Автор Тема: Како да го (под)средиме сообраќајот во Скопје?  (Прочитано 195507 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43933
  • Il Moderatore
Одг: Како да го (под)средиме сообраќајот во Скопје?
« Одговори #510 на: 20 Јануари 2016, 13:40:51 pm »
Абе стокава македонска ништо нема да ја спречи да помине на црвено.
Сега ќе има друг проблем, возиш, гледаш трепка зелено, ти газиш на кочница а тој позади тебе на гас.
Кој будала на зелено стиска кочница?!

Во моето село стоката поминува на црвено постојано и на дебело црвено од преку 5 секунди.  Разбирам на жолто..
И во моево село исто се дешава Лошко...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34157
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #511 на: 20 Јануари 2016, 14:02:36 pm »

Онаа која точно ќе процени дека нема да може да ја помине раскрсницате пред да се запали жолто. Таа „будала“ е различна од онаа будала која мисли дека ќе помине на жолто а ја фаќа црвено веќе 2-3 секунди. Оваа вторава е стварно будала на која треба да и се опне 500 евра казна и да и се одземе возачка на 6 месеци.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #512 на: 20 Јануари 2016, 14:09:01 pm »

Онаа која точно ќе процени дека нема да може да ја помине раскрсницате пред да се запали жолто. Таа „будала“ е различна од онаа будала која мисли дека ќе помине на жолто а ја фаќа црвено веќе 2-3 секунди. Оваа вторава е стварно будала на која треба да и се опне 500 евра казна и да и се одземе возачка на 6 месеци.

Да се потсетиме:

Член 44
(1)  На  крстосница  и  на  друго  место  на  кое  сообраќајот  е  посебно регулиран  со  уреди  за  давање  светлосни  сообраќајни
знаци,  светлосните сообраќајни знаци за учесниците во сообраќајот ги имаат следниве значења:
 црвено светло – забрана на минување;
 зелено светло – слободно минување и
  жолто  светло  –  забрана  на  минување,  освен  за  возилата  кои  во моментот кога ќе се појави жолто светло се наоѓаат
на таква оддалеченост од светлосниот  знак  што  не  можат  на  безбеден  начин  да се  запрат,  а  да  не  го поминат тој знак,

а за другите учесници – забрана на минување, освен за оние пешаци кои веќе почнале да го преминуваат коловозот.

Значи, уште еднаш...која будала кочи на зелено?!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #513 на: 20 Јануари 2016, 14:12:50 pm »
Значи уште пет пати...

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #514 на: 20 Јануари 2016, 14:14:50 pm »
Ок.. кочи си ти на зелено. Само гледај у ретровизор прво, да не сум јас позади тебе ;)

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5076
  • The Spartan General
« Одговори #515 на: 20 Јануари 2016, 14:22:56 pm »
А ако не можеш безбедно да излезеш од раскрсницата иако свети зелено?  ;D ;D
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #516 на: 20 Јануари 2016, 14:27:16 pm »
Па тоа ти го кажував. Секогаш ќе има будали како тебе ;D што ќе нејќат да застанат на семафор ;D

Шала на страна, не мислам дека со ова ќе се реши проблемот со оние кои и понатаму ќе поминуваат на здраво црвено, освен ако полицијата не стане драстично поригорозна и поприсутна.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #517 на: 20 Јануари 2016, 14:28:56 pm »
А ако не можеш безбедно да излезеш од раскрсницата иако свети зелено?  ;D ;D

За тоа си постои друг член, не смеш да навлезеш во раскрсница ако не може да излезеш од неа:

Возачот  на  кого  со  светлосен  сообраќаен  знак  му  е  дозволено влегување  во  крстосница,  не  смее  со  возилото  да  влезе во  крстосницата  ако
густината на сообраќајот е таква што со возилото очигледно мора да се запре во крстосницата и на тој начин при примена на светлосниот знак, да го попречи или  оневозможи  сообраќајот  на  возилата  кои  доаѓаат од  страничните коловози.

Нема што да се праиш паметен и да кочиш на зелено....

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
Одг:
« Одговори #518 на: 20 Јануари 2016, 14:34:51 pm »
Значи кога врне дожд може да се пишат едно 10000 казни за 3 саата на сите ропаци што блокираат раскрсници.  Во пракса никој не попил таква казна.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #519 на: 20 Јануари 2016, 14:36:23 pm »
Само фото со ПП50 уплатница у коверта на домашна адреса може да реши такви проблеми.

Отсутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3280
« Одговори #520 на: 20 Јануари 2016, 14:41:32 pm »
Знаејќи го менталитетот na шофериве кај нас во Македонија, јас би го зголемил и времетраењето на жолтото светло после трепкавото зелено. За секој случај.

Плус и speedometer би ставил до семафорот да се има евиденција кој бил нај јунак и поминал со најголема брзина.

Така да штом видиш трепкаво зелено - ГАААААСССС, и влези и на раскрсницата или кривината после раскрсница како крава низ кукуруз.

:) :) :) :) :) :) :) :) :) :)

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22218
« Одговори #521 на: 20 Јануари 2016, 15:11:44 pm »
Абе стокава македонска ништо нема да ја спречи да помине на црвено.
Сега ќе има друг проблем, возиш, гледаш трепка зелено, ти газиш на кочница а тој позади тебе на гас.

Многу веројатно е ова да се случи поради различна проценка на шоферите.

Тој што е напред вози Југо и проценува дека нема шанси да стигне да фати зелен семафор, па кочи.
Тој што е позади Југото вози Мерц и проценува дека ако нагази ќе го фати зелен семафорот.
Па ќе има и муабети во стил "Што кочиш бе, гледаш дека зелено трепка?!"..

Бројчаниците беа подобро решение, каде убаво се гледа за колку секунди се гаси зелен семафор..али и тие изгледа се на тендер земени по најниска цена..

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #522 на: 20 Јануари 2016, 15:14:53 pm »
Затоа велам:

Битната работа што мора да се знае е колку пати ќе трепне пред да се упали жуто?!

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
Одг:
« Одговори #523 на: 20 Јануари 2016, 15:15:14 pm »
Не бе другар, бројчаник неможе да се стави пошто времето не е фиксно на семафорите, дај да не се правиме глупи. Пример брои 21 секунда и оддеднашка мењава на 4 секунди итн... Тоа е полошо.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22218
« Одговори #524 на: 20 Јануари 2016, 15:21:29 pm »
Битно најефтините биле.