Автор Тема: Mobil, Total, Elf или какво масло ?  (Прочитано 2208287 пати)

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6693
Одг: Mobil, Total, Elf или какво масло ?
« Одговори #8010 на: 17 Август 2020, 08:09:36 am »
Екобуст, особено оние 1.0 и 1.5 со 3 цилиндри работат само на Magnatec Stop-Start 5W-20 E. Ќе работи на градација 5-40 веројатно околу 40-50.000км и после едно ремонтче ќе треба поради гареж кој што произведува такво уље, пред се поради високата концентрација на пепел во уљето.

Најбитно од све е Ford WSS-M2C948-B approval што доаѓа само во 5-20 варијанта.

Отсутен nefer

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 644
« Одговори #8011 на: 19 Август 2020, 20:18:31 pm »
Ako je registriras kolata vo PSS imas ednas godisno gratis da smenis maslo i site filtri.
I menuvaat so ispustanje od stopna. Resen problem.
registrirana e vo PSS, ama mislam treba i da platiš členska karta, a osven toa  imav 0,5l eurol  5/40, kakvo što e vo motorot a PSS mislam so Kastrol rabotat...
Otidov kaj Hemisko, toj menuva na kanal. Ja izvadi štopnata . Kaža deka ima takov filter ama ya 500km vozenje greota e da go menuva bidejći toj e gore i se cedi masloto od nego, taka kupiv samo kanta eurol 5/40 od 4l, 2000mkd.  Stavi 2l od kantata i moeto 0,5l.
Ama ima i drug problem so Poloto, ne mi e jasno kolku maslo sobiraŽ Na prv servis, kaj majstorot što dava garancija od AvtoMilano, mi naplatija 4l a ne mi vratija maslo, dali zaboravile ne znam, ili si go trgnale na strana. Inaku posle odem da se proveri maslo i ispadna deka PREMNOGU imalo, pa izvadija.
Eve sega so štopna vadenje i so 2,5l kažuva maksimum, a vo knigata pišuva 3,5l????
Nekoj kažuvaat deka kaj ovie so filter najgore treba da se stavi poveće od maksimum, nemalo problem ????
Ne odam dolgi relacii sega, mora prvo ova da go proveram, će prašam vo Porše ako saka da mi kaže, a i ako znae, koj znae dali  ovakvi koli imale uvezeno ??? Polo 9N /2005/1,4/63kw FSI
3.6Л масло собира тој мотор.

Sent from my VTR-L09 using Tapatalk
и на друго место ми кажаа 3,6л, ама овој минатата недела  успеа да стави само 2,5л а од штопна вадеше... дали треба чекање повеќе време или вадење на свеќички и верглање, не знам
Пак подобро од пред 3 месеци, тогаш со пумпа само 1,5л извадија...
малку возам а пак е исто масло, ама мислам да го менувам еднач одишно, бидејќи малку возам..
може  кај нас е шемата извозени дизелаши, што трошат масло, се вади со пумпа и  менува 2 пати годишно..
многу одамна, колега на работа што возеше Југо 45 кажуваше дека НЕ менува масло, бидејќи  троши по дифолт , повеќе од на пример 2 тактна  пента Јамаха која работи на 1% мешавина ..
Ама сега јас имам приоблем бидејќи НЕ ми троши а и малку возам..., еве од Мај 2019 5000км

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34464
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #8012 на: 19 Август 2020, 20:37:18 pm »
колега на работа што возеше Југо 45 кажуваше дека НЕ менува масло, бидејќи  троши по дифолт

Тоа е многу многу многу лош и аматерски пристап што сугерира на непознавање на основните принципи на работа на моторот и маслото.
Кога моторот троши масло или од некаде капе, се троши најтенкиот и најчистиот дел од маслото. Ова значи дека целиот талог, јагленород, вода и разни други отпадни материи остануваат во моторот. Претежно се таложат во филтерот, тоа е негова задача да ги запре грутките гареж. Но ако не се менува маслото значи дека не се менува ни филтерот. Ваквиот филтер ќе се затне за кратко време и тогаш ќе го забави протокот на масло. Маслената пумпа ќе биде под големо оптеретување и ќе се намали притисокот на масло што ќе доведе до недоволен проток на масло. Ова ќе предизвика намалено подмачкување и недоволно ладење на компонентите на моторот што ќе ја отвори пандорината кутија на проблеми и негово уништување.

Масло и филтер МОРА да се менува. Нема нејќам ;D
Колку е постара колата толку почесто мора да се менува маслото, секогаш иста градација.

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2802
« Одговори #8013 на: 19 Август 2020, 23:48:40 pm »
Екобуст, особено оние 1.0 и 1.5 со 3 цилиндри работат само на Magnatec Stop-Start 5W-20 E. Ќе работи на градација 5-40 веројатно околу 40-50.000км и после едно ремонтче ќе треба поради гареж кој што произведува такво уље, пред се поради високата концентрација на пепел во уљето.

Za 5W40 full saps ok.
No sto e poentata so 5W20.
Zosto ne bi mozelo specifikacija C3  low saps da receme 5W30 ili 0W30 sto bi bilo idealno.
Sem pomala potrosnja ne gledam drug benefit od 5W20.

Edit: Citam nesto poradi kaisot koj e potopen vo motronot maslo...
Dali e taka ili e samo radi ekologija?

Za 5w20 imam slusano deka ovoa fabricki go ima stavano Honda dodeka se razraboti motorot i posle se preporacuva 5W30.
« Последно менување: 19 Август 2020, 23:56:16 pm M3V8 »

Отсутен changetheoil savethecar

• Редовен
  • Пораки: 1056
  • Best Motors Worldwide
« Одговори #8014 на: 20 Август 2020, 00:46:44 am »

Za 5W40 full saps ok.
No sto e poentata so 5W20.
Zosto ne bi mozelo specifikacija C3  low saps da receme 5W30 ili 0W30 sto bi bilo idealno.
Sem pomala potrosnja ne gledam drug benefit od 5W20.

Edit: Citam nesto poradi kaisot koj e potopen vo motronot maslo...
Dali e taka ili e samo radi ekologija?

Za 5w20 imam slusano deka ovoa fabricki go ima stavano Honda dodeka se razraboti motorot i posle se preporacuva 5W30.
taa specifikacija bara namalena hths vrednost mislam deka e 2,6HtHs C3 bara 3,5 minimum ili povekje.
5w20 e mozno zatoa sto motorot e tehnicki precizno ozraboten, i 0w30 ke mozze ubeden sum no nejse ford striktno so castrol go imaat razvieno 5w20 sigurno ima nekakava tehnicka pozadina.

---Best Motors Worldwide---
       (Oo=[][]=oO)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #8015 на: 20 Август 2020, 20:50:14 pm »
Како што реков, убаво си пишува, ACEA A5/B5 0-30 ili 5-30 е сосем океј за тоа возило, можеш да побараш и во овластен да ти стават такво, е мора 5-20, може и 0-20. И не мора да е по форд спецификација туку да е low saps и да е ACEA A5/B5. На кого не му е јасно што зборам нека оди на сајтот, таму има бот 24/7 можеш да си прашаш и ќе ти каже.

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6039
« Одговори #8016 на: 20 Август 2020, 21:15:58 pm »
INA 20W-40 шибај 😛😁

Sent from my BLN-L21 using Tapatalk

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #8017 на: 21 Август 2020, 18:58:04 pm »
Дечки, како се викаже бе оној каналот каде тој русинот (или што и да беше) тестираше разни масла?

Отсутен corsa-c

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 120
« Одговори #8018 на: 21 Август 2020, 19:14:55 pm »
Дечки, како се викаже бе оној каналот каде тој русинот (или што и да беше) тестираше разни масла?
Piotr Tester https://www.youtube.com/channel/UCLQb2UdBzX_lgTzaz4Ua1IA :)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #8019 на: 21 Август 2020, 21:46:34 pm »
Piotr Tester https://www.youtube.com/channel/UCLQb2UdBzX_lgTzaz4Ua1IA :)

Не овој, туку друг еден момак, што едно по друго тестираше многу масла и пишуваше резултати во бројки.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #8020 на: 21 Август 2020, 21:52:26 pm »
Еве го бе ебаго, Denis Механик се викал

Отсутен corsa-c

• Јуниор
  • **
« Одговори #8021 на: 21 Август 2020, 23:39:35 pm »
Искрено, импресивно видео. :) За овој јутјуб канал не знаев. Само не разбрав кои вредности се подобри - тие што се поголеми или помали?

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6039
« Одговори #8022 на: 21 Август 2020, 23:47:09 pm »
Поголемите вреднисти (поголем отпор),шелот ме разочара 😁

Sent from my BLN-L21 using Tapatalk

Отсутен corsa-c

• Јуниор
  • **
« Одговори #8023 на: 22 Август 2020, 00:11:35 am »
Да не му се погодило некое фалсификат, па ради тоа такви вредности да покажало...? :-\

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #8024 на: 22 Август 2020, 00:34:46 am »
Искрено, импресивно видео. :) За овој јутјуб канал не знаев. Само не разбрав кои вредности се подобри - тие што се поголеми или помали?
Поголемите вредности се подобри, тоа значи дека маслото посилно се лепи на металот тоест филмот од масло потешко се отстранува и при поголеми оптоварувања нема контакт метал на метал.
Секако дека не е тоа единствената мерка. Можеби некое масло има поголема вредност но дали ја задржува особината подолго или пократко, тоа не се покажува при овој тест. Како што тестира со тазе масло треба да тестира и со употребено масло.