во принцип (и не принцип туку гола вистина) зелениот картон покрива осигурување за штета која ТИ ке ја направиш т.е. во сообраќајка во која ТИ си крив... ако не си ти крив, треба да видиш процедурата која е тамошна во гејлада... ако се следат правилата како кај нас, ке треба да доставиш оштетно побарување во осигурителната компанија во која камионот бил осигуран. или приватно да си го гониш возачот-компанијата на камионот за обесштета... приватно кога тужиш можеш и да ги набуџаш трошоците со изгубено време, потреси (психички) и слично... значи кај нас е вака, а не гледам зашто и кај нив би било поинаку, бидејки кај нас моментално принципот на рабпта на осигурителните компании е ист како и во секоја европска држава т.е. централизиран со исти закони.
јас пред неколку години доживеав поплава во грција.. возилто беше за во отпад, лични работи во возилото ми беа комплетно уништени... осигурувањето од зелената карта не ми покрива ништо... ми рекоа дека за такви работи требало екстра осигурување кое покрива меѓу другото (сообраќјки, намерна штета и кражби) и штети од виша сила (поплави, пожари, удар од гром и такви природни неприлики)
ај нека каже и некој друг ако има поинакво искуство...