Автор Тема: Перални низ Скопје?  (Прочитано 893920 пати)

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6433
Одг: Перални низ Скопје?
« Одговори #3705 на: 06 Август 2021, 09:57:59 am »
Типичен бизнисмен :) Ако не како шивачкине од Штип, за 1 денар нека работат. Баш зошто е тешка нека се плати повеќе. Да беше платено немаше сите да бегаат од работата. 1000еу да ми дадат одма трчам во првата автоперална колку сака тешка нека е работата. За 500 ден дневница колку пари толку музика

Пак ќе бегаат сите. Многу специфична работа е. Пример - еве, ти давам 1000 евра плата. Ама, прво, цената на перење нема да биде (карикирам) 200, 250, 300, 500. Не. Ќе биде 900-1000.

Друго - јас, како работодавач, за таа плата што ја давам, очекувам перфекција при вршењето на работата. Но, пошто знам колку е тешка работата, а ти, како мој вработен, сигурен сум дека нема да даваш се од себе во 100% од случаите, ради Х причини. А мене ми трпи работата. Решение е или да ти намалам плата, или да си одиш од работа. Ни таа ја бива, ни таа.

Трето - перењето нема да трае 40 минути, ќе трае 2 часа. Зошто? Цената го диктира квалитетот, а квалитетот сака време.

Четврто - прашање е колку од вас се спремни да платат 1000-ка по перење. А со тоа, мене не ми оди работата, јас не можам да ги платам соодветно вработените, и пак сме во дупката.

Петто - работна сила. Веќе сме во фаза кога сите сакаме добро, квалитетно перење, а тоа сака посветеност, знаење и трпение. А тоа некое дете што мајка му го тера летово да поработи, ќе дојде 2-3 дена, ќе види дека е тешко, и си оди, не е во можност да го обезбеди.

Има многу посериозни работи и потешки кои не се соодветно платени, од перење кола. Проблемот не е во браншата, работодавачите со перални или работниците. Проблемот е во системот. Секаде треба да се повисоки платите.

Не е толку едноставно. Повисока плата не е секогаш решение. Дури и ретко е. Ако ти давам ниска плата, како работодавач очекувам "нормална" работа, и посветеност како доказ дека сакаш да напредуваш. Ти се утепуваш од работа, а мене дали ќе ми текне или не, дали можам или не - да ти покачам плата, е друга работа.

Ама, ако ти покачам плата, и моите очекувања ќе се подигнат. А ти, како работник, ќе си тераш "нормално", пошто секако во еден момент си си кажал "заслужувам поголема плата" и сега работиш лезет, како компензација за периодот кога си зимал пониска плата. И ете ти пак конфликт.

Не е толку едноставно. Прекомплексно е, а едини разлог за тоа е системот и времето во кое живееме. Не треба да има плата испод 1500 евра. Точка.

А ние, едвај нешто под 500 евра ни е "нормална" плата. Е па, не може така.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #3706 на: 06 Август 2021, 10:29:14 am »
На времето кога почнав да работам во еден ресторан се имавме договорено за 8.000 плата. Во меѓувреме се појави една шема од газдите да се работи на процент од прометот, конкретно 3% (нормално, непријавени), па и овој сакаше да го воведе тој систем.
Јас му реков дека самото мое физичко присуство вреди 100 денари дневно без ништо да работам, а ако обезбеди работа со задоволство ќе допринесувам за зголемување на прометот за наградата од 3% ;D
Во спротивно, чао пријатно :)
Не сум акционер во фирмата па да ги делам успесите и падовите на фирмата.

А тие што даваа ниски плати оправдани од наводна ниска продуктивност, и држењето минимум вработени, никогаш не успеаја да створат стабилна екипа, оттука и варијациите во квалитет. (А кафаните преполни, персоналот принуден да се клонира за да постигне ;D)

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
« Одговори #3707 на: 06 Август 2021, 10:56:01 am »
Ќе има 1500 евра плата во македонија просечна, само инфлацијата до тогаш ќе е 500% во споредба со сега.

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6433
« Одговори #3708 на: 06 Август 2021, 11:03:36 am »
Правам муабет во нормални услови, а не повисока плата во принцип и де-факто.

Како тој вицот со бугаринот, го прашува синот "Тато, што е тоа во принцип и де-факто, не разбирам". Таткото му вика "Сега ќе ти објаснам. Оди викни ги мајка ти и сестра ти."

Идат овие, и сопругот / таткото им вика "сега да дојде Квазимодо, да ви побара да ви го начука, ќе му дадете ли?" Овие двете "Не, не, тамам посла..."

Таткото му вика на синот "Е, ова сине, ти е во принцип".

Пак ги прашува двеве "А ако се врати Квазимодо, со по 5000 евра за двете, и побара да ви го начука, ќе му дадете ли?" "Еееепа, тато, 10000 евра се во прашање, семеен буџет, ова-она..."

Таткото му вика на синот "Еееее, сине, вака сега: во принцип, ние треба да имаме 10000 евра. А де-факто, ние имаме две курви".

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
« Одговори #3709 на: 06 Август 2021, 11:44:35 am »
Ок ме убеди. Сите треба да работаат за минималец. Забрането е поголема плата. Од сега натаму само мала плата и максимум искористување на сите, друго не признавам.
П.С. Ако ти го плаќаш некој 1000еу и се заебава, тогаш ги имаш сите основи за намалување на плата и отказ. Ама во случај кога вработените се платени ич, не да не ги жалам таквите „работодавачи“ туку се надевам никогаш нормален вработен да не најдат. Фер односот е двостран, се друго е подјебавање и правење анализи во 10 точки

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #3710 на: 06 Август 2021, 11:47:07 am »
Ќе има 1500 евра плата во македонија просечна, само инфлацијата до тогаш ќе е 500% во споредба со сега.
Веќе и ќе имавме 1500 просечна, да се задржеше стапката на невработеност од 30/40% ;D

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #3711 на: 07 Септември 2021, 19:20:34 pm »
Другарице и другови,

има ли добра перална околу она Палма што го викаат во Аеродром?

Ме посра еднорог, во сите бои - како што е и редот.
Сакам убаво да се испере утре без остатоци на виножито, па додека возам да не мислам 4-годишно девојче дека сум.
namesto zatvorenite gala na okta na bul srbija gledam si otvorile svoja peralna okta, nema zivo pile... rabotela na denai 50den 3 minuti , dali nekoj ja ima probano ... ima dve ceva za pena i za voda itn itn...
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен BandiT

• Почетник
  • *
  • Пораки: 7
« Одговори #3712 на: 08 Септември 2021, 19:18:00 pm »
Јас ја пробав,Oktawash е по ново,има и на бул. Србија и на 3-та.Презадоволен,особено од активната пена,како павлака е густа а и притисок има дупло од гала.Тип на две црева,едното е топла вода со пена,другите 3  на другото(ладно) црево,можеш да ги менуваш програмите додека тече тајмерот.Моментално најдобра замивална во околинава.

Отсутен dbl.dzo

• Редовен
  • Пораки: 1831
  • Alfa Romeo 147 1.9 JTD
« Одговори #3713 на: 09 Септември 2021, 21:24:03 pm »
Се надоврзувам на изјавата од Бандитов за на 3та Македонска Бригада. Најдобро досега од сите самоуслужни го испра возилото, да имав повеќе време или да сум доцна навечер кога нема никој скроз би поминал и со ракавица. Притисокот е доста силен и ми се допаѓа што не се мешаат цревата за пена и топла вода.

Но чисто да не се шетам со птичји екскрети, сосема е задоволително за 100че (360 секунди)

Отсутен WastedCobe

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 66
  • Alfa Romeo 159 TBi
« Одговори #3714 на: 10 Септември 2021, 17:13:20 pm »
+1 за OktaWash на 3-та Македонска. Прееска бев и јас да ја испробам и сум навистина задоволен. Би рекол они и WashPoint на Првомајска моментално најдобри перални од самоуслужните.

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5915
« Одговори #3715 на: 10 Септември 2021, 21:07:37 pm »
Privilegirani ste vie na taa strana od Skopjevo.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14708
« Одговори #3716 на: 11 Септември 2021, 09:44:06 am »
Ај баш денес ќе ја пробам Октавош на бул. Србија.

Отсутен Bokica

• Редовен
  • Пораки: 1490
« Одговори #3717 на: 11 Септември 2021, 10:41:45 am »
Пред некој ден перев кај хотел русија и беше КРШ, претпоставувам дека таа е под стара капа.
Иначе сега за сега број еден по мене е кај фершпед, исто можеш да менуваш модови додека трае тајмерот, прима денари не мора жетони да се ебаваш.
Пената не е некоја си густа но извади све гнасно што имаше на колава, а имаат и доста добар восок + има и подно миење + засебен паркинг со стреа за пребршиување.
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the back of the car. Horsepower is how fast you hit the wall and torque is how far you send the wall across the field once youve hit it.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14708
« Одговори #3718 на: 11 Септември 2021, 11:12:15 am »
Кај Фершпед ме нервира што немам каде да раситнам  Мислам само со метални пари работеше ако не се лажам?

Отсутен goran2406

• Почетник
  • *
  • Пораки: 44
« Одговори #3719 на: 11 Септември 2021, 12:15:15 pm »
Зависно кое време одиш. До кај 18h има човек таму
кој може да раситни. Плус може и со книжни пари.