Автор Тема: Mobil, Total, Elf или какво масло ?  (Прочитано 2207923 пати)

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5394
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Одг: Mobil, Total, Elf или какво масло ?
« Одговори #7020 на: 31 Јануари 2019, 11:05:38 am »
Или пример овие: https://www.77lubricants.nl/en/distributors/europe/macedonia/
Наредно размислувам да ставам 77lubricants VX 5W-30. Барем знам дека 100% оригинал е, не е познато многу и тоа е добро за земјава т.е регионов :D

Шшшшт, немој толку гласно да не те чујат фалсификаторите. Се додека повеќето (како Влатче) купуваат од најпознатите масла како Кастрол, од „официјалните“ увозници, ние другите сме безбедни со Фукс, 77 или други помалку познати масла.    ;)

Отсутен darkserial

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 796
« Одговори #7021 на: 31 Јануари 2019, 11:45:28 am »
Наредно размислувам да ставам 77lubricants VX 5W-30. Барем знам дека 100% оригинал е, не е познато многу и тоа е добро за земјава т.е регионов :D

Шшшшт, немој толку гласно да не те чујат фалсификаторите. Се додека повеќето (како Влатче) купуваат од најпознатите масла како Кастрол, од „официјалните“ увозници, ние другите сме безбедни со Фукс, 77 или други помалку познати масла.    ;)

Потполно се согласувам со тебе!! :D
VW Golf 5 1.9 TDI - 77kw - 2005

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6693
« Одговори #7022 на: 31 Јануари 2019, 12:51:20 pm »
Влатко, те поштуем, те разбирам во 99% од муабетите... ама во муабетов со сила бегаш од поентата/ вистината/реалноста.

Речиси сте западни фирми, имаат седишта во Словенија кои за задолжени/овластени за нашиот пазар. Тоа значи дрка сите официјални дистрибутери се препраќаат те. се приморани на увоз од нив. Тоа не значи дека официјалниот дилер за МК не треба да фигурира на нивниот веб сајт. Ти релативизираш и се правиш со сила будала, дали било дуќан или увозник... Реалноста е дека Бис Оил и еден куп други фирми се овозници на кастрол, а тоа што и како увезуваат на сите ни е јасно.

А за тоа како треба да пишува кој е овластен увозник, посети ја страната на fuchs oil.

Све те разбирам што сакаш да кажеш. Ок. Јас имам само две прашања

- Дали порано бис оил стоел на официјалната страна на Кастрол т.е. дали воопшто некогаш стоело таму Macedonia и име на некоја компанија?! Ако одговорот е ДА тогаш можеме да тврдеме дека бис оил (или било кој друг) не е увозник повеќе.
-  Од Кастрол Германија културно му одговараат на @darkserial дека они немаат информација, туку подобро е да ги праша србите. Ги праша некој нив? :)

Сега уствари доаѓаме до главното а тоа е дека 77lubricants мора некако да се рекламираааааа на сметка на јадење лајна за другите :)

Инаку и од мене секако препорака за 77лубрикантс зошто знам дека е официјално одобрен од ВАГ т.е. за стандардот 504/507 а штом сте сигурни дека е оригинал ондак уште една подобра причина за да се користи тоа масло.

Отсутен marmlad

• Сениор
  • Пораки: 4222
« Одговори #7023 на: 31 Јануари 2019, 15:17:05 pm »
Ако има некој искуство нека сподели со маслово, би ми било од корист :)

@marmlad Инаку за Fuchs ги пишува сите, од официјалниот до секој локален дистрибутер: https://www.fuchs.com/mk/en/products/service-links/distributor-or-dealer-search/
Кога ќе отидеш во седиштето на Fuchs во Скопје, убаво ќе те препратат во кои продавници и по кои ФИКСНИ цени можеш да го најдеш маслото. Нема ценкање, нема други 21331 увозници, нема различни пакувања, нема други препродавачи/трафики/ќумези/тезги.

Отсутен changetheoil savethecar

• Редовен
  • Пораки: 1056
  • Best Motors Worldwide
« Одговори #7024 на: 31 Јануари 2019, 15:49:16 pm »
vo celava kalakurnica se cudam kako niednash ne se spomna Liqui Moly  ;D ;D ;D
---Best Motors Worldwide---
       (Oo=[][]=oO)

Отсутен marmlad

• Сениор
  • Пораки: 4222
« Одговори #7025 на: 31 Јануари 2019, 16:59:43 pm »
Во кој контекст? :)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34463
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #7026 на: 31 Јануари 2019, 20:05:37 pm »
Во кој контекст? :)
Мене ме провоцира.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20380
« Одговори #7027 на: 03 Февруари 2019, 02:32:20 am »
Here's Why Lifetime Transmission Fluid Is Total BS & How I Restored My Transmission For Cheap. DIY!

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5915
« Одговори #7028 на: 03 Февруари 2019, 02:45:58 am »
Okolu uljevo
Do sega na vektrava stavav Mannol 10x40 motorot spiese ni strakaa podizaci na prvo palenje nit butur.Na 8000km kolku sto go menjav kje potrosese edvaj 400gr i toa ozoglaseniot uljozder x16xel na opel.
Sega staviv Motul bozem za promena aj kje kazat firma e ama na prvo palenje strakaat podizaci edno 5 sek pa otposle se smirue. Kje vidime kolku kje goltne do menuvanje.
Mannolot iako nepoznato barem za mene koga go staviv sefte se pokaza super ulje i dosta evtino.

Отсутен Indigo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 463
« Одговори #7029 на: 03 Февруари 2019, 02:51:50 am »
Okolu uljevo
Do sega na vektrava stavav Mannol 10x40 motorot spiese ni strakaa podizaci na prvo palenje nit butur.Na 8000km kolku sto go menjav kje potrosese edvaj 400gr i toa ozoglaseniot uljozder x16xel na opel.
Sega staviv Motul bozem za promena aj kje kazat firma e ama na prvo palenje strakaat podizaci edno 5 sek pa otposle se smirue. Kje vidime kolku kje goltne do menuvanje.
Mannolot iako nepoznato barem za mene koga go staviv sefte se pokaza super ulje i dosta evtino.

чудно, пред некое време гледав тестови и манолот беше рангиран како најлош..  ако најдам линк ќе споделам.

Отсутен darkserial

• Јуниор
  • **
« Одговори #7030 на: 03 Февруари 2019, 10:18:21 am »
Okolu uljevo

чудно, пред некое време гледав тестови и манолот беше рангиран како најлош..  ако најдам линк ќе споделам.

Грешка си, Mannol може да се каже дека е моментално едно од подобрите масла, посебно Mannol 5W-30 Combi LL VW 504/507

Тест:
https://youtu.be/e_gv3RiGKFw
Result: 0.01

Види долу на видеото листа има за сите масла

Okolu uljevo

Motul-от е исто добар (поскапиве масла), ама јас би одел на Mannol во твојов случај ;) :)

Отсутен FilipM

• Сениор
  • Пораки: 3999
  • Turbo
« Одговори #7031 на: 03 Февруари 2019, 10:21:12 am »
 Каде го има ова Мannol во МК?
I’m so mean, I make medicine sick

Отсутен darkserial

• Јуниор
  • **
« Одговори #7032 на: 03 Февруари 2019, 10:29:43 am »

Порака од Mannol Германија.
Unikomerc ги прашав не носеле повеќе Mannol, имаат друго, исто одлично масло и се официјални и имаат супер цени за се.

Отсутен Alex.mkd

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 159
« Одговори #7033 на: 03 Февруари 2019, 10:36:35 am »

Битола кај Ремсата имам гледано манол

Отсутен darkserial

• Јуниор
  • **
« Одговори #7034 на: 03 Февруари 2019, 10:39:57 am »

Битола кај Ремсата имам гледано манол

Не го знам, ама би ти препорачал само од споменативе фирми директно да земиш, не преку препродавач, лесно можеш фалш масло да набуташ :D