Автор Тема: Фотоапарати  (Прочитано 174564 пати)

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
Одг: Фотоапарати
« Одговори #375 на: 20 Декември 2014, 09:04:29 am »
Нов, половен  гледам фотоапарат да земам, тоа што меркам  се со "вградени" батерии.
Убаво си беше порано со стандардни батерии, ама ебаа работа со поновите фотоапарати.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Модератор
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #376 на: 20 Декември 2014, 09:18:08 am »
Литиумските батерии се благодет. Полниш еднаш месечно и мирна глава. :) Си одиш на одмор без полнач. Барем кај повеќето е така, колку што сум во тек.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6213
  • 69
« Одговори #377 на: 20 Декември 2014, 10:23:46 am »
Никој повеќе не купува СЛР освен ако не се бави прфесионално со фотографија.
Денес на пазарот се троши го про и мали џепни апарати. Оние понапредните аматери купуваат мирорлес апарати, оние кои сакаат да не се оптеретуваат зимаат класични од типот на иксус или слични, пример како Ѕ110 со ЦМОС сензор и слично...
Еве сум некое време по германијава и за разлика од претходни години, 90% користат го про варијанти.
За разлика од пред две или три години каде што ситуацијата беше обратна.
Сега е предновогодишна атмосвера, новогодишни панаѓури, туристи има милијарди. Практично можеш сам да си се изгубиш помеѓу луѓето!!!
Невидена работа.

Затоа размислете дали ке купите СЛР кој за месец дена ке сватите дека ви е купен за џабе, или ке си купите некоја играчка која навистина ке ја користите.
СЛР си повлекува леќи. Без соодветна леќа, дури и некоја лумиа има парче да ве направи во квалитет на добиена слика. Леќите што доаѓаат во пакет со апаратите се тапа.

Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #378 на: 20 Декември 2014, 10:35:50 am »
Gopro има друга намена. Глупо е слики да сликаш со gopro. Поарно ќе поминеш со некој покет дигитал од типот на Canon Powershot или сличен. Gopro e одлична видео камера.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #379 на: 20 Декември 2014, 10:39:41 am »
Никој повеќе не купува СЛР освен ако не се бави прфесионално со фотографија.

Аман бе? Викаш?

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6213
  • 69
« Одговори #380 на: 20 Декември 2014, 10:39:56 am »
Глупо е да одиш некаде за да си поминеш убаво а притоа да мкнеш ранец со објективи и апарат обесен околку врат, за притоа да не уживаш него да се напињаш со сликање.
Одам да уживам, штракам фотки, некоја оди на фб, другите некаде на хард, некад може и ке ги погледнеш.
Наместо да уживам несакам да се замарам со апаратите, + да упаѓам во очите на криминалците. Ги има повеќе тука него кај нас.
Ставаш играчката у џеп и пичиш.

Или па дека кај нас сите имаме потреба од профи апарат, овакво тело со милион опции, а цело време ке се слика со обичниот објектив и во ауто мод???
А бе ние сме специјални, сите се глупи :)
Уствари ние сме тие кои мора да покажеме колкави ни се...
ЛоЛ...
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #381 на: 20 Декември 2014, 10:43:15 am »
Глупо е да одиш некаде за да си поминеш убаво а притоа да мкнеш ранец со објективи и апарат обесен околку врат, за притоа да не уживаш него да се напињаш со сликање.

За ова може и да дискутираме. Само што...

тврдењето 1. „никој повеќе не купува дслр освен професионалци“ и тврдењето 2. „глупо е да мкнеш ранец со објективи“ се две различни тврдења, а јас ти реплицирав на бр. 1.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Модератор
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #382 на: 20 Декември 2014, 10:45:13 am »
Огромна вистина е оваа на SaleSk. Страшно досадно е мкнењето ствари како DSLR, сосе целата пропратна опрема. Освен ако немаш стваааарно многу-многу пари за фрлање па да направиш еден мал убав комплет во DSLR вид кој ќе ти заврши огромна работа. Но, тоа е многу скап спорт.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #383 на: 20 Декември 2014, 10:48:28 am »
Мене не ми пречи да м`кнам торбиче со два објективи. Барем засега.  Успут во торбичето ставам  и доста пропратни глупости за кои немам друго место во лето, како марамчиња, флаша вода и сл....
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #384 на: 20 Декември 2014, 13:42:28 pm »
Литиумските батерии се благодет. Полниш еднаш месечно и мирна глава. :) Си одиш на одмор без полнач. Барем кај повеќето е така, колку што сум во тек.

Ич не се сложувам, идам на одмор со пуњач и ричарџ батерии и едни резервни обични со мене.
Ако останеш без батерии секогаш можеш во маркет, трафика да се снабдиш.

Ако е со литиумски ми се испразнат, кај ќе најдам кога највеќе ќе ми биде потребна.
Друга работа, за две три години ќе ослабне, да купиш нова цена една третина - половина од цената на апаратот, стоена, намален капацитетот...

Стандарните батерии на полнење, има со голем капацитет, ако не ги користиш за апаратот, вадиш и на друго место ставаш.

Целта на фотоапаратите со вградени батерии е за неколку години пак да купиш нов фотоапарат откако ќе ослабне батеријата.

Кога ќе се вратат на стандард батерии, ќе купам фотоапарат.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Модератор
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #385 на: 20 Декември 2014, 15:13:32 pm »
Апсолутно те разбирам и наполно поддржувам. И јас го имав потполно истото мислење порано. Сега имам 2000 фотографии со едно полнење, или народски кажано 1 месец. Не ми се случило да затреба батерија, затоа и реков. Си испробал литиумски на своја кожа?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #386 на: 20 Декември 2014, 15:14:36 pm »
Литумски му е мајката. Само гледај блицот да ти работи со обични батерии...
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #387 на: 20 Декември 2014, 16:28:22 pm »
Целта на фотоапаратите со вградени батерии е за неколку години пак да купиш нов фотоапарат откако ќе ослабне батеријата.

Целта на вградените батерии во дслр апаратите е оптимално користење на тесниот простор унутра.

Никој и ништо не те спречува да си купиш нова батерија ако ти рокне оригиналната.

Иако, dslr-и имам сменето неколку, сите до еден ми биле земени половни, но никогаш не ми откажала батеријата, т.е. не сум имал потреба да ја менувам.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #388 на: 20 Декември 2014, 18:15:36 pm »
Апсолутно те разбирам и наполно поддржувам. И јас го имав потполно истото мислење порано. Сега имам 2000 фотографии со едно полнење, или народски кажано 1 месец. Не ми се случило да затреба батерија, затоа и реков. Си испробал литиумски на своја кожа?

Не сум користел.
Муабетот е за апарат кој би се користел повремено не за професионална употреба и не дслр.

И за професионална употреба да е, пак има стандардни батерии кои се литиумски, батеријата ќе може и на друго место да послужи ако затреба.

Целта на вградените батерии во дслр апаратите е оптимално користење на тесниот простор унутра.

Никој и ништо не те спречува да си купиш нова батерија ако ти рокне оригиналната.

Иако, dslr-и имам сменето неколку, сите до еден ми биле земени половни, но никогаш не ми откажала батеријата, т.е. не сум имал потреба да ја менувам.

Тој модел на батерија ќе го има неколку години.
После за украс ќе ти седи апаратот.

Пр. купи нова батерија за мобилен кој е стар 2-3год., таа батерија нема да држи исто колку што држела пред 2-3 год.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #389 на: 20 Декември 2014, 18:45:58 pm »
Тој модел на батерија ќе го има неколку години.
После за украс ќе ти седи апаратот.

...АКО воопшто имаш потреба од нова батерија. Апаратот не е лаптоп или телефон да кисне уклучен у штекер и батеријата му трае охохо. Моите искуства со повеќе апарати е дека попрво нешто друго ќе ти откаже отколку батеријата - никогаш не ми рокнала некоја батерија, батеријата комотно го покрива целиот животен век на апаратот. .Конечно, ништо не те спречува да си купиш онака уште една батерија во рамките на тие неколку години.

и за тоа „неколку години“ можеме да дебатираме. на пример еос300 е стар 10 години, па денес без проблем се наоѓа батерија.

ЕДИТ кога ќе размислам поубаво, не само што јас не сум имал пробнлем со батерија од апарат, туку и не можам да се сетам некој познаник, колега, роднина, што било со дслр барем еднаш некој да се пожали „еј упм ми рикна батеријата на фотоапаратот, треба со нова да ја сменам“. Зеро случаи. а еве со аерофото колеги сум зборел бар миљон пати на тема батерии. Никој не зуцнал нешто такво дека му отишла батеријата па му треба нова.

Пр. купи нова батерија за мобилен кој е стар 2-3год., таа батерија нема да држи исто колку што држела пред 2-3 год.

незнам тоа
« Последно менување: 20 Декември 2014, 18:52:25 pm filipv »