Автор Тема: Mobil, Total, Elf или какво масло ?  (Прочитано 2288889 пати)

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6701
Одг: Mobil, Total, Elf или какво масло ?
« Одговори #6990 на: 14 Јануари 2019, 17:54:31 pm »
Грешка си, ама мисли си како сакаш.

Отсутен brm brm

• Редовен
  • Пораки: 2654
« Одговори #6991 на: 14 Јануари 2019, 19:56:54 pm »
Според мене, а и од многу спомнато на форумов, Германија едно масло, остатокот од светот друго. Конкретно за Castrol, а и дел од другиве поголеми брендови. Ќе праша некој зошто? Па бидејќи имаат построги стандарди и тестови, а и си ја форсираат нивната економија. Знајте дека 100% синтетичко е 100% синтетичко само во Германија. Можеби сум грешка, ама така мислам :)
Абе Кастрол си е кастрол. Не мислам дека е различен за различни пазари. Еден е. Квалитетот е ист. Ако е полош квалитет значи дека не е Кастрол. Тоа е проблемот на пазарот. Најчесто маслото е мешано од различна градација, од различни производители. пакувано во туби на кои се лепи налепница кастрол, елф, тотал и сл. Со градации од 5-40 до 15-40. А маслото во сите е исто. Може да најдеш 5-40 да биде густо како 15-40 :)
На пример, некое безимено минерално масло произведено во романија никој нема да го купи. Ама ако го препакуваш во туби од 5л со налепница кастрол ќе се продава како алва :)

Отсутен changetheoil savethecar

• Редовен
  • Пораки: 1058
  • Best Motors Worldwide
« Одговори #6992 на: 15 Јануари 2019, 14:50:27 pm »
Според мене, а и од многу спомнато на форумов, Германија едно масло, остатокот од светот друго. Конкретно за Castrol, а и дел од другиве поголеми брендови. Ќе праша некој зошто? Па бидејќи имаат построги стандарди и тестови, а и си ја форсираат нивната економија. Знајте дека 100% синтетичко е 100% синтетичко само во Германија. Можеби сум грешка, ама така мислам :)
@darkseral

како прво брендот кастрол и арал се дел од БП, БП е англиска компанија. бритиш петролеум ти текињат? бп форсира германска економија??

тоа ти што наведуваш е само за моторни масла во германија кои ја имаат ознаката „Vollsynthetisch" кај кастрол дали има едно или две такви масло. мислам само 0w30 e vollsynthetisch.
најраспространето масло за широка потрошувачка кое опфаќа 80% е 5w30 (со различни адитивни пакети според референци на производителите на коли).
фауве аг на пр со 5в30 504/507 опфаќа скоро сите модели а кастрол е официјален бренд за фауве. тоа не е фолсинтетиш така да нема потреба од различно блендање за различни пазари.

---Best Motors Worldwide---
       (Oo=[][]=oO)

Отсутен changetheoil savethecar

• Редовен
  • Пораки: 1058
  • Best Motors Worldwide
« Одговори #6993 на: 15 Јануари 2019, 16:20:14 pm »
decki vo vrska so castrolot se zainterisirav malku podlaboko i go zemav kako pr ova maslo castrol edge 5w30 LL

ima dve formuli i zemjite se pokrieni od razliccni mesta:

Germanija, Francija, Italija, UK i Rusija se pokrieni od Italija i Belgija. 
Vo ovoj blend nema mineralno bazno maslo, site bazni masla se sinteticki. hydrocrack, PAO, Ester i Polymer. ova e potrebno da ne se izgubi pazarot vo Germanija koj ne dozvoluva termin "vollsynthetisch" ako vo nego ima minerlano maslo.

Site drugi ostanati zemji vo Evropa se pokrieni od Avstrija, Germanija i Belgija. ovde vo ovoj blend mozze da ima mineralno maslo  do max. 10%

ex YU se pokriva preku Avstrija. Ne postoi za ex yu posebna specifikacija i poseben blend.

---Best Motors Worldwide---
       (Oo=[][]=oO)

Отсутен darkserial

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 796
« Одговори #6994 на: 15 Јануари 2019, 21:34:01 pm »
Јас зедов од Германија, го користев, 12к км ми потроши пола литро. Мој пријател исто со VW, од мк маслава му трошеше многу. Му дадов да стави од моето, исто како кај мене потроши и вика ова е прво масло 12к да поминам. Споредуваме со еден мој другар со кастрол купено од мк. Моето беше за мала нијанса потемно и погусто. Е сега, зошто, како, не навлегувам, проценете и сами.
Јас првин ставив арал купено од Тетово, за 4к км ми потроши 1л, колава работеше како трактор. Тоа е...
Според мене не е битно што масло е, битно е да е оригинал.
VW Golf 5 1.9 TDI - 77kw - 2005

Отсутен badnerves

• Почетник
  • *
  • Пораки: 28
« Одговори #6995 на: 25 Јануари 2019, 23:27:57 pm »
@MAPJAH , друже, многу интересно типче си ми, ќеве ми.

Како да си живееш во твој некој свет, не дека си многу отсечен од реалниот, ама имаш некои размислувања, со кои што не можам да се сложам.

Викаш дека квалитетот на храната е ист во Западна Европа и Северна Америка. ОК.

Ние каде сме? Источна, што вика Чарли Шин - I want real cheese, not cheese that is air-dropped in third-world countries. А дел од третиот свет сме ние.

Не дека некој сака да не заебе, се работи исклучиво за пласман на стоки што не ги исполнуваат високите европски и амерички стандарди. Нема да ги фрлат тие производи, туку бараат пазар каде да ги продадат, макар и по фракција од цената по која се продаваат на тие пазари. А каде е тоа? Балканот. Факт е дека ние сме отпадот на светот.

Тргни од една обична брендирана маичка. Доколку конецот по некоја случајност не е со соодветна нијанса, ајт у курац, на Балканот.

Кашкавал? Деликатесен? Малку нијансира различно од она како го замислиле - пак кај нас.

Со се е така - храна, гардероба, па и моторни масла и делови за коли.

Мора да се соочиме со тоа.

Е сега, мене ми е блиску Грција, па пак не одам за уље и за делови таму. Пак од тука купувам, со некоја доза на сигурност од луѓе и продавници што им имам доверба.

Ама ај Велешанец си, рода сме, ќе ти простам. :D

Веројатно кон мене е насочен коментарот, ама ќе се сложам со тоа дека живеам у некој мој свет. Сакав да кажам квалитетот горе-доле исти е со Северна Америка и Западна Европа во споредба со Македонија. Колку ствари имаме купено у Канада што се посеруваат после недела дена, па тоа е, ќе идеш ќе го замениш. Таму има само мноооогу повеќе избор (посебно САД), ама квалитетот е горе-доле тој. Имаат и „dollar stores“ к’ј што можеш да најдеш говна како на пластичарска.

@changetheoil savethecar 99% од сите производи се различни за источно европски пазар. Ако добро паметам, само редбул беше ист. Така да можно е да е различен и за масло, иако не ми беше тоа поентата.

За каков „редбул“ збориш? Енергетскиот пијалок? И за тоа најдовте маана?! Па, вие се тотално ван контрола.

Отсутен marmlad

• Сениор
  • Пораки: 4222
« Одговори #6996 на: 26 Јануари 2019, 00:05:54 am »
Не те разбрав што сакаш да кажеш?

Отсутен badnerves

• Почетник
  • *
« Одговори #6997 на: 26 Јануари 2019, 07:31:04 am »
Не те разбрав што сакаш да кажеш?

Дека сумњате у све и свашта и мислите дека на запад којзнае како е и што е. Знаеш колку пари платив за центрирање на преден трап у она мрзљотинана од Канада? 130 канадски долари, тоа се 5300 денари и им требаа 2 ебани саата. И знаеш каков ми го вратија? Со крив волан зашто се морони.

Знаеш колку платив за центрирање у Мотоцентар на Момин Поток за Голфот? 600 денари. Прав е ко пушка. Беше готов за 20 минути и еспресо прегорено ми понудија.

Отсутен marmlad

• Сениор
  • Пораки: 4222
« Одговори #6998 на: 26 Јануари 2019, 10:17:02 am »
Колега, си ги помешал апчињата.

Отсутен badnerves

• Почетник
  • *
« Одговори #6999 на: 26 Јануари 2019, 21:33:43 pm »
Колега, си ги помешал апчињата.

Излеа.

Отсутен darkserial

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 796
« Одговори #7000 на: 30 Јануари 2019, 11:34:51 am »
Можеби во мк некој навистина продава оригинал Кастрол ;) :) Им пишав и на србиве, одговор немам веќе неколку дена. :)

VW Golf 5 1.9 TDI - 77kw - 2005

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Пораки: 1758
  • Veritas Vos Liberabit
« Одговори #7001 на: 30 Јануари 2019, 12:16:12 pm »
На официјалната страна на кастрол еве што дава за земји каде што имаат нивни претставници. Македонија ја нема, Србија и Бугарија ги има.

И еве што дава за контакт информации ако се избере Србија. Идентично со мејлот што ти го пратиле.

Логично е да се наметне прашањето: од каде сега БисОил е увозник за Македонија? И од каде и што увезува?
Brains are awesome. I wish everybody had one.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
« Одговори #7002 на: 30 Јануари 2019, 12:20:46 pm »
Ти си прашал за продавница колку што разбирам а не за увозник. Официјален увозник за Кастрол е бис оил. Нели некој спомна дека кастрол за наш пазар се носи од Словенија?

позз

A SEC-Lubes d.o.o. за МК  :)

Присутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20380
« Одговори #7003 на: 30 Јануари 2019, 12:25:23 pm »
Зошто тогаш нема продавница на мапата на нивниот сајт?

https://maps.castrol.com/

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
« Одговори #7004 на: 30 Јануари 2019, 12:26:57 pm »
Зошто они се официјални увозници од таа фирмата во Словенија и ништо повеќе. И на балтиков нема официјално продавница ама нормално отиди во сервис купи си оригинал Кастрол ако сакаш.