Автор Тема: Mobil, Total, Elf или какво масло ?  (Прочитано 1772016 пати)

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • Пораки: 10639
  • *** UNDERCOVER ***
Одг: Mobil, Total, Elf или какво масло ?
« Одговори #180 на: 03 Декември 2011, 03:02:24 am »
Мислам, дека не штетно... ако е така, тука некој луге на форумов, да не претерам, ама сигурно за неколку години што се вика, сите брендови ги пробаа, ги смениа... па еве колите им пеат :)

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9030
« Одговори #181 на: 03 Декември 2011, 10:00:42 am »
Друштво, да споделам и мое искуство со “ELF 10w40’.
До сега во мојата Toyota Corolla 1.6 мислам дека нема масло кое не сум го пробал (TOTAL, ARAL, LIQUI MOLY) и со ниедно немав проблем.... арно ама од кога ставив “Elf 10w40’ моторот почна чудно да работи односно да се слуша тропкање додека не е загреан, нешто слично како дизел. Од кога ќе се загрее звукот исчезнува и се е нормално.
По 5000-6000 км. го однесов во сервис и ми кажаа дека е до клацкалките на вентилите бидејќи кај мене биле хидраулични и поради пореткото масло се појавувало тропкање.
Ми препорачаа да го заменат со Selenia GOLD 10w40 (500 ден/литар), по замената го нема више тропкањето и се работи супер.

Ова е мое лично искуство па можеби на некој ќе му помогне ако има сличен проблем.

Исто така и приметив дека потрошувачката на маслото “ELF 10w40’ е повисока него кога користам друго, што ми го потврдија во сервисот дека се случува и на други возила.

Тропање имав и јас на Ибицата додека користев Репсол иако бев убеден дека не е од него и дека е нешто друго, случајно сменив масло во Порше некое Кастрол Софтек ми ставија и тропкањето го нема веке ни наутро кога е -

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #182 на: 03 Декември 2011, 14:55:53 pm »
Да не се лажеме, квалитетните масла се поскапи. Тоа што нас животниот стандард ни е за никаде е друга приказна. Искрено ме радува што конечно STATOIL стигна и кај нас. Германското ROEWE нешто е извикано кај нас, иако редовно го користев во Фордот и Киата и бев презадоволен. Статиите во печатените и електронските медиуми исто така го величаа Roewe, а собра и многу награди во Германија и ЕУ. Можда кај нас, као по обичај и добро познатото мото - да умре комшијата да му ја земам козата :) злобните конкурентски фирми пуштаа разни патки, но како и да е - со доаѓањето на ИГАТ мислам дека конечно дилемите се расчистија www.igat.de
Програмата на I.G.A.T. е обемна и вреди да се проба, особено, покрај докажаниот квалитет - конкурирајќи со прифатливата цена.

Отсутен slaki

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 109
« Одговори #183 на: 04 Декември 2011, 11:31:37 am »
@djidji што уље препорачуваш ти за ибица 1.4мпи 60кс 2000год. ?
До сега имам ставано АРАЛ ама гледам никој не го спомнува на форумов ???

Отсутен goki

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 170
« Одговори #184 на: 04 Декември 2011, 13:16:54 pm »
Koj е застапник во МК за I.G.A.T?

Edit: ok видов euro07
"Every time I press one of these black controls, labelled in black on a black background, a little black light lights up black to let me know I've done it."

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #185 на: 04 Декември 2011, 13:17:51 pm »
Арал е прекрасно уље со катаљарда фалсификати :) Инаку лично мене ако ме прашуваш - ARAL е устав за останатите уља! Но, да се симнеме на земја, нели ;) Еве ја мојата препорака (пробај - од еднаш ... не се станува :D ) :

I.G.A.T. PLATIN HCO SAE 10W-40
Item Number: 20058

http://www.euro07.mk/

Еднаш годишно ќе си го мењаш или на 15000 км. Мислам дека 3.2 литри ти требаат ...

или

TITAN GT1 PRO FLEX 5W-30 XTL
http://www.fuchs.com.mk/index1.html

Отсутен slaki

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 109
« Одговори #186 на: 04 Декември 2011, 18:29:30 pm »
Фала за советов ќе го имам во предвид. Искрено ја би продолжил со Арал, ама гледам не го спомнуваат едно, а друго од последниот сервис наваму ми е малце чудна.. Последниов сервис на 70000км беше и менував уље, филтри, каиши и свекици се комплет и очекував дека колава ќе стане ѕверотина :), ама почна да ми сецка и не ми прима гас дур загрее ???, а се земав по проспект. И се изненадив ми имаше изгубено уље и тогаш, а еве и сега после 5000км пак дотурив скоро 1Л. Ме советуваа да си појдам кај мајсторов да ја види пријателчиња, ама куча-посо и си остана така уште малце и следечи сервис ќе ми дојде на пролет.

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • *** UNDERCOVER ***
« Одговори #187 на: 04 Декември 2011, 18:49:50 pm »
Џиџи и титанов ми го пофали еден мајстор... као вика, бандитиве уште него не го фатиле да го прават фалц... ;D ;D ;D ;D ;D

Сериозно, кажи што уље да се земе да се стави кај татко ми во Калосот...

1.2 72 кс околу 70 000 км си го вози полека... повеке во град, годишно 3-4 пати иде на отворено, Охрид, и до Кратово...

Отсутен Jove

• Сениор
  • Пораки: 3129
« Одговори #188 на: 04 Декември 2011, 18:59:26 pm »
Aral High-Tronic 5w-40
Ова го користиме ние

Losers always whine about their best, winners go home and fuck the prom queen :)

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #189 на: 04 Декември 2011, 19:37:20 pm »
Одлично е - само да си сигурен дека е оригинал! Најдобро е да си го нарачаш од Нет ;) Ова важи и за slaki :) Значи има многу добри уљиња со прекрасни спецификации, АМА не се тие - тие :D Кај нас све е можно, па затоа и еднаш ти е добро, следниот пат нема везе ... Поентата ми е да се откриваат нови квалитетни уља на пазаров сеуште не-актуелни за фалсификување, а со врвни спецификации према стандардите и сеуште конкурентни цени!
Затоа, кога би биле некоја саглам држава, на Рики за Калосот најтопло би му го препорачал на пример:

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • *** UNDERCOVER ***
« Одговори #190 на: 04 Декември 2011, 20:14:02 pm »
Фала Џиџи...

Отсутен Ogi88

• Редовен
  • Пораки: 1148
« Одговори #191 на: 04 Декември 2011, 20:34:00 pm »
Јас користев до сега Aral Blue Tronic 10w-40, последниот пат кога земав малце по темна боја имаше уљето, ама еве го си помина 10,000 км со него.
Ама сега земав LM Super Low Friction 10w-40 со препорака за возила со стандард VW500.00, т.е. стари возила VW, само го немам сменето бидејќи немам земено филтри и дихтунг ми треба за капакот на главата.
Ама не се сомневам во квалитетот на уљето, доста од членовите на форумов користат по некој продукт од LM.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9030
« Одговори #192 на: 04 Декември 2011, 22:18:32 pm »
Фала за советов ќе го имам во предвид. Искрено ја би продолжил со Арал, ама гледам не го спомнуваат едно, а друго од последниот сервис наваму ми е малце чудна.. Последниов сервис на 70000км беше и менував уље, филтри, каиши и свекици се комплет и очекував дека колава ќе стане ѕверотина :), ама почна да ми сецка и не ми прима гас дур загрее ???, а се земав по проспект. И се изненадив ми имаше изгубено уље и тогаш, а еве и сега после 5000км пак дотурив скоро 1Л. Ме советуваа да си појдам кај мајсторов да ја види пријателчиња, ама куча-посо и си остана така уште малце и следечи сервис ќе ми дојде на пролет.

другар на ибицата сега прв пат каиши менуваш на 70.000? Јас 54 имам и се мислам сега да ги сменам

Отсутен nefer

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 643
« Одговори #193 на: 04 Декември 2011, 23:16:43 pm »
Има.

http://www.valvoline.com.mk/maxlife.asp?CatID=3

има во каталогот, ама се уште нема на пумпите и немаат во ценовникот... не ми е итно, ке менувам масло во јануари
..на пумпите има само макс лифе 15/40, цена е 300мкд/литар...

včera pominav kaj pumpata na Makpetrol na bul.Srbija, nemaat ni oni MaxLife 10w/40, pa da prašam tamu pozadi ima servis samo za uljinja i tečnosti za koli što menjava... e go prašuam za Valvolinot i mi stana jasno što e kaj nas rabotata..
nekoj zevzek uvezol golema  količina maxlife 15w/40 a toa e 300mkd/litar, neznam što mislel koj ke go kupi , tie so 100.000km+  ama 101 i golf1 diesel ???..  tie kupuvaat ulje od 120den/litar...  i sega dodeka ne se prodade toa nema 10w/40... a  jas mislam deka znael se, tuku da očisti nekomu zalihi...
.. i ne e prvpat, se sekavam ušte pred 25-6 godini, imav Reno 4GTL, ulje za menjač trebaše 80-ka... kupiv kaj toj od Rijeka, karši jugodrvo, ubavo ulje vo metalni kantički .. se uplakaše vo marki vo Ljubljanska banka... a ne beše skapo... posle 3-4 godini  kupiv kaj Telekom imaše eden dukan.. e posle vo 90-ti imav i Wartburg 1.3, isto mi trebaše 80-ka za menjač, idam pak  kaj toj, kaj Telekom,nema, se se prodala 80-kata a ne naračal, a 90-kata mu stoi i prikaski kažuva, ne trebalo 80, ke se zemelo 90 i ke se mešalo so motorno maslo ... e toa ti e MK biznismeni... so mal promet da ima ogromen kar, ako može 40% kar i palamudenje....nikoj ne baral, samo ti baraš... a pak ovlastenite vo druga krajnost i ceni do nebo

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34115
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #194 на: 04 Декември 2011, 23:27:07 pm »
Џиџи и титанов ми го пофали еден мајстор... као вика, бандитиве уште него не го фатиле да го прават фалц... ;D ;D ;D ;D ;D

Сериозно, кажи што уље да се земе да се стави кај татко ми во Калосот...

1.2 72 кс околу 70 000 км си го вози полека... повеке во град, годишно 3-4 пати иде на отворено, Охрид, и до Кратово...

Рики, можам да те пратам кај мој човек од доверба кој нема да ти даде фалсификат. Се работи за Елф и Арека. Ако сакаш кажи, ќе одиме заедно.