Првпат на форумот? Добредојдовте, и погледнете ги правилата!CARclub.mk е достапен и на Facebook како и на Twitter!
Дали total quartz 7000 10w40 е добро уље за да се користи место селениа голд. Колата од почеток користи селениа. Ама дека троши да пеобам друго.
Цитат: grandemiki на 02 Јануари 2020, 16:57:34 pmДали total quartz 7000 10w40 е добро уље за да се користи место селениа голд. Колата од почеток користи селениа. Ама дека троши да пеобам друго. За кој мотор станува збор?
Цитат: darkserial на 02 Јануари 2020, 17:20:06 pmЦитат: grandemiki на 02 Јануари 2020, 16:57:34 pmДали total quartz 7000 10w40 е добро уље за да се користи место селениа голд. Колата од почеток користи селениа. Ама дека троши да пеобам друго. Наједноставно, земи Lukoil 10W-40 со истите спецификации и пробајИнаку Selenia ако е оригинал и го троши, дали ќе ставиш Total, Castrol што сакаш стави ќе го троши. Проблемот е трошење на масло = неоригинал масло, што можи кај тебе да не е случај, ме разбираш Па незнам од промена до 5к не троши многу после 5к до 7к едно литро. Па затоа сакав да пробам друго.
Цитат: grandemiki на 02 Јануари 2020, 16:57:34 pmДали total quartz 7000 10w40 е добро уље за да се користи место селениа голд. Колата од почеток користи селениа. Ама дека троши да пеобам друго. Наједноставно, земи Lukoil 10W-40 со истите спецификации и пробајИнаку Selenia ако е оригинал и го троши, дали ќе ставиш Total, Castrol што сакаш стави ќе го троши. Проблемот е трошење на масло = неоригинал масло, што можи кај тебе да не е случај, ме разбираш
При градска вожња поготово кај дизели нивото на маслото се покачува, маслото и моторот не достигнуваат високи работни температури и доаѓа до мешање на масло со гориво, значи ако е на макс ќе дојде над макс.https://www.researchgate.net/publication/316602755_Definition_of_a_Motor_Oil_Change_Interval_for_High-Volume_Diesel_Engines_Based_on_its_Current_Characteristics_Assessment
Како да извадам сам улје сега, неможам да одам на сервис, околу божиќ не работат, треба да чекам до задутре... :/ Треба над глава да им висам, еден најпрост сервис незнаат да направат
Не е тоа опција неможам да најдам толкаво црево изгледа ќе си почекам..