Автор Тема: Mobil, Total, Elf или какво масло ?  (Прочитано 2347696 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45137
  • Il Moderatore
Одг: Mobil, Total, Elf или какво масло ?
« Одговори #3885 на: 26 Април 2016, 19:21:10 pm »
германски мобил?
ќе се препороди :D
Ko` ceratec ќе му дое мобилот на елфот :D
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Присутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5256
  • The Spartan General
« Одговори #3886 на: 26 Април 2016, 19:30:46 pm »
Не.
Во моментов имам ЕЛФ 900НФ 5-40 во кола, и за првпат у 8 години, ми има малце потрошено.
Пошо у околинава не можам да најдам ЕЛФ, а има Мобил, Шел, Кастрол, Ликви Моли, и некои локални, дали би било проблем ако на Елфот што е во кола, му дотурам рецимо Мобил, без да го празнам Елфот од мотор, и да турам ново уље.

А зошто не порачаш еден литар од тука. За три дена е кај тебе (толку ли е итно за дотурање?). Таман ќе си го земеш по спецификации. И онака во дуќаните се поскапи.

https://www.autoteile-meile.de/Oele/Elf/Motoroel/cm-Oil-1?sort=price-asc#

Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20896
« Одговори #3887 на: 26 Април 2016, 20:16:00 pm »
Пуно благодарности :)
Ќе глеам да нарачам деноиве. Не е толку итно, ама пак, неќу да си играм играчки :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18148
  • Giulietta QV 1750 TBi
    • Instagram
« Одговори #3888 на: 26 Април 2016, 20:29:26 pm »
Еве навлегуваме во 6та година дружење со Алфата, и досега ниеднаш не сум ставил исто уље (пример да испуштам Селениа и Селенија да биде новото).

Пробани масла досега се:

Elf 10w-40 некое си, со колата дојде - го трошеше доста.
Selenia Gold 10w-40 - го трошеше малку помалку од Елфот.
Liqui Moly MoS2 Leichtlauf - од сите најмалку потрошувачка, дури останаа ~300 грама.
Lukoil 10w-40 - второ по најниска потрошувачка, но многу брзо ги изгуби својствата, на 7000 км почнаа да тропкаат вентили, прв пат да ги слушнам. Ќе се менува еве сега на 8000 км со:
Motul 10w-40 6100 Synergie+, воедно најскапо од целата ергела на пробани брендови. Очекувам да соодвествува со цената, али ќе видиме.
What I daily drive (and daily fix):
2012 Alfa Romeo Giulietta QV 1750 TBi | 230hp 🍀

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15246
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #3889 на: 26 Април 2016, 20:46:41 pm »
Jas od Motul 5/40 dosega sum zadovolen,prv pat go probuvam pa za naredniot pat ke pravam nekoi eksperimenti pa posle.toa ke si znam na so sum...
Inaku dosega imam pominato nad 5Kkm so Audito i mi ima potroseno okolu 300ml maslo...a samo toa znae kako gi ima pominato tie km...
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4402
« Одговори #3890 на: 26 Април 2016, 21:07:14 pm »
Не.
Во моментов имам ЕЛФ 900НФ 5-40 во кола, и за првпат у 8 години, ми има малце потрошено.
Пошо у околинава не можам да најдам ЕЛФ, а има Мобил, Шел, Кастрол, Ликви Моли, и некои локални, дали би било проблем ако на Елфот што е во кола, му дотурам рецимо Мобил, без да го празнам Елфот од мотор, и да турам ново уље.

А зошто не порачаш еден литар од тука. За три дена е кај тебе (толку ли е итно за дотурање?). Таман ќе си го земеш по спецификации. И онака во дуќаните се поскапи.

https://www.autoteile-meile.de/Oele/Elf/Motoroel/cm-Oil-1?sort=price-asc#

Овие само низ Германија испорачуваат или и до кај нас може да пратат
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #3891 на: 26 Април 2016, 21:11:27 pm »
А оригиналното питање -

Дали е проблем ако се дотури уље со иста спецификација, ама од друг производител?

- каков одговор доби? Дека не би било проблем, или дека не би било баш препорачливо?
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Присутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5256
  • The Spartan General
« Одговори #3892 на: 26 Април 2016, 21:16:47 pm »
Овие само низ Германија испорачуваат или и до кај нас може да пратат

Само Германија. Имаат иста страница во Швајцарија/Австрија. Секоја од нив испорачува во соодветните држави.

Мислам дека имаат и ebay профил, а таму не знам кои им се опциите за испорака (иако се сомневам дека се различни).

А оригиналното питање -

Дали е проблем ако се дотури уље со иста спецификација, ама од друг производител?

- каков одговор доби? Дека не би било проблем, или дека не би било баш препорачливо?

Ако задоволува исти спецификации би требало да е  ОК. Е сега, ако содржи некакви хемии за чистење на механички делови и овие се сврзат со хемиите на постоечкото масло.... Ама колку што имам читано, самите масла за да ги добијат сертификатите за спецификации, треба да бидат хемиски стабилни во различен температурен дијапазон, и најразлични хемиски примеси.

Накратко, 95% од случаите ништо нема да му се деси.  :)
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен IdeuX

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 763
« Одговори #3893 на: 26 Април 2016, 21:18:44 pm »
Слободно дотури друга марка, ништо не му е

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6219
  • 69
« Одговори #3894 на: 26 Април 2016, 21:19:09 pm »
Нема да имаш никаков проблем. Само запази ги спецификациите на маслото.
Тоа ти е исто како кога менуваш масло...
Никогаш маслото не го испушташ до капка...Секогаш во системот остануваат барем 200 - 300 грама.
:)
И нормално сипуваш ново, рецимо друг производител, само иста градација/спецификација.
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Giulietta QV 1750 TBi
    • Instagram
« Одговори #3895 на: 26 Април 2016, 23:02:48 pm »
Исто, заради твојата нова местоположба, без проблем можеш да си пробаш и друг производител на масло. :)

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #3896 на: 27 Април 2016, 00:12:34 am »
Мартин, радо би, само што цените доста се разликуваат него ли кај нас, а у моментов не ми е баш најприоритетно да правам промена на масло, пошо треба само да се дотури малку.

Фала за одговорите.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Giulietta QV 1750 TBi
    • Instagram
« Одговори #3897 на: 27 Април 2016, 11:39:11 am »
Мислев дека се колку толку унифицирани цени. Дотурај, не се мисли. :)

Отсутен darkserial

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 796
« Одговори #3898 на: 28 Април 2016, 09:42:04 am »
Во однос на потрошувачката имав Aral HighTronic 5W-40 (македонски) и нонстоп дотурав, некаде 4.8-4.9л за 11-12к се на се. Сега Castrol Edge 5W-30 LL 504 507 (германски), поминав 1к досега, ама буквално ич нема потрошено :? Чудно :D
А разлика во работата на моторот, со Castrol-ов, совршенство!

А и турбово помалку свири сега, филм ми е или има разлика нешто со маслово? Има некаква поврзаност типов на маслово со турбово?
Порано свиреше нонстоп, сега само ептен ако додадам туража, јак старт, инаку не :?
« Последно менување: 28 Април 2016, 09:52:33 am darkserial »
VW Golf 5 1.9 TDI - 77kw - 2005

Отсутен Bumb

• Редовен
  • Пораки: 1196
« Одговори #3899 на: 28 Април 2016, 11:03:41 am »
У моментов правам сервис.. И се мислев какво масло да ставам

Петронас 1400 ден
Селениа голд 1700
Селениа 20к 2400 ден..

И се одлучив пак за 20к некако мн ефтини ми се другиве..ако се водиме според колку пари толку музика...