Автор Тема: Лек за синуси...( Тетовско село ??? )  (Прочитано 40625 пати)

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7884
  • Плинаш!!!
Одг: Re: Одг: Лек за синуси...( Тетовско село ??? )
« Одговори #30 на: 12 Ноември 2013, 20:38:30 pm »
Каде расте таа дива кубасичка?
Незнам,ама претпоставувам дека се продава некаде по пазариве.

Отсутен Deno

• Редовен
  • Пораки: 2608
  • Custom made interiors
Одг: Лек за синуси...( Тетовско село ??? )
« Одговори #31 на: 12 Ноември 2013, 23:25:10 pm »
И јас имам проблеми со синусите веќе со години.
Најдобар лек за синуси е солената морска вода. Лани бев 10 дена на море во бугарија и цела зима синусите воопшто не ми се воспалија дишев слободно после толку години. А штом дојдеше зима јас неможев да дишам со нос. Е ова лето не бев на море па ќе видиме како ќе ја поминам зимата.

А апчињата и капките за нос не се лек туку само привремено да те одзатнат.
Во аптеките има еден спреј за нос Aqua Maris(морска вода) се вика кој го одзатнува носот и природно го лекува, земај си еден користи го и нема да зажалиш.

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6216
« Одговори #32 на: 12 Ноември 2013, 23:27:09 pm »
Само море,иначе ќе прашам јас има роднини во селата таму да видам дали ќе најдат нешто.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17596
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #33 на: 12 Ноември 2013, 23:56:16 pm »
Мартин за што се оперираше ти, нешто со синусите?

Не, ама симптомите што ги кажуваат некои од членовиве ги имав и јас. Дишење 60% на уста, 40% на нос, чести главоболки (се случуваат поради недоволен проток на воздух) и тако даље.
Се оперирав прво од естетика, а втор пат заради болничка инфекција, и зашто инсистирав да се оперирам на самиот почеток на летото со температури од +30 степени, кобни за секое разрането ткиво, ми се случија 300 компликации од кои се деформираа дишни канали па правев уште една операција за да ги оправат.
Да се оперирав во нормално време од годината, ќе поминев со една операција и ќе изгледав ко никој никогаш да не ми го чепнал носот. Арно ама, карактер мој дрвен...

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5761
« Одговори #34 на: 13 Ноември 2013, 01:03:44 am »
Jas eve 4 godini po red na more smrkam morska voda i da cuknam u drvo problem nesum imal so sinusive baska sekoe vrakjanje od odmor sise 2litri si polnam so voda da neme zadesi nekoja glupost so sinusite..Ako ne voza zovri vo edno tendzere opni 2-3 lazici morska sol pokri glavata so krpa i inhaliraj se disi i na kraj zemi voda vo raka i smrkni ja silno od taa so solta ama sedi nad umivalnik ili solja da ne ispovratis

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #35 на: 13 Ноември 2013, 01:06:14 am »
Или, многу поедноставно и цивилно решение, навалуваш глава, истураш од една ноздра, тече од друга.

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3890
« Одговори #36 на: 13 Ноември 2013, 01:16:13 am »
Сега ова со главоболкиве уште повеќе ме замисли. Јас исто така имам чести главоболки миниму 3-4 пати неделно, се снимав и на магнет и на компјутер ништо неам во главата :) Правев и Х-Реј на синуси, некоја циста само најдоа која со некој апчиња пукала. Мартин каде се правеше операција ти, на државна ? Имаше ли болки после тоа, ти ги исчистија ли и синусите веќе кога ти го отворија носот ?
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #37 на: 13 Ноември 2013, 01:22:06 am »
Државна болница, Д-р Фродита Јакимовска ми беше хирург. Презадоволен сум од жената, не е воопшто таа крива за компликациите. И кога ќе одам на третата корективна, пак кај неа ќе одам.
Мислам дека вториот пат ми исчистија и синуси зошто стварно лоши работи се издешавале со, и околу носот.

Болки после операција, нормално дека ќе имаш. Естетика е со болки зошто коски се во прашање. Корекцијата на дишни канали е само сечење на ткиво, ништо поише. Аналогно на тоа, естетика има МНОГУ чести прегледи и рачно (да рачно) местење на коски кое е екстремно болно. Она другото е реално додека не се регенерира слузницата, после тоа си нов човек.

П.С. Важи за сите: доколку имате средства операцијата да ја платите во приватна клиника, НИ ПОД РАЗНО не се одлучувајте за државна.

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3890
« Одговори #38 на: 13 Ноември 2013, 01:37:36 am »
Не сакам корективна јас, само за корекција на каналите и по потреба чистење на синусите. Да видам дали од тоа ќе се оправат работиве со главава, а и со спиењето. Заради тоа што диша само преку уста и кога спијам устата ми се суши многу брзо така да на 5-6 часа спиење станувам. Инаку јас сум правев естетска хирургија на ушите(5год бев) зошто бев како Дамбо пред тоа и лежев на Уво нос и грло и знам низ што маки поминуваа дечките што имаа правено естетска на носот.
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5200
  • Пиши лаже
Одг: Re: Лек за синуси...( Тетовско село ??? )
« Одговори #39 на: 13 Ноември 2013, 02:50:57 am »
Јас пред 9 години се правев операција од синуси.  Да не се подречам,  од тогаш немам проблеми.  Мислам дека најсигурно е со операција да се проба да се среди.
Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7080
« Одговори #40 на: 13 Ноември 2013, 11:52:10 am »
Не сум доктор, второ ова е само муабет.

Се сложувам дека најважно нешто за дишните патишта (па и се друго) е што е можно повеќе време во годината на море, но на чисто море, некаде кадешто не е загадено со туристи и по можност вон сезона.
Се сеќавам како мал, во Бугарија идевме со моите, и таму каде што бевме сместени имаше една жена каде што секое сабајле се враќаше со пола ќеса со треви. Татко ми ја праша што е тоа, и зашто и е. Жената, Бугарка, рече дека собира исфрлени алги од морето, кои потоа ги суши, ги става во перница за спиење и диши од нив преку зима за да нема проблеми со носот.

незнам колку ова има логика, ама сите знаеме колку е корисно да се диши одсабајле морски воздух башка и алгите во тој период од денот најмногу испуштаат јод.

Отсутен Angel_1.3

• Редовен
  • Пораки: 1473
  • VOLVO C30
« Одговори #41 на: 14 Ноември 2013, 17:52:56 pm »
Ne mora da znaci deka zatnanosta e od sinosi.Jas na vecherta koga si legnuvav bev celiot zatnan,na sabajle koga ke stanam,da se izmijam vo WC,ke se isegnam,ama fintata e shto nema shto da izleze od nosot,i ke pocnam da kivam edno 8/10 pati,luge ocite mi bea kako na varen zajak crveni,denje koga kak ke se zatnam,i ednash da kivnam,ke prestanam posle 8 pat.Taka bev skoro polovina godd,mislejki deka virus neshto,ne se javiv kaj maticniot i taka ostaviv.Pred eden mesec bev da vidam shto i kako e,poshto vekje ne se izdrzuvashe,i mi reche deka nosnite kanali mi se iskriveni,zatoa sum nemozel da disham,mi dade edn apcinja i sprej za nos Rinoco,i uste na tretiot den odma razlika,i denes bev na kotrola se si e normalno.Znaci naj pametno ti e da si odish na doktor,od kolku da eksperimentirash.
http://huti.eu/shop/medikamente-ilaqe/rinoco/

Отсутен Deno

• Редовен
  • Пораки: 2608
  • Custom made interiors
« Одговори #42 на: 14 Ноември 2013, 23:04:15 pm »
Државна болница, Д-р Фродита Јакимовска ми беше хирург. Презадоволен сум од жената, не е воопшто таа крива за компликациите. И кога ќе одам на третата корективна, пак кај неа ќе одам.
Мислам дека вториот пат ми исчистија и синуси зошто стварно лоши работи се издешавале со, и околу носот.

Болки после операција, нормално дека ќе имаш. Естетика е со болки зошто коски се во прашање. Корекцијата на дишни канали е само сечење на ткиво, ништо поише. Аналогно на тоа, естетика има МНОГУ чести прегледи и рачно (да рачно) местење на коски кое е екстремно болно. Она другото е реално додека не се регенерира слузницата, после тоа си нов човек.

П.С. Важи за сите: доколку имате средства операцијата да ја платите во приватна клиника, НИ ПОД РАЗНО не се одлучувајте за државна.
А колку е една корективна операција на државна ако не е тајна, а колку во приватна клиника?

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #43 на: 15 Ноември 2013, 11:25:20 am »
Корективна на дишни канали во државна болница е 3000 денари плус нешто ситно за трошоци.
Во приватна клиника е од 500 евра нагоре, all inclusive - соба со послуга, јадење, медицинска сестра 24/7... Додека во државна кило баклава и 3 литри боза треба да им носиш само да те погледнат.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10495
« Одговори #44 на: 15 Ноември 2013, 19:55:32 pm »
najdi nekoj so motor pobrz izvozise 15-20 mins i nemas gajle :) cudno ama jas koga se vozam so brata mi posle ne mi teci nosot. @0achtung kromid mislam pomaga, ziv-przen kako bilo, mozes da probas, nisto strasno :) samo bez nisto samo kromid na gladno ne mora kojznae kolku ko jabolko da go jadis ne mora :)
Inaku sum bil na more- mi se cini vrska nema so sinusite, ne osetiv nikakva razlika, a nikogas ne mi bilo problem voda v nos morska, voopsto ne me peci, a onaja ohridskana ili cesmovaka me peci, isto taka fala bogu glava ne me bolela poveke od 2 patu vo ovie 20 i kusur godini (mozi prazna e). Imam slusano za brusenje na sinusi demek gi delkaat vnate, operacija, ama koj znae kolku e efikasno... Imam slusano i probuvano mnogu gluposti za sinusi, ama nisto efikasno ne se pogodilo... E sega vo skoro slusnav za ova krastajcive, ama moze i pitoma demek, ona shto izlaga belo ko ke ja presecis i istries, se rastvara vo voda pa se kapnuva, mada ne zapamtiv tocno kolku voda kolku krastajcojna...