Автор Тема: Mobil, Total, Elf или какво масло ?  (Прочитано 2251299 пати)

Отсутен changetheoil savethecar

• Редовен
  • Пораки: 1056
  • Best Motors Worldwide
Одг: Mobil, Total, Elf или какво масло ?
« Одговори #8115 на: 28 Август 2020, 09:19:50 am »
Цитат

@changetheoil savethecar мислам дека видов некое масло на бензинска на Макпетрол? ( Repsol било тоа што сум го видел) кажи ми повеќе за Репсол? Оргинал ли се тие масла на Макпетрол што ги има? (Освен лубекс)

Repsol e spanski naften gigant, poise se vo motorive zastapeni no imaat solidni masla i za koli. Ne se noname, go drzat celiot spanski pazar na svetsko nivo mislam deka se u top10, nesto vo vid kako eni sto e za italija taka repsol e za spanija, ali si gi drzati bivsite kolonii.

jas licno veruvam deka makpetrol ne bi padnal na toa nivo da prodava fals, i deka se original.
https://www.repsol.com/imagenes/global/en/passenger_car_lubricants_catalog_tcm14-58348.pdf

site ovie kompanii koi imaat svoi rafinerii pri proizvodstvo na benzin, baznite masla im doagjaat kako nus proizvod i ne gi frlaat nego  gi prodavaat na "blenderi" ili si pravat svoii linii sprema specifikacii na acea i API.

---Best Motors Worldwide---
       (Oo=[][]=oO)

• Редовен
  • Best Motors Worldwide
« Одговори #8116 на: 28 Август 2020, 13:35:47 pm »
@changetheoil savethecar
Фала на препораките, локално значи само Fuchs и Liqui Moly би било опција.Ми остана 1л од Мотулот па се мислам дали да докупам уште 3л или да порачам Fuchs Titan GT1 pro C3 со vw504/507.
@ace-106
so fuchs, ravenol i liqui moly nemas utka.
toa maslo od fuchs sto go spomna e megju podobrite.
ako toa od motul ne ti e otvoreno ti e original spakuvano znaci ne otvorano za doturanje itn, togas da mozes i toa da go iskoristis 3+1.

(Oo=[][]=oO)

Отсутен Bumb

• Редовен
  • Пораки: 1196
« Одговори #8117 на: 28 Август 2020, 21:52:09 pm »
@changetheoil savethecar Бидејќи си читкам низ темава и очигледно е дека си знаеш поприлично за маслава и дека не зборуваш „што годе“ да речам. Како што пишав и на претходната порака нели, го користам Selenia Turbo Diesel 10W-40 и сакам да го сменам на 5W-40 на нареден мал сервис.

Gradacii:
5w40 5w30 i 0w40

Najdobar izbor ama i najskap ti e: 0W40

Ako stavas 5w40 togas geldaj da go menuvas pocetok na Maj, taka masloto vo esen/zima ke ja namali gradacijata so obzir kolku kje go koristis ke ide poise nakaj 5w30 sto za zimni uslovi e podobro.

Терминот од муабетов ми се совпаѓа и мене отприлика бидејќи секако правам мал сервис крај на април / почеток на мај. Немам никакви преференци засега, само се распрашувам, си разгледувам какви опции имам, само сакам 5W-40 бидејќи мааалку побавно пали од што сакам.

Го имам сличниот мотор како од Владимир, иста кубикажа 1.9, само 8V, 85kW (115кс), чисто информативно. Читам и по групиве дека го препорачуваат извесно такозвано Pakelo масло. Ќе излажам ако кажам дека сум слушнал за него, стварно не знам какво е, колку пари е, дали е проверено или е само олл шоу енд ноу гоу.

Морам да цитирам еден бисер:

Цитат
Zadovolni musterii koj ednas go stavile Pakelo za drugo maslo ne sakaat slusnat

Stavete i vie pakelo ke se uverite vo kvalitetot na rabotata na motorot
@dbl.dzo
Pakelo se italijanski liqui moly, seriozna firma za masla. vo italija se dosta zastapeni. oni se blenderi zimaat resursi i komponenti i blendaat sami. cim ne propadnale u zadnive 90g. kolku sto postojat znaci ne se tolku loshi  ;D
ako masloto e original togas nema da ima promasaj, nesto deka ke mu se slucci na motorot nema, probaj ke vidis.
a zosto 10w40 si koristel do sega toa e mnogu gusto, trosese maslo imase nekoja pricina?
mozes ova od pakelo da koristis:
KRYPTON XT
https://pakelo.com/en/products/car/krypton-xt-sae-5w-40

Сеа ги гледам овие пакело и освен 5/30 ми дава и 0/30 за мојата кола, односно овие две:
https://pakelo.com/en/products/car/krypton-xt-la-v-sae-5w-30
https://pakelo.com/en/products/car/krypton-xt-la-v-sae-0w-30

Што е работава со ова 0/30?
@Bumb
5w vo baznite masla ima hydrocrack tehnologija zatoa 5kata so hydrocrack ne moesh 0w da postignes.
0w e sinonim za fullsynthetic so golem del na pao i ester za da se postigne 0w.

0w30 ima pokvalitetni bazni masla i aditivi (flow improver) da moze vo zimno vreme da dojde na 0w a istovremeno molekularnata struktura vo leto da drzzi 30.

За кај нас не би праело нешто многу разлика ова е ваљда да по екстремни температури?
@Bumb
menjaj pocesto so dobar filter(mahle,mann,hengst,bosch) pa i masloto da ne bide od najskapite, odkolku skapo maslo da go teras longlajf 24-30k.
lugeto zaboravaat deka maslotot podmackuva i turboto, i lancite ne samo motorot. pogotovo ovie so agr/dpf vozilava sto im se vrakja celata izduvna smesa vo motorot da dosogori, za tie motori longlife intervalite se smrt.
5w30 e sosema dovolno.

Па јас праам годишно 12-13к. Ама сеа пошто стаив петронас и тоа вика дека може до 15к али ќе си мењам на 10к. Инаку стаив Уфи филтер.

Отсутен ace-106

• Сениор
  • Пораки: 3468
« Одговори #8118 на: 28 Август 2020, 22:17:29 pm »
@changetheoil savethecar

Кантата беше 5Л и е отворена лани во октомври. Останато е 1Л пошто во моторот собира нешто под 4Л.
Сакаш да кажеш пошто е отворена и стои така во подрум од лани да не го  користам?

Фала уште еднаш.

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 4073
« Одговори #8119 на: 28 Август 2020, 23:30:13 pm »
Каде може кај нас да се најде ликви моли?

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk

Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Отсутен Ducky

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 249
« Одговори #8120 на: 28 Август 2020, 23:44:56 pm »
Аутомакедонија е увозник. Имаш и во Ауто Филтер.

Sent from my iPhone using Tapatalk

• Редовен
  • Best Motors Worldwide
« Одговори #8121 на: 29 Август 2020, 01:12:30 am »
@changetheoil savethecar

Кантата беше 5Л и е отворена лани во октомври. Останато е 1Л пошто во моторот собира нешто под 4Л.
Сакаш да кажеш пошто е отворена и стои така во подрум од лани да не го  користам?

Фала уште еднаш.
@ace-106
vo toj slucaj samo za doturanje bi go koristel dokolku ima potreba, kupi si original spakuvano. sepak otvoreno maslo ima dopir so vozduh i moze lesno da dojde do vlaga vo kantata.
       (Oo=[][]=oO)

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1925
« Одговори #8122 на: 01 Септември 2020, 16:46:12 pm »
Мега ауто партс се фалат на инстаграм  дека се официјални увозници на Мотул од денеска. Баш ме интересира дали ќе ги има на официјалниот сајт на Мотул дека тие се увозници за Македонија. Оти и претходните се фалеа на велико, па откако ги снема од официјалниот сајт како да испарија, а продолжија со продажба.
  www.malservis.mk - сѐ за твојот автомобил!

Отсутен vladimir_

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 212
« Одговори #8123 на: 01 Септември 2020, 16:50:42 pm »
На DPF мислев, my bad! Извини за збунката. Катализатори секако имаат сите. WR P.E. е за поновите мотори со DPF, без P.E е она што тебе ти треба.
Тнх, ај уште ако знајш кај можам да ги најдам сите филтри од Ман (маслен,воздух,нафта)?Ај за воздушниот можи и не мора да е ман. Прашав во аутофилтер дел ги имат од ман дел од валео.Тие биле увозници за уни-флукс филтри, јас за нив неам слушнато.

Sent from my PRA-LX1 using Tapatalk

Ако ти фали нафтениот филтер, побарај UFI, тој е фабричка уградња на дизелите од Алфа. https://www.alfaworkshop.co.uk/images/77362338-626-1-800.jpg (hint, logoto za genuine fiat/alfa/lancia part)
Да нафтениот го немаа ми го препорачваја валео, ама ете ќе побарам UFI.
@M3V8 , фала ќе прашам и таму
https://www.ebay.com.au/itm/Replacement-Filter-Kit-UFI-Oil-Air-Diesel-Oil-Alpha-147-1-9-JTD-/173462329329

UFI цел комплет филтри, производство кина, или некоја реплика на UFI?

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3071
« Одговори #8124 на: 01 Септември 2020, 19:36:09 pm »
Кај мене е 10W-40, Fuch Titan Syn MC
Неколку години по ред ставам fuchs и дефинитивно немаат означено датум на големата боца. Сега ги погледав последните боци, на 4 литарската нема баш ништо, на таа од 1 литар го пишува следното:

102044921
PL 10 5287

Инаку мaслово е од fuchs-oil.pl не е од .de како на првата фотографија.
Сега ќе им напишам маил на полската фабрика/сајт, инаку размислувам за друго масло пошто не ми се допаѓа да не можам да знам датум на производство.

Претпоставувам во продавничката во Хром е истото fuchs масло како во Аутофилтер. Еден увозник има колку што знам, им бев лани во претставништвото ама не продаваат на мало.

Малце постар пост ама верувам ќе им се најде и на другите.

Тоа PL 10 значи дека е произведено во Полска, додека ако е произведено во Германија ќе пишува D00.

Наредните бројки се битни и првата бројка означува ден од недела, вторите две бројки означуваат која недела е, а последната бројка која година е произведено. Значи во твојов случај е произведено 5ти ден од 28ма недела од 2017.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10612
« Одговори #8125 на: 01 Септември 2020, 19:43:55 pm »
Зошто штеделе на бројки, да не може човек прописно да си прочита.
Како со "Енигма" да ги произвеле бројките, врвна тајна!

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3071
« Одговори #8126 на: 01 Септември 2020, 20:40:43 pm »
Да можат да продадат масло со стар датум на производство.

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2804
« Одговори #8127 на: 01 Септември 2020, 21:05:33 pm »
Kako sto mene mi ucukaa 10god staro maslo. Isto taka shifri ovo ono.
Sega dur ne vidam jasno datum i zemja na proizvodstvo ne ni razmisljam za kupuvanje.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10612
« Одговори #8128 на: 01 Септември 2020, 21:49:43 pm »
Блажено е незнаењето ;D

Помалку белее коса и не ти даваат витамини во аптека ;D

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7259
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #8129 на: 02 Септември 2020, 07:33:10 am »
https://www.ebay.com.au/itm/Replacement-Filter-Kit-UFI-Oil-Air-Diesel-Oil-Alpha-147-1-9-JTD-/173462329329

UFI цел комплет филтри, производство кина, или некоја реплика на UFI?

Во ФасВас имаш и масло и UFI филтри.
Оттаму Петронас Синтиум 3000ав на две коли еве скоро година направија во ред е, не зедов филтри од кај него ама сега за месец можи и ќе купам изгледа.