Автор Тема: Mobil, Total, Elf или какво масло ?  (Прочитано 2250108 пати)

Отсутен changetheoil savethecar

• Редовен
  • Пораки: 1056
  • Best Motors Worldwide
Одг: Mobil, Total, Elf или какво масло ?
« Одговори #8070 на: 26 Август 2020, 19:59:17 pm »
Цитат
Има бензински мотор со 1,2 кубици 16 вентили, 55 киловати, 75 коњски сили, 5-врати, 2004-та годиште. Ако треба уште нешто слободно прашувај! ;)
@corsa-c
eve i ja da ti posolam pamet so se vika  ;D ;D
ti za tvojot motor mozes da koristis site masla po specifikacija:
ACEA A3/B4, API SN/CF

Gradacii:
5w40 5w30 i 0w40

Najdobar izbor ama i najskap ti e: 0W40

Ako stavas 5w40 togas geldaj da go menuvas pocetok na Maj, taka masloto vo esen/zima ke ja namali gradacijata so obzir kolku kje go koristis ke ide poise nakaj 5w30 sto za zimni uslovi e podobro.

5w40 i 0w40 maslata gi imas kako full saps verzii toa se masla za benzinci A3/B4.

---Best Motors Worldwide---
       (Oo=[][]=oO)

Отсутен corsa-c

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 120
« Одговори #8071 на: 26 Август 2020, 20:09:28 pm »
Цитат
Има бензински мотор со 1,2 кубици 16 вентили, 55 киловати, 75 коњски сили, 5-врати, 2004-та годиште. Ако треба уште нешто слободно прашувај! ;)
@corsa-c
eve i ja da ti posolam pamet so se vika  ;D ;D
ti za tvojot motor mozes da koristis site masla po specifikacija:
ACEA A3/B4, API SN/CF

Gradacii:
5w40 5w30 i 0w40

Ako stavas 5w40 togas geldaj da go menuvas pocetok na Maj, taka masloto vo esen/zima ke ja namali gradacijata so obzir kolku kje go koristis ke ide poise nakaj 5w30 sto za zimni uslovi e podobro.

5w40 i 0w40 maslata gi imas kako full saps verzii toa se masla za benzinci A3/B4.
Фала ти на посолувањето... ;D ;D Најверојатно ќе одам со 5w40.  ;)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34484
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #8072 на: 26 Август 2020, 20:21:08 pm »

Во тој мотор слободно ставај си Liqui Moly TopTec 4100  5w-40 и немаш никаков проблем. Едно од најдобрите масла, можеш директ од Аутомакедонија да го купуваш, они се директни увозници, според мене има најголеми шанси да е оригинал, канта од 5 литра е 2.750 денари а имаш и литарски. Чим е Корса Ц тогаш си има и километарчиња колата па од подебелко масло ќе има бенефит.

А евентуално да не имаш информација дали испраќаат по карго? За оваа марка масла мислам дека тука некаде по форумов имав порано читано дека поверојатно е тука кај нас да се најде фалсификат отколку оригинал пакувања?

п.с. Ова ме потсетува кога пред неколку години дојчланциве на србиве им продаваа од најскапите прашаци за перење алишлта со два ензими наместо со четири, па овие откако открија (со лабораториски анализи) и им образложија (аргументирано, со факти) дека нема повеќе да им купуваат ако продолжат така, дојчланциве почнаа да им продаваат квалитет во вистинска смисла на зборот. Мислам ова го имаше и во електронските и печатените весници. Се извинувам за малиов офф топик, ном ова го коментирам во контекст на муабетов со моторниве масла, чисто колку само за илустрација.

LiquiMoly odlicen izbor, posovremen paket aditivi C3.

Jas bi zemal vo predvid za podobra cena Valvoline Synpower 5W40 1500 den za 4 litra, od Euroimpex.
Klasicno A3/B4 maslo za benzinec. Verojatno se 4l dovolni za toj motor.

Ако ја оставиме цената настрана, дали Valvoline е на исто ниво по однос на квалитет со Liqui Moly? И дали Euroimpex праќаат по карго? Мислам дека околу 3,5 до 4 л собираше. Треба да проверам во прирачникот.

И прашање до двајцата. Дали 5w-40 да користам преку цела година или да менувам на зима со 5w-30?
Не, тоа е Кастрол кое е највеќе фалсификувано во регионов не Ликви моли.
Преку цела година да си користиш 5w-40, ти не правиш доволно километража годишно да би имало логика да менуваш два пати годишно.
Ти објаснив погоре, ти си знаеш како си ја возиш колата, ако возиш цело време кратки релации и маслото нема време да се загрее тогаш користи 5w-30.
Да да, те разбрав и фала ти за препораките. Појше ќе бидам во зијан отколку во добивка ако правам такви промени за една година. Па најголемиот дел од времето возам на кратки релации и претежно на нагорнини. А поретко на подолги релации.

Чим возиш нагорнини значи маслото брзо се загрева. Јас би одел со 5w-40 масло.

Отсутен corsa-c

• Јуниор
  • **
« Одговори #8073 на: 26 Август 2020, 20:32:31 pm »

Во тој мотор слободно ставај си Liqui Moly TopTec 4100  5w-40 и немаш никаков проблем. Едно од најдобрите масла, можеш директ од Аутомакедонија да го купуваш, они се директни увозници, според мене има најголеми шанси да е оригинал, канта од 5 литра е 2.750 денари а имаш и литарски. Чим е Корса Ц тогаш си има и километарчиња колата па од подебелко масло ќе има бенефит.

А евентуално да не имаш информација дали испраќаат по карго? За оваа марка масла мислам дека тука некаде по форумов имав порано читано дека поверојатно е тука кај нас да се најде фалсификат отколку оригинал пакувања?

п.с. Ова ме потсетува кога пред неколку години дојчланциве на србиве им продаваа од најскапите прашаци за перење алишлта со два ензими наместо со четири, па овие откако открија (со лабораториски анализи) и им образложија (аргументирано, со факти) дека нема повеќе да им купуваат ако продолжат така, дојчланциве почнаа да им продаваат квалитет во вистинска смисла на зборот. Мислам ова го имаше и во електронските и печатените весници. Се извинувам за малиов офф топик, ном ова го коментирам во контекст на муабетов со моторниве масла, чисто колку само за илустрација.

LiquiMoly odlicen izbor, posovremen paket aditivi C3.

Jas bi zemal vo predvid za podobra cena Valvoline Synpower 5W40 1500 den za 4 litra, od Euroimpex.
Klasicno A3/B4 maslo za benzinec. Verojatno se 4l dovolni za toj motor.

Ако ја оставиме цената настрана, дали Valvoline е на исто ниво по однос на квалитет со Liqui Moly? И дали Euroimpex праќаат по карго? Мислам дека околу 3,5 до 4 л собираше. Треба да проверам во прирачникот.

И прашање до двајцата. Дали 5w-40 да користам преку цела година или да менувам на зима со 5w-30?
Не, тоа е Кастрол кое е највеќе фалсификувано во регионов не Ликви моли.
Преку цела година да си користиш 5w-40, ти не правиш доволно километража годишно да би имало логика да менуваш два пати годишно.
Ти објаснив погоре, ти си знаеш како си ја возиш колата, ако возиш цело време кратки релации и маслото нема време да се загрее тогаш користи 5w-30.
Да да, те разбрав и фала ти за препораките. Појше ќе бидам во зијан отколку во добивка ако правам такви промени за една година. Па најголемиот дел од времето возам на кратки релации и претежно на нагорнини. А поретко на подолги релации.

Чим возиш нагорнини значи маслото брзо се загрева. Јас би одел со 5w-40 масло.
Да да, изборот ќе биде 5w-40.  :)

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2804
« Одговори #8074 на: 26 Август 2020, 20:40:45 pm »
Jas mislam deka po kvalitet Valvoline Synpower 5w40 i Liqui Moly bi trebalo da se tuka nekade vo kvalitet. Vtorovo e C3 specifikacija so pretpostavuvam poskapi aditivi, a ti glat mozes da si korsitis A3 za sto e i predviden tvojot motor fabricki.
A razlikata vo cena e znacitelna.

@changetheoil savethecar podetalno gi znae maslava pa vidi sto ke ti kaze.
Ama na kraj ti plakas taka da napravi ja i taa kalkulacija.
Kako i da e, sto i da stavis od renomiran brend sintetsko malso samo da e original i maka nema nikakva da imas.
Samo bataligo toa do sega sto si go moristel koga veke imas podobro za slicni pari.

« Последно менување: 26 Август 2020, 21:02:37 pm M3V8 »

Отсутен corsa-c

• Јуниор
  • **
« Одговори #8075 на: 26 Август 2020, 21:54:58 pm »
Jas mislam deka po kvalitet Valvoline Synpower 5w40 i Liqui Moly bi trebalo da se tuka nekade vo kvalitet. Vtorovo e C3 specifikacija so pretpostavuvam poskapi aditivi, a ti glat mozes da si korsitis A3 za sto e i predviden tvojot motor fabricki.
A razlikata vo cena e znacitelna.

@changetheoil savethecar podetalno gi znae maslava pa vidi sto ke ti kaze.
Ama na kraj ti plakas taka da napravi ja i taa kalkulacija.
Kako i da e, sto i da stavis od renomiran brend sintetsko malso samo da e original i maka nema nikakva da imas.
Samo bataligo toa do sega sto si go moristel koga veke imas podobro za slicni pari.
Во право си дека треба да земам предвид дека сепак јас го плаќам, ама пак ако гледаме од аспект на квалитет подобро да платам нешто повеќе и да бидам сигурен дека ќе имам мирна глава. Досега го користев ГМ затоа што порано не бев воопшто упатен како сега кога барем малку од малку стекнав познавања и знам да воочам разлика во однос на маслава. Згора на тоа и порано ме фаќаше страв да правам промени со други марки на масла и истовремено мислев дека само тоа треба да се става и никое друго. Но сега е сосема друго кога ваквиве совети и препораки ги добивам од сите вас 8) кои сте длабоко поупатени во конкретнава проблематика и навистина сте за респект. ;)

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2804
« Одговори #8076 на: 26 Август 2020, 22:14:49 pm »
Epa cim e taka zemi go vo obzir i Ravenol, a go ima i kaj nas.
Pisav broj pogore za kontakt, da ne ispadne epten gi reklamiram nit go znam ni poznavam covekot. Od Prilep e firmata prakaat po kargo.imam kupeno 15 Imam kupeno 15 litra maslo Ravenol site razlicni, stojat vo rezerva neznam koe poprvo da go natocam i u koja kola.

Отсутен Marakana

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 886
« Одговори #8077 на: 26 Август 2020, 22:41:56 pm »
Epa cim e taka zemi go vo obzir i Ravenol, a go ima i kaj nas.
Pisav broj pogore za kontakt, da ne ispadne epten gi reklamiram nit go znam ni poznavam covekot. Od Prilep e firmata prakaat po kargo.imam kupeno 15 Imam kupeno 15 litra maslo Ravenol site razlicni, stojat vo rezerva neznam koe poprvo da go natocam i u koja kola.

Podobro e od liqui moly ??
Коме је суђено да буде јебан, том гаће саме падају

Отсутен vladimir_

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 212
« Одговори #8078 на: 26 Август 2020, 23:55:05 pm »
Дечки до сега во алфата (1.9 150кс) користев масло liqui moly 5w40, сега сакам да пробам селениа. За да се осигурам да си прашам тука дали требаше овој тип да биди како на сликата?

Sent from my PRA-LX1 using Tapatalk

Отсутен dbl.dzo

• Редовен
  • Пораки: 1838
  • Alfa Romeo 147 1.9 JTD
« Одговори #8079 на: 27 Август 2020, 01:33:33 am »
A ти си тој Владимир што прашува по групи ;D

Инаку да, тоа е.

http://www.selenia.com/en/dettaglio-prodotto.asp?code=1092

Цитат
Particularly suited to JTD or common rail engines where the revolutions per minute and the specific power of the engines are enhanced.

Цитат
Recommended by Fiat / Lancia / Alfa Romeo for Multijet engines

Јас користам Selenia Turbo Diesel 10W-40 и сакам да го сменам на нареден мал сервис. Баш кажи кога ќе го менуваш колку те коштало и како си задоволен. Би требало помирно да работи моторот.

Отсутен changetheoil savethecar

• Редовен
  • Пораки: 1056
  • Best Motors Worldwide
« Одговори #8080 на: 27 Август 2020, 01:39:23 am »
Дечки до сега во алфата (1.9 150кс) користев масло liqui moly 5w40, сега сакам да пробам селениа. За да се осигурам да си прашам тука дали требаше овој тип да биди како на сликата?(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

@vladimir_
mozes, no od petronas ima podobri. aditivniot paketot na ova selenia wd e dosta star.
podobar izbor bi ti bilo petronas syntium 3000 av
https://www.pli-petronas.com/sites/petronas/files/2019-01/1828_stec_ENG.pdf

ako sakas bas od selenia:
Selenia K Pure Energy Multi Air 5W-40
http://www.selenia.com/en/dettaglio-prodotto.asp?code=1411
SELENIA STAR PURE ENERGY
http://www.selenia.com/en/dettaglio-prodotto.asp?code=1413

« Последно менување: 27 Август 2020, 01:46:42 am changetheoil savethecar »
---Best Motors Worldwide---
       (Oo=[][]=oO)

Отсутен dbl.dzo

• Редовен
  • Пораки: 1838
  • Alfa Romeo 147 1.9 JTD
« Одговори #8081 на: 27 Август 2020, 01:58:19 am »
@changetheoil savethecar Бидејќи си читкам низ темава и очигледно е дека си знаеш поприлично за маслава и дека не зборуваш „што годе“ да речам. Како што пишав и на претходната порака нели, го користам Selenia Turbo Diesel 10W-40 и сакам да го сменам на 5W-40 на нареден мал сервис.

Gradacii:
5w40 5w30 i 0w40

Терминот од муабетов ми се совпаѓа и мене отприлика бидејќи секако правам мал сервис крај на април / почеток на мај. Немам никакви преференци засега, само се распрашувам, си разгледувам какви опции имам, само сакам 5W-40 бидејќи мааалку побавно пали од што сакам.

Го имам сличниот мотор како од Владимир, иста кубикажа 1.9, само 8V, 85kW (115кс), чисто информативно. Читам и по групиве дека го препорачуваат извесно такозвано Pakelo масло. Ќе излажам ако кажам дека сум слушнал за него, стварно не знам какво е, колку пари е, дали е проверено или е само олл шоу енд ноу гоу.

Морам да цитирам еден бисер:

Цитат
Zadovolni musterii koj ednas go stavile Pakelo za drugo maslo ne sakaat slusnat

Stavete i vie pakelo ke se uverite vo kvalitetot na rabotata na motorot

Отсутен vladimir_

• Јуниор
  • **
« Одговори #8082 на: 27 Август 2020, 06:45:54 am »
@changetheoil savethecar Бидејќи си читкам низ темава и очигледно е дека си знаеш поприлично за маслава и дека не зборуваш „што годе“ да речам. Како што пишав и на претходната порака нели, го користам Selenia Turbo Diesel 10W-40 и сакам да го сменам на 5W-40 на нареден мал сервис.

Gradacii:
5w40 5w30 i 0w40

Терминот од муабетов ми се совпаѓа и мене отприлика бидејќи секако правам мал сервис крај на април / почеток на мај. Немам никакви преференци засега, само се распрашувам, си разгледувам какви опции имам, само сакам 5W-40 бидејќи мааалку побавно пали од што сакам.

Го имам сличниот мотор како од Владимир, иста кубикажа 1.9, само 8V, 85kW (115кс), чисто информативно. Читам и по групиве дека го препорачуваат извесно такозвано Pakelo масло. Ќе излажам ако кажам дека сум слушнал за него, стварно не знам какво е, колку пари е, дали е проверено или е само олл шоу енд ноу гоу.

Морам да цитирам еден бисер:

Цитат
Zadovolni musterii koj ednas go stavile Pakelo za drugo maslo ne sakaat slusnat

Stavete i vie pakelo ke se uverite vo kvalitetot na rabotata na motorot
Цитатот ти е од реклама 5 :) Мн има врсти на масло да не знај чоек шо да купи

Отсутен vladimir_

• Јуниор
  • **
« Одговори #8083 на: 27 Август 2020, 06:48:30 am »
Дечки до сега во алфата (1.9 150кс) користев масло liqui moly 5w40, сега сакам да пробам селениа. За да се осигурам да си прашам тука дали требаше овој тип да биди како на сликата?(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

@vladimir_
mozes, no od petronas ima podobri. aditivniot paketot na ova selenia wd e dosta star.
podobar izbor bi ti bilo petronas syntium 3000 av
https://www.pli-petronas.com/sites/petronas/files/2019-01/1828_stec_ENG.pdf

ako sakas bas od selenia:
Selenia K Pure Energy Multi Air 5W-40
http://www.selenia.com/en/dettaglio-prodotto.asp?code=1411
SELENIA STAR PURE ENERGY
http://www.selenia.com/en/dettaglio-prodotto.asp?code=1413
Послесните 2 масла како шо видов се за бензиски мотори, мојата е дизел. Првиот тип на масло не ми го отвора линкот

Отсутен darkserial

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 796
« Одговори #8084 на: 27 Август 2020, 09:00:34 am »
Јас замене и за сите мои другари земам 77lubricants 504/507. Досега не се пожалил никој, а и никој не размислува да смени друго нешто. Ефтино и оригинал што е најбитно. :D
VW Golf 5 1.9 TDI - 77kw - 2005