Автор Тема: Mobil, Total, Elf или какво масло ?  (Прочитано 2197905 пати)

Отсутен Peconi

• Редовен
  • Пораки: 2948
Одг: Mobil, Total, Elf или какво масло ?
« Одговори #5520 на: 17 Август 2017, 13:04:08 pm »
Да но сепак за моето возило е минимум C3, секако нема да му штети понова спецификација. Но цената на C3 претпоставувам дека е пониска.

zavisi koj brend bi go odbral, kaj nekoj e poskapa kaj nekoj poeftina ali neznachitelno 200/300 den na kanta

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #5521 на: 17 Август 2017, 18:27:54 pm »
Советникот на страната на ликви моли баш и не го дава ова масло како препорака... дава 4600 и 4200.
Ne im e tacen sovetnikot. Procitaj vo PDF-ot, soecijalno dizajnirano za Renault, specijalno za RN720

Sent from my Redmi 3 using Tapatalk

Отсутен changetheoil savethecar

• Редовен
  • Пораки: 1056
  • Best Motors Worldwide
« Одговори #5522 на: 20 Август 2017, 10:17:25 am »
да поголемиот дел од маслата што се продаваат се добиени како нуспродукт од преработка на нафтата

Па не ќе да е така.

Како нуспродукт од преработка на нафта се добива само маслената база. ОД маслена база до масло има ехееее уште колку.
Тоа ти е како да кажеш зошто Џек Даниелс да кошта 1500 денари за литро кога литро 96% алкохол во аптека е 80 денари, тешка и ноторна глупост

Nema druga filozofija toa e toa, mm se dobiva kako nusprodukt pri proizvodstvo na goriva, najbiten faktor e kvalitetot na surovata naftata(cistota kolku sulfati sodrzzi) i posle paketot aditivi. Cenata na mm zavisi od mnogu drugi faktori ama ne od sirovinite. Zatoa ima svetski institucii koi davaat certifikacija na mm bez koe ne mozze vo pazar da se pustat, na acea ili API ne i e bitno kolku kosta mm vo maloprodazzba, pokraj Ovie megjunarodni institucii imas i specifikacii na proizvoditelite, na niv isto ne im E vazzno kolku kosta mm,  zemi MB na pr ke najdes mm od 5 do 15eur litar za ista specifikacija.
---Best Motors Worldwide---
       (Oo=[][]=oO)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #5523 на: 20 Август 2017, 13:07:57 pm »

Nema druga filozofija toa e toa

Значи не е тоа-тоа. Убаво ти образложив горе и престани да шириш дезинформации. Тоа ти е муабетза деца од 4 години, а не за тука.

Sent from my Redmi 3 using Tapatalk

Отсутен ChooseUsername

• Почетник
  • *
  • Пораки: 35
« Одговори #5524 на: 20 Август 2017, 15:48:14 pm »
Некое густо уље за подмачкување врати од кола да ми препорачате ?

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
« Одговори #5525 на: 20 Август 2017, 15:56:42 pm »
За шарки ако ти е, имаш од Сонакс и слични универзален подмачкуваш. Да не шлакаш со грес. :)

Отсутен ChooseUsername

• Почетник
  • *
« Одговори #5526 на: 20 Август 2017, 16:12:50 pm »
И за шарки и за граничникот пошто таму гледам фаќа малку и вади благо чкрипење при отварање на вратите. Тоа на сонакс како изгледа и каде можам да го најдам .

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #5527 на: 20 Август 2017, 19:21:09 pm »
И за шарки и за граничникот пошто таму гледам фаќа малку и вади благо чкрипење при отварање на вратите. Тоа на сонакс како изгледа и каде можам да го најдам .
Земи машинска маст, за хомокинетички зглобови, намачкај малку само, она ќе си се разнесе самата каде треба. Ќе ја пребришуваш на година дена оти ќе собира прашина и тоа е тоа.

Отсутен ChooseUsername

• Почетник
  • *
« Одговори #5528 на: 20 Август 2017, 23:30:25 pm »
Благодарам за советите .

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7211
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #5529 на: 21 Август 2017, 07:52:41 am »
Не знам дали е глупо ама една капка со шприц со игла на шарките од вратата, хидраулично масло старо 6-7 години од лукоил и еве 3 години нема сквичено повторно кај мене. Значи нема потреба од купување специјални продукти, нема да падни вратата ако му капниш било што ти се наоѓа низ дома.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #5530 на: 21 Август 2017, 08:08:22 am »
Мене овие ме нервираа, одвреме навреме пуштаа некој звук

Ги поминав прво со WD40, после една рука со DB2-68

Мирна глава ...

Отсутен ace-106

• Сениор
  • Пораки: 3468
« Одговори #5531 на: 21 Август 2017, 11:06:25 am »
@Cuore Sportivo Троши го уљенцето после ке бараш.  :D

Отсутен Johnny625

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 195
« Одговори #5532 на: 21 Август 2017, 11:21:23 am »
Не знам дали е глупо ама една капка со шприц со игла на шарките од вратата, хидраулично масло старо 6-7 години од лукоил и еве 3 години нема сквичено повторно кај мене. Значи нема потреба од купување специјални продукти, нема да падни вратата ако му капниш било што ти се наоѓа низ дома.

Потврдено и од мене. Густо хидралулично масло (Хидрол 90). Скоро и да нема подобро масло за подмачкување. Густо е, не капе каде ќе ставиш и не мириса скоро ич. Нема никаква потреба за нешто повеќе, ментеше (шарка) е да го е*ам.  ;D

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7067
  • хаУс мајстор
« Одговори #5533 на: 21 Август 2017, 14:23:08 pm »
И кaј мене требa дa си ги средaм шaрките, нo предхoднo мoрa првo дoбрo дa се исчистaт, пoштo некoј имa стaвaнo незнaм штo и рaсшљaкaнo е секaде. Дoбри сoвети дaдoвте.
Нaзaд нa темaтa, лaни стaвив Мoтул нa Пaсaтoт бидејќи имaв дoбрo искуствo сo негo и нa Пoлoтo. Дoбрo си е мaслoтo и кaј дизелoв, нo, мислев декa гo трoши и искренo пoјмa немaв oд кaде, пoштo ни димеше, ни кaпеше некaде пoд кoлa, се дoдекa пред некoј ден нa прoверувaње нa шипкa и дoтурaње, приметив декa oкoлу кaпaчетo кaј штo се стaвa мaслo, нaјверoјaтнo не дихтувa дoбрo. Oкoлу истoтo беше се рaзлеaнo. У плaн ми е денoвиве дa гo менувaм сo редoвниoт сервис, сo тoa штo лaни мислaм декa нaпрaвив уткa, увидувaјќи јa тукa нa фoрумoт. @Peconi знaм декa некaде, мoже и тукa гo прoчитaв, нештo сo спецификaциите беше. Тaкa дa кaжуј зa 1.9TDI PD 74kw штo Мotul дa земaм и кoјa му е ценaтa? Ќе гo терaм уште еднa сезoнa, секaкo сo нoвo кaпaче, пa дa видиме.

Отсутен Peconi

• Редовен
  • Пораки: 2948
« Одговори #5534 на: 21 Август 2017, 18:33:28 pm »
specific 505.01 5L 2.800 den
kaj ziveesh da ti kazam kaj imash najblisku