Автор Тема: Марки и типови на масла и каде можат да се купат  (Прочитано 49040 пати)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34064
  • Таков е животот... јебига
Кои масла ги ставаат во овластените сервиси и каква е разликата во цени со истите масла или подобри од нив во нормална продавница?

Јас на пример имам цела база на податоци со технички карактеристики за многу типови на масла и разни производители.
Јас кога го имав Пежото 1,9Д користев Тотал Кварц 7000. Моторот на 170к беше коска и затоа продолжив да го ставам во Спаркот.

Но неодамна најдов Елф, кантичка од 4л за 1250 денари кај мој пријател (дуќанот во ТЦ Карпош 3 позади Алуминка, што гледа на паркингот). 4-те литра Елф чинеа исто како 3 х 1л Тотал Кварц 7000. Бидејќи имаа идентични технички спецификации (речиси идентични) почнав да ставам Елф. И нормално не приметив ништо разлика во работењето на моторот. Што масла користите вие и по кои цени ги купувате?

На пример, кумот мој плаќа 680 денари за литро Кастрол во сервис на Хундаи (за И20) додека во Еуро-импекс наплаќаат 380 денари за литро за во 206, 205, 207, 307, 308 итн....Тотал а во Олимпија моторс 320 денари за литро ГМ.
« Последно менување: 22 Јануари 2011, 16:02:41 pm Falanga »

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
Одг: Марки и типови на масла и каде можат да се купат
« Одговори #1 на: 22 Јануари 2011, 16:46:48 pm »
Макпетрол знам дека ставаат Valvoline и цената мислам дека е иста како и на сите макпетрол бензински станици, 500 денари литар. Зборам за syn power 5w40.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 9998
« Одговори #2 на: 22 Јануари 2011, 17:00:35 pm »
Јас приватно за Интеграта користам Мотул 300v, го купувам од Београд или Солун, зависи кај ќе отидам прво. Кај нас го нема баш на лагер, а и поскапо е.

Во Макпетрол користат Valvolinе, они се увозници, а викаат дека и они нешто мутат со него. Цената неам појма каква е.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен Igor

• Легенда
« Одговори #3 на: 22 Јануари 2011, 17:07:13 pm »
Јас приватно за Интеграта користам Мотул 300v, го купувам од Београд или Солун, зависи кај ќе отидам прво. Кај нас го нема баш на лагер, а и поскапо е.

Во Макпетрол користат Valvolinе, они се увозници, а викаат дека и они нешто мутат со него. Цената неам појма каква е.

И јас имам чуено за мутењето, затоа сега мислам да и ставам Mobil1 ili Motul x-cess (5w40) или како и да беше, ако го најдам кај нас :) И ако има некој искуства со овие нека напише слободно..

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 10944
  • 430i
« Одговори #4 на: 22 Јануари 2011, 19:57:04 pm »
Пред две недели правев прв сервис, 4 литри Мотул 8100, 3500 денари во Кадис  :o

Отсутен zOkO

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 76
  • брм брм
« Одговори #5 на: 22 Јануари 2011, 20:03:39 pm »
Ме интересираат 2 работи. Дали е дозволено у Порше Македонија на прв сервис ја лично да си однесам уље. Ако е дозволено шо би препорачале пошо Кастролот ми е малце сумљив (не дека е нешо докажано него рекла казала моабети)
I don't discriminate, I hate

Отсутен marjanot

• Легенда
  • 430i
« Одговори #6 на: 22 Јануари 2011, 20:05:41 pm »
Ме интересираат 2 работи. Дали е дозволено у Порше Македонија на прв сервис ја лично да си однесам уље. Ако е дозволено шо би препорачале пошо Кастролот ми е малце сумљив (не дека е нешо докажано него рекла казала моабети)

Мислам дека додека си во гарантен рок, не смееш, они како наложуваат така

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #7 на: 22 Јануари 2011, 20:08:40 pm »

Друже индивидуално е од сервис до сервис ама прашај си прво. Разлика во перформанси меѓу Тотал, Елф и Кастрол мислам дека немаше ама баш ич. Мене не би ми пречело Кастрол да ставам ако цената не му е повисока од 400 денари за литар...

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29590
    • CARclub.mk
« Одговори #8 на: 22 Јануари 2011, 21:58:19 pm »
Во скоро никој (официјален) сервис нема да ти дозволат нит масло да си носиш, нит делови.. За делови евентуаааално ако имаш некој пријател таму, па да ти дозволат твои делови.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #9 на: 22 Јануари 2011, 22:20:09 pm »
Во скоро никој (официјален) сервис нема да ти дозволат нит масло да си носиш, нит делови.. За делови евентуаааално ако имаш некој пријател таму, па да ти дозволат твои делови.

Во Олимпија моторс дозволуваат сопствено масло да се носи. Еве веќе 4-5 сервиси таму освен првиот сервис кога ставија ГМ, секогаш носам тотал или елф, никогаш не ми правеле проблеми и секогаш печат ми правеле. Во Еуро-импекс не сум пробал зошто и така тотал ставаат (ме бендисвит тоа масло) а други коли што сум носел, не биле мои и не ме интересирало многу...

На пример Опелот на татко ми од 1967 година со поминати 330к километри ЦЕЛ ЖИВОТ користеше ИНА Делта масло. Зимно време се претвораше маслото во шлаг за торта, па еве го моторот жив и здрав без ремонт веќе 43 години среќно си врти.....

Отсутен Igor

• Легенда
« Одговори #10 на: 22 Јануари 2011, 22:46:30 pm »
Пред две недели правев прв сервис, 4 литри Мотул 8100, 3500 денари во Кадис  :o

Таман си е цената друже, без работна рака маслото е околу 3000. Да не знаеш кај се продава мотул 8100 и кажи ми дали ценава ти е за 5w40 ?

Отсутен vili

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 114
« Одговори #11 на: 23 Јануари 2011, 00:36:55 am »
Дали некој знае дали е нормално за тси мотор да се става castrol edge 5w40  и дали цената од нешто преку 1000 ден за литро е прененормална.

Отсутен marjanot

• Легенда
  • 430i
« Одговори #12 на: 23 Јануари 2011, 00:38:46 am »
Пред две недели правев прв сервис, 4 литри Мотул 8100, 3500 денари во Кадис  :o

Таман си е цената друже, без работна рака маслото е околу 3000. Да не знаеш кај се продава мотул 8100 и кажи ми дали ценава ти е за 5w40 ?

Не не, маслото е 3500, да 5W40, плус филтер 900, плус работна рака, прв сервис 5400.
Маслото гледав на интернет 5Л е околу 45 евра, за кај нас знам контакт, ќе прашам ќе пишам.
А инаку е најдобро за ТСИ мотори, вистина :)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #13 на: 23 Јануари 2011, 09:58:42 am »
ТСИ моторите сакаат синтетски или полусинтетски масла? Знам дека турбашите сакаат синтетски, ама ТСИ е малолотражен. Значи ли тоа дека треба да е синтетско?

Отсутен marjanot

• Легенда
  • 430i
« Одговори #14 на: 23 Јануари 2011, 11:59:07 am »
ТСИ моторите сакаат синтетски или полусинтетски масла? Знам дека турбашите сакаат синтетски, ама ТСИ е малолотражен. Значи ли тоа дека треба да е синтетско?
Фул синтетик си сака ;)