Автор Тема: Mobil, Total, Elf или какво масло ?  (Прочитано 1961515 пати)

Отсутен sinisa

• Редовен
  • Пораки: 1207
Одг: Mobil, Total, Elf или какво масло ?
« Одговори #3255 на: 28 Мај 2015, 11:10:15 am »
Не знам, не ми спомна за Мотул. А и да ми спомнеше, чинам Мотулот дека беше троа поскап.
Е поскапо е, најубаво да си земеш сам уље и да ти го смени.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44368
  • Il Moderatore
« Одговори #3256 на: 28 Мај 2015, 12:21:21 pm »
да.. оливер... ама оливер е вработен во таа фирма и ништо повеќе...

незнам зашто не си бил задоволен од маслото од кај нив, ама те уверувам дека е оригинално. сигурен сум...

Ако било оригинално значи не го бива.
Јас ставив ELF 10-40 Competition ST и веднаш штом го ставив осетив дека тропа цел мотор внатре. Искрено, се исплашив и веднаш го сменив со Тотал 7000 и тропањето веднаш го снема. ELF уште еднаш не. Иначе со Оливер се знам 15 години, затоа и земав масло од него.

Миле.... не ти го бива матизот.... помири се со тоа :D

Elf не чинел, TRW не чинеле... плинот не чинел...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #3257 на: 28 Мај 2015, 13:07:54 pm »
абе.. си има масла пропишани за возила. секој производител на автомобили, има во спецификација напишано и препорачани масла... на реното што го возев, за некои 120.000 му турав исклучиво елф, 10-40, исклучви од кај оливер купено (и јас го знам 15-тина можда и повеќе години)... реното сега го вози мој зет, веќе 5-6 години е кај него и он и понатаму му тура елф, купен од кај оливер, има пројдено колата вкупно преку 300.000 и нит тропа, нит чука нит ништо...  е сега, рено и на капачето од вентилите има напишано дека препорачува елф...

можда матизот нејке да жвака елф... еве, како што например за алфа го препорачуваат селениа... нај убаво се понаша тој мотор со тоа масло... или кај спортските машини што се препорачува мотул, како нај проверено...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5841
« Одговори #3258 на: 28 Мај 2015, 13:09:23 pm »
Дали постои голема разлика помеѓу уље од буре на големо како што тураат во официјалните сервиси и во тубичка?

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #3259 на: 28 Мај 2015, 13:11:49 pm »
Дали постои голема разлика помеѓу уље од буре на големо како што тураат во официјалните сервиси и во тубичка?

во пари има... а во квалитет (доколку е оригиналното) нема и не би требало да има... јас за волот и овој и претодниот турам исклучиво еурол од буре. ама и убаво ми изпрезентираа дека маслото од буре и од туба е комплетно исто... цената е подоле заради амбалажирањето нели... 208 литри е едно буре.. ај замисли колку тубички од по 1, 4 и 5 литри се тоа, во пластика, плус етиките, штампање, па картонски кутии за пакување, а башка и се смета дека е тоа купување на големо, па цените не ретко се разликуваат и преку 40%...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5841
« Одговори #3260 на: 28 Мај 2015, 13:16:16 pm »
Па да, скоро дупло поефтино е кога ти ставаат од буре отколку да го купиш во тубичка, во истиот сервис. Не би требало да има разлика.

Значи кога е од буре е околу 250 денари за литар, а ако е од туба е околу 400. Па сега види. Кантичка од 5 литри е околу 2100 денари. 4 литра или 3.8 колку што собира кај мене ако е од буре кошта околу 1000 денари. Посебно по 1 литар малите не знам точно колку се али тука некаде околу 400 како што реков од прилика.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20804
« Одговори #3261 на: 28 Мај 2015, 15:16:46 pm »
Не знам, не ми спомна за Мотул. А и да ми спомнеше, чинам Мотулот дека беше троа поскап.

А нешо инфо за Елфот што го носи Перо? Пошо почнав да слушам лоши муабети за квалитетот на Тотал у задно време, а знам дека у иста групација спаѓаат...
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен sinisa

• Редовен
« Одговори #3262 на: 28 Мај 2015, 15:35:12 pm »
Ми кажа дека му е од проверено место и дека има елф за да има на понуда и поевтино масло, мене ми кажа Мотул да ставам. :)

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #3263 на: 28 Мај 2015, 15:49:35 pm »
Хех сантаваманаваган... Ќе турам Приста Оил или Лубекс, шомуеам...

Кач пара е Мотулот ти што го ставаш?
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен sinisa

• Редовен
« Одговори #3264 на: 28 Мај 2015, 16:06:08 pm »
Околу 600-650 литро, прв пат ќе земам, дека до сега во официјален мењав сега да сменам кон подобро :)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #3265 на: 28 Мај 2015, 16:09:29 pm »
Миле.... не ти го бива матизот.... помири се со тоа :D

Elf не чинел, TRW не чинеле... плинот не чинел...

Голем трол си станал Симо. Не знам што е тоа што те предизвикува.

Отсутен Prcot

• Сениор
  • Пораки: 3466
« Одговори #3266 на: 28 Мај 2015, 16:57:58 pm »
зависи од каде ќе го земеш
што имам правено муабет со мајстори од лукена и аутоволф не го бивало

Чоеков има сервис во Кучевишка Бара (отидов по препорака од marjanot кој добил препорака од ace-106 :)), и ми гарантира дека Елфот што го носи е оригинал. Додуша, ми рече дека можам било што да однесам, он да го смени...
Мислев дали да зимам од маслото од МАС што го ставаат при сервисирање на Мицубиши, ама се пишманив, пошо не се исплати финансиски, ем плус е полу-синтетичко, ем плус плус е 10-40, а јас ставам 5-40.
Original e. Ako sakate direkno od uvoznikot, toj se naoga na prvomajska i dukanot se vika AMG Global.

Sto vikas za Elfot od Solid? Do sega imam kupeno preku 14 kanti ELF i sekogas stoelam nalepnica AMG Global a pred nekoj den pominav od solid mi go davase Elfot za smesno poniska suma od taa do sega so sum ja kupuval ama etiketa ima deka Solid se uvoznici...

Отсутен Peconi

• Редовен
  • Пораки: 2948
« Одговори #3267 на: 28 Мај 2015, 18:21:28 pm »

Чоеков има сервис во Кучевишка Бара (отидов по препорака од marjanot кој добил препорака од ace-106 :)), и ми гарантира дека Елфот што го носи е оригинал. Додуша, ми рече дека можам било што да однесам, он да го смени...
Мислев дали да зимам од маслото од МАС што го ставаат при сервисирање на Мицубиши, ама се пишманив, пошо не се исплати финансиски, ем плус е полу-синтетичко, ем плус плус е 10-40, а јас ставам 5-40.

кај Перица си бил, има и Мотул можел и тоа да ти понуди

Отсутен Peconi

• Редовен
  • Пораки: 2948
« Одговори #3268 на: 28 Мај 2015, 18:25:54 pm »

А нешо инфо за Елфот што го носи Перо? Пошо почнав да слушам лоши муабети за квалитетот на Тотал у задно време, а знам дека у иста групација спаѓаат...

од амг глобал го зема елфот. За кое Мотул те интересира цена?

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #3269 на: 28 Мај 2015, 18:37:23 pm »
Да бидам искрен, појма неам, не сум барал Мотул до сеа. Би барал некое што е 5-40, синтетик, АСЕА А3/В4. Слободно препорачај ми кое, пошо абер неам од маслата на Мотул :)