Автор Тема: Mobil, Total, Elf или какво масло ?  (Прочитано 1963082 пати)

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6154
  • Шо да пишам тука?🤔
Одг: Mobil, Total, Elf или какво масло ?
« Одговори #9825 на: 15 Април 2023, 08:47:29 am »
Баш напротив пунтото голта повеќе него корсата
За пунтото е препорачано од Амсоил(ја зедов како пример) примарно масло со вискозитет од 10W-40 за температури над -20°C(ретко кај нас да се случи такво нешто, просечна температура за јануари е -4°C)
• Alternative recommendations, <-20°C: Signature Series Synthetic Motor Oil 5W-30 / XL Synthetic Motor Oil 5W-30 / OE Synthetic Motor Oil 5W-30

Capacity: 2.8 litres

• Alternative recommendations, >-20°C: EO FIA G2 10W-40; XL Synthetic Motor Oil 10W-40 / Premium Protection Synthetic Motor Oil 10W-40

Capacity: 2.8 litres

А за корсата не видов да се препорачува подебело од 5W-40 (не ми кажа дали е twinport и која година е).
Како примарно масло ми препорачува Low Saps масло со вискозитет 5W-30.
Додека како алтернатива ми ги даде следниве масла:
• Alternative recommendations: Extreme Power 0W-30 Synthetic Motor Oil; Signature Series Synthetic Motor Oil 0W-30; Signature Series Synthetic Motor Oil 0W-40; Signature Series Synthetic Motor Oil 5W-30 / XL Synthetic Motor Oil 5W-30 / OE Synthetic Motor Oil 5W-30; EO GNM A025 5W-40

Capacity: 3.5 litres

Отсутен darkserial

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 795
« Одговори #9826 на: 15 Април 2023, 10:43:51 am »
Со тоа Engine Flush или сличен продукт, имам слушнато дека на извозен мотор можеш и беља да направиш, да открија некоја дупка/и која добро била измазнета со наслаги масло ;)
VW Golf 5 1.9 TDI - 77kw - 2005

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #9827 на: 15 Април 2023, 11:16:30 am »
Има многу бенефити, и два негативности кај Engine Flush.
За да не бегаме многу офф топик би рекол дека адитивот може да разјади пластични и гумени делови во моторот или пак да падне нечистотија на непотребно место и да почне моторот да троши масло.
Но сепак при премин од еден тип на масло во друг тип би ставил engine flush или во случај како кај мене при промена на мотор би ставил ново масло, би го возел 5-6 илјади км (што според мене е кратко), некој може и на 3000 да го смени(има доста за тоа по амерички форуми) и пред промена дополнително engine flush и на крај квалитетно масли(ни сами не знаеме дали е квалитетно, но се лажиме по анализи 😂).

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3040
« Одговори #9828 на: 15 Април 2023, 11:19:42 am »
Се е тоа супер за менување на 3000км ама ако си направил ремонт. Ти не си направил ремонт, си ставил истрошен мотор у кола и нема поента да менуваш толку рано.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #9829 на: 15 Април 2023, 11:39:06 am »
Да, половен мотор е, но колата беше со сервисна книшка во Швајцарија и маслото било менувано на 15-20 илјади км. и пожелно е после тоа да се "прочисти" моторот со масло кое има адитиви за чистење и пред промена на тоа масло еден engine flush адитив.

Присутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34296
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #9830 на: 15 Април 2023, 14:47:50 pm »
@Tischläufer читам и по други форуми, едни го колнат Гм, други се колнат во него.

И јас сум изненаден. додека ми беше Спаркот 3 години под гаранција ставав сао GM 10-40 масло и немаше никаков проблем додека го сервисирав во Олимпија Моторс. Кога помина гаранцијата го сервисирав сам во викендица и му ставав Liqui Moly TopTec 4100 и се беше во ред, му имав ставано и Total Quartz 7000. Бидејќи сам си ја сервисирав колата си менував масло на 5000км, си имав пари, си сервисирав по мерак.
Еден Септември беше ако не се лажам, го однесов на штелување на вентили во Аутомакедонија и пошто ќе одев на подолг пат ги замолив и да ми сменат масло и пред мене таму сипаа GM 10-40. Кога стигнав во Паралиа мислам, светна сијаличката за масло! Кога отворив хауба, гледам на мерачот само на крајот имаше пар милиметри масло. Таму на сред тротоар кај што бев застанат имаше продавничка за масла и ми донесе исто некое 10-40 масло, ич не памтам, дали Беше кастрол, или Фухс или Шел. Дотурив 2 литра и со тоа масло возев потоа 5000км или така некако. Значи ГМ маслото од Аутомакедонија ми го потроши цело за некои 200км, значи релација Скопје-Паралиа. До тогаш ниту капка масло не трошеше колата, а еве до денес 15 години како ја имам и терам со Liqui Moly ни капка не троши измеѓу 5-7000км. Од тогаш наваму редовно возеше за Белград, Загреб, Љубљана на плин и никогаш не потроши ни капка.
Така да ГМ, веројатно мене ми се погоди лошо масло, ама споредено со TopTec 4100 апсолутно немам потреба од друго (исто така набавувано од Аутомакедонија). Они знаат за случајов и до ден денес е мистерија какви беше тоа масло, или пак лажат дека никој друг не им се пожалил, ова второво ќе да е.

Отсутен bear

• Редовен
  • Пораки: 1995
  • If you can dream it, you can do it.
« Одговори #9831 на: 15 Април 2023, 16:55:32 pm »
@Tischläufer како се покажа спаркот? Потрошувачка на плин во град, цена на сервиси?
Никогаш не вели никогаш.

Присутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #9832 на: 15 Април 2023, 17:50:56 pm »
@Tischläufer како се покажа спаркот? Потрошувачка на плин во град, цена на сервиси?
7-8 литри плин во град, околу 6.5 бензин на времето, во скоро време не сум го возел на бензин. На отворено плин под 6л со возење до 100-ка.

Сервиси не сум му правел нешто посебно, собира 2,7 литри масло, свеќици Денсо мислам дека 1200 денари за сите 3. Сменив еднаш сет ламела, поттисна кај Жаре, друк лагер на 60.000км, предни дискови и плочки, сега имам околу 130.000км ама не гледам потреба да менувам. И сменети ми се задните амортизери само, мислам дека 800 деанри од амортизер. Регистрацијата му е околу 7000 денари комплет. Дефекти не сум имал никакви, освен едно вентилче за воздух што прави вакуум за бустерот за кочници.
Си најдов добар сервис, имаат квалитетни делови и пар дечки што добро го познаваат возилото, па не штедам воопшто на сервис, мада немало дефекти до сега. И го носам во Аутомакедонија на секои 30.000км за штелување на вентилите, дечките таму одлично си ја знаат работата. Масло Liqui Moly Toptec 4100 5w-40, сменив глицерин, сменив антифриз, масло во менувач и тоа е у принцип.

Едит: Се сетив, ми се скина сајлата за куплунгот... тоест не се скина ама беше разлицната и ќе се скинеше во секој момент, ме фркнаа 60 евра во Аутомакедонија за фабричка нова, ама барем нова и ОЕМ. И во Битола пред десетина години кога беше -18 степени од ладното ми се расипа екранчето за километражата на инструмент таблата, сменето со цела инструмент табла од друг хаварисан Спарк. Сега ми покажува 110.000км поминати а уствари има плус 19.000 поминато.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #9833 на: 15 Април 2023, 18:00:56 pm »
Од мене имаш гратис промена на километража ако сакаш да си биде оригинална и да си имаш точна претстава колку км има поминато ако нешто ти значи. ;)

Отсутен bear

• Редовен
  • Пораки: 1995
  • If you can dream it, you can do it.
« Одговори #9834 на: 15 Април 2023, 18:03:40 pm »
Ефтино за возење. Ама за амортизерите, да не си грешка? Да не мислиш на прашинарките, или пак си репариран амортизер за 800 деанари.
Никогаш не вели никогаш.

Присутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #9835 на: 15 Април 2023, 19:08:30 pm »
Од мене имаш гратис промена на километража ако сакаш да си биде оригинална и да си имаш точна претстава колку км има поминато ако нешто ти значи. ;)
Разликата е тошно 18.980км, заокружено на 20.000, така да, здравје :) не е итно, ама пак зошто и да не ;)

Присутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #9836 на: 15 Април 2023, 19:10:20 pm »
Ефтино за возење. Ама за амортизерите, да не си грешка? Да не мислиш на прашинарките, или пак си репариран амортизер за 800 деанари.
Не се сеќавам веќе, поминало време, имам запишано во тефтерот, не ме држи за збор, можде ида беа тие, како се викаат што стојат над амортизерите и се бафери до шасијата, ми тропкаа.... рекоа дека треба да се сменат и им викам мењај! Јас им работам сметководство и информатика, они мене механика ;D

Отсутен Coco

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 116
« Одговори #9837 на: 23 Април 2023, 17:33:57 pm »
Ај едно мислење за новото масло што го ставив овој месец Равенол ВМП 5w-30. Работата на моторот си е иста како и претходно што ја имав со Мобилот ЕСП. Сепак станува збор за 1.9 мотор,сите знаеме дека 1.9 си го има оној класичен тракторски звук,лол. Ама со оглед на тоа што добивам со Равенолот во споредба со Мобилот ЕСП кој беше 800 денара поскап а есп-то е или 3 група на масло или е HC технологија,отсега па натака само Равенол ќе си ставам,добиваш највеќе за дадените пари.

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2617
« Одговори #9838 на: 24 Април 2023, 08:31:47 am »
@Tischläufer читам и по други форуми, едни го колнат Гм, други се колнат во него.
@changetheoil savethecar до сега 10в40 е ставано, немало проблем. Опелот не ме "плаши", колку фиатот.
@nestor04 55кв, 75 кобили.

Сепак ќе пробаме со фукс за опелот, и стандард селениа за фиатот.

Пунто 2 со 1,2 мотор 16 вентили со 80 кс цело време се сервисира во овластен и таму ставаат 10-40 масло (Селениа), така да мислам дека нема што да те плаши фиатот, еве веќе има скоро 200.000 на сат и (пу пу) нема проблем ниту со потрошувачка на масло, ни со нешто друго поврзано
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен changetheoil savethecar

• Редовен
  • Пораки: 1049
  • Best Motors Worldwide
« Одговори #9839 на: 25 Април 2023, 21:25:33 pm »
Ај едно мислење за новото масло што го ставив овој месец Равенол ВМП 5w-30. Работата на моторот си е иста како и претходно што ја имав со Мобилот ЕСП. Сепак станува збор за 1.9 мотор,сите знаеме дека 1.9 си го има оној класичен тракторски звук,лол. Ама со оглед на тоа што добивам со Равенолот во споредба со Мобилот ЕСП кој беше 800 денара поскап а есп-то е или 3 група на масло или е HC технологија,отсега па натака само Равенол ќе си ставам,добиваш највеќе за дадените пари.
@Coco vmpto e edno od najdobrite 5w30ki...
---Best Motors Worldwide---
       (Oo=[][]=oO)