Автор Тема: 2008 VW Golf V 2.0 GTi- Turbo FSI - Edition 30 ...  (Прочитано 195829 пати)

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7240
Одг: 2008 VW Golf V 2.0 GTi- Turbo FSI - Edition 30 ...
« Одговори #1005 на: 03 Септември 2012, 03:40:46 am »
Што да му правиш брат, зема сс микрофибер крпу, и убаво изгланца, нешто се познава на прст, а и треба да погледнеш под агол за да видиш куде е изгребано ...

Треба си полирање, како и да е ...

Отсутен Tommy

• Легенда
« Одговори #1006 на: 05 Септември 2012, 15:52:38 pm »
Дечки, ми требаат совети ...

Прво, ми треба совет за средство за одржување на воланот, да го освежи, и да му даде сјај ...
Користев едно, ама многу сум незадоволен, како да имаше контраефект ...

Втората работа. која почна сериозно да ми пречи, за која што и пишав едно време, е, погрешното очитување на потрошувачка на бордот ..
Имено, во неколку наврати, вршев калкулации рачно, а потоа и со Fuel Log, и се уверив дека бордот ме лаже со добри 2 литри на комбинирана потрошувачка, посебно кога возам агресивно, во просек на 1.000 км што за мене е премногу неточно ...

Се врши ли ресетирање, или може да се промени некој сетинг на бордот да снима на помал интервал потрошувачка, наместо на 2 секунди, на половина секунда, што мислам дека ке придонесе за поточни информации ...

Колку за инфо, кога возам на отворен пат, без малтретирање, пресметките на бордот се точни, со отстапувања до 0.3-0.4 литри во просек...

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20626
« Одговори #1007 на: 05 Септември 2012, 16:02:36 pm »
Сеа хејтерите ќе ти кажат дека секој борд лаже со по околу 15-16 литра, али нели, ко што сме се увериле, не е баш така.

Веројатно му треба баш тоа, некое ресетирање или рекалибрација, за да си фати чекор како што треба. Веројатно некој од дијагностичкиве сервиси би ти завршил работа за тоа. Секако и Порше не е на одмет (иако мене не би ми биле прв пик).
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3039
« Одговори #1008 на: 05 Септември 2012, 16:32:31 pm »
Немаш manual reset ?

Отсутен Tommy

• Легенда
« Одговори #1009 на: 05 Септември 2012, 16:37:47 pm »
на таа функција, не ...

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29590
    • CARclub.mk
« Одговори #1010 на: 05 Септември 2012, 16:54:06 pm »
Малку не го разбирам проблемот. На 1000 км, колата ти троши 2 литра повеќе од тоа што би требало, или на 1000 километри колата ти троши 2 литри повеќе на 100 километри, односно 20 литри повеќе на 1000?

Од друга страна, реалноста е дека живееш во помал град, каде што гужвата е помала и колата реално помалку троши. Кога ќе го стиснеш, компјутерот ги зема во предвид „научените“ параметри и соодветно на тоа ја калкулира потрошувачката. Со други зборови, одиш од еден екстрем (ниска потрошувачка при умерено возење) до друг (висока при стискање).

Дојди во Скопје живеј едно месец дена, да ти рипне просечната потрошувачка низ град 2 литра, и ќе видиш дека нема да има толку голема разлика од тоа што ти го пишува на борд до математиката во Fuel Log.

Отсутен DayWalker

• Сениор
  • Пораки: 3063
  • Ќебапбрингер!
« Одговори #1011 на: 05 Септември 2012, 17:01:45 pm »
Ова е сосема точно..кај мене коа се префрлаш од еден стил на возење у друг значи од штедлив у агресивен да речам, на бордот му треба повеќе време да му текне дека возам другчии. Пример 15 минути возам агресивно колата троши 15 литра на 100...у исто време пишува дека иам да поминам уте 500 км..потоа многу брзо ми ги намалува км што ги иам преостанато доаѓам да речеме до 450 км уште. после 3 минути возам тргни застани 60 у 4та..компјутерот уште ми ги враќа км наназад со иста брзина..после одереден период да речам 5 минути такво возење, бордот сфаќа дека возам со помала потрошувачка и почнува да ги зголемува км и доашам до бројка некоја 470 км за возење со тој стил (таа потрошувачка). Муабетот ми е и кај мене му треба време да се прилагоди кон моменталната потрошувачка и да израчуна :D

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7369
« Одговори #1012 на: 05 Септември 2012, 17:13:14 pm »
^- Зеро, мислам дека проблемот е тоа што бордот покажува грешна потрошувачка (2л помалку) ..

Отсутен ZokiPet

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 332
« Одговори #1013 на: 05 Септември 2012, 17:25:24 pm »
Дечки, ми требаат совети ...

Прво, ми треба совет за средство за одржување на воланот, да го освежи, и да му даде сјај ...
Користев едно, ама многу сум незадоволен, како да имаше контраефект ...

Втората работа. која почна сериозно да ми пречи, за која што и пишав едно време, е, погрешното очитување на потрошувачка на бордот ..
Имено, во неколку наврати, вршев калкулации рачно, а потоа и со Fuel Log, и се уверив дека бордот ме лаже со добри 2 литри на комбинирана потрошувачка, посебно кога возам агресивно, во просек на 1.000 км што за мене е премногу неточно ...

Се врши ли ресетирање, или може да се промени некој сетинг на бордот да снима на помал интервал потрошувачка, наместо на 2 секунди, на половина секунда, што мислам дека ке придонесе за поточни информации ...

Колку за инфо, кога возам на отворен пат, без малтретирање, пресметките на бордот се точни, со отстапувања до 0.3-0.4 литри во просек...
За воланот немам совет  :(
Во врска со потрошувачката мислам дека постои решение. Имено кај мене (BMW Е87) во скриените опции на бордот постои корекционен фактор за пресметката на потрошувачката и со негова промена се влијае на пресметката на просечната потрошувачка во плус и минус. Засега сеуште е непроменет бидејки реалната потрошувачка минимално ми отстапува од прикажаната. За Голф незнам дали може директно преку бордот, но еве еден линк кој опишува како да се направи преку ОБД: http://www.myturbodiesel.com/1000q/a5/inaccurate-fuel-economy-gauge-VW.htm
Се надевам ке ти биде од корист.

Отсутен ZokiPet

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 332
« Одговори #1014 на: 05 Септември 2012, 17:34:51 pm »
Ова е сосема точно..кај мене коа се префрлаш од еден стил на возење у друг значи од штедлив у агресивен да речам, на бордот му треба повеќе време да му текне дека возам другчии. Пример 15 минути возам агресивно колата троши 15 литра на 100...у исто време пишува дека иам да поминам уте 500 км..потоа многу брзо ми ги намалува км што ги иам преостанато доаѓам да речеме до 450 км уште. после 3 минути возам тргни застани 60 у 4та..компјутерот уште ми ги враќа км наназад со иста брзина..после одереден период да речам 5 минути такво возење, бордот сфаќа дека возам со помала потрошувачка и почнува да ги зголемува км и доашам до бројка некоја 470 км за возење со тој стил (таа потрошувачка). Муабетот ми е и кај мене му треба време да се прилагоди кон моменталната потрошувачка и да израчуна :D

Таквото прикажување е нормално, затоа што најчесто „преостаната километража до пумпа“ се пресметува со просекот на потрошувачката од последните (конкретно кај мене) 30км. Во спротивно ако се пресметува според моменталната потрочувачка, констатно ке варира, на секое претекнување ке ти се намалува за 50% и ке ти внесува многу поголема забуна отколку сега, а за стоење на семафор и да не зборувам за колку ке се намали автономијата. Затоа имај во предвид дека пресметката се базира на преостанатото гориво поделено со просекот од последните Х километри.

Отсутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3039
« Одговори #1015 на: 05 Септември 2012, 17:37:11 pm »
Ќе те караат, едитирај го double post-ов :)

Отсутен DayWalker

• Сениор
  • Пораки: 3063
  • Ќебапбрингер!
« Одговори #1016 на: 05 Септември 2012, 17:42:55 pm »
@Zoki Тачно, те сфаќам, тоа ми е и мене муабетот да не се случува слично нешто со ТОми..пошто може сега го лаже бордот за 2 литра плус ( поради тоа што претходно возел поагресивно) а нареден пат обратно и слично :) Пошто како што кажа и ти тоа е сеосема нормално :D

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43640
  • Il Moderatore
« Одговори #1017 на: 05 Септември 2012, 18:26:10 pm »
@Tommy, ако при умерена вожња потрошувачката на борд е некои 2-3% различна од вистинската, а при газење 10-15%, мислам дека нема да ти помогне рекалибрација. Или едното ќе биде прецизно или другото. Мислам дека времето на калкулација не игра голема улога, 2 секунди е доволно често.

Што се однесува до воланот, бекутанче, ако сакаш да л`ска :) Ако сакаш „мат ефект“, чистење со благ детерѓент (јас користам купка за бебе - предност кога имаш бебе) :), и специјално средство за кожа. Ако ти е оштетен лакот на кожата, може да го префарба Кенан, ама боље да не :D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен 2fast4you

• Редовен
  • Пораки: 1797
  • Some drive to work ... I work to drive!!!
« Одговори #1018 на: 05 Септември 2012, 18:28:59 pm »
Jas kolku sto znam postojat dva meraci ??? Eden koj obicno se resetira na sekoe polnenje a vtor za podolgo vozenje. 1 i 2 gi imam duri i na Golf 6 kata. Samo so sigurnost mozam da kazam deka kaj Golf 6 kata bordot e strasno tocen dodeka kaj 5 kata toa ne e tocno ;)

Отсутен VTR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 733
« Одговори #1019 на: 05 Септември 2012, 19:24:56 pm »
За кожата кај мене јас користам http://euro-stil.com.mk/proizvodi/sredstva-polituri-sprej-samponi-restavratori-korektori/sredstvo-za-koza.html нема да згрешиш, ем чисти ем освежува ;)