Автор Тема: Лек за синуси...( Тетовско село ??? )  (Прочитано 40618 пати)

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10495
Одг: Лек за синуси...( Тетовско село ??? )
« Одговори #90 на: 16 Март 2016, 09:38:28 am »
нека се  носат и  sin i cos i tg i ctg, какви не капки ставав, што од аптека што од "бабици" све има моментален ефект. Извинете на израз и на револтот кон моите синуси ама некако се осеќам безнадежно во тој поглед... Зборот ми беше, бидејќи секоја година ми слагаше инфекцијата на плуќа претежно во зимски период, почнав да земам бронховит, и да не ме чуе злото веќе 2 год инфекцијата се развива само локално т.е. немам проблеми со плуќата. може има некој сличен проблем па може ќе му помогне и нему.
п.с. не дека ми помогна за синусите ама добро ми дојде како превентива против натамошно ширење на инфекцијата.

Отсутен JKD

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 231
« Одговори #91 на: 17 Март 2016, 15:08:06 pm »
јас имав и имам проблеми со синусиве,ама веќе се навикнав пошто од 7мо се влечам со нив.И јас ставав се и свашта,но од 1ва средно па навака не ми помагаше ништо.Некаде во втора средно отидов на третмани во солена соба,и ми помогна многу,од тогаш немам отидено ама не ни имам огромни болки како порано,и не ни настинувам.

Најдобро е да не ги дразниш синусите со и најмала настинка,а за да не настинуваш,огромен фактор е и физичката активност,здравата исхрана и суплементи да внесуваш покрај здравата исхрана.

Под суплементи мислам на витамини и минерали и здрави масти,најдобро е да купиш мултивитамин,да купиш ЦИНК,затоа што игра ОГРОМНА улога во заштита и засилување на имунитетот,и Омега 3.Да се храниш здраво колку што е можно и да имаш некоја физичка активност.На синусите најмногу им смета настинка,ако си приметил,ако кивнеш и еднашка па дури и да не си настинат,одма се упалуваат како на копче.И посети солена соба и вметни го ова што ти го кажав,па кажи дали ќе помогне за месец-два :)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20700
« Одговори #92 на: 17 Март 2016, 15:20:26 pm »
Од последнава препорака, претпоставувам не збориш за оние шумливине таблети? За тие станува збор, или за некој поскап и поконцентриран суплемент?
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен JKD

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 231
« Одговори #93 на: 17 Март 2016, 15:52:53 pm »
Од последнава препорака, претпоставувам не збориш за оние шумливине таблети? За тие станува збор, или за некој поскап и поконцентриран суплемент?

лично јас користам мултивитамин на HelthAid,конкретно HealthyMega a цинк на natural wealth.

мултивитаминот на оваа фирма е со премногу витамини и минерали,и најчесто е наменет за спортисти и активни луѓе,или за оние со здравствени проблеми,нема потреба таков за нормална личност.Цинкот на оваа фирма е најдобар,така да најдобро таков да си земе а мултивитамин некој поефтин.

И едното и другото е апче.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20700
« Одговори #94 на: 17 Март 2016, 16:05:56 pm »
Тенќуверимач :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5299
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #95 на: 17 Март 2016, 17:06:37 pm »
лично јас користам мултивитамин на HelthAid,конкретно HealthyMega a цинк на natural wealth.

мултивитаминот на оваа фирма е со премногу витамини и минерали,и најчесто е наменет за спортисти и активни луѓе,или за оние со здравствени проблеми,нема потреба таков за нормална личност.Цинкот на оваа фирма е најдобар,така да најдобро таков да си земе а мултивитамин некој поефтин.

Според декларацијата на составот, се работи за zinc oxide - не баш „најдобро“ пошто оксидната форма слабо се абсоробира во организмот.

Ова паковање го нарачуваш? Со 30 таблети, за 10 британски фунти?
Ако не е тајна, кажи колку те кошта со се поштарина?

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #96 на: 19 Март 2016, 06:42:21 am »
Колку што има приметено, ни физичка активност ни храна ни бакрачи нешто ми менуваат. Едино кога се греам на ќерамичка печка не ми течат, ваљда дека е сув воздухот. Привремено и тоа... Инаку тие тегчињата за балансирање се од цинк  :)

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #97 на: 27 Март 2016, 13:41:52 pm »
Сними ја главата со MRI (тешко дека за синуси ќе добиеш упат за MRI, па затоа приватно), со сликата иди кај матичниот и после иди кај што ќе те упати. Тоа ти е најдобра шанса да си го решиш проблемот.

(некој спомна CT, но CT бааги зрачи па се користи само кога постои сомнеж ракови, тумори, прогресивни реуми или такви некои страшни работи, не за синуси)

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43924
  • Il Moderatore
« Одговори #98 на: 28 Март 2016, 19:27:02 pm »
CT и MRI имаат различна намена во дијагностика. Едните подобро „гледаат“ меки ткива (и нивните промени), другите подобро „гледаат“ ткива со поголема густина. Најдобро е радиолог да каже што е подобро, дали CT или MRi. Локализираното зрачење еднаш во 100 години - ништо не значи, ако треба да се постави правилна дијагноза.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #99 на: 28 Март 2016, 22:23:45 pm »
Имаа некој си дигитален реднтген за заби, ме снимаа, топ дојде снимката, не знам дали има таков рентген за син. Инаку ме имаа снимано за син со обичен рентген, али некако многу грубо се гледа, сепак доволно да се види дека ми пукнала бомбА в нос... Патем новите рентени многу полмалце зрачат.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #100 на: 06 Април 2016, 20:29:53 pm »
CT и MRI имаат различна намена во дијагностика. Едните подобро „гледаат“ меки ткива (и нивните промени), другите подобро „гледаат“ ткива со поголема густина. Најдобро е радиолог да каже што е подобро, дали CT или MRi.

Више кажал - постариот син го снимавме - не мислеше ваљда дека на памет зборам, а? На MRI апла се познаваат пуни синуси, како и други под-финеси. Апла. Врз база на таа снимка лекарот знаеше точно каква терапија треба и за месец-два го решивме проблемот. Од тогаш - да куцнам у дрво - нема више проблеми со синуси.

Локализираното зрачење еднаш во 100 години - ништо не значи, ако треба да се постави правилна дијагноза.

CT се во суштина повеќе СТОТИЦИ рентгенски снимки кои после ги процесира компјутер. Зрачењето од СТОТИЦИ снимки не е воопшто занемарливо. Едно снимање со CT ќе те направи озрачен ко да си бил на километар-два од граунд зиро во Хирошима! И мене не ми се веруваше, ама сите извори се согласуваат. Заради незанемарливоста на тоа зрачење CT бај д бук НЕ се прави кај деца (каде што кумулативната шанса да развие рак во следните неколку децении од животот се зголемува незанемарливо) освен во крајна нужда, кога има индиции за нешто што ќе го убие детето побрзо од рак во средновечна возраст (напр. тумори, ракови и слични чуда).

Патем новите рентени многу полмалце зрачат.

Хмм... Рентгенот „гледа“ со зрачење. Помалку зрачење = помалку гледање afaik

Да не мислиш на снимање со магнетна резонанса, PET или нешто трето?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55048
  • Махер
« Одговори #101 на: 06 Април 2016, 20:37:20 pm »
Како го решивте синусот?

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #102 на: 06 Април 2016, 20:46:40 pm »
Како го решивте синусот?

со специфичен антибиотик

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43924
  • Il Moderatore
« Одговори #103 на: 07 Април 2016, 07:37:09 am »
CT и MRI имаат различна намена во дијагностика. Едните подобро „гледаат“ меки ткива (и нивните промени), другите подобро „гледаат“ ткива со поголема густина. Најдобро е радиолог да каже што е подобро, дали CT или MRi.

Више кажал - постариот син го снимавме - не мислеше ваљда дека на памет зборам, а? На MRI апла се познаваат пуни синуси, како и други под-финеси. Апла. Врз база на таа снимка лекарот знаеше точно каква терапија треба и за месец-два го решивме проблемот. Од тогаш - да куцнам у дрво - нема више проблеми со синуси.
Јас не реков за вас и вашиот случај, јас реков за делење дијагностички совети тука, по форуми, од луѓе кои не се стручни за тоа. Вас ако ви кажал доктор MRI, може да го препорачаш докторот на пример, наместо да кажуваш кој дијагностички пат да го фатат?

Цитат
Локализираното зрачење еднаш во 100 години - ништо не значи, ако треба да се постави правилна дијагноза.

CT се во суштина повеќе СТОТИЦИ рентгенски снимки кои после ги процесира компјутер. Зрачењето од СТОТИЦИ снимки не е воопшто занемарливо. Едно снимање со CT ќе те направи озрачен ко да си бил на километар-два од граунд зиро во Хирошима! И мене не ми се веруваше, ама сите извори се согласуваат. Заради незанемарливоста на тоа зрачење CT бај д бук НЕ се прави кај деца (каде што кумулативната шанса да развие рак во следните неколку децении од животот се зголемува незанемарливо) освен во крајна нужда, кога има индиции за нешто што ќе го убие детето побрзо од рак во средновечна возраст (напр. тумори, ракови и слични чуда).

Па да не претеруваме, точно дека треба да се избегнува било кое непотребно штетно радиоактивно значење, но просечните примени дози на зрачење не се баш толку страшни кога станува збор за корисноста од овој дијагностички метод
Со CT на глава просечната доза на радиоактивно зрачење што би ја добил е околу 2 mSv. За други дијагностики - други есапи. На пример за фул боди CT, зрачењето е 15-20mSv. Природна годишната доза на примено радиоактивно зрачење, во просек за америка е околу 3mSv. Максималната дозволна годишна доза, за луѓе кои работат на места со високо зрачење е 50mSV.
Кај новороденчиња и деца, секако дека треба да се избегнува зрачење, и тука се согласуваме.

Што се однесува до атомските бомби, јас секогаш бирам да бидам на 3 фул боди CT-скена едно по друго, наместо на 1КМ од граунд зиро на било која нуклеарна експлозија.

Цитат
Патем новите рентени многу полмалце зрачат.

Хмм... Рентгенот „гледа“ со зрачење. Помалку зрачење = помалку гледање afaik

Да не мислиш на снимање со магнетна резонанса, PET или нешто трето?
Помалку зрачат затоа што попрецизно зрачат. И поосетливи сензори.
« Последно менување: 07 Април 2016, 07:44:53 am Simo - Carrier159 »

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #104 на: 07 Април 2016, 10:09:59 am »
https://en.wikipedia.org/wiki/CT_scan#Cancer

"The radiation doses received from CT scans are 100 to 1,000 times higher than conventional X-rays"

"A typical plain film X-ray involves radiation dose of 0.01 to 0.15 mGy, while a typical CT can involve 10–20 mGy for specific organs, and can go up to 80 mGy for certain specialized CT scans.[42]

Што се однесува до атомските бомби, јас секогаш бирам да бидам на 3 фул боди CT-скена едно по друго, наместо на 1КМ од граунд зиро на било која нуклеарна експлозија.