Имавме еден колега возеше вакво службено. Единствено нешто на што се пожалил е дека летно време панорамскиот кров опасно ја загрева внатрешноста дури и со затворено сенило. Јас еднаш се имам возено во него па ко за караван не е лошо
. Ама генерално каравни не би советувал од лично искуство. Ама тоа е друг муабет. Некои како на пример Онак имаат друг афинитет на пример па нека де бодарт тие со позитивни ставови 
А да, и се жалеше на официјалниот сервис. Ама не гледам овде некој што многу се фали од официјалните 
Zasto ne bi preporacal karavani?
Зошто купил Меган караван и се заебал,а очекувал некое возило со богзнае какви возни карактеристики.
Jas pa mislev generalno za karavan koli misli, zatoa me interesirase, zasto vo plan sum moeto naredno vozilo da bide karavan.
Моите ускуства со различни типови коли за мене генерално велат вака:
Ако не одиш често (4+ пати) на долг пат купување лимзина нема многу вредност (освен ќеифот да се има добра лимузина) . Ако возиш караван затоа што сакаш два пати годишно на одмор да отидеш исто прашање е дали вреди цела година да се вози екстра шифоњер.
Караванот секогаш ќе мора да ги направи компромисите на возните карактеристики во поглед на конструкцијата а особено на подвозјето. Ќе има полоша аеродинамика(потрожувачка, бочен ветер..), ќе тежи повеќе и ќе чини повеќе, и ќе се вози полошо, понеуправливо од соодветно компактно возило и нормално ќе имаш борба околу просторот за паркирање (инаку лесно беше да се паркира караванот од аспект на прегледност).
Потребата да се повози екстра багаж јас го решвам со Туле што за два пати годишно одење некаде е сосема лесно монтажно/демонтажно.
Пак да спомнам за Бушав, ова е мој личен став од неколку типови коли што сум ги имал. И на Renault не сум им се налутил само заради караванот. За сите оние кои возат само во град, претежно сам или со неко ситно дете рацинално и прифатливо е возило во компактна класа. За мене поарно е здрав потентен хеч отколку основна лимузина или караван. Е сега има случаи кога караванските возила изгледаат соодвтно подобро од своите седан изведби и постојат многу кои повеќе би ми се допаднале по форма