Автор Тема: Mobil, Total, Elf или какво масло ?  (Прочитано 2274420 пати)

Отсутен dbl.dzo

• Редовен
  • Пораки: 1838
  • Alfa Romeo 147 1.9 JTD
Одг: Mobil, Total, Elf или какво масло ?
« Одговори #8475 на: 29 Јануари 2021, 21:43:42 pm »
Како го фурате Равенолов, ќе ме натерате и јас такво да ставам. Плус прилепчани се увозници, се надевам ќе начекам какво што ми треба :)

@Silvester јас веќе се одлучив за тоа благодарејќи на форумов, така да бујрум придружи се во клубот :)

Присутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1927
« Одговори #8476 на: 29 Јануари 2021, 23:14:02 pm »
Јас искрено не правам разлика кај маслата демек потивко работи или побрза е колата.  Единствена разлика ми е дали го троши или не го троши.

Масло што ми го има потрошено некоја кола досега (исклучувајќи кола која чади поради лош мотор) е Ford Formula променето во Мида. Дали со тоа пумпата вадат само пола или 2/3 за помалку да турат или маслото е чкарт не знам, но повеќе не ставам такво. Баш некој и на форумов имаше спомнато дека му потрошило масло променето во Мида.
  www.malservis.mk - сѐ за твојот автомобил!

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34496
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #8477 на: 30 Јануари 2021, 02:01:42 am »
Јас искрено не правам разлика кај маслата демек потивко работи или побрза е колата.  Единствена разлика ми е дали го троши или не го троши.

Масло што ми го има потрошено некоја кола досега (исклучувајќи кола која чади поради лош мотор) е Ford Formula променето во Мида. Дали со тоа пумпата вадат само пола или 2/3 за помалку да турат или маслото е чкарт не знам, но повеќе не ставам такво. Баш некој и на форумов имаше спомнато дека му потрошило масло променето во Мида.
Иста приказна и со GM од Аутомакедонија. Затоа ја овластен сервис планирам на 15.000км а на 7500 еднаш сам да си го менувам.

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2805
« Одговори #8478 на: 30 Јануари 2021, 02:08:31 am »
Dzepovski ми го препорача Shell Helix, гледам тоа и го ставаат како recommended oil на еден сајт што видов. Искрено немам искуство со ова масло.

Да видов дека CESS го дава исто како препорака.

LL-01 стандард.
Ravenol VST 5W40 provereno extra legna na moeto BMW.
Mozda imam 5 litra visak pisi u pp moze ke ti go otstapam ako se resis za takvo.
Eeee стар педер еден  :) а јас ко ти реков да и купам , се барај само масло не барај
@vladimir_1  prav si, se izvinuvam.
Ponudata vazi i za tebe :)

Отсутен changetheoil savethecar

• Редовен
  • Пораки: 1058
  • Best Motors Worldwide
« Одговори #8479 на: 30 Јануари 2021, 02:30:57 am »
А уствари сигурно е исто како и секое друго масло, само филмот во главата ни е подруг  :)

@n1kola
ne e bas taka citaj strani ponazad kade sto ima rangiranje na maslata, Ravenol REP e na  prvo mesto, odma posle nego doagjaat mobil, shell i fuchs, sporedba vo 8 kategorii, ima razliki pred se vo Pourpoint i CCS vrednostite.

Ravenol REP       
Mobil1 ESP Formula
Ravenol VMP
Shell Helix Ultra ECT
Fuchs Titan GT1 C3 Pro
Total INEO LONG LIFE 5W-30

---Best Motors Worldwide---
       (Oo=[][]=oO)

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5237
  • The Spartan General
« Одговори #8480 на: 30 Јануари 2021, 08:30:31 am »
Иста приказна и со GM од Аутомакедонија. Затоа ја овластен сервис планирам на 15.000км а на 7500 еднаш сам да си го менувам.

Џабе фрлени пари и труд. Слободно ќе оди 20к километри со исто масло и нема да го троши.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #8481 на: 30 Јануари 2021, 10:18:47 am »

Џабе фрлени пари и труд. Слободно ќе оди 20к километри со исто масло и нема да го троши.

Муабетот ми беше ради фактот што не им верувам дека го празнат целото старо масло. Кај мене маслото мириса на бензин, тоа не ми се допаѓа.

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3073
« Одговори #8482 на: 30 Јануари 2021, 11:13:11 am »

Муабетот ми беше ради фактот што не им верувам дека го празнат целото старо масло. Кај мене маслото мириса на бензин, тоа не ми се допаѓа.

Во поранешниот салон можеше да побараш да се симнеш долу во една просторија со стакла и да гледаш како ти ја сервисираат колата.

Не знам како е во новиот салон ама прашај и може ќе видиш на кој начин го испуштаат маслото.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #8483 на: 30 Јануари 2021, 19:38:48 pm »

Во поранешниот салон можеше да побараш да се симнеш долу во една просторија со стакла и да гледаш како ти ја сервисираат колата.

Не знам како е во новиот салон ама прашај и може ќе видиш на кој начин го испуштаат маслото.
Немаат во новиотсалон нешто такво. На МИДА не им верувам, имав еден мал дефект, многу непрофесионално настапија па морав да ги плескам за да се вратат во колосек, довербата ја пуштија низ канализација, затоа мора вака, на своја рака со свој памет.

Отсутен Dule_

• Сениор
« Одговори #8484 на: 30 Јануари 2021, 19:40:13 pm »

Немаат во новиотсалон нешто такво. На МИДА не им верувам, имав еден мал дефект, многу непрофесионално настапија па морав да ги плескам за да се вратат во колосек, довербата ја пуштија низ канализација, затоа мора вака, на своја рака со свој памет.
И кај мене потфрлија за еден дефект, така да те разбирам. Што беше дефектот ако не е тајна?

Sent from my Mi Note 10 Lite using Tapatalk

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #8485 на: 30 Јануари 2021, 19:57:18 pm »

И кај мене потфрлија за еден дефект, така да те разбирам. Што беше дефектот ако не е тајна?

Престана да се затвора левиот ретровизор. Го однесов на сервис под гарантен рок, ми рекоа ааа дечко удрен е ретровизорот. Велам не е удрен, веднаш го приметив кога престана да работи, влегов во кола, се отвори, почнав да возам и откако стигнав дома не се затвори повеќе, башка покажи ми траги каде е удрен. Ама дечко не е удрен него е насилно отворен или затворен. Знаеш овие ретровизори што се со мотор ако со рака ги отвориш или затвориш трајно се оштетуваат. Велам НЕ, не е точно, тие се предвидени насилно да се затвораат затоа што тоа е секојдневно сценарио.

И нееее, не наидов на разбирање, инсистираат дека јас сум го скршил. Велам добро, викни да дојде кој е одговорен за сервис. Дојде одреден тип, објаснува сервисерот а овој клима со глава. Велам добро океј. Сега ќе го шутирам со нога десниот ретровизор 10 пати, ќе го отварам и затворам насилно. Ако се расипе јас ќе си ги платам двата, ако не се расипе ќе си го сервисирате под гарантен рок и ќе дадете гратис 4 вентили со мерење на притисок (за зимските бандажи) и ќе ми се извините за неискреноста и некоректноста.

Добро-добро дечко ќе го средиме ретровизорот, нарачајте ретровизор, штом ќе стигне ќе ти се јавиме. Еве ги уште се јавуваат после пар месеци изгледа ќе треба да одам со катран и пердуви деновиве.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6700
« Одговори #8486 на: 30 Јануари 2021, 20:05:44 pm »

Секогаш мириса на бензин и на тазе ставено масло. Среќа не се менува масло според мирис.

Иначе во врска со дешавката со ретровизорот. Зошто воопшто се објаснуваш со нив? Штом гледаш дека не се комптетентни пошто сум сигурен 100% они немаат појма дали може или неможе да се оштети трајно ретровизор со рачно отварање/затварање. И да е така, они се должни да го проверат ретровизорот и докажат дека да ова се случило поради насилно отварање и не подлежи под гаранција. Секој ден замарај ги по телефон или иди им таму дур не го средат проблемот.

Отсутен Dule_

• Сениор
« Одговори #8487 на: 30 Јануари 2021, 20:25:53 pm »

Престана да се затвора левиот ретровизор. Го однесов на сервис под гарантен рок, ми рекоа ааа дечко удрен е ретровизорот. Велам не е удрен, веднаш го приметив кога престана да работи, влегов во кола, се отвори, почнав да возам и откако стигнав дома не се затвори повеќе, башка покажи ми траги каде е удрен. Ама дечко не е удрен него е насилно отворен или затворен. Знаеш овие ретровизори што се со мотор ако со рака ги отвориш или затвориш трајно се оштетуваат. Велам НЕ, не е точно, тие се предвидени насилно да се затвораат затоа што тоа е секојдневно сценарио.

И нееее, не наидов на разбирање, инсистираат дека јас сум го скршил. Велам добро, викни да дојде кој е одговорен за сервис. Дојде одреден тип, објаснува сервисерот а овој клима со глава. Велам добро океј. Сега ќе го шутирам со нога десниот ретровизор 10 пати, ќе го отварам и затворам насилно. Ако се расипе јас ќе си ги платам двата, ако не се расипе ќе си го сервисирате под гарантен рок и ќе дадете гратис 4 вентили со мерење на притисок (за зимските бандажи) и ќе ми се извините за неискреноста и некоректноста.

Добро-добро дечко ќе го средиме ретровизорот, нарачајте ретровизор, штом ќе стигне ќе ти се јавиме. Еве ги уште се јавуваат после пар месеци изгледа ќе треба да одам со катран и пердуви деновиве.

Слично и со мене, со тоа што не сакаа да заменат дел, што фабрички не е предвиден да се сервисира.

Отсутен Bauer

• Редовен
  • Пораки: 1223
« Одговори #8488 на: 30 Јануари 2021, 20:36:29 pm »
Јас за сервисот на МиДа имам романи да пишувам, ама нејсе.
Доволно е што кога разгледував нова кола пред неколку недели, не ги ни погледнав ни форд ни хјундаи само ради мида.
Никад више работа со ми да. Ниииикад.
Копилиња непрокопсани. Типична македонска рекетарска фирма.

Sent from my SM-G973F using Tapatalk

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #8489 на: 30 Јануари 2021, 21:18:13 pm »
Јас за сервисот на МиДа имам романи да пишувам, ама нејсе.
Доволно е што кога разгледував нова кола пред неколку недели, не ги ни погледнав ни форд ни хјундаи само ради мида.
Никад више работа со ми да. Ниииикад.
Копилиња непрокопсани. Типична македонска рекетарска фирма.

Абе и ја немаше никогаш да погледнам Форд, ама бев притиснат со време и благодарение на идиотскиот однос во Порше не земав Октавија, башка и немаа мотори, имаа само дизел во понуда, требаше да чекам 4 до 6 месеци за испорака на посрана Октавија со TSI мотор, башка арогантниот однос и чувството на вина што сум дошол во салон со кеш во рака. А единствено Октавија и C-Max собираат инвалидска количка од фул сајз во гепек и ниедно друго ауто кое не е караван. Corolla тогаш беше во заминување а новиот модел не можеше сеуште да се порача па бев насанкан на тенок мраз и бидна Форд.
Абе возилото си е супер, само МИДА се врколаци невидени.