Автор Тема: Mobil, Total, Elf или какво масло ?  (Прочитано 2194597 пати)

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6864
  • Шо да пишам тука?🤔
Одг: Mobil, Total, Elf или какво масло ?
« Одговори #11205 на: 15 Ноември 2025, 20:22:05 pm »
Исто така прегледајте анализи на масло на oil-club.de и статиите од лиѓе кои се доста навлезени во тоа, ќе се потврди мислењето на @Tischläufer

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44958
  • Il Moderatore
« Одговори #11206 на: 15 Ноември 2025, 20:33:43 pm »
Не знам како би ми помогнало гледање на туѓи анализи на малсо? Исто како носење одлуки за моето задравје, гледајќи туѓи крвни слики :)
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6864
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #11207 на: 15 Ноември 2025, 20:46:25 pm »
Лоша споредба. Пример Ravenol и Mannol на исто возило различни вредности даваат. Или по тоа се гледа колку вискозитет изгубило маслото или оксидирало, исто така колку внесот на гориво (oil dillution) влијаело на квалитетот на маслото.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44958
  • Il Moderatore
« Одговори #11208 на: 15 Ноември 2025, 21:09:04 pm »
Лоша споредба. Пример Ravenol и Mannol на исто возило различни вредности даваат. Или по тоа се гледа колку вискозитет изгубило маслото или оксидирало, исто така колку внесот на гориво (oil dillution) влијаело на квалитетот на маслото.
Таман е споредбата. На еден мотор можеби Равенол-от подобро одработил, на друг мотор со други карактеристики, со други топлотни вредности, можеби Манолот си завршил исто така добра работа.   
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2802
« Одговори #11209 на: 15 Ноември 2025, 22:03:10 pm »
0w20, 0w16 pa i "potenki" masla se samo poradi zadovoluvanje na ekoloski normi, a na steta na trajnosta na motorot.
Ne deka odma ke zariba motorot, ama nekolku zameni na preporacani 30k , pak poradi ekoloski normi, i ete ti problem nekoj pred nekoi posle 100k km.

Green agenda i ostali green zaebancii se skapa rabota.
Koj svatil svatil :)

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3410
  • Хюндай Тюсон
« Одговори #11210 на: 15 Ноември 2025, 22:05:21 pm »
Абе не ми паѓа на памет да се замарам што масло ќе ставам во колата. Идам у овластен што стават тоа е. Да гледам анализи и да губам драгоцено време за едно парче железо not worth it in my opinion. А и сите вакви анализи се со цел да се промовира и продава некој продукт и сите имаат некаков bias. 

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 2363
« Одговори #11211 на: 15 Ноември 2025, 22:09:28 pm »
Ако планираш да ја менуваш колата чим истече гаранцијата, нема ни поента да се замараш. :)

Инаку, на муабетов, баш гледав Blackstone анализи на свежо и после 5000 милји ако не се лажам Red Line 5W-40 наспрема Red Line Euro Series 5W-40 (ACEA A3/B3 BMW LL-01 стандард наспрема поновиот, еко фокусиран ACEA C3/BMW LL-04 стандард со поддршка за particulate филтри), и резултатите беа дека LL-04 масло има послабо количество на anti-wear адитиви, како и дека TBN му беше опаднат повеќе во споредба со LL-01 маслото. S55 мотор во ако не се лажам F82 M4, тестирано на истата кола, иста километража, исти услови на возење. Следнава недела менувам масло, имам уште една тура од LL-04 варијантата, после тоа се враќам на LL-01.
« Последно менување: 15 Ноември 2025, 22:16:22 pm andrejnaumovski »

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #11212 на: 15 Ноември 2025, 22:53:12 pm »
Да гледам анализи и да губам драгоцено време за едно парче железо not worth it in my opinion. А и сите вакви анализи се со цел да се промовира и продава некој продукт и сите имаат некаков bias.

Епа што си дошол тука ебате, иди на фемина и дискутирај за шминки, хулахопки и улошки, овде се дискутира за парче железо that is worth a life.

Отсутен MAPJAH

• Легенда
  • Пораки: 7123
  • Бенве сие бенве
« Одговори #11213 на: 16 Ноември 2025, 08:03:43 am »
Кај хибрид мора тенко уље, колата “ладна” веќе е во обртаи, особено кај CVT.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6692
« Одговори #11214 на: 16 Ноември 2025, 10:06:00 am »
0w20, 0w16 pa i "potenki" masla se samo poradi zadovoluvanje na ekoloski normi, a na steta na trajnosta na motorot.
Ne deka odma ke zariba motorot, ama nekolku zameni na preporacani 30k , pak poradi ekoloski normi, i ete ti problem nekoj pred nekoi posle 100k km.

Green agenda i ostali green zaebancii se skapa rabota.
Koj svatil svatil :)

Јас сеуште менувам на 30к масло и еве на 180к уште чекам да ми зариба моторот. На пасатот на татко ми исто така на 30к или на 2 години промена на масло уште кога е купен со 100к еве денеска има скоро 350к уште чекаме да зариба моторот.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15122
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #11215 на: 16 Ноември 2025, 10:21:26 am »
Зависи и од начинот на експлоатација на возилото.
Нема иато триење на материјалите на возило кое користи исто масло 30Ккм и се вози нормално и возило кое користи исто масло 30Ккм и се вози до трт на пример.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6692
« Одговори #11216 на: 16 Ноември 2025, 10:35:25 am »
Мислам дека во глобала многу се паѓа во несвест во врска со високозноста и се тераат работите до недоглед. Во главном поборниците се делат на 2 категории на луѓе, они што купиле стара канта која што мислат дека ако сменат високозност на уље ќе им помогне на веќе зарибан мотор и се тешат на руски форуми со квази тестови.

Другата група се пицајзли кои веќе ја преминуваат границата на нормалата и сметаат дека има завера против нив поради еко норми и целта е секој нив да ги заебе на секој можен начин. Па така они ја зимаат работата во свои раце, експериментираат со уље кое што не исполнува спецификација, најчесто со поголема високозност кое што на модерни мотори со мала толеранција доведува до поголемо абење. Да не го заборавиве фактот што генерално уље со повисока високозност имаат поголема количина на пепел кое што придонесува на еуро 6+ мотори само да дојде до запушување на уљни канали, поголема потрошувачка, и неминовно до скратен животен век на моторот. Подоцна истите тие плачат дека има некоја завера против нив а уствари самите си пукаат у нога.

Затоа возете, не се замарајте, ставајте тоа што исполнува спецификација.

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7655
  • French diamond
« Одговори #11217 на: 16 Ноември 2025, 11:11:58 am »
Колку литри дотурваш во тие 30К ? Сигурно не е пола литро.

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2802
« Одговори #11218 на: 16 Ноември 2025, 13:04:08 pm »
Мислам дека во глобала многу се паѓа во несвест во врска со високозноста и се тераат работите до недоглед. Во главном поборниците се делат на 2 категории на луѓе, они што купиле стара канта која што мислат дека ако сменат високозност на уље ќе им помогне на веќе зарибан мотор и се тешат на руски форуми со квази тестови.

Другата група се пицајзли кои веќе ја преминуваат границата на нормалата и сметаат дека има завера против нив поради еко норми и целта е секој нив да ги заебе на секој можен начин. Па така они ја зимаат работата во свои раце, експериментираат со уље кое што не исполнува спецификација, најчесто со поголема високозност кое што на модерни мотори со мала толеранција доведува до поголемо абење. Да не го заборавиве фактот што генерално уље со повисока високозност имаат поголема количина на пепел кое што придонесува на еуро 6+ мотори само да дојде до запушување на уљни канали, поголема потрошувачка, и неминовно до скратен животен век на моторот. Подоцна истите тие плачат дека има некоја завера против нив а уствари самите си пукаат у нога.

Затоа возете, не се замарајте, ставајте тоа што исполнува спецификација.
Specifikacijata ja ispolnuva i 0w20 i 0w30 maslo, istoto e i navedeno vo upatstvata za sekoj motor ima po dve ili tri gradacii.
Samo sto od fabrika iskaca so 0w20 za da ispolni eko normi, a posle tie sto razbiraat i im e stalo do motorot se prefrlaat na 0w30.
Znaci samo eden stepen pogore i toa e idealno za motorot pogovorvo na nasive topli kraista. Za vozenje vo poladni klimi mozebi i ne e problem.

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7209
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #11219 на: 17 Ноември 2025, 09:31:14 am »
VW 508/509, нема масло со 0W-30 градација, а најверојатно и BMW Longlife-17 FE (BMW LL-17 FE). Можеби има, не можам да проверувам кај секој производител поединечно, ама ете Равенол и Елф немаат. Еве ако најди некој, нека постира, да можи секој да си одлучи во изборот.
Нивните претходни спецификации имаа опција за избор на градација, овие засега гледам немаат. Јас многу не се разбирам, ама во спецификацијата сигурно има повеќе во маслото него само тие бројките за вискозност.

Цитат
BMW Longlife-17 FE (BMW LL-17 FE)
This specification requires a low SAPS, usually ACEA C5 compliant, 0W20 oil. Oils meeting this specification are usually recommended for the newest gasoline and diesel-powered BMWs. The base oil is typically from Group IV (polyalphaolefines).

Најновите мотори (пример 2020+) се дизајнирани за такво масло, не е турено само заради еко и намалена потрошувачка. Материјалите, технологијата на изработа, толеранциите и слично, е различно од моторите развиени во 2010-та, пример.
А за посилни мотори шо се возат до трт, нема 0W-20 масло.

А и ова видео (Форд ги „поправа“ грешките со менување вискозност, но...):
https://youtu.be/i0VoEhW2I-E

Не знам шо треба појќе од ова, на ново возило треба по спецификација да се турва масло, па после 200к, кој шо сака нека експериментира.