баш кастом кар кастом проблемс... фала ви момци на цела помош што ја давате на форумов.. ама пуста среќа не се мења..
имено тргнав да го мењам дихтунгот на картерот завршив со ремонт..
ај викам да го средам картерот затоа што пушташе од дихтунгот, и коа го извадив се израдував.. видов едно парче метал.. како полукружно многу тенко.. и нешто ситно шпонови..
и ај назат со влечење во гаража..

чичко ми сирот.. го извади цел мотор уште дента а денеска цел го отворивме..
резултатот е следен.
оштетувања од делчето нема нигде.. незнаеме од што е..
видовме црвен силикон што значи отваран е еднаш моторов..
едниот аксиален лагер ни паднал додека го шлепавме, затоа што бе картер го шлепавме и со отштрафена полутка.
еден од лежечите лагери има рецки мали.. а и другите се така така.. имаат димензија 0.5 тоа му беше чудно на чичко ми .. рече обично биле 0.1 или 0.2
така да ќе ги мењаме и лежечите а летечите се од нормална употреба истрошени.. а не оштетени
на главата немаше ништо од каде би можело да дојде делчето.. клиповите се без оштетувања..
измеривме луфта на една карика.. покажа 0.7.. и тоа рече дека треба да се прави..
и до вечерва цел мотор го расклопи и сеуште не најде од што е делчето..
така да.. сеа треба да одлучам.. дали да дадам 200-300 евра за ремонт..
според чичко ми ..
треба блокот да се мери да се буши и хилзни да се стават..
на радилицата незнам што и се правело...
нови карики..
рамнење на глава
нови лежечи и летечи
семеринзи
аксални
и дихтунзи..
клиповите да останат исти.
и после сето тоа веројатно ке добијам добар мотор.. и да не треба да му ја мислам..
или да барам друг мотор од рено 19 со незнам колку поминато и незнам какво стање.. (мачка во вреќа)
веројатно ке биде ремонтов..
незнам што се деси..
значи пред да го ставиме моторов го палевме и работеше супер..
после одкога сменивме уље и после 2-3 дена тест палења.. се смени звукот почна да тропка.. и неќеше да симне обртаи под 1000.
ке сликам деноиве.. мада тоа е тоа...
се надевам дека ремонтов може за недела да се напраи.. па после тоа убацување е лесно.. се имаме направено.. да се склопи и да се вози...