Автор Тема: Mobil, Total, Elf или какво масло ?  (Прочитано 2208090 пати)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34463
  • Таков е животот... јебига
Одг: Mobil, Total, Elf или какво масло ?
« Одговори #6975 на: 13 Јануари 2019, 21:04:31 pm »
Ќе кажеш за кого ти беше постот или ќе продолжиш да верглаш на празно со постови што ме анализираат мене? И како што ти реков во претходен пост, ако ти е страв друг пат не ни коментирај.
Нема да кажам, и друг пат секако дека ќе коментирам.

Не кажувај, ама во тужбата што ја спремам наводно ќе биде спомнато дека алудираш на одредени луѓе.

И слободно коментирај и друг пат ама не пробувај да се вадиш на:
  • егото на другите
  • непостоечки НДА
  • дека си постар
  • дека биле посебни другите затоа што не даваш одговор ти
  • дека некои прашања биле глупави затоа што не можеш да ги одговориш
  • ќе дополниме понатаму

Ме победи на кондиција. Ајде еден аплаус за членот.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20380
« Одговори #6976 на: 13 Јануари 2019, 21:12:17 pm »
Ќе кажеш за кого ти беше постот или ќе продолжиш да верглаш на празно со постови што ме анализираат мене? И како што ти реков во претходен пост, ако ти е страв друг пат не ни коментирај.
Нема да кажам, и друг пат секако дека ќе коментирам.

Не кажувај, ама во тужбата што ја спремам наводно ќе биде спомнато дека алудираш на одредени луѓе.

И слободно коментирај и друг пат ама не пробувај да се вадиш на:
  • егото на другите
  • непостоечки НДА
  • дека си постар
  • дека биле посебни другите затоа што не даваш одговор ти
  • дека некои прашања биле глупави затоа што не можеш да ги одговориш
  • ќе дополниме понатаму

Ме победи на кондиција. Ајде еден аплаус за членот.

• кондицијата

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #6977 на: 13 Јануари 2019, 21:28:57 pm »
Членувано ли?

Отсутен changetheoil savethecar

• Редовен
  • Пораки: 1056
  • Best Motors Worldwide
« Одговори #6978 на: 13 Јануари 2019, 21:34:10 pm »
@changetheoil savethecar и сите останати, за да направи Кастрол масло за источноевропски пазар не мора да направи специјален котел. Може само да стави поевтини адитиви, помалку адитиви или да побара од друг локален производител да произведе нешто и само да се брендира. Бидејќи искрено не верувам дека баш Кастрол прави вакви работи, поверојатно ми е дека ланец на криминалци потпомогнати од источно-европските власти, царини, полиции (и што уште не) го користи името на Кастрол за да полни канти кои се слични фалсификати на фабричките и да ги пласира како оригинал масла.
@Tischläufer
ok, ete neka bide taka , pak mora procedura za toa:
na pr. gen manager vo wiener neudorf ke bara sluzzben nalog na pismeno, toj ke treba nekoj pogolem od germanija da go potpishe, so toj nalog se odi kaj hemiccar vo wiener neudorf(Castrol Austria) mu se dava nalog. se stavaat baznite masla i se stavaat pomalku aditivi (citaj ex yu kotel) toj kotel zapira proizvodstvo ednostavno kosta vreme i blokira rabotni edinici. posle blendanjeto se vrssi quality checks pakuvanje itn... zar ne e toa cel eden proizvodstven process? za na kraj so edna eftini laborska analiza koja ne kosta ni 100 eur da se dokazze deka castrol za ex yu drzzavite stava pomalce calcium bor molibden ili ne znam sto? pa niv poisse administracijata na seto poisse ke gi kosta nego sto ke imaat dobivka. bidejki na oficijalan strana na castrol nema specifikacci obajevni za takanarecceno ex yu maslo sto znacci mnogu lesno BP ke si stai trn u zdrava noga... i bidejki toj region e peanut za BP ednostavno nikoj ne se zamara so toa. ednostavno ne egzistirame na mapata na BP kako pazar, celiot toj pazar e pokrien preku Slovenija to est preku Castrol Austria Gmbh i toa e toa. tuka zavrsuva cela prikazna. kolku se prodade se prodade. zar BP ke padne tolku nisko da pravi kampanji za prodazzba na castrol masla vo MK i Srbija kade sto kupovnata mokj e na 0, ajde vi se molam... uste postrasno: Castrol ke blendal ekstra maslo za mk i srbija posso ke se napunele so pari... prazni teorii..

najgolemite zaebancii se slucuvaat lokalno vo drzavite tocci -pretocci etiketi lepenje i drugi mafia metodi.

---Best Motors Worldwide---
       (Oo=[][]=oO)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #6979 на: 13 Јануари 2019, 22:12:18 pm »
najgolemite zaebancii se slucuvaat lokalno vo drzavite tocci -pretocci etiketi lepenje i drugi mafia metodi.

Па јас за ова последново зборувам горе, дали читаш уопште што пишувам?
Кастрол е жртва во случајот. Неговиот бренд го користи криминална група за да измами и продаде со лажна претстава :) хипотетички кажано, дал е Кастрол или друг не знам, не навлегувам зошто немам конкретна информација.
Се сеќавам порано, чат-пат постоеја некои известувања од одредени бреднови кои ги известуваа потрошувачите дека на пазарот се шират фалсификати. Ама во последно време како државава и правниот систем се повеќе и повеќе тоне, изгледа такви соопштенија се веќе забранети.

Отсутен Leon-cist

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 794
  • .
« Одговори #6980 на: 13 Јануари 2019, 23:52:46 pm »
Kaj 5-tkava po treti pat stavam castrol kupeno od bis oil. Prethodno koristev motul. Osekav deka motulot gi gubeshe svojstvata na pominati 5k km. So kastrolot toa ne e slucaj i mashinata na 230k km pominati spie.
Ps: pred 3 dena pri registracija na kolata kaj asuc na moe insistiranje mi napravija test na izduvnite gasovi. Posle testot kompjutero izvadi nekoi parametri koi ni vrabotenite ne mozea da mi gi objasnat, a bea vaka : 1 acceleration at 2890 rpm 0.22n/m; 2acceleration at 2780 rpm  0.12n/m; 3 acceleration at 2500 r9m 0.00n/m. Kontrolorot ne znaese da mi gi doobjasni ovie brojki no mi kaza deka zakonski za dizel maksimumot na taa brojka e 3.00. Kolata sekako ne dimi voopsto no m8ja pretpostsvka e deka da bil castrolot falc za ovie poslednite 60k km shto sum gi pominal sigurno izduvnite gasovi ne bi gi davale ovie odlicni parametri. Moja pretopstavka
VW MK-7 (1.6 тди)

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5915
« Одговори #6981 на: 14 Јануари 2019, 05:40:14 am »
Motul 10x40 go biva li opsto kako ulje sakam da sipam u vektrava kaj mene. Di sega koristev Mannol 10x40 do 7-8000km edvaj kje potrosese 400gr ama mnogu goo crnese uljeto pa ova Motulov mi go pofalija pa da se prefrlam na nego ?

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10610
« Одговори #6982 на: 14 Јануари 2019, 05:43:57 am »
На цигари се трошат цирка 30.000 годишно, ама маслото било скапо :)
cigarite ti gi pusis, gajle mi e za mashinata, ako i se rika neka rikne, ama ne sakam olukjata da mi rikne xD
Одам да земам кастрол од кај локалниов дуќан, ми вели не знам за кастролот дали е ок, земи ликви моли као топ е . Ми стана сумљиво и си зедов од друг дуќан. Разликата беше што претходно машината трошепе по литро и пол на 10к, а со наводно фалсификованиот кастрол ни 500 млл не трошеше, не се ни приметуваше, 2 мм на шипка што сметам дека е сосем ок.
« Последно менување: 14 Јануари 2019, 05:55:12 am Bicikle »

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6693
« Одговори #6983 на: 14 Јануари 2019, 09:13:41 am »
Kaj 5-tkava po treti pat stavam castrol kupeno od bis oil. Prethodno koristev motul. Osekav deka motulot gi gubeshe svojstvata na pominati 5k km. So kastrolot toa ne e slucaj i mashinata na 230k km pominati spie.
Ps: pred 3 dena pri registracija na kolata kaj asuc na moe insistiranje mi napravija test na izduvnite gasovi. Posle testot kompjutero izvadi nekoi parametri koi ni vrabotenite ne mozea da mi gi objasnat, a bea vaka : 1 acceleration at 2890 rpm 0.22n/m; 2acceleration at 2780 rpm  0.12n/m; 3 acceleration at 2500 r9m 0.00n/m. Kontrolorot ne znaese da mi gi doobjasni ovie brojki no mi kaza deka zakonski za dizel maksimumot na taa brojka e 3.00. Kolata sekako ne dimi voopsto no m8ja pretpostsvka e deka da bil castrolot falc za ovie poslednite 60k km shto sum gi pominal sigurno izduvnite gasovi ne bi gi davale ovie odlicni parametri. Moja pretopstavka
Точно ти кажал за бројката 3. Кај дизели таа е максимумот и ако имаш такви вредности ќе си чури од позади пошто маваат полна гас кога мерат. Но за возила со ДПФ таа бројка е до максимум 1 или 1.5 дозволена (не ми текнува точно). Како и да е, ако имаш ДПФ кој што работи исправно, тогаш вредостите нема да бидат повеќе од 0.5.

едит: не ми се верува му лајкнав пост на changetheoilsavethecar
« Последно менување: 14 Јануари 2019, 13:13:34 pm vlatko.klp »

Отсутен changetheoil savethecar

• Редовен
  • Пораки: 1056
  • Best Motors Worldwide
« Одговори #6984 на: 14 Јануари 2019, 12:12:39 pm »
Motul 10x40 go biva li opsto kako ulje sakam da sipam u vektrava kaj mene. Di sega koristev Mannol 10x40 do 7-8000km edvaj kje potrosese 400gr ama mnogu goo crnese uljeto pa ova Motulov mi go pofalija pa da se prefrlam na nego ?

ako e dizel sekoe maslo ke e crno za brzo vreme.

ako e benzinec i masloto e crno toa znacci deka masloto gi sobira necistotiite od motorot i gi zadrzzuva, sto indicira na dobri aditivi.

---Best Motors Worldwide---
       (Oo=[][]=oO)

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6221
« Одговори #6985 на: 14 Јануари 2019, 13:08:46 pm »
Кастролот што го носевме од словенците најчедто беше точен во Италија, Белгија и Аустрија.Проблемот до кастролот е што е слободен производ на пазарот и може кој сака да го увезува покрај овластениот дилер, затоа цената и квалитетот варираат.

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7212
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #6986 на: 14 Јануари 2019, 13:44:10 pm »
Точно ти кажал за бројката 3. Кај дизели таа е максимумот и ако имаш такви вредности ќе си чури од позади пошто маваат полна гас кога мерат.
Кај мене не маваат полна еве 3 години со ред во АМД, само сецнуваат на гаста на околу 2000-2500rpm, 3 пати, кај мене беше околу 0.20, 0.40, 0.30.
Вредностите зависеа пропорционално од вртежите, повеќе ја сецна поголемо загадување и обратно.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10610
« Одговори #6987 на: 14 Јануари 2019, 15:37:02 pm »
Бисоил е за кастрол генерален? Што мислите за пакело ?

Отсутен IdeuX

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 763
« Одговори #6988 на: 14 Јануари 2019, 15:37:56 pm »
...Проблемот до кастролот е што е слободен производ на пазарот и може кој сака да го увезува покрај овластениот дилер, затоа цената и квалитетот варираат.

Да те искорегирам, проблемот до кастролот е што е слободен производ на Балканот и Источна Европа, може кој сака да го произведува и увезува, затоа цената и квалитетот варираат.

Отсутен darkserial

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 796
« Одговори #6989 на: 14 Јануари 2019, 17:18:18 pm »
Според мене, а и од многу спомнато на форумов, Германија едно масло, остатокот од светот друго. Конкретно за Castrol, а и дел од другиве поголеми брендови. Ќе праша некој зошто? Па бидејќи имаат построги стандарди и тестови, а и си ја форсираат нивната економија. Знајте дека 100% синтетичко е 100% синтетичко само во Германија. Можеби сум грешка, ама така мислам :)
VW Golf 5 1.9 TDI - 77kw - 2005