,4 литри повеќе гориво и почна да се слуша на забрзување звук на шуштење, кој го имаше и порано ама сега малку повеќе. Исто мислам и дека колата работи понемирно во лер. Е сега бидејќи до нова година ќе ги извозам тие 9000км што сим ги планирал за Тоталот, се мислам дали месец ипол порано да сменам и да расчистам со тоа дали е причина маслото. Сепак 12,1 и 13,6 не е мала разлика, барем јас лаички така гледам. За турбини дефинитивно се одлучив кај тој во Велес, се гледа дека човекот е многу стручен и не е некој преварант, ама треба да му однесам демонтирана турбина. А сите останати пропратни елементи како што се црева и интеркулер пак ќе останат под знак прашалник.
@NeVeNR
мобил 1 есп формула 5в30  макс. 15.000км

Со оглед на тоа дека немаш ДПФ можеш да користиш и масла
5в40 и 0в40 со спецификација МB229.50
https://bevo.mercedes-benz.com/bevolistenmain.php?content_action=showselect&navigation_path=bevolisten&language_id=0&blatt=229.5&suchbegriff=

koi masla:

Mobil (Mobil1, Super 3000)
Motul (Serija 8100)
BP (BP,Castrol,Aral)
Shell (Shell Ultra linijata)
Petronas Syntium 7000
Fuchs Titan SuperSyn
LM

za zal Ravenol ne znam dali mozze da se najde vo MK.
Ako da pogledni go ova cudo: RAVENOL SSL SAE 0W-40
https://www.ravenol-shop.de/media/pdf/63/4e/5a/1111108_RAVENOL_Super_Synthetik_Ol_SSL_SAE_0W40_EN.pdf

Characteristics Unit Data Audit
Colour brown visual
Density at 20°C kg/m³            843           EN ISO 12185
Viscosity at 40°C mm²/s         74,4           DIN 51 562
Viscosity at 100°C mm²/s       13,25         DIN 51 562
Viscosity index VI               182     ISO 2909
CCS Viscosity at -35°C mPa*s 4560 ASTM D5293
Low Temp. Pumping viscosity (MRV) at -40°CmPa*s 21.300 ASTM D 4684
Pourpoint °C - 60 ISO 3016
Noack Volatility % 8,5 ASTM D5800/b
Flash point °C 236 ISO 2592
TBN mg KOH/g 10,0 DIN ISO 3771
Sulphated ash %wt. 1,21 DIN 51 575
HTHS Viscosity mPa*s 3,7 CEC L-36-A-97
« Последно менување: 22 Ноември 2017, 21:09:42 pm changetheoil savethecar »
---Best Motors Worldwide---
       (Oo=[][]=oO)

Отсутен M3V8

• Редовен
« Одговори #5853 на: 22 Ноември 2017, 20:01:59 pm »
@NeVeNR
Relativno e mala razlikata vo viskozitetot so ogled na toa sto W40 grupa na masla se onie koi imaat viskozitet na 100 stepeni pomegu 12.5 i 16.3. W30  maslata se so viskozitet  pomegu 9.3 i 12.5.
Zatoa, 12.1 vo odnos na 13.6 e mala razlika vo toj pogled, tuka se blisku pod i nad delbata po grupi ( ne e ednoto 10 a drugoto 15-na kraevite od dijazaponot, pa da si napravil nekoj ekstrem).
Nema golema razlika vo viskozitet pomegu W30kata i W40 sto si gi koristel.

Nesum majstor za turbini. Ama stvarno ne veruvam deka e do viskozitetot na masloto vo ovoj slucaj, taman rabota ako taka turbinite protekuvale na tolku mala promena.
Moze samoto maslo nesto da ne e vo red, ili nekoj drug defekt.
Imas preku 200.000km i turbinata moze da ti otkaze bilo koga, mozda e koincidencija.

Kako i da e, ionaka masloto ti e za menjanje pa smenigo.
Ja bi go stavil istoto so koe predhodno sum nemal problem, da ne mu mislis pak deka e do masloto.
Catrolot edge 5w30 sto si go koristel  e edno od podobrite pa nemozes mnogu da zgesis dal ke go zemes nego ili Mobil ili Motul ili ostanati premium brendovi, se dodeka e original.
Ionaka vozis po 30.000km godisno, i taman pred leto ke si stavis proverena 5W40ka.

Отсутен NeVeNR

• Јуниор
  • **
« Одговори #5854 на: 22 Ноември 2017, 21:59:01 pm »
@M3V8  @changetheoil savethecar

Фала ви на одговорите, турбината секако дека ми е во план за проверка и средување уште од кога ја донесов колата тука, а за маслата кај нас мислам дека најголем проблем е тоа што не знаеме дали се оригинал. Решeржирав на интернет и сфатив дека е битно да е маслото со PSA 71 2290 препорака и acea c2. Би се држел цела година до 5w30 затоа што претходното возев други два турбо дизела со 200 000км и си немаа мака со турбините а цело време беа на 5w30 брендирани масла.

Зини да ти кажу.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
« Одговори #5855 на: 23 Ноември 2017, 07:47:04 am »
5-30 е вистинското масло за тој мотор. Спецификацијата е PSA B71 2290 колку што ми текнува и такво масло во 5-40 не ни постои. Нема никаква логика и потреба да се става 5-40 масло на мотор кој што стриктно работи на 5-30 или на 0-30.

И повторно се прават исти елементарни грешки по 400 страници пишувања. Дали било 12.5 или 14.5 високозноста на 100 степена и според тоа се водите кое масло било демек подобро за моторот е во најмала мера огромна глупост.

Значи, барај си  PSA B71 2290 спецификација и купи масло без разлика на брендот. Најважно е да е оригинал.

Отсутен M3V8

• Редовен
« Одговори #5856 на: 23 Ноември 2017, 12:10:22 pm »
Aj togas procitaj uste ednas mozebi podobro ke vidis za sto se zborese poslednive stranici pred da procenuvas glupost. Tuka zborevme za mnogu bitni parametri.
Ne se zborese dali e podobro maslo so viskozitet 12.5 ili 14.5 samo po toj eden kriterium. Tuku dali moze da mu protece turbinata od pogusto maslo?

Inace ne postoi eden najdobar viskozitet za eden ist motor za site klimatski uslovi i site uslovi za vozenje.
Zarem mislis eden ist motor ke mu bapnes 5W30 i isto ke mu bide dali ke vo vozis vo Svedska, Germanija, Makedonija ili Afrika?
Edna ista specifikacija na maslo koja ja bara motorot ja ispolnuvaat masla vo nekolku gradacii, i se bira spored klimata/uslovite na vozenje dali ke stavis 5W30 ili 5W40 ili 0W30, 0W40.

Отсутен stavrov

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 517
« Одговори #5857 на: 23 Ноември 2017, 12:24:25 pm »
Aj togas procitaj uste ednas mozebi podobro ke vidis za sto se zborese poslednive stranici pred da procenuvas glupost. Tuka zborevme za mnogu bitni parametri.
Ne se zborese dali e podobro maslo so viskozitet 12.5 ili 14.5 samo po toj eden kriterium. Tuku dali moze da mu protece turbinata od pogusto maslo?

Inace ne postoi eden najdobar viskozitet za eden ist motor za site klimatski uslovi i site uslovi za vozenje.
Zarem mislis eden ist motor ke mu bapnes 5W30 i isto ke mu bide dali ke vo vozis vo Svedska, Germanija, Makedonija ili Afrika?
Edna ista specifikacija na maslo koja ja bara motorot ja ispolnuvaat masla vo nekolku gradacii, i se bira spored klimata/uslovite na vozenje dali ke stavis 5W30 ili 5W40 ili 0W30, 0W40.
Јас мислам дека може да ставиш друго масло само ако според спецификацијата на производителот можеш да бираш. Кај мене на пример според спецификација треба да користам масло со 507.00 спецификација и на секоја страна што сум проверил за мојот мотор се препорачува 5w30 масло. Јас можам да ставам 5w40 ама тогаш треба да одам на ризик додека со 5w30 да не се подречам до сега сум немал никаков проблем.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Отсутен NeVeNR

• Јуниор
  • **
« Одговори #5858 на: 23 Ноември 2017, 12:40:39 pm »
Дискусијата што се разврза е баш конструктивна и ми помага да научам нешто што за што порано многу не сум се замарал а е многу битно и сите предлози ќе ги земам во предвид. Уште нешто интересно:

Total 9000 било препорака за 1.6 hdi од ПСА во периодот кога немало уште Ineo 5w30, оттогаш неофицијално се сменила препораката да се става Ineo не само во моторите со DPF за кои што е првично наменето, туку и на тие без DPF. Се смета дека најголемиот проблем со турбините кај овој мотор е од несоодветното масло.
Како второ, јас сум сопственик скоро две години на колава, претходно колата ја возев во еден од најладните предели на Германија, каде од ноември до март е скоро секогаш под нула температурата, а неколку месеци стигнува и до минус 10 па и до минус 20. За тој период и за тие поминати скоро 30000 км колата имаше три пати сменето масло, два пати 5w30 и еднаш 0w30. Можам да кажам дека во тие услови колата помирно работеше, отколку тука со 5w40 ама за тоа може да влијае многу и лошото гориво кај нас.
Како трето што исто ме заинтересира, е маслово ARAL High Tronic J 5w30, ги има препораките од ПСА а има вискозност 10,4. Да не е многу тоа? Или да го ставам него, за промена од 13,6 на 10,4? Што мислите?
Зини да ти кажу.

• Редовен
  • Best Motors Worldwide
« Одговори #5859 на: 23 Ноември 2017, 13:30:02 pm »

Јас мислам дека може да ставиш друго масло само ако според спецификацијата на производителот можеш да бираш. Кај мене на пример според спецификација треба да користам масло со 507.00 спецификација и на секоја страна што сум проверил за мојот мотор се препорачува 5w30 масло. Јас можам да ставам 5w40 ама тогаш треба да одам на ризик додека со 5w30 да не се подречам до сега сум немал никаков проблем.

@stavrov: vw50700 norma postoi samo so 5w30 i 0w30  mi se cini, nema 5w40 i 0W40 masla. taka da ti si normativno prinuden da ja koristis taa gradacija.

(Oo=[][]=oO)

Отсутен stavrov

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 517
« Одговори #5860 на: 23 Ноември 2017, 13:33:38 pm »

@stavrov: vw50700 norma postoi samo so 5w30 i 0w30  mi se cini, nema 5w40 i 0W40 masla. taka da ti si normativno prinuden da ja koristis taa gradacija.
Па да јас посочив за мојата кола, додека за други мотори со 504.00 спецификација или незнам како е за други мотори имаат можност да бираат какво масло со каква градација да стават.

• Редовен
  • Best Motors Worldwide
« Одговори #5861 на: 23 Ноември 2017, 13:42:43 pm »
5-30 е вистинското масло за тој мотор. Спецификацијата е PSA B71 2290 колку што ми текнува и такво масло во 5-40 не ни постои. Нема никаква логика и потреба да се става 5-40 масло на мотор кој што стриктно работи на 5-30 или на 0-30.

И повторно се прават исти елементарни грешки по 400 страници пишувања. Дали било 12.5 или 14.5 високозноста на 100 степена и според тоа се водите кое масло било демек подобро за моторот е во најмала мера огромна глупост.

Значи, барај си  PSA B71 2290 спецификација и купи масло без разлика на брендот. Најважно е да е оригинал.
@vlatko.klp  obicno maslata ne ispolnuvaat samo edna specifikacija nego i povekje, podobro e, preporaclivo e, da se bara maslo koe minimum pokraj maticnata norma ja ispolnuva i MB Normata.
Isto taka imas masla na pazarot koi nemaat strikten APPROVAL od proizvoditelot nego ja zemaat najrigoroznata norma toa najcesto e MB-Freigabe.
Odkoga masloto ke dobie MB-Freigabe proizvoditelot na masloto pisuva: odobreno od MB-xxx.xx a pokraj toa se preporacuva i za: xxx,xxx...
Osven Total/Elf koi se francuski firmi, ne znam drug proizvoditel koj striktno saka i bara po sekoja cena approval od renault, PSA itn...
obicno se odi na MB i VW/Porsche, ako masloto gi pomine tie testovi so 99,9% garancija  mozze da se kazze deka e preporaclivo i za site ostanati, ako ne se raboti za nekoj vonseriski mnogu specificen motor.
pogotovo vo ovoj slucaj koga imame obicen turbo dizel bez dpf, covekot ima mnogu mozznosti.
Ako go limitiras na taa norma ke zakacci nekoe total staro maslo koe i ne e bas mozebi najoptimalnoto posle 10 godini tehnoloski razvoj na pazarot.

Sto e tolku specificno so ovaa specifikacija: PSA B71 2290  sto samo ovaa mora da ja bira?

(Oo=[][]=oO)

• Редовен
  • Best Motors Worldwide
« Одговори #5862 на: 23 Ноември 2017, 13:49:38 pm »

Па да јас посочив за мојата кола, додека за други мотори со 504.00 спецификација или незнам како е за други мотори имаат можност да бираат какво масло со каква градација да стават.

vw 50400 e za benzinci limitirana isto na 5w30 a vw507700 za dizeli toa e razlikata.

5w30 e poekonomicna vo grad pomalku trosi motorot, site germanski proizvoditeli se na 5w30. poradi paris klima dogovorot. germanija mora da gi ispolni tie uslovi i mora da se stedi segde izdubni gasovi gorivo itn..
zatoa namaluvanjeto na baznite masla na gradacija 5w30 mora da se izramni so pojaki aditivi i pokompleksni hemiski procesi vo sozdavanje na maslata.
zatoa aditiv paketot kaj normata vw504/507 porsche c30 e najmoderniot na pazarot i se preporacuva za vozila so dpf so gradacija 5w30 kako vo tvojot slucaj.

(Oo=[][]=oO)

• Редовен
  • Best Motors Worldwide
« Одговори #5863 на: 23 Ноември 2017, 13:55:35 pm »
Дискусијата што се разврза е баш конструктивна и ми помага да научам нешто што за што порано многу не сум се замарал а е многу битно и сите предлози ќе ги земам во предвид. Уште нешто интересно:

Total 9000 било препорака за 1.6 hdi од ПСА во периодот кога немало уште Ineo 5w30, оттогаш неофицијално се сменила препораката да се става Ineo не само во моторите со DPF за кои што е првично наменето, туку и на тие без DPF. Се смета дека најголемиот проблем со турбините кај овој мотор е од несоодветното масло.
Како второ, јас сум сопственик скоро две години на колава, претходно колата ја возев во еден од најладните предели на Германија, каде од ноември до март е скоро секогаш под нула температурата, а неколку месеци стигнува и до минус 10 па и до минус 20. За тој период и за тие поминати скоро 30000 км колата имаше три пати сменето масло, два пати 5w30 и еднаш 0w30. Можам да кажам дека во тие услови колата помирно работеше, отколку тука со 5w40 ама за тоа може да влијае многу и лошото гориво кај нас.
Како трето што исто ме заинтересира, е маслово ARAL High Tronic J 5w30, ги има препораките од ПСА а има вискозност 10,4. Да не е многу тоа? Или да го ставам него, за промена од 13,6 на 10,4? Што мислите?
BP=CASTROL=ARAL
Aral hightronic i supertronic se odlicni masla so sredna cena. baznite masla na aral i castrol se od bp. high quality. vw koristi castrol.

ako se odlucis za 5w30 najdobra preporaka ti e norma vw50700 a najdobar kandidat tamu ti e mobil1 esp formula.
selektiraj po norm vw50700 i ke vidis kakvi kandidati ke dobies.

(Oo=[][]=oO)

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
« Одговори #5864 на: 23 Ноември 2017, 14:13:03 pm »
Еве, научивме и дека 5-30 се користи во Германија поради париз договорот. Секој ден човек учи по нешто ново.

Инаку да ти одговорам на претходното прашање во врска со PSA B71 2290. PSA B71 2290 Peugeot engine oil specification introduced in 2009. B71 2290 is a low-SAPS oil intended for engines with diesel particulate filters and with Euro 5 emission standards. General specifications are: ACEA C2 or C3 with additional Peugeot-Citroen tests. Described by Peugeot-Citroen as "Synthetic Anti Pollution 5w-30" engine oil and equivalent to Total Activa Total Quartz INEO ECS.