Автор Тема: НОВО ВОЗИЛО ПО СТАР ШАБЛОН?  (Прочитано 13615 пати)

Отсутен SaseMajstorot

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 508
НОВО ВОЗИЛО ПО СТАР ШАБЛОН?
« на: 08 Ноември 2013, 23:41:34 pm »
Дечки... ајде и вас да ве прашам, пошто сам не најдов никаков одговор на двете прашања што си ги поставив и доволно долго го истражував.

До пред скоро постоеа пиштол голи коли направени по стар проверен шаблон ...
како Лада 110, Dacia Logan Base 1.4, Калос/ Авео, Chevrolet Spark.... стариот добар Матиз... до кај 2009та тука беше и југото... 101от...  па и Пунто Класик.... некои изроди Махиндра и слично, Лада Самара постоеше до 2004та...
КАДЕ ИСЧЕЗНАА ОДЕДНАШ? Не се сите луѓе љубители на широк спектар на опрема....
Дека законот ги коси, Лада Нива ги побива тезите (па и во Европа, Германија)...сеуште се продава нова... но е џип, а не практична кола...
Не е дека народот не ги бара... 101от (и југото +300 евра беше негде) нов кошташе некои 4500 како што памтам, матизот 5500, а Дачиата 6 и нагоре...

Дали вистина не остана ни еден автомобил од тоа ниво во понуда на нови возила? Долго време барам и ниеден не сретнав...

Знам дека повеќето ги потценуваат(те...) овие коли, но....
некои не сакаме филтрирана вожња и којзнае какви удобства... едноставно, само гланц нова кола... Е сега, наидуваш на препрека...
пазарот за нови возила од таа категорија практично се затвори... како што знам, под 9000 нема кола со која можеш на одмор со фамилија+количка за бебе+багаж... принуден си да земиш половна, а тоа мене и не би ми били баш драго ако веќе избирам.

Се надевам некој ќе се соживее со ситуацијата и ќе ми одговори...
Како Југо нема друго! - и поарно шо нема!

Отсутен godofspeed

• Редовен
  • Пораки: 2840
Одг: НОВО ВОЗИЛО ПО СТАР ШАБЛОН?
« Одговори #1 на: 09 Ноември 2013, 00:06:23 am »
Помина тоа време....сега технологијата отиде напред што.....Кој ке ти произведе југо....со прозорци на рачки
Мислам дека нема смисла
Тие модели заминаа во историјата според мене и нема назад за нив

Отсутен SaseMajstorot

• Јуниор
  • **
« Одговори #2 на: 09 Ноември 2013, 00:11:23 am »
да... но c-elysee се продава со прозорци со рачки назад.... нели тоа не приличи за кола од 10 000 евриЌи..? Нели тоа е за на логан од 6.500 со една перница?
Плус тоа... на истата кола, пак се работи за исто ефтина пластика како во логан, само пофино оформена... тапа!
Пунктови излиени... жалосно... како голф тас...

Очигледно е дека нема назад, но и не може секој да си дозволи сервисот да му кошта 100 евра ако сака да купи нова кола... исто така и инсталирањето плин од минимум 1000 евра... итн...

Затоа мене ми се буни есапот...
Принуден си на половно...

Отсутен godofspeed

• Редовен
  • Пораки: 2840
« Одговори #3 на: 09 Ноември 2013, 00:14:56 am »
Точно.....и истиот тој c-elysee позади кочи на добош...
Те разбирам потполно си во право ама едно југо троши како автомобил од 150 коња.....
што малку не е логично..

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54985
  • Махер
« Одговори #4 на: 09 Ноември 2013, 00:17:06 am »
Инсталирање плин не е 1000 евра.

Отсутен SaseMajstorot

• Јуниор
  • **
« Одговори #5 на: 09 Ноември 2013, 00:33:59 am »
Југото и не е некој репер, но ок..

Да, рецимо Југо 1.1 - мене 9-10 в град... зимо и 11 па и нагоре...  Исто како меган 1.6 (мерено на тој со г`зот испапчен)

Но што се мереше со матиз? 6.5 в град? од 107 беше многу посилен... јас тврдам за тоа... а кошташте 1500 евра помалку...

Ладата 112 трошеше и кошташе како половен Меган 1.6...  но имаше поинаква намена... пола тон грозје во неа + четворица и на врв на планина... Но сега тоа не го прави ни пикап а камо ли нормална кола

Џипчето на Даихатсу... се мери ли со Нива? Па колку и да трошела...

BTW> Колку е Дени? Мислам дека е бесмислено ако кошта 10% од вкупната цена на колата па колку и да е ... (како афтермаркет производ)

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29665
    • CARclub.mk
« Одговори #6 на: 09 Ноември 2013, 01:11:37 am »
Нема зошто да те буни недостатокот на ефтини возила, бидејќи ефтини возила сеуште има. Можеби нивната цена не е 6500 евра, но имаш Dacia Duster, Citroen C-Elysee, Chevrolet Aveo Sedan, итн итн, се за под 10.000 евра, новиот Logan e 8200 евра што е сосема прифатлива цена за нов автомобил. Цената не е подигната само заради опремата, туку и заради материјалите и техниките на изработка, наметнатите безбедносни стандарди, итн..

Ако сакаш пониски цени и многу опрема, ги имаш кинеските брендови.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #7 на: 09 Ноември 2013, 01:43:57 am »
Да не ја изоставиме инфлацијата низ годините.

Отсутен DENDE-LANCERED

• Сениор
  • Пораки: 5542
  • LANCER EVO (GreeN EditioN)
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #8 на: 09 Ноември 2013, 02:44:28 am »
I Dacia Sandero da ne ja zaboravime i toa e mosne "basic" vozilo.
Nezno klikni na; http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html      If you want to have a free ride!

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5653
« Одговори #9 на: 09 Ноември 2013, 06:27:53 am »
Nemoj kineski brend ziti se..
komsiive vo vtornikot imaa gosti od ohrid dojdeni vo nashiov prekrasen grad da si kupat nova kola  Cherry ili Sherry so go znam za 5.... nesto eura..
Ja zemaa kolata od salon i dojdoa kaj komsiive dase napijat kafe i dasi odat za ohrid.Se iskafenisaa i ajde dasi kinisaat doma kolava na parking 30min. ja verglaa nejkese da zapali se javija vo salon dojdoa so slep sluzba i ja odnesoa kolata.Posle razbrav deka po dolgo nateganje im dale nova kola i gordite sopstvenici skisnato si fatile patot za Ohrida grada..
Koj e bre toj kjef da kupis nova evtina kola i od start da nezapali i so slep sluzba da ti ja odnesat nazad u salon.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #10 на: 09 Ноември 2013, 09:34:17 am »
Но што се мереше со матиз? 6.5 в град? од 107 беше многу посилен... јас тврдам за тоа... а кошташте 1500 евра помалку...

Тешко дека постоело нешто послабо од матиз. Сум возел и едното и другото и 107 (мада моето искуство е со Ц1 а не 107) е посилен од матизот но многу помал и помалку практичен. Но тоа и не е битно за коментирање пошто перформансите се крајно нешто кога се работи за таа класа на возила. Но 107 стварно кошташе 1500+ од матизот а со тек на време не се покажа причина за тоа.

Koj e bre toj kjef da kupis nova evtina kola i od start da nezapali i so slep sluzba da ti ja odnesat nazad u salon.

Како викаат: некој кака-некој мака. Срања се случуваат бидејќи колите премногу се комплицирани денес. На пример дедо ми кога го купил Кадетот од Виена, веднаш штом си тргнал назад во Словенија зарибал моторот (лагер на радилица) и тука загубил 3 дена од животот. Но еве го кадетот има 47 години и истиот тој мотор без отварање денес среќно си врти. Така да една битка не ја губи војната. Од кај да знаеш може ќе се испостави после 10-15 години дека тој Чери се рамни со C-Elysse во квалитет и издржливост како во случајот со матизот и 107-ката.

Пинки, новите трендови во индустријата ги следат и производителите и потрошувачите. После одредено време станува премногу скапо да се држат/следат стари трендови а и навиките на потрошувачите се менуваат. На пример јас кога го купував Спаркот (после неуспешниот бизнис со Порше и неиспорачувањето на Полото кое го порачав и капарисав) појдов во салон и побарав Спарк од 1000 кубика и без никаква опрема. Они ми викаат: аааа не постои такво нешто. Или ќе земеш Спарк од 800 кубика без опрема или Спарк од 1000 кубика со целата понуда на опрема. Но денес на пример ни под разно не би земал кола без ABS, board computer, ESP. И според мене трендот на вградување на оваа опрема во сериска опрема за мене е добродојдена.

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #11 на: 09 Ноември 2013, 11:36:42 am »
Sekoi so svoite vkusovi. Ako nekoi se lozi na oprema trakatanci i slicno ima lugje sto sakaat eftino i ekonomicno vozilo. Nema vekje koli od 5000 evra. Matiz na primer.
I sekoja godina kolite se se poskapi i poskapi. A dali ja opravduvaat cenata ?
Na primer na vremeto Golf 2 kostase 24000DM (12000 EUR), posle 10-tina godini Golf IV SDI kostase 28500 DM (14000 EUR). sega kolku e Golf ?
Neopravdano e toa poskapuvanje. Ama nema alternativi od druga firma.
Imas Citroen C elize, koj iskreno e nedorabotena limuzina so potencijalni problemi.
Baska mnogu elektronika ima na kolite denes. I mnogu pogolema verojatnost nesto da se rasipe. Od godina na godina se se pokomplicirani.
Se prodavaat koli baraat minimum Euro V gorivo a na pumpa imas gorivo sto ne e ni Euro 0 ??? Jas uste ne znam zasto importerive ne pisat deka gorivniot sistem i senzorite kako i brizgalkite ne spagjaat pod garancija.

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
« Одговори #12 на: 09 Ноември 2013, 11:46:48 am »
Неоправдано поскапување?
Аааа, па да, иста опрема има и кај голф 2 и кај голф 4, а и исти безбедносни карактеристики поседуваат. Само изгледот е различен.

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #13 на: 09 Ноември 2013, 11:51:01 am »
Sto se bitni tie raboti. Ti i vo Germanija da prodavas Golf 2 po taa cena i denes ke bide bestseller.
Ako ti e palis na oprema ABS, klimi i gluposti ima i milioneri na koi toa ne im e vazno. Vazno e:
-Kolata da nosi od A do B
-Da e eftina vo nabavka
-Da ne se rasipuva t.e. da ne se davaat pari po servisi
-Da ima delovi i majstori sto znaat da ja popravat
-Da ne trosi mnogu
E toa se baranjata. E zaradi Eko mafijata, kartelot Bosch za elektronika (koja e daleku od neophodna za da funkcionira kolata) cenite rastat od godina vo godina. Kogo go zanima oprema i bezbednost be ?
Na trki ne idat.
I zakonot i osiguranjeto na zapad im se precka. Inaku Dietrich nikogas nema da smeni Golf 2.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #14 на: 09 Ноември 2013, 11:54:24 am »
Пресметај инфлација на Голфот и ќе видиш дека до денар исто кошта.