Автор Тема: Фотоапарати  (Прочитано 145107 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Модератор
  • Легенда
  • Пораки: 54990
  • Махер
Одг: Фотоапарати
« Одговори #660 на: 15 Март 2017, 23:45:57 pm »
И да најдеш голема е веројатноста да е стоен и стар и да не излезе како што треба.

Пази на датум барем.

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7066
  • хаУс мајстор
« Одговори #661 на: 15 Март 2017, 23:49:50 pm »
Бaш би сaкaл дa гo прoбaм.

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5558
« Одговори #662 на: 16 Март 2017, 11:10:06 am »
@зоки-златен, Јас се занимавав/ам подолг период со аналогија, и со 35мм и со 120мм,само што јас сликам стрикно црно бело и развивам/скенирам подома. За филмови во боја се продаваат уште нема проблем и да е со поминат рок, битно да е складиран правилно , да не е изложуван на топлина и светлина така да немај гајле , јас сум развивал филмови и со 20+ години поминат рок без проблем, а за црно бело филмови и хемикалии ако го интересира некој има само еден во Македонија што продава и развива, Игор-Фото Трансакта, се наоѓа во тој трговскиот во Аеродром Скопјанка или како и да се вика незнам.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7066
  • хаУс мајстор
« Одговори #663 на: 16 Март 2017, 13:13:37 pm »
Фaлa ви дечки!
@vladic3110 aкo зaглaвaм нештo, ќе те бaрaм.

Отсутен Z128

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 378
  • ? ? ?
« Одговори #664 на: 17 Мај 2017, 11:01:30 am »
Трилема: Nikon D3400 Kit 18-105mm VR Black (531 еур) или OLYMPUS E-M10 Mark II Kit EZ-M 14-42mm (483 еур) или Sony α6000 ( ILCE-6000 ) Black kit + Sel 16-50mm (483 еур)?
Знам дека не се најспоредливи, не знам дали дслр или без огледало (кој ќе застари технолошки побрзо), почетник/ентузијаст во фотографија, нема да забегувам во скапи надградби, тела и леќи, за домашна употреба е.
Ајде мислења и конструктивни предлози, споменатиот буџет е плафон !!!, цените се во Солун, со одбиен ДДВ.
« Последно менување: 17 Мај 2017, 11:58:29 am Z128 »

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Модератор
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #665 на: 17 Мај 2017, 11:20:05 am »
Самсунг Галакси S8+.

Најозбилно. Размисли убаво за ова погоре што ти го кажав.

Инаку океј се и двата и обективите ти се океј.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 3878
« Одговори #666 на: 17 Мај 2017, 11:53:10 am »
Ако гледаш во иднина, и се определиш дека сакаш и нема да ти смета да носисш со себе погабритна опрема DSLR е поубав за учење. Проблемот со DSLR е тоа дека немаш слики ако не го носиш. Технолошки ќе застарат и двете платформи. Колку ќе те ограничи тоа што технолошки е стар апаратот тоа е друго. Еве јас немам проблем тоа што имам Canon 300D 6 MP бидејќи не бркам беспрекорен квалитет. Само телефонов вади подобар квалитет па немам потреба двата да ги носам кога веќе се обврзувам телефон да носам :D

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5558
« Одговори #667 на: 17 Мај 2017, 11:58:05 am »
Мој личен предлог би ти бил никонот, го имам користено, го имаат пријатели користено за по професионални употреби, доста издржлив е  од страна на стакло не би имал никаков проблем , особено со домаќинска употреба, а исто и леќата е доволна за поширок спектар на работи, од пејсажи па и до некој портрет. Исто полесно ќе се снајдиш понатака ако ти стани интересно за наоѓање на други леќи бидејки ги има како алва кајнас од никон во споредба со олимпусот, а и за продажба ако решиш понатака полесно ќе се ослободиш од апаратот :)
Јас лично не се занимавам со дигитална фотографија, повеќе сакам сам да си ги развивам, али еве ти една фотка дури го имав кратко време објективот со никон 3300
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен ogledalo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 615
« Одговори #668 на: 17 Мај 2017, 12:05:06 pm »
Jas bi na Nikon-ot, samo radi objektivot. Sum go koristel toj objektiv i razlikata so standardnite kit objektivi vo opseg i upotreblivost na toj opseg e nesporedliva. Posto ti e za domasna upotreba, kako i mene sto mi bese, bez razmisluvanje toj.
Olympusot e samo pofensi, retro-look, in... Se drugo e na strana na Nikonot, i kvalitetot na fotografiite sto bi gi dobil direktno od aparat (so mali nagoduvanja na presetiranite podesuvanja). Koj bi zastarel pobrzo voopsto ne e za razmisluvanje, neznam zosto bi ti bilo bitno toa.
Edinstven minus sto mozam da ti go kazam za taa kombinacija od telo-objektiv e deka ke ti go zasenuva blicot objektivot dokaj priblizno 24mm poradi goleminata na objektivot. Ova retko koj ke ti go kaze i skoro i da nema kaj da go procitas, no ako mislis deka ke slikas cesto doma so blic togas ke imas problem. Na dolniot del ke imas crn polukrug od 18 do priblizno 24mm, opseg koj najcesto bi go koristel ako slikas so blic doma. No prednosta na DSLR ne e vo slikanje so blic, a D3400 mozes bez problem da go koristis i do ISO 12800 za blicot skoro i da ne treba da go koristis.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Модератор
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #669 на: 17 Мај 2017, 12:46:23 pm »
Ако гледаш во иднина, и се определиш дека сакаш и нема да ти смета да носисш со себе погабритна опрема DSLR е поубав за учење. Проблемот со DSLR е тоа дека немаш слики ако не го носиш. Технолошки ќе застарат и двете платформи. Колку ќе те ограничи тоа што технолошки е стар апаратот тоа е друго. Еве јас немам проблем тоа што имам Canon 300D 6 MP бидејќи не бркам беспрекорен квалитет. Само телефонов вади подобар квалитет па немам потреба двата да ги носам кога веќе се обврзувам телефон да носам :D
Moрам наполно да се сложам со ова.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17504
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #670 на: 17 Мај 2017, 13:00:17 pm »
The best camera is the one you have with you. :)

Отсутен Z128

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 378
  • ? ? ?
« Одговори #671 на: 17 Мај 2017, 13:56:04 pm »
Телефон со пристојна камера веќе имам (Alcatel Idol 4), не е ни приближно на Samsung S8+, но си врши работа (барем за денски слики), но со него немам чувство дека фотографирам. Откога фатив да сликам со телефон имам помалку вистински фотографии отколку претходно, не гледам толку композиција на фотографијата и слично, и најважно, веќе кажав, немам чувство дека фотографирам, повеќе ко играчка го доживувам.

Отсутен velestrumf

• Модератор
  • Легенда
  • Пораки: 20665
« Одговори #672 на: 17 Мај 2017, 14:03:22 pm »
Земи си Никон, у најмала рака повеќе поддршка има во МК за него, отколку за Олимпус. Башка, кога за некој месец ќе се решиш да земеш објектив и уште нешто плус, имаш повеќе избор :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Dzo

• Сениор
  • Пораки: 3030
  • GTI®
« Одговори #673 на: 17 Мај 2017, 14:06:32 pm »
G1X или G15 ? Стручен некој?

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20115
« Одговори #674 на: 17 Мај 2017, 14:06:50 pm »
Photographer Shoots Formula 1 With 104-Year-Old Camera, And Here’s The Result

http://www.boredpanda.com/photographer-shoots-f1-old-graflex-camera-joshua-paul/