Автор Тема: Mobil, Total, Elf или какво масло ?  (Прочитано 2201400 пати)

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2816
Одг: Mobil, Total, Elf или какво масло ?
« Одговори #7695 на: 03 Јануари 2020, 20:41:39 pm »
Дали total quartz 7000 10w40 е добро уље за да се користи место селениа голд. Колата од почеток користи селениа. Ама дека троши да пеобам друго.
За кој мотор станува збор?
Своерачен потпис ;)

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6039
« Одговори #7696 на: 03 Јануари 2020, 21:36:01 pm »
Дали total quartz 7000 10w40 е добро уље за да се користи место селениа голд. Колата од почеток користи селениа. Ама дека троши да пеобам друго.
За кој мотор станува збор?
Прашуваше и во друга тема...

Sent from my BLN-L21 using Tapatalk

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #7697 на: 03 Јануари 2020, 22:49:33 pm »
Што сакаш стави ѝ, ќе си троши. И ништо не му е на моторот, едноставно „сака да попие“. Претпоставувам 1.4 16v, и си троши од секогаш, (од нов)? 
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #7698 на: 04 Јануари 2020, 09:47:42 am »
Наједноставно, земи Lukoil 10W-40 со истите спецификации и пробај

Инаку Selenia ако е оригинал и го троши, дали ќе ставиш Total, Castrol што сакаш стави ќе го троши.
Проблемот е трошење на масло = неоригинал масло, што можи кај тебе да не е случај, ме разбираш :)
Па незнам од промена до 5к не троши многу после 5к до 7к едно литро. Па затоа сакав да пробам друго.
Пробај, стави му 10-40 Тотал 7000,тоа масло совршено одговара на тој мотор. Пробај, види, не мора да значи дека и тоа ќр ти го троши.

Sent from my Redmi Note 6 Pro using Tapatalk

Отсутен brm brm

• Редовен
  • Пораки: 2654
« Одговори #7699 на: 05 Јануари 2020, 13:21:41 pm »
Мош глупо прашање, ама од последното менување уље, неспособните мајстори ми ставиле повеќе од потребно, сега ми покажува малку повеќе од макс. на шипката,  да вадам или може вака да се вози?

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10597
« Одговори #7700 на: 05 Јануари 2020, 13:24:48 pm »
Вади ако е стара колата и ја возиш на повисоки вртежи.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8250
  • Плинаш!!!
« Одговори #7701 на: 05 Јануари 2020, 16:34:22 pm »
Зависи од колата. Ако е малку над макс може и да не смета. На пример кај мене на меривата си пишува дека ако има масло над макс може сериозно да се оштети моторот.

Попаметно би било да си биде маслото на шипка како што е предвидено.

Sent from my FIG-LX1 using Tapatalk

Отсутен changetheoil savethecar

• Редовен
  • Пораки: 1056
  • Best Motors Worldwide
« Одговори #7702 на: 05 Јануари 2020, 19:37:52 pm »
Никогаш да не се практикува до макс. кај дизели идеално е под макс да биде ама изнад средината помеѓу мин-макс. значи ако е макс 100% негде на 80%.
При градска вожња поготово кај дизели нивото на маслото се покачува, маслото и моторот не достигнуваат високи работни температури и доаѓа до мешање на масло со гориво, значи ако е на макс ќе дојде над макс.
https://www.researchgate.net/publication/316602755_Definition_of_a_Motor_Oil_Change_Interval_for_High-Volume_Diesel_Engines_Based_on_its_Current_Characteristics_Assessment
---Best Motors Worldwide---
       (Oo=[][]=oO)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #7703 на: 05 Јануари 2020, 21:34:49 pm »
При градска вожња поготово кај дизели нивото на маслото се покачува, маслото и моторот не достигнуваат високи работни температури и доаѓа до мешање на масло со гориво, значи ако е на макс ќе дојде над макс.
https://www.researchgate.net/publication/316602755_Definition_of_a_Motor_Oil_Change_Interval_for_High-Volume_Diesel_Engines_Based_on_its_Current_Characteristics_Assessment

Затоа повеќето производители препорачуваат масло се проверува на загреан мотор, со 15-тина минути отстојување. И тогаш се што е помеѓу макс и мин. е прифатливо ниво. Затоа и постојат ознаките макс и мин.

Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен brm brm

• Редовен
« Одговори #7704 на: 05 Јануари 2020, 22:11:23 pm »
Како да извадам сам улје сега, неможам да одам на сервис, околу божиќ не работат, треба да чекам до задутре... :/
Треба над глава да им висам, еден најпрост сервис незнаат да направат

Отсутен marjan_984

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 78
« Одговори #7705 на: 05 Јануари 2020, 22:19:54 pm »
Шприц и со тенко црево од кај мерачот.

Sent from my SM-A520F using Tapatalk

Отсутен brm brm

• Редовен
« Одговори #7706 на: 05 Јануари 2020, 22:27:42 pm »
Не е тоа опција неможам да најдам толкаво црево изгледа ќе си почекам..

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8250
  • Плинаш!!!
« Одговори #7707 на: 05 Јануари 2020, 22:45:13 pm »
Како да извадам сам улје сега, неможам да одам на сервис, околу божиќ не работат, треба да чекам до задутре... :/
Треба над глава да им висам, еден најпрост сервис незнаат да направат
Ех тебе барем ти сипале повеќе уље. Мене филтерот за уље не ми го стегнаа па мислев дека пушта уље од дихтунг на глава, тоа го приметив кога залади и почнав да пуштам парно и почна да мириса на уље внатре.

Нема мајстори(не треба да си некој мајстор за уље да смениш) денес, едноставно к*р ги боли за твојата кола, битно они пари да земат.

Sent from my FIG-LX1 using Tapatalk

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #7708 на: 06 Јануари 2020, 18:45:14 pm »
Не е тоа опција неможам да најдам толкаво црево изгледа ќе си почекам..

Отвори го капачето за масло и извади ја шипката од мерачот, да бидат дупките отворени. И гас до даска ,ќе го исфрли вишок маслото ;D

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7241
« Одговори #7709 на: 08 Јануари 2020, 07:54:15 am »
Jizz човече...