не сум ја приметил темава, затоа цитатов е од поодамна(меѓувреме добила расплет перипетија ау...)
значи дома може да ти дојде крадец и ако го претепаш ќе одговараш(по закон), не па в дуќан закони ќе ми кажујт некој.. или во автобус. Во ред е да се казни, ама да е со закон и со фискална, или ан уплатница, како што правиме нели кога недај боже ќе ни пиши полиција казна.
власта нема фајде од твоето (моето и на сите други лична сопственост наречено) дома... и буџетот исто нема никакво фајде од дома... ама од дуќан и украдена стока има фајде ако се продаде и оданочи... и секако власта со се буџетот има огромно фајде да си ги заштити сопствените нај големи извори а тоа е трговијата...
е добро онак, така е не велам не, арно ама, скраја да е, ако те ограбат тебе, со што ќе купиш в продавница, како ќе ти ги оданочат парите.. И пак ќе речам скраја да е, да не даде госпид, да ти влезе некој дома да те пљача, така ќе си стоиш и ќе си гледаш? Зборот ми е така е , ама не е фер.. а и не е така оти, како што кажав, ако ем опљачка некој со што ќе купам нетшо па да земе данок државата... ај па и ти остај го врачед, уте под импресии е можеби, па сега да се исфура малце.. ете на тебе нашол(извини за шала).
Друго ми беше зборот многу права ова безбедувањава, употреба на палки, огенено оружје.. па додуша и за тоа се јбг.. затоа го плаќаш, некој ако се заканува со пушка на пример, в банка, не овај да сеир да си фаќа...
трето, ако зигубиш на суд(најверојатно, пошо, свесно-несвесно си украл паломи.. јбг) ќе ги платиш сите трошоци..
Во зависност од локацијата, може и смее овластено лицењ да те идентификува и на влез на локацијата, пошо е кога одев наљ воена плажа, гледав се оставаа лични карти, ако сакш де, имаш и други плажи ако ен ти чини така, сепак има тамо бумби пушки пишчоли ау.. додуша се знаевме со типот така влеговме, а инаку секој овалстен смее да те идентификува, то му е работа.. На факс на пример професор слободно може да те идентификува, по сите закони, ако ен ти чини, не полагај де.. Него мене пак ми остана нејасен законот за x10 наплаќање, ако де нека има некој закон таков, ама не сам да си носи некој закони, или ајде барем нека е истакнат, како на приемр одиш кај некој на госит, ти си пушач он е дудлач и палиш цигара он ти вика извини друже, кај мене не се пуши. И шо сега не ќе го туппа кај него дома дека треба да се пуши.. ќе си излеза на тераса... сега како што знам и судот преферира да ен се оди на судење(или парница, непарница ау) да си се договорат двете страни, па ако не се договорат да се иде на суд. Најверојатно на обезабедувањето(ако се стварно обезбедување, не силеџии) можеш да му објасниш дека сакаш (а како што разбрав и законот налага така) случајот да биде пријавен во полиција и да се оди на суд и сите тие работи.. Најверојатно едино тука мое да те извади потврда од лекар дека имаш иваа болества како се викаше што крадат луѓево несвесно..