Автор Тема: Mobil, Total, Elf или какво масло ?  (Прочитано 2208164 пати)

Отсутен changetheoil savethecar

• Редовен
  • Пораки: 1056
  • Best Motors Worldwide
Одг: Mobil, Total, Elf или какво масло ?
« Одговори #7980 на: 15 Август 2020, 23:56:30 pm »
Ми истече гаранцијата пред неколку месеци што значи дека сервисите немора да ги правам во овластен. Е сега треба да правам редовен сервис, до сега ставав оригинал vw уље 5-30 лонг лајв. Дали да продолжам со него, пример да си го купувам од порше уљето па филтри на друго место и сервисот да си го правам кај што нема да ме дерат?

Или да сменам и уље, еден другар ми препорачува петронас?
Што мислите?

До сега правев редовен на 15к или 12 месеци, ама тие 12 месеци ги правам за 10ина дена а иам поминато некои 12-13к од прошлиот сервис.

Инаку станува збор за леон 2.0 тди 2017.
@Bumb
Mozes site vidovi masla so specifikacija VW 504/507.00 5w30.
So ogled na toa deka taa specifikacija e mnogu visoka sto se odnesuva do baznite masla i aditiviniot paket skoro site masla so taa specifikacija se tuka negde.
Petronas maslata mozes da gi koristis bez nikakva grizza, kvalitetot i brandot se provereni igracci na pazarot.
So ogled na toa deka Castrol gi pravi maslata za VW koncernot, najdobar izbor bi ti bil Castrol Edge FST 5w30.
Istotaka besprekorno maslo e Mobil 1 ESP 5w30.
Dokolku imas moznost da dojdes do Ravenol togas VMP ili SMP 5w30.
Najeftino ke pomines so petronas, moze da go koristis:
Petronas Syntium 5000 AV SAE 5W-30

Od Shell mozess site ovie:
Shell Helix HX8 Synthetic ECT SAE 5W-30   
Shell Helix Ultra AV-L SAE 5W-30   
Shell Helix Ultra ECT SAE 5W-30   
Shell Helix Ultra Professional AV-L SAE 5W-30   

INA Ultra Star FE SAE 5W-30

Fuchs Titan GT1 Longlife III SAE 5W-30   
Fuchs Titan GT1 Pro C-3 SAE 5W-30   
Fuchs Titan GT1 Pro-C3 SAE 5W-30

Kroon-Oil Helar SP-LL-03 SAE 5W-30
Liqui Moly Top Tec 4200 SAE 5W-30
Lukoil Genesis VN SAE 5W-30
Mannol Energy Combi LL SAE 5W-30
Motul 8100 X-clean + SAE 5W-30
Repsol Elite Long Life 50700/50400 SAE 5W-30
Total Quartz INEO Long Life SAE 5W-30
---Best Motors Worldwide---
       (Oo=[][]=oO)

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2816
« Одговори #7981 на: 16 Август 2020, 00:30:28 am »
Ми истече гаранцијата пред неколку месеци што значи дека сервисите немора да ги правам во овластен. Е сега треба да правам редовен сервис, до сега ставав оригинал vw уље 5-30 лонг лајв. Дали да продолжам со него, пример да си го купувам од порше уљето па филтри на друго место и сервисот да си го правам кај што нема да ме дерат?

Што мислите?

До сега правев редовен на 15к или 12 месеци, ама тие 12 месеци ги правам за 10ина дена а иам поминато некои 12-13к од прошлиот сервис.

А да си одиш кај Митревски и да видиш што понуда ќе ти даде, и така ти треба сервисер, а деловите тешко дека ќе ги земеш поефтино од него
Своерачен потпис ;)

Отсутен Bumb

• Редовен
  • Пораки: 1196
« Одговори #7982 на: 16 Август 2020, 08:08:14 am »

Што мислите?

@Bumb
Mozes site vidovi masla so specifikacija VW 504/507.00 5w30.
So ogled na toa deka taa specifikacija e mnogu visoka sto se odnesuva do baznite masla i aditiviniot paket skoro site masla so taa specifikacija se tuka negde.
Petronas maslata mozes da gi koristis bez nikakva grizza, kvalitetot i brandot se provereni igracci na pazarot.
So ogled na toa deka Castrol gi pravi maslata za VW koncernot, najdobar izbor bi ti bil Castrol Edge FST 5w30.
Istotaka besprekorno maslo e Mobil 1 ESP 5w30.
Dokolku imas moznost da dojdes do Ravenol togas VMP ili SMP 5w30.
Najeftino ke pomines so petronas, moze da go koristis:
Petronas Syntium 5000 AV SAE 5W-30

Od Shell mozess site ovie:
Shell Helix HX8 Synthetic ECT SAE 5W-30   
Shell Helix Ultra AV-L SAE 5W-30   
Shell Helix Ultra ECT SAE 5W-30   
Shell Helix Ultra Professional AV-L SAE 5W-30   

INA Ultra Star FE SAE 5W-30

Fuchs Titan GT1 Longlife III SAE 5W-30   
Fuchs Titan GT1 Pro C-3 SAE 5W-30   
Fuchs Titan GT1 Pro-C3 SAE 5W-30

Kroon-Oil Helar SP-LL-03 SAE 5W-30
Liqui Moly Top Tec 4200 SAE 5W-30
Lukoil Genesis VN SAE 5W-30
Mannol Energy Combi LL SAE 5W-30
Motul 8100 X-clean + SAE 5W-30
Repsol Elite Long Life 50700/50400 SAE 5W-30
Total Quartz INEO Long Life SAE 5W-30

Фала ти. За петронасот ми е наједноставно бидејќи тврдат сите дека е оригинал.

За другиве незнам. Каде може да се најде оригинално уље.

Зборат дека има секакви превари.

Што мислите?

А да си одиш кај Митревски и да видиш што понуда ќе ти даде, и така ти треба сервисер, а деловите тешко дека ќе ги земеш поефтино од него

Сервисот не ми е толку проблем, имам неколку опции.
По битно ми беше за уљето на кој бренд да преминам, тоа сум уште во дилема.

« Последно менување: 16 Август 2020, 10:06:35 am Bumb »

Отсутен nefer

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 644
« Одговори #7983 на: 16 Август 2020, 11:15:43 am »
Ke treba da smenis novo maslo i filter za maslo obavezno. Vozel nevozel ednas godisno treba da smenis.
Bilo koe maslo soodvetno za tvojot motor.

Neznam od kade si, imase gledav na FB nekoi akcii besplatna promena ako kupis maslo, moze nekoj ke mu tekne koj toa go nudese.
Sega denovive mi izleze reklama.

Ako je registriras kolata vo PSS imas ednas godisno gratis da smenis maslo i site filtri.
I menuvaat so ispustanje od stopna. Resen problem.
registrirana e vo PSS, ama mislam treba i da platiš členska karta, a osven toa  imav 0,5l eurol  5/40, kakvo što e vo motorot a PSS mislam so Kastrol rabotat...
Otidov kaj Hemisko, toj menuva na kanal. Ja izvadi štopnata . Kaža deka ima takov filter ama ya 500km vozenje greota e da go menuva bidejći toj e gore i se cedi masloto od nego, taka kupiv samo kanta eurol 5/40 od 4l, 2000mkd.  Stavi 2l od kantata i moeto 0,5l.
Ama ima i drug problem so Poloto, ne mi e jasno kolku maslo sobiraŽ Na prv servis, kaj majstorot što dava garancija od AvtoMilano, mi naplatija 4l a ne mi vratija maslo, dali zaboravile ne znam, ili si go trgnale na strana. Inaku posle odem da se proveri maslo i ispadna deka PREMNOGU imalo, pa izvadija.
Eve sega so štopna vadenje i so 2,5l kažuva maksimum, a vo knigata pišuva 3,5l????
Nekoj kažuvaat deka kaj ovie so filter najgore treba da se stavi poveće od maksimum, nemalo problem ????
Ne odam dolgi relacii sega, mora prvo ova da go proveram, će prašam vo Porše ako saka da mi kaže, a i ako znae, koj znae dali  ovakvi koli imale uvezeno ??? Polo 9N /2005/1,4/63kw FSI

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6039
« Одговори #7984 на: 16 Август 2020, 11:31:16 am »
Ke treba da smenis novo maslo i filter za maslo obavezno. Vozel nevozel ednas godisno treba da smenis.

Neznam od kade si, imase gledav na FB nekoi akcii besplatna promena ako kupis maslo, moze nekoj ke mu tekne koj toa go nudese.

Ako je registriras kolata vo PSS imas ednas godisno gratis da smenis maslo i site filtri.
registrirana e vo PSS, ama mislam treba i da platiš členska karta, a osven toa  imav 0,5l eurol  5/40, kakvo što e vo motorot a PSS mislam so Kastrol rabotat...
Otidov kaj Hemisko, toj menuva na kanal. Ja izvadi štopnata . Kaža deka ima takov filter ama ya 500km vozenje greota e da go menuva bidejći toj e gore i se cedi masloto od nego, taka kupiv samo kanta eurol 5/40 od 4l, 2000mkd.  Stavi 2l od kantata i moeto 0,5l.
Ama ima i drug problem so Poloto, ne mi e jasno kolku maslo sobiraŽ Na prv servis, kaj majstorot što dava garancija od AvtoMilano, mi naplatija 4l a ne mi vratija maslo, dali zaboravile ne znam, ili si go trgnale na strana. Inaku posle odem da se proveri maslo i ispadna deka PREMNOGU imalo, pa izvadija.
Eve sega so štopna vadenje i so 2,5l kažuva maksimum, a vo knigata pišuva 3,5l????
Nekoj kažuvaat deka kaj ovie so filter najgore treba da se stavi poveće od maksimum, nemalo problem ????
Ne odam dolgi relacii sega, mora prvo ova da go proveram, će prašam vo Porše ako saka da mi kaže, a i ako znae, koj znae dali  ovakvi koli imale uvezeno ??? Polo 9N /2005/1,4/63kw FSI
3.6Л масло собира тој мотор.

Sent from my VTR-L09 using Tapatalk

Присутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34464
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #7985 на: 16 Август 2020, 13:02:28 pm »
@changetheoil savethecar кажи ми масло Ford WSS-M2C948-B какво препорачуваш? Кое е најдобро?

Отсутен riki_staff

• Сениор
« Одговори #7986 на: 16 Август 2020, 13:43:46 pm »
Санки форд е најдобра кола па да и ставаш  најдобро масло хахахаха 😁.
Џони само ориџинал Тотал и онадувај,јас до сега од Тотал сум најздоволен шо сум и ставал на колите,шо точно мотор беше кај тебе?

Sent from my BLN-L21 using Tapatalk

Присутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #7987 на: 16 Август 2020, 14:21:01 pm »
Џони само ориџинал Тотал и онадувај,јас до сега од Тотал сум најздоволен шо сум и ставал на колите,шо точно мотор беше кај тебе?

Јас Тотал оригинал можам од работа да си носам, директ од фабрика, тоа си знам, не ми бега. Туку сега со срањава не можам да патувам па ме интересира од тука каде можам да најдам.

Отсутен Bumb

• Редовен
  • Пораки: 1196
« Одговори #7988 на: 16 Август 2020, 14:24:03 pm »
Како се приметува дали маслото е оригинал или не? Освен нели да го ставам па да ми изгори за 1500км.
Пример сакам кастрол да купам. Како да знам дали е оригинал?

Дали од аутофилтер.мк се оригинал маслата?

Отсутен riki_staff

• Сениор
« Одговори #7989 на: 16 Август 2020, 14:28:04 pm »

Јас Тотал оригинал можам од работа да си носам, директ од фабрика, тоа си знам, не ми бега. Туку сега со срањава не можам да патувам па ме интересира од тука каде можам да најдам.
Шо не кажеш,дај 2 туби тотал 😁

Присутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #7990 на: 16 Август 2020, 14:29:59 pm »
Како се приметува дали маслото е оригинал или не? Освен нели да го ставам па да ми изгори за 1500км.

Аутофилтер ако ги прашаш они се правдаат дека го набавуваат од увозник во Македонија директно, со тоа се оградуваат од гаранција дека маслото е оригинал што значи дека има шанси да не и м е оригинал. Иначе како се проверува дали е оригинал исклучиво преку инсајдерски информации дали се набавува преку регуларен канал и дали некаде шлеперот се застанува и се претовара, ова под услов дека немаш лабораторија за тестирање, спектрографска анализа и слично.

За тебе не може тоа само за своја душа ;D
Може да ти даам да сркнеш со лажичка за проба само, ама само да се дигнат забраниве и да почнам да путујем.... што изгледа нема да се деси уште дооолго време.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30618
    • CARclub.mk
« Одговори #7991 на: 16 Август 2020, 14:32:45 pm »

Еуроимпекс се увозници за Тотал.

Отсутен riki_staff

• Сениор
« Одговори #7992 на: 16 Август 2020, 14:50:23 pm »

Аутофилтер ако ги прашаш они се правдаат дека го набавуваат од увозник во Македонија директно, со тоа се оградуваат од гаранција дека маслото е оригинал што значи дека има шанси да не и м е оригинал. Иначе како се проверува дали е оригинал исклучиво преку инсајдерски информации дали се набавува преку регуларен канал и дали некаде шлеперот се застанува и се претовара, ова под услов дека немаш лабораторија за тестирање, спектрографска анализа и слично.

За тебе не може тоа само за своја душа ;D
Може да ти даам да сркнеш со лажичка за проба само, ама само да се дигнат забраниве и да почнам да путујем.... што изгледа нема да се деси уште дооолго време.
Ееее да го ебам,ка не можеш некоја туба да прошверцуваш? 😁
Е ако ти е кога немаш Бг пасош и кола,јас без проблем отидов и си дојдов пред некој ден со фиато 😎

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2802
« Одговори #7993 на: 16 Август 2020, 17:14:18 pm »

Vo PSS dobivas gratis servis promena na site filtri i maslo, so samiot tehnicki napraven kaj niv. Ne treba dopolnitelno plakanje za clenska karta.
Ako ne ti dale karticka, sekako ti sleduva te vodat vo sistem.
Inaku, rabotat i so tvoe maslo. Sto ke odneses toa ke ti smenat.

Sekako vidi sto ti e problemot so masloto, zosto tolku malku ti sobira?

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2802
« Одговори #7994 на: 16 Август 2020, 17:20:51 pm »

Od tie pricini izbegnuvam Shell, Castrol i Mobil kupeni bilo kade od kaj nas.
Nikomu ne veruvam.
Ima drugi kvalitetni brendovi na isto nivo.
Jas sum komplet prejden na Ravenol. A ete go najdov go ima kaj nas go nosat firma od Prilep.
076 298320 Mende

Jas go zimam nekolku pati od Srbija. A kolega forumas sega skoro zema Ravenol mu go pratija od prilep.
Ambalazata ima kod i sam proveruvas dali e oridinal.
Pakovanjeto sve komplet bese isto kao toa sto jas go zimav od Srbija uvoznikot za Ravenol.

Cena super povovolna. Full sintetik Made in Germany po cena od 400-450 den za najskapoto maslo na baza PAO.
Drugute masla se verojatno i poevtini.

Za da zemes od ist rang Shell Castrol ili Mobil ke treba da platis 50% poveke i pak nema da znaes dali e original.

Dalje, isto taka recisi ne spomnato, extra originalni masla Yacco.

Drugo maslo od extra cena i kvalitet Valvoline, nekako site go zaboravaat no odlicen brend i odnos cena kvalitet.
A tuka e i Total koj e sigurno original, i dvete masla od Euroimpex.

Neznam sto se zamarate so gorespomenatite tri masla original neoriginal, ednostavno ignore do nekoi podobri vreminja.
« Последно менување: 16 Август 2020, 17:26:52 pm M3V8 »