Автор Тема: Mobil, Total, Elf или какво масло ?  (Прочитано 1752925 пати)

Отсутен BokiCivic

• Сениор
  • Пораки: 3803
  • Боинг 747
Одг: Mobil, Total, Elf или какво масло ?
« Одговори #30 на: 06 Август 2011, 13:02:44 pm »
Ако некој се разбира во моторни масла јасно ќе му биде за што зборувам ќе кажам само "Bardahl"а за тие што незнаат еве малку историја на фирмата: http://www.bardahl.com/history.asp

Отсутен doktor

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 371
« Одговори #31 на: 06 Август 2011, 13:34:36 pm »
Имав ставено Bardahl адитив за масло на кецот пред едно 5-6 години, во друга амбалажа, не од овие поновиве, баш таков како шо Мишко Барзов ставаше на 101от од машински и го возеше без масло Скопје-Велес-Скопје, стварно едни од најдобрите адитиви(за масло барем, такви сум пробал).Ист ефект како и Универзалниот модификатор(1950ден), а јас го купив тогаш околу 500-600ден мислам!

Отсутен proff

• Редовен
  • Пораки: 1441
  • no comment at the moment
« Одговори #32 на: 10 Август 2011, 21:53:20 pm »
Еве нешто што во секој случај ќе ви биди од корист
http://www.opieoils.co.uk/c-681-car-oils.aspx
http://www.opieoils.co.uk/c-851-online-oil-recommendations.aspx
« Последно менување: 10 Август 2011, 22:20:58 pm proff »
Иста грешка неможиш да повториш два пати. Вториот пат тоа не е грешка туку твој избор!

Отсутен ace-106

• Сениор
  • Пораки: 3468
« Одговори #33 на: 10 Август 2011, 22:36:57 pm »
Браво одлични линкови ;)

Отсутен proff

• Редовен
« Одговори #34 на: 10 Август 2011, 23:50:25 pm »
Па да ти кажам право веќе претераа со какво масло во оваа кола каво во онаа...еве нека читаат и нека одлучат... :) Арно некој напиша дијамант, брилијант итн. :)
Иста грешка неможиш да повториш два пати. Вториот пат тоа не е грешка туку твој избор!

Отсутен Auto Car Care

• Редовен
  • Пораки: 1673
  • Mafra.Menzerna.Gyeon
« Одговори #35 на: 05 Септември 2011, 10:32:02 am »
Да се надоврзам со одговорот на џиџи за маслото на Liquy Moli MoS2 ,јас лани пред 2 Август го ставив во моторот,го исфлрив од употреба Тотал 10-40,бидејќи кога последно купив од каде што години набавувам делови и масла од истата продавница се случи следново,од предходната година ми остана во тубата уште неколку мл. масло,лани кога го менував отидов си зедов пак од 5л Тотал 7000 10-40,и да го сменам отидов,го отварам капачето и одма ме удри некаква чудна миризба,се посомневав и во една чаша стаклена турив од тоа масло а во друга чаша од предходното што ми остана во тубата,имав слика некаде ама незнам синот можеби чепкал по комјутеров и ја избришал,разлика небо и земја,или масло и киселина,тубичината од 5л тотално исти,етикета,боја на тубата,се исто,ама внатре во тубата огромна разлика,го вратив маслото од чашата во тубата и назд право збеснат,им имам оставено незнам колку пари на тие во продавницата,сум немал никаков проблем дотогаш со нив или со нешто што сум го купил од кај нив,ги прашав искрено да ми кажат кај најдоја мене да ме заебат со ова масло,во моментот дојде и газдата и им рече врати го маслото и дајте му ново од Liquy Moli so MoS2 и како извинување еден адитив за во горивото поклон,зборот ми беше дека има многу фалш масла ма пазаров,ама одкога го ставив новото масло колата се препороди,многу потивко работи,помалку драстично троше бензин,и во зима пали на прв клуч,го препорачувам ова масло и додека е уште оригинал,ќе го користам него,ако насетам дека има мајмун и во него,баталувам,одам на друго  ;D

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7056
« Одговори #36 на: 05 Септември 2011, 11:53:19 am »
Јас на 306-ката и 206-ката ставам ARECA 10w40 s3000 и сум презадоволен во моментов од него...Цената за 5л е 1400 денари, а го користам некој си 6 години по ред по препорака на некој луѓе.
Инаку Total, ELF, Shell и тх, се уља кои се премногу искомерцијализирани и има многу фалсификати од нив...Така да треба многу да се внимава во тој поглед...Претходно користев BP, но повеќе за жал го нема кај нас...Одлично уље..

http://www.areca.ru/catalog/show_article.php?id=44

ГО има во една продавница во Авто Команда, во уличката кај Макпетрол бензиската после трговскиот, Бапчор ли се викаше на ме фаќај за збор ...

Отсутен proff

• Редовен
« Одговори #37 на: 05 Септември 2011, 17:48:34 pm »
Пред неполн месец ставив Elf 10W-40 turbodiesel. Колата супер работи и немам замерки но сеуште е рано за дефинитивна оцена

http://www.autoolej.sk/images/elf-turbo-diesel-10w-40-5l-1.jpg

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #38 на: 05 Септември 2011, 18:34:52 pm »
ne zaboravi posle 5000 km da go smenis...

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #39 на: 05 Септември 2011, 18:45:52 pm »
Јас на 306-ката и 206-ката ставам ARECA 10w40 s3000 и сум презадоволен во моментов од него...Цената за 5л е 1400 денари, а го користам некој си 6 години по ред по препорака на некој луѓе.
Инаку Total, ELF, Shell и тх, се уља кои се премногу искомерцијализирани и има многу фалсификати од нив...Така да треба многу да се внимава во тој поглед...Претходно користев BP, но повеќе за жал го нема кај нас...Одлично уље..

http://www.areca.ru/catalog/show_article.php?id=44

ГО има во една продавница во Авто Команда, во уличката кај Макпетрол бензиската после трговскиот, Бапчор ли се викаше на ме фаќај за збор ...

Го има и во Млечен во оној дуќанот за делови за Голф што е, незнам како се викаше, Рејсинг нешто...Гледа на И.Р.Лола

Пред неполн месец ставив Elf 10W-40 turbodiesel. Колата супер работи и немам замерки но сеуште е рано за дефинитивна оцена

http://www.autoolej.sk/images/elf-turbo-diesel-10w-40-5l-1.jpg

А бе нели скоро го мењаше кај marsher? Колку помина?

Отсутен proff

• Редовен
« Одговори #40 на: 05 Септември 2011, 22:11:59 pm »
Абе сменив и тоа фулсинтетик ама после 5000км почна да го троши како алва :(

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #41 на: 05 Септември 2011, 23:10:37 pm »
Абе сменив и тоа фулсинтетик ама после 5000км почна да го троши како алва :(
Хммм многу чудно, а 10W-60 стави така и тоа SM по API! И зошто после 5000 км? proff, у овој случај ти препорачувам 20w-50 SL po API . Valvoline го прави, а и некои други.

Отсутен proff

• Редовен
« Одговори #42 на: 05 Септември 2011, 23:40:56 pm »
5W-50 беше.... сега џабе ми препорачуваш...веќе сменив.....
До 5000км беше се ок последните 1000 км ми потроши литар масло шо значи го смнив после поминати  6000 км
« Последно менување: 05 Септември 2011, 23:45:04 pm proff »

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #43 на: 05 Септември 2011, 23:44:23 pm »
Да! ОК, со среќа - и Elf 10W-40 е одлично уље, али не како 5w-50 SL по API :) Смени го и ова на 5000 км... ;)

Отсутен proff

• Редовен
« Одговори #44 на: 05 Септември 2011, 23:46:41 pm »
We'll see