Автор Тема: Mobil, Total, Elf или какво масло ?  (Прочитано 2203406 пати)

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7212
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
Одг: Mobil, Total, Elf или какво масло ?
« Одговори #9450 на: 15 Август 2022, 07:41:46 am »
Го отепа фиатот фалење на видео, во кометари го попарија.
Да не знаеш и за маслото дали да му веруваш.  ;D

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #9451 на: 15 Август 2022, 07:47:35 am »
За Selenia-та го*на јаде. Бар да кажеше дека е тоа за Selenia Gold, па ајде некако да пројде. А за тоа дека 10-15.000 му е доста на уљето, у право е. 
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Leon-cist

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 794
  • .
« Одговори #9452 на: 15 Август 2022, 23:59:00 pm »
Selenia e stvoreno za fiatov motor. Pogotovo za dizelashite!!! 100pati proveren fakt.
VW MK-7 (1.6 тди)

Отсутен was

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 387
« Одговори #9453 на: 17 Август 2022, 15:26:22 pm »
За азијци кој бренд најмногу одговара особено за Мазда бензин? Гледам Тотал најмногу земаат. Сакам да пробам Лукоил или Тотал, препорака/мислење?

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #9454 на: 17 Август 2022, 19:54:01 pm »
За азијци кој бренд најмногу одговара особено за Мазда бензин? Гледам Тотал најмногу земаат. Сакам да пробам Лукоил или Тотал, препорака/мислење?
Сите што исполнуваат спецификација најмногу одговараат. Азијатите не се ништо поразлични само очите им се коси, тоест фаровите. Терај со Тотал ако најдеш оригинално, Лукоил не би ставал во мотор, не е ни Лада, ни Пезетка ни Тавриа, ни Москвич Маздата.

Отсутен nikomil1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 801
« Одговори #9455 на: 18 Август 2022, 22:20:31 pm »
Сите што исполнуваат спецификација најмногу одговараат. Азијатите не се ништо поразлични само очите им се коси, тоест фаровите. Терај со Тотал ако најдеш оригинално, Лукоил не би ставал во мотор, не е ни Лада, ни Пезетка ни Тавриа, ни Москвич Маздата.

Tishler so mu fali na lukoil? po specifikacija ako odgovara barem e siguren deka e original, nema falc sami na sebe da si praat.

Отсутен changetheoil savethecar

• Редовен
  • Пораки: 1056
  • Best Motors Worldwide
« Одговори #9456 на: 18 Август 2022, 22:28:45 pm »

Tishler so mu fali na lukoil? po specifikacija ako odgovara barem e siguren deka e original, nema falc sami na sebe da si praat.
@nikomil1 vidi na opakovkata  dali e made in austria
lukoil za cela evropa proizveduva vo viena gi kupija laborite na avstriskata OMV.
genesis bez problem ispolnuva specifikacii.

---Best Motors Worldwide---
       (Oo=[][]=oO)

Отсутен was

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 387
« Одговори #9457 на: 18 Август 2022, 22:46:04 pm »

lukoil za cela evropa proizveduva vo viena gi kupija laborite na avstriskata OMV.
На паковките пишува само Made in EU. Ги контактирав Лукоил Македонија, ми рекоја дека се произведува во Романија.

Отсутен nikomil1

• Јуниор
  • **
« Одговори #9458 на: 19 Август 2022, 00:39:46 am »

На паковките пишува само Made in EU. Ги контактирав Лукоил Македонија, ми рекоја дека се произведува во Романија.

da na pakuvanjeto pishuvashe deka e proizvedeno vo romanija posleden pat koga proveriv (pakuvanje od 2018 ili 2019)

• Редовен
  • Best Motors Worldwide
« Одговори #9459 на: 19 Август 2022, 15:53:19 pm »

@nikomil1 @was

za LUKOIL Lubricants:

https://lukoil-lubricants.eu/en/Company/AboutUs

LUKOIL LUBRICANTS EUROPE's headquarter were established in Vantaa, Finland but was transferred to Vienna, Austria in February 2014 following the acquisition of OMV lubricants business in Austria.

The main business are production, trading, and export of lubricants.

The EUROPEAN MARKET is supplied with finished lubricants from LUKOIL's three wholly owned blending plants in Europe. They are located in Finland, Austria and in Romania. The lubricants are distributed to North, Central and Western Europe which are sold through LUKOIL's European Branches and an extensive dealer network.

In 2016 LUKOIL LUBRICANTS EUROPE completed the construction of a reservoir park in Vienna, Austria. This is the new European hub to optimize the logistics of base oil and enhance the competitiveness of LUKOIL's finished products in Europe.

ok znacci baznite masla centralno se proizveduvaat vo Viena i posle se vrsi blendiranje vo Romanija za cee regionot.

ali mislam deka Genesis maslata drzat dobri ceni ili?

(Oo=[][]=oO)

Отсутен nikomil1

• Јуниор
  • **
« Одговори #9460 на: 19 Август 2022, 18:19:03 pm »

ali mislam deka Genesis maslata drzat dobri ceni ili?

dobri loshi ne znam .. 400-500 denari litarot beshe lani...da se priberam doma bash za menuvanje kje dojde red..kje vidime shto cena ima zalepeno (go kupiv maslovo pred da pochnat zbrkive so ukraina)

Отсутен Coco

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 116
« Одговори #9461 на: 20 Август 2022, 08:20:06 am »
Коко немаш греачи на колата ?
Имам. Лани зимото некој од нив беше отишол у јабана,ми покажа на шал таблата,и се осеќаше зимно време требаше да дадам 2-3 пати контакт за да запали убаво без верглање. Затоа земав и ги сменив сите четири.

Отсутен Coco

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 116
« Одговори #9462 на: 20 Август 2022, 08:45:19 am »
Selenia e stvoreno za fiatov motor. Pogotovo za dizelashite!!! 100pati proveren fakt.
Батали ја Селенијата. Селенијата е создадена од Фиат и користена само за Фиат. А тоа дека се препорачува Селенија е bullshit,типичен/класичен маркетиншки трик. Најнормално дека фабриката што ја произведува колата ќе го препорачува и своето уље. Иако Селенија сега е под Петронас,Фиат сеуште имаат мал удел. Така да,секој со логички памет може тоа да го заклучи.

Отсутен darkserial

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 796
« Одговори #9463 на: 21 Август 2022, 00:41:51 am »
@changetheoil savethecar Барав во Лукоил од LUKOIL GENESIS SPECIAL VN 5W-30 со 504/507, ама немаат во МК од тоа масло изгледа. Имаат само LUKOIL GENESIS SPECIAL C3 5W-30. Прашањето ми е која е разликата помеѓу двеве масла? Дали можам да го користам ова второво?

А LUKOIL GENESIS SPECIAL C3 5W-40 имаат, тоа е со 505.01 какво што одговара кај мене, ама со 5W-30 потивко моторов ми работи и би требало да е подобро оти е LongLife.

Има и LUKOIL GENESIS SPECIAL C4 5W-30.
« Последно менување: 21 Август 2022, 00:47:53 am darkserial »
VW Golf 5 1.9 TDI - 77kw - 2005

• Редовен
  • Best Motors Worldwide
« Одговори #9464 на: 21 Август 2022, 03:24:14 am »
@changetheoil savethecar Барав во Лукоил од LUKOIL GENESIS SPECIAL VN 5W-30 со 504/507, ама немаат во МК од тоа масло изгледа. Имаат само LUKOIL GENESIS SPECIAL C3 5W-30. Прашањето ми е која е разликата помеѓу двеве масла? Дали можам да го користам ова второво?

А LUKOIL GENESIS SPECIAL C3 5W-40 имаат, тоа е со 505.01 какво што одговара кај мене, ама со 5W-30 потивко моторов ми работи и би требало да е подобро оти е LongLife.

Има и LUKOIL GENESIS SPECIAL C4 5W-30.
@darkserial
special c3 e starata vw norma  VW 502 00/505 00/505 01 mozes da go koristis bez problem ali nemoj longlife interval 30k  ;D
toa prvoto  VN 504/507 ima podrugi aditivi i pocisti bazna masla, pomoderno e.

c4 ne e za toj motor.

mnogu mi e cudno ako nemaat 504/507 u lukoil taa specifikacija cel vw koncern ja koristi za dizeli so dpf.
       (Oo=[][]=oO)