Автор Тема: Ford focus 1.6 TDCI искуства  (Прочитано 12382 пати)

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
Ford focus 1.6 TDCI искуства
« на: 27 Јануари 2014, 00:45:16 am »
ако може да добијам едно ривју од оние што го знаат возилото имале некаков контакт со него, го поседуваат или поседувале или пак можда го имале на кратко на заедничка “дружба“...
финтата е што брат ми (возач кој знае да тури клуч брава и гориво во резервоар и да вози, а за мењање гума бара помош од пријатели) се размислуваат со снаава да уплатат на лизинг од мида до го земат. јас онаков каков што сум против дизел, не им се мешам во изборот на моторот, им треба економично возило во секој случај, но и понатака си стојам дека подобро половно возило (од 2005-та навака, па макар и дизел да е) одколку гланц ново. но кога веке се решиле за тоа возило, не би било лошо да им предочам што ги чека...

значи она што би ги интересирало е:

маани, редовни проблеми ака бебешки болести, изджливост, стабилност, цена на редовни одржавања (масло, филтри, каиши...), секако и доблести или предности во однос на другите возила од таа класа или се што ке ви текне дека знаете за ова и баш ова возило. за цена не ме прашувајте, си идат они преку некоја си нивна линија, добиле веке попуст некаков а јас не прашувам за тоа.. нивни џеб, нивни пресметки нели...

чекам на одговори... благодарам однапред....

едит..

сменет насловот од фиеста во фокус... промена на план.
« Последно менување: 27 Јануари 2014, 09:05:23 am onak »
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Bu$aV MeGaNe

• Редовен
  • Пораки: 1855
  • Renault Megane R26
Одг: форд фиеста 1.6 дизел
« Одговори #1 на: 27 Јануари 2014, 00:51:09 am »
Најверојатно се работи за 1.5 дизел

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29596
    • CARclub.mk
« Одговори #2 на: 27 Јануари 2014, 00:58:42 am »
@Бушав: Има и 1.6 дизел со 95 коња. :)

@onak: Ете ти на порталот тазе тест на Fiesta со 1.25 бензинче.

Моторот е истиот што се вградува во многу модели на Ford, Toyota и Peugeot/Citroen. Докажан и со излечени бебешки проблеми. Цени на редовни одржавања најдобро ќе ти кажат во Ford директно, мада не би требало да е нешто пре-скапо. Претпоставувам дека е истиот мотор што го возев јас во Фокус пред околу една година. Во Фокус со дрнкање низ град и заебанции мене ми трошел 7 на 100, што значи дека во Фиеста би требало да троши околу 6 (па и под тоа) со нормално возење.

За мене Фиеста е најдобра во таа класа. 1.6 TDCi гледам дека се нуди со Sport, Titanium или Titanium X опрема, што значи дека ќе добијат одлично опремено количе. Колку и да си ти против дизел и ново, они ќе добијат фантастично количе што ќе ги смее секој пат кога ќе го возат.

Би се понудил да ургирам за цена, али чим имаат линија, нека тераат.

Отсутен Bu$aV MeGaNe

• Редовен
  • Пораки: 1855
  • Renault Megane R26
« Одговори #3 на: 27 Јануари 2014, 01:03:07 am »
Моја грешка,не знаев дека се нуди кај нас со тој мотор.Како и да е таманско моторче :)

Едит: Ама и редовнава цена мрсничка,околу 16 бона

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #4 на: 27 Јануари 2014, 01:06:06 am »
Моторчето е одлично. 95 коња, 220-230 њутна. :)

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #5 на: 27 Јануари 2014, 01:08:49 am »
а кој имаше некаков проблем со фордот и корозија на шипки и држачи под шалтаблата? иако не мислам дека тоа беше баш некаков голем проблем, сепак не е лошо да се знае...

Колку и да си ти против дизел и ново, они ќе добијат фантастично количе што ќе ги смее секој пат кога ќе го возат.

Би се понудил да ургирам за цена, али чим имаат линија, нека тераат.

тоа што сум јас против дизел тоа е од лично мои причини и не ретко мавам мајтап само. и ден денес тврдам дека дизел е поекономичен од бензин. во однос на плин не, но ракувањето со плин на брат ми не би му го препуштил. не е за него тоа, а богами ни за снаата... знаат само клуч у брава и терај...

што се однесува до попустот. ако дефинитивно би се одлучиле за тоа возило, ке те контактирам, да појдеме заедно или ти да дигнеш телефон и да добиеш цена за на лизинг и минимално учество. напоредно со тоа они што ке го добијат. па секако, кој добие помало тој ке јаде скара.. уствари сите ке јадат скара, прашањето е кој ке плати ;D а се нешто ми мириса дека накај мене ке иде рачунот во секој случај... :o
« Последно менување: 27 Јануари 2014, 01:21:34 am onak »
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #6 на: 27 Јануари 2014, 09:03:45 am »
ај сега.... денес, утрово ми рекоа дека сепак, ја изоставиле фиестата од опција, била знатно помала, по тесна и по некомотна од фокусот... затоа ке идат на фокус 1.6 TDCI. ке го сменам и насловот и текстот погоре.

чекам одговори од вас ако може.
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8107
  • Rural fuckin society - we live in!!!
Одг: Ford focus 1.6 TDCI искуства
« Одговори #7 на: 27 Јануари 2014, 09:40:23 am »
Мене на Мондео ми мириса  ;D

Среќно од мене!

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34066
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #8 на: 27 Јануари 2014, 09:46:42 am »
Неодамна зборував со комшијата мој, има 1.6 tcdi во Фокусот. Вика прекрљасно ауто нема никаков прблем со него веќе неколку години.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
    • CARclub.mk
« Одговори #9 на: 27 Јануари 2014, 11:22:45 am »
Изволте: http://www.carclub.mk/2013/01/18/test-ford-focus-sedan-1-6-tdci-trend/

Од она што го памтам, во основната верзија на Фокус идат малку погруби пластики. Кај поопремените материјалите во ентериерот се поубави и пофини на допир.

Колата е одлична. Не знам дали ќе земаат седан или хечбек, ама јас препорачувам хечбек. Багажниот простор кај хечот под просекот во класата (316 литра vs 380 кај Голф и компанија) али од друга страна е многу покорисен него кај седанот - кај седанот ги има оние проблематичните носачи на вратата од багажникот што влегуваат во багажниот простор.

Отсутен Jordan

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 219
« Одговори #10 на: 27 Јануари 2014, 11:48:06 am »
незнам за овие послдниве верзии на 1.6tdci ( HDI пошто истиот е со цитроен и пежо ) .... но првите верзии од овој мотор имаа проблеми со ситото во картерот....поради нечистотии и од самото уље се затнуваше и после одреден период настанува проблем со тоа што најмногу страда турбината ( знам пример каде мењаа турбина на пежо 207 баш поради ова ) ,но тој проблем се решаваше на лесен начин...поточно на секој 40-50,000км да се чисти ситото во картерот и цревата за уље до турбината...инаку освен оваа проблематичност моторот е многу добар во однос перформанси потрошувачка и доста смирено и  тивко работи ... можеби на новите е отстранет овој проблем но добро е да се знае и да се праша

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #11 на: 27 Јануари 2014, 15:42:55 pm »
Изволте: http://www.carclub.mk/2013/01/18/test-ford-focus-sedan-1-6-tdci-trend/

Од она што го памтам, во основната верзија на Фокус идат малку погруби пластики. Кај поопремените материјалите во ентериерот се поубави и пофини на допир.

Колата е одлична. Не знам дали ќе земаат седан или хечбек, ама јас препорачувам хечбек. Багажниот простор кај хечот под просекот во класата (316 литра vs 380 кај Голф и компанија) али од друга страна е многу покорисен него кај седанот - кај седанот ги има оние проблематичните носачи на вратата од багажникот што влегуваат во багажниот простор.
go citav ova rivju i im go prprativ linkot odma. sepak ona shto eden avto test nemoze da go dolovi e iskstvoto ili praksata posle nekoe odredeno vreme na koristenje. znaci zero, odlicna statija so doloveno do detali za voziloto. pisle vakva statija imam kompletna slika za istoto i bez da go vozam...

no sega ajde korisnici na fokus. pukajte so iskustva, problemi i falenja. da znaeme shto ne ceka ako se zeme ova vozilo..  mislam, iskreni bidete... odnapred blagodaram (povtorno)...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен bobi010

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 448
« Одговори #12 на: 27 Јануари 2014, 17:21:45 pm »
Јас земав пред 2месеци од првите фокуси 1.8тдци 115кс 2002,до сега само имам поминато 5000км немам никаков проблем и сум задоволен.ПОтрошувачката му е супер,редовниот сервис не е скап,моторот работи доста тивко без никакви вибрации во внатрешноста.Возењето на отворено ми е доста интересно.
Кај вас се работи за ново возило што е предност пред се.

Отсутен timoha

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 77
« Одговори #13 на: 27 Јануари 2014, 19:16:21 pm »
Kaj mene e 1.6 tdci samo fiesta. ja imam veke 4god, i ne sum imal nikakvi problemi,140000km ima pominato od koi 80000 se od mene, samo redovni servisi i nisto drugo. motorot sega za sega e odlicen znae da potegne , dosta e ekonomicen nekolku pati imam odeno i do rusija bez nikakvi problemi. proizvedeno e 2005god korozija uste ne gledam nikade, posto nekoj se zalese na korozija, e sega mozebi ima nesto, toa sto e mojava  pravena za germanski pazar pa nema korozija :)? inaku tie motori se smetaa za naj nadezni citav vo nekoe spisanie.

Отсутен DayWalker

• Сениор
  • Пораки: 3063
  • Ќебапбрингер!
« Одговори #14 на: 27 Јануари 2014, 21:23:41 pm »
Онак подобра работа од купување на ново возило НЕМА ;)
Инаку нема утка со 1.6 тдци дизелчето и со самиот фокус. Доволен е тој мотор. Сервисите не се нешто страшно скапи, макс околу 6.000 денари е редовен сервис (мене на бензинчето ми е околу 4.500). Само кога веќе се зема, ургирај за нормален фокус, не за најниско ниво на опрема, верувај ќе им значи :)