Автор Тема: Закони ли се закони, клаберски маки големи  (Прочитано 119891 пати)

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7344
Одг: Закони ли се закони, клаберски маки големи
« Одговори #150 на: 30 Јануари 2014, 18:21:15 pm »
Цитат
Назад на тема, прашав сега продавачка во Туш, рече дека издаваат фискална х 10 од производот за кој те фатиле, и кога ја прашав што правите со стварните производи кои ви остануваат вишок, дека 2 пати ке ги продадат, се погуби у простор.
А ти мислиш дека состојбата во компјутер и онаа на сталажа/магацин им се совпаѓа?

Мора да се совпаѓа, зошто ако инспекција ти најде вишок од тоа што имаш на влезна фактура минус тоа што си продал, имаш вишок производи за кои немаш папирологија за потекло.
Голем проблем.

Ма да, ова многу, многу ретко го проверуваат.

Присутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14383
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #151 на: 30 Јануари 2014, 19:07:12 pm »
Сам си одговори со последната реченица.Би провериле во некое локално продавниче,а во голем маркет незнам дали некогаш влегла инспекција,а не па уште да проверува.

инаку во право си дека треба да се совпаѓа. :)
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен edonos

• Сениор
  • Пораки: 3557
« Одговори #152 на: 30 Јануари 2014, 20:03:32 pm »
Освен ако не избегаш тогаш они се криви  8)

Ми се допаѓа како размислуваш  8)
People should not fear their government.The goverment should fear its people.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #153 на: 30 Јануари 2014, 22:58:08 pm »
Да верувам на 10 души ЗОШТО ТИЕ ТАКА ВИКААТ?!?!?! ;D ;D ;D Ова е прекрасно, златен медал заслужува оваа твоја изјава Онак.

Па затоа како држава одиме во пропаст, и затоа само ќе не крадат. Е баш затоа, зашто тој што ќе се дрзне да оди против системот и да развие свое мислење ќе биде посран од врв глава. Ебате логиката.

абе гостиварец, исав малку со навредиве бе ало... оправи се бе и не вреѓај. ти најде да збориш за идење држава во пропаст? од такви своеглави како тебе иде у пропаст  а не од такви како мене што се трудат очите да им ги отворат на тие како тебе. ти не покажа свое мислење, ти покажа тврдокорен став кон погрешното, а погрешното води кон пропаст.. ке тонеш во жива песок (или кал) во сред јануари и сеуште ке веруваш  и ке се расправаш со 10 души што те гледаат и ке им објаснуваш тврдокорно дека си во топла морска солена вода во сред јули.

а што к*р и јас се обидувам да се објаснам со тебе. чоек ти дава правилна насока ти се интаиш. и откако ја увиде грешката ниеднаш не рече и не најде за сходно да се извиниш и да речеш да онак, во право беше, туку уште и ке паметуваш дека државата од такви како мене идела у проспаст.. не ти срам бе дете?

во иднина нема да добиеш ни нај добронамерен совет... потони у кал, удави се ако сакаш... сеедно ке ми е... само не влечи со себе други, пошто со такво грешно објаснување сигурно и други ке повлечеш со себе и ке ги удавиш... исто како фаланга со меѓународната возачка.. исто... само што фалнга за разлика од тебе е созреан човек си призна, се повлече и толку... после и на мајтап ја сврте а ти продолжуваш и да се инатиш  па и вреѓаш уште.. од такви како мене државата ке пропаднела...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6670
« Одговори #154 на: 30 Јануари 2014, 23:38:23 pm »
^^
Онак, он веке самиот си се опиша што бил:
Очигледно не ме познаваш какво арогантно створење сум.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20142
« Одговори #155 на: 30 Јануари 2014, 23:39:18 pm »
Заборавил да додаде нарцис. :D

Присутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17601
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
Одг: Закони ли се закони, клаберски маки гол&
« Одговори #156 на: 30 Јануари 2014, 23:44:49 pm »
од такви своеглави како тебе иде у пропаст  а не од такви како мене што се трудат очите да им ги отворат на тие како тебе.

Ми рече само „НЕ СИ ВО ПРАВО“. Тоа очи отварање е? Очи отварање е постот на Дејвокер. Со такви приучени, недоучени постови ко твоите нема сигурно да го сменам мислењето.

а што к*р и јас се обидувам да се објаснам со тебе. 

Не знам, стварно.

и откако ја увиде грешката ниеднаш не рече и не најде за сходно да се извиниш и да речеш да онак, во право беше

;D ;D ;D ;D ;D

во иднина нема да добиеш ни нај добронамерен совет... потони у кал, удави се ако сакаш... сеедно ке ми е... само не влечи со себе други, пошто со такво грешно објаснување сигурно и други ке повлечеш со себе и ке ги удавиш... исто како фаланга со меѓународната возачка.. исто... само што фалнга за разлика од тебе е созреан човек си призна, се повлече и толку... после и на мајтап ја сврте а ти продолжуваш и да се инатиш  па и вреѓаш уште.. од такви како мене државата ке пропаднела...

Благодарам, половично објаснети работи и убедување „од ќеиф“ воопшто не ме интересирале. Извини што толку си се пронашол во таа толпа на луѓе што слепо следат што ќе им се каже.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #157 на: 31 Јануари 2014, 00:05:40 am »
и даље продолжуваш... јас ти напишав текст од 50 реда со обајаснување што како и од каде е информацијата...

значи стварно си арогантен... но пред тоа си безобразен... и тоа многу...  не следев никаква толпа, исто како и ти, ама за разлика од тебе не градам липно мислење туку се информирам од стручњаци по тоа прашање.. ако ме интересира за заварување ке идам кај ВКВ заварувач. ако ме интересира за очи ке идам и ке си пршам на оптичар. од таму црпам информации и точно тоа бе дете безобразно и невоспитано ти го напишав, нокти потрошив куцајки за вака да вратиш...

сега ич више не ми е криво што те реметев и за алфата и со сликите.... уствари сега ми е криво што не те реметев поише, пошто уствари си заслужувал. тек сега те видов во кое светло си ти уствари. мал безобразник.
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10495
« Одговори #158 на: 31 Јануари 2014, 06:29:50 am »
не сум ја приметил темава, затоа цитатов е од поодамна(меѓувреме добила расплет перипетија ау...)
значи дома може да ти дојде крадец и ако го претепаш ќе одговараш(по закон), не па в дуќан закони ќе ми кажујт некој.. или во автобус. Во ред е да се казни, ама да е со закон и со фискална, или ан уплатница, како што правиме нели кога недај боже ќе ни пиши полиција казна.

власта нема фајде од твоето (моето и на сите други лична сопственост наречено) дома... и буџетот исто нема никакво фајде од дома... ама од дуќан и украдена стока има фајде ако се продаде и оданочи... и секако власта со се буџетот има огромно фајде да си ги заштити сопствените нај големи извори а тоа е трговијата...
е добро онак, така е не велам не, арно ама, скраја да е, ако те ограбат тебе, со што ќе купиш в продавница, како ќе ти ги оданочат парите.. И пак ќе речам скраја да е, да не даде госпид, да ти влезе некој дома да те пљача, така ќе си стоиш и ќе си гледаш? Зборот ми е така е , ама не е фер.. а и не е така оти, како што кажав, ако ем опљачка некој со што ќе купам нетшо па да земе данок државата... ај па и ти остај го врачед, уте под импресии е можеби, па сега да се исфура малце.. ете на тебе нашол(извини за шала).
Друго ми беше зборот многу права ова безбедувањава, употреба на палки, огенено оружје.. па додуша и за тоа се јбг.. затоа го плаќаш, некој ако се заканува со пушка на пример, в банка, не овај да сеир да си фаќа...
трето, ако зигубиш на суд(најверојатно, пошо, свесно-несвесно си украл паломи.. јбг) ќе ги платиш сите трошоци..
Во зависност од локацијата, може и смее овластено лицењ да те идентификува и на влез на локацијата, пошо е кога одев наљ воена плажа, гледав се оставаа лични карти, ако сакш де, имаш и други плажи ако ен ти чини така, сепак има тамо бумби пушки пишчоли ау.. додуша се знаевме со типот така влеговме, а инаку секој овалстен смее да те идентификува, то му е работа.. На факс на пример професор слободно може да те идентификува, по сите закони, ако ен ти чини, не полагај де.. Него мене пак ми остана нејасен законот за x10 наплаќање, ако де нека има некој закон таков, ама не сам да си носи некој закони, или ајде барем нека е истакнат, како на приемр одиш кај некој на госит, ти си пушач он е дудлач и палиш цигара он ти вика извини друже, кај мене не се пуши. И шо сега не ќе го туппа кај него дома дека треба да се пуши.. ќе си излеза на тераса... сега како што знам и судот преферира да ен се оди на судење(или парница, непарница ау) да си се договорат двете страни, па ако не се договорат да се иде на суд. Најверојатно на обезабедувањето(ако се стварно обезбедување, не силеџии) можеш да му објасниш дека сакаш (а како што разбрав и законот налага така) случајот да биде пријавен во полиција и да се оди на суд и сите тие работи.. Најверојатно едино тука мое да те извади потврда од лекар дека имаш иваа болества како се викаше што крадат луѓево несвесно..

Отсутен DayWalker

• Сениор
  • Пораки: 3063
  • Ќебапбрингер!
« Одговори #159 на: 02 Февруари 2014, 22:39:12 pm »
Инаку тука нас ни е смешно за вакви мали кражби или како да ги наречам (т.е багателни случаи)
У уса или УК да речеме, иако е прифатен опортунитет на гонење, имало дешавки да се иде на судење за смешни и кретенски суми, со цел да се покаже дека државата е јака и кој е кој. ИМа неколку пресуди каде луѓе земале/украле 1 цент и биле на суд, обвинети и требало да ја надоместат штетата. уствари 1 цент.
Сеа тазе читав, некој татко бил да си го земе детето од школо, арно ама нешто учителката ги задржала децата, па дур чекал, си ја уштекал колата на штекерот од надворешната страна на школото. после 10 минути, некој го пријавил, дошла полиција, му рекле да изгаси, овој ок изгасил си отишол дома. 2 месеца покасно на судење иде. Со вештачења извештаи и слично, докажано е дека типот "украл" 57 центи струја, па морал да ја надокнадува штетата. Досуден е должен 57 центи :)

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4284
« Одговори #160 на: 19 Март 2014, 07:47:56 am »
набрзинка пребарав,ама не најдов посоодветна тема(ако треба нека се премести постов).
разбрав дека ако продаваш возило со полномошно(те не си ти сопственикот),неможе возилото да се регистрира во друг град,те да промени таблици.имал некој ваква ситуација,и ако е така,дали после тој што ќе го купи може да го продаде во друг град и да се одјават таблиците?

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6191
« Одговори #161 на: 19 Март 2014, 08:11:23 am »
Нема врска дали е со полномошно или лично од сопственикот продадено возилото. Штом е продадено, со нотарски заверен договор - може да се одјави и пререгистрира возилото во било кое населено место во РМ.

Под услов - во полномошното дадено од сопственикот на возилото на полномошникот, да стојат точни податоци за  истиот и за возилото, и изрично да е наведено дека може и да го продава.

Накратко..

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4284
« Одговори #162 на: 19 Март 2014, 20:40:38 pm »
исполнет е условот,наведено е се како што треба.за секој случај,ќе ги прашам мвр,веројатно ќе добијам одговор на мејл.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20142
« Одговори #163 на: 19 Март 2014, 20:49:04 pm »
Дали е дозволено со светла тиркизна фолија да ги залепиш фаровите?

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
Одг: Re: Закони ли се закони, клаберски маки големи
« Одговори #164 на: 19 Март 2014, 21:22:41 pm »
И што одговор очекуваш?