Автор Тема: АВТО КЛИМА  (Прочитано 276 пати)

Отсутен BlagojaM

• Почетник
  • *
  • Пораки: 2
АВТО КЛИМА
« на: 19 Мај 2025, 12:44:21 pm »
Ме интересира нешто околу клима во колите. Колку што знам, копчињата за климатизација имаат ознаки:
AC (скратено од Air Conditioning)
MAX AC (скратено од Air Conditioning, засилено)
CC (скратено од Climate Control)
Знам дека ознаката AC, подразбира рачно подесување на климатизација. MAX AC, за засилена климатизација со рачно подесување. Ознаката CC подразбира автоматско подесена климатизација. Обично ознаката CC, има слика со кола со стрелка која врти или само стрелка која врти. Постарите коли, го немаат ни едното ни другото копче. А и покрај тоа, имаат ладење и греење. Но тоа не значи дека колата е со клима. Поновите коли, обавезно имаат бар едно од овие копчиња. Некои понови коли имаат AC и CC (двојна климатизација), а некои имаат AC, MAX AC и CC (двојна климатизација, со засилена опција AC). Ако колата има ознака CC, тоа значи дека има клима. За другите ознаки, не сум сигурен.
Ако колата има копчиња AC или MAX AC, дали колата има клима?
Имам Mazda 2 (2-ра генерација), 2015 година. Има ознака AC.
https://www.evanshalshaw.com/blog/difference-between-air-conditioning-and-climate-control/

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7055
  • French diamond
Одг: АВТО КЛИМА
« Одговори #1 на: 19 Мај 2025, 13:04:03 pm »
Да, ако има дугме AC или снегулка тогаш има клима, тоа макс е најчесто за да почни да дува на најсилно, за одмаглување на стаклата.

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 5970
« Одговори #2 на: 19 Мај 2025, 13:19:34 pm »
Ноуп,тоа мах АС е клапната да зима воздух од кабината,логички кога дува климата и зима воздух од кабината ќе лади поладно,и никако не треба да се користи за одмаглување на стакла оти уште повеќе ќе ги замагли 😁

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7055
  • French diamond
« Одговори #3 на: 19 Мај 2025, 17:04:50 pm »
Не сум сретнал досега во никоја кола, друго копче за рециркулација (тоа што го кажа), освем она со стрелка што има на него.

Присутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1451
« Одговори #4 на: 19 Мај 2025, 17:31:27 pm »
MAX AC кај мене конкретно го пушта дувањето на најјако и ја става температурата на најниско, односно функцијата му е да излади најбрзо што може, додека за одмаглување на стакло има посебно копче што става температура на највисоко, воздух на најјако и го насочува само накај стакло и гаси рециркулација.