Автор Тема: Mobil, Total, Elf или какво масло ?  (Прочитано 2015817 пати)

Присутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1877
Одг: Mobil, Total, Elf или какво масло ?
« Одговори #11220 на: денес во 09:39:08 »
VW 508/509, нема масло со 0W-30 градација, а најверојатно и BMW Longlife-17 FE (BMW LL-17 FE). Можеби има, не можам да проверувам кај секој производител поединечно, ама ете Равенол и Елф немаат. Еве ако најди некој, нека постира, да можи секој да си одлучи во изборот.
Нивните претходни спецификации имаа опција за избор на градација, овие засега гледам немаат. Јас многу не се разбирам, ама во спецификацијата сигурно има повеќе во маслото него само тие бројките за вискозност.

Цитат
BMW Longlife-17 FE (BMW LL-17 FE)
This specification requires a low SAPS, usually ACEA C5 compliant, 0W20 oil. Oils meeting this specification are usually recommended for the newest gasoline and diesel-powered BMWs. The base oil is typically from Group IV (polyalphaolefines).

Најновите мотори (пример 2020+) се дизајнирани за такво масло, не е турено само заради еко и намалена потрошувачка. Материјалите, технологијата на изработа, толеранциите и слично, е различно од моторите развиени во 2010-та, пример.
А за посилни мотори шо се возат до трт, нема 0W-20 масло.

А и ова видео (Форд ги „поправа“ грешките со менување вискозност, но...):
https://youtu.be/i0VoEhW2I-E

Не знам шо треба појќе од ова, на ново возило треба по спецификација да се турва масло, па после 200к, кој шо сака нека експериментира.

BMW на B58 втората ген сменија стандардното масло од 0W-30 препорака на 0W-20 без да направат технички апдејт на моторот. Во спецификациите уште стоеше или LL-01FE 0W-30 или LL-17FE 0W-20. Пак ќе кажам, без да направат техничка промена на моторот вратија од 0W-30 на 0W-20.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6930
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #11221 на: денес во 12:20:37 »
Не знам точно кај вас шо пишува подетално какво масло за каков мотор, ама еве од 5ка G60 2023та+ шо вели Мануел.
Значи имате избор, не сте ограничени на 0W-20.

Еве нека провери друг за VW шо вели во упатството, да научиме нешто.

Присутен andrejnaumovski

• Редовен
« Одговори #11222 на: денес во 12:25:08 »
Тоа беше муабетот, дека можеш да одиш на погусто масло и пак да си во спецификации.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6930
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #11223 на: денес во 12:33:01 »
Се разбравме.
Ама сакам сега да најдам негде каде шо не можиш, ама ме мрзи, виној ми требаат за упатствата од новите коли сега, а вгодина матичен и од сопственикот.  :D

Присутен andrejnaumovski

• Редовен
« Одговори #11224 на: денес во 12:37:57 »
Се разбравме.
Ама сакам сега да најдам негде каде шо не можиш, ама ме мрзи, виној ми требаат за упатствата од новите коли сега, а вгодина матичен и од сопственикот.  :D

Кај Тојота хибридите не можеш. Прирачникот за 2024 Рав4 хибрид вика 0W-16 само, и ако 0W-16 не е достапно да се користи 0W-20 ама да се смени со 0W-16 во најбрз можен рок.