Автор Тема: Mobil, Total, Elf или какво масло ?  (Прочитано 1958567 пати)

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6993
  • Бенве сие бенве
Одг: Mobil, Total, Elf или какво масло ?
« Одговори #6420 на: 20 Март 2018, 18:10:18 pm »
Со мајстор не се расправа, последиците може да чинат многу пари

Отсутен marmlad

• Сениор
  • Пораки: 4220
« Одговори #6421 на: 21 Март 2018, 09:28:13 am »
Давале година дена гаранција? На што дава гаранција, дали маслото ќе смени боја? Каков е тој идиотски муабет! Да не има лабараторија за тестирање на масло, или пред секој сервис мери истрошеност на цилиндри па ги мери после 1 година?

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2766
« Одговори #6422 на: 21 Март 2018, 10:48:00 am »
Ke da e do filterot, aj da cueme apdejt.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8005
  • Плинаш!!!
« Одговори #6423 на: 21 Март 2018, 12:13:48 pm »
Сменет е вчера, после од работа кога ке се вратам ке видам како е.

Sent from my MI 4S using Tapatalk

Отсутен marmlad

• Сениор
« Одговори #6424 на: 21 Март 2018, 13:40:46 pm »
Total racing 10w50 има во Скопје?

Отсутен M3V8

• Редовен
« Одговори #6425 на: 21 Март 2018, 14:47:11 pm »
Da ne ti praam jadovi, ama edno takvo palenje i svetenje na sijalickata maslo nekolku sekundi melenje motorot se abe kako za nekolku iljadi km normalno vozenje.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Плинаш!!!
« Одговори #6426 на: 21 Март 2018, 16:44:10 pm »
Затоа и колата не се возеше овие денови!

Инаку сега ја запалив (24часа не беше палена башка надвор многу поладно од предходните денови) сијаличето си се угаси одма. МАМАТА НИВНА!!

Како и да е и уљето ке се смени деновиве најверојатно со тотал или ликви моли. Со сегашново уље малку како по бучно да работи моторот од предходно.

Проблемот е решен а бис моторс со Димче и брат му нека одат и нека си ги запалат дипломите и двајцата нека се фрлат во Вардар. Џабе само се исфалија дека двајцата биле со факултет за моторни возила и едниот бил магистар.

Отсутен marmlad

• Сениор
« Одговори #6427 на: 21 Март 2018, 16:53:22 pm »

Проблемот е решен а бис моторс со Димче и брат му нека одат и нека си ги запалат дипломите и двајцата нека се фрлат во Вардар. Џабе само се исфалија дека двајцата биле со факултет за моторни возила и едниот бил магистар.

Во смерот за моторни возила на МФС не се учи за мотори со внатрешно согорување, ниту било што од науката за термодинамика.

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3040
« Одговори #6428 на: 21 Март 2018, 17:04:47 pm »

Во смерот за моторни возила на МФС не се учи за мотори со внатрешно согорување, ниту било што од науката за термодинамика.
Грешка си. Има предмет мотори и согорување.

Sent from my MI 6 using Tapatalk

Отсутен Zile

• Легенда
  • Плинаш!!!
« Одговори #6429 на: 21 Март 2018, 17:10:49 pm »
Искрено незнам што и каде се учи. Бито они двајца се исфалија дека се со дипломи и дека тоа што го учеле на факултет сега веќе 20год. го применуваат во пракса.

Исто чудно ми падна во саботата кога отидовме кај нив во сервис живо пиле немаше и си викам ај малку збутан сервисов па затоа може немаат гужва. Во цел ден дојдоа уште две коли еден ланос и еден мариз. На ланосот му менуваа некое црево за антифриз и дечкото два пати се врати да им каже дека пак тече, а на матизот неможеа да му одвртат еден штраф од тркалото па му рекоа да дојде во понеделник.

Криво ми е што јас инсистирав колата да се носи таму сметајки дека дечките се добри и си ја знаат работата а уствари ја изложив братучетка ми на дополнителен трошок и нервози.

Присутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
« Одговори #6430 на: 21 Март 2018, 17:13:12 pm »
А што имаат врска луѓето од бис кога се испостави дека филтерот бил проблемот, или јас не разбирам?

А и нормално е да работи погласно моторот кога самиот викаш било поладно. Не троши пари за џабе зошто да менуваш ново уље.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Плинаш!!!
« Одговори #6431 на: 21 Март 2018, 17:23:07 pm »
Нешто си пропуштил!

Они тврдеа дека уљето и филтерот се 100% во ред и дека до сега тој филтер го имале вградено на повеќе од 1500 матизи. На мое инсистирање не сакаа да го променат филтерот со друг бренд, односно јас да си купам нов филтер од друго место и да им го донесам да го сменат со тоа што ако се покаже дека е до филтерот они да си го платат новиот и да не ми наплаќаат за работна рака.

Ме убедуваа дека можеби во старото уље имало некој адитиф и затоа се било во ред предходно. Дури со муабет стигнавме дека треба да се отвара мотор со тоа што треба да се замени брегаста и тоа ке кошта ококу 9000 ден.

Уље би сменил само јас да бидам спокоен ако треба и јас ке го платам. Само да спијам мирно.

Отсутен M3V8

• Редовен
« Одговори #6432 на: 21 Март 2018, 18:24:08 pm »
Ja do sega ne sum cul deka postoi aditiv koj go kacuva pritisokot na uljeto.
Mada tehnologija odi napred :)
Kaj tebe ili imalo zastoj vo protok ili se praznel filterot kako sto nekoj napomna.

I jas sum za poeftino, ama ako e filterot 300 denari, a treba da zaraboti i toj vo servis, i prodavacot, i da se donese transport, i treba toj sto go proizveduva nesto da zaraboti. Ispaga filterot kosta 2 evra. Pa j*biga decki i nie mnogu sakame. Sve i svasta stiga od delovi pogotovo filtri.
Barem filterot za maslo jas bi go kupuval od ovlasten servis, ili covek malce da se potrudi ke go najde istiot vo nekoja proverena prodavnica.
Eve jas zimav za Honda Civic od Makpetrol za da bide originalen filter za ulje i sam si kupuvav baska ulje Motul.
Gledam unutra vo kutija Purflux filterot. Kao ocekuvav nesto japonsko :)

Ama dosta i od neovlastenite servisi se iskurnazija, nerabotat so tvoi delovi.
Za BMW-eto mu nosam originalni filtri od prva ugradnja kupeni od Solun. Nerado prifati da gi smeni, i posle sledese naplata plafonska cena za rabotna raka za ulje, filter za ulje i vozduh = 1600denari.

I da iskoristam prilika da gi pofalam deckite od servisot PSS zajcev rid.
So tehnicki kaj niv sledi besplaten servis promena ulje so filtri, antifriz.
Sedev i gledav kako rabotat (ovoa za Hondata), odrabotea extra (mada nema tuka filozifija) i pocekaa 15-20min ubavo da se iscedi masloto kako sto gi zamoliv. Ama sedis i gledas preku zastaklen del i gledas kako istekuva masloto, se vadi filterot i se stavaat novi delovi. Merat doturaat poleka maslo a ne direkt kolku treba spored katalog. I toa gratis.
Nekolku pati od ovlasten servis sum iskacal so maslo nad maximum.

Prethodniot den otidov vo eden servis i mi pobaraa 500 denari za promena za ulje.....Prvo me prasaa za sto kola :). Verojatno za BMW ke bese 1000ce.
Od mene preporaka za PSS.

Отсутен marmlad

• Сениор
« Одговори #6433 на: 21 Март 2018, 19:03:04 pm »
Искрено незнам што и каде се учи. Бито они двајца се исфалија дека се со дипломи и дека тоа што го учеле на факултет сега веќе 20год. го применуваат во пракса.

Исто чудно ми падна во саботата кога отидовме кај нив во сервис живо пиле немаше и си викам ај малку збутан сервисов па затоа може немаат гужва. Во цел ден дојдоа уште две коли еден ланос и еден мариз. На ланосот му менуваа некое црево за антифриз и дечкото два пати се врати да им каже дека пак тече, а на матизот неможеа да му одвртат еден штраф од тркалото па му рекоа да дојде во понеделник.

Криво ми е што јас инсистирав колата да се носи таму сметајки дека дечките се добри и си ја знаат работата а уствари ја изложив братучетка ми на дополнителен трошок и нервози.

И математика имаш во основно, ама не е исто како на ПМФ. Еден предмет кој е склопен од повеќе и е скратена верзија за во 1 семестар, не ги прави експерти за термика.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Плинаш!!!
« Одговори #6434 на: 21 Март 2018, 19:06:50 pm »
Мене тоа се ми е јасно, ама треба на нив некој да им објасни.