Автор Тема: sto pokriva zelen karton ?  (Прочитано 5899 пати)

Отсутен LaLi

• Почетник
  • *
  • Пораки: 13
sto pokriva zelen karton ?
« на: 16 Октомври 2013, 01:42:45 am »
Mi se sluci edna nesrekna vo sosednata zemja Grcija ,
vo sred avtopat guma od kamjon (samo toa reparirani sto se debelo ktivo na gumata)
i poradi golema brzina 130-140 kmh ne mozese da se izbegne udiranjeto i fala bogu sve pomina bez nekoi poseriozni problemi
branikot iskrsen i dolniot kapak od motorot , sega ako ima nekoj sto imal nekoja slucka osobeno grcija dali treba nesto da pokriva zelen kartonot
sto kako treba , imam zapisnik od policijata vo grcka i sto ponataka ako moze nekoj da mi objasni

bev vo UNIQA kompanijata od kade mi e zelenava karta i mi kaza deka zelenata karta ne pokriva nisto od ova i tolku

pa ako moze nekoj da mi pomogne dali mozam da izvadam pari za popravkava ili da si teram sam

fala

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
Одг: sto pokriva zelen karton ?
« Одговори #1 на: 16 Октомври 2013, 01:51:41 am »
во принцип (и не принцип туку гола вистина) зелениот картон покрива осигурување за штета која ТИ ке ја направиш т.е. во сообраќајка во која ТИ  си крив... ако не си ти крив, треба да видиш процедурата која е тамошна во гејлада... ако се следат правилата како кај нас, ке треба да доставиш оштетно побарување во осигурителната компанија во која камионот бил осигуран. или приватно да си го гониш возачот-компанијата на камионот за обесштета... приватно кога тужиш можеш и да ги набуџаш трошоците со изгубено време, потреси (психички) и слично... значи кај нас е вака, а не гледам зашто и кај нив би било поинаку, бидејки кај нас моментално принципот на рабпта на осигурителните компании е ист како и во секоја европска држава т.е. централизиран со исти закони.

јас пред неколку години доживеав поплава во грција.. возилто беше за во отпад, лични работи во возилото ми беа комплетно уништени... осигурувањето од зелената карта не ми покрива ништо... ми рекоа дека за такви работи требало екстра осигурување кое покрива меѓу другото (сообраќјки, намерна штета и кражби) и штети од виша сила (поплави, пожари, удар од гром и такви природни неприлики)

ај нека каже и некој друг ако има поинакво искуство...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29791
    • CARclub.mk
Одг: Re: sto pokriva zelen karton ?
« Одговори #2 на: 16 Октомври 2013, 01:54:58 am »
Имаме објавено за ова на порталот, а информациите се директно од осигурителна компанија..

http://www.carclub.mk/2012/07/17/soobrakjajna-nezgoda-vo-stranstvo/

Отсутен LaLi

• Почетник
  • *
« Одговори #3 на: 16 Октомври 2013, 01:56:21 am »
znaci gumata bila na ssred pat ne se znae od koj kamojn ispadnalo ni nisto jas treba da gi tuzam avtopatista na grcija posto neli na niv im plakam patarini ? i tie treba da sredat da nema precki na patot kako zivotni , gumi kako sto e primer kaj mene i taka natamu ...

Отсутен LaLi

• Почетник
  • *
« Одговори #4 на: 16 Октомври 2013, 01:59:35 am »
Имаме објавено за ова на порталот, а информациите се директно од осигурителна компанија..

fala ali kaj mene problemot e sto nema kriv osven gumata ... e sega za ova ne znam sto kako i kade da se obratam ...

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #5 на: 16 Октомври 2013, 02:00:10 am »
па на крај така изгледа... го заборавив моментот со патарините и нивните обврски...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43926
  • Il Moderatore
« Одговори #6 на: 16 Октомври 2013, 06:50:54 am »
Мене ми личи, ако немаш каско - ништо не праиш во случајов.  Или ако сакаш да се тужиш со грчки улици и патишта, тогаш спреми си парички за грчки адвокати и грчки судски трошоци.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #7 на: 16 Октомври 2013, 13:39:28 pm »
Мене ми личи, ако немаш каско - ништо не праиш во случајов.  Или ако сакаш да се тужиш со грчки улици и патишта, тогаш спреми си парички за грчки адвокати и грчки судски трошоци.

Prava vistina !

Отсутен Angel_1.3

• Редовен
  • Пораки: 1473
  • VOLVO C30
« Одговори #8 на: 16 Октомври 2013, 20:42:17 pm »
+ koga ke te vidat deka si Makednec,e*a go ezo prijatele,ke te oderat so pari i na krajot nistho.Bitno e shto vie ste zivi i zdravi,shto nemalo nekoj teski posledici,kolata leka poleka ke si ja sredish.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34147
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #9 на: 16 Октомври 2013, 20:59:24 pm »

fala ali kaj mene problemot e sto nema kriv osven gumata ... e sega za ova ne znam sto kako i kade da se obratam ...

За жал изгледа дека ќе треба да не возиш друг пат толку брзо и да гледаш напред со 4 очи. Технички грчката фирма за стопанисување со автопатите нема никаква одговорност затоа што од нивна страна нема оштетување ни на автопатот ниту на други технички детали. Грчката фирма одговара за проблеми случени поради техники недостаток на услови за движење на автопатот. Во случај да удриш животно на автопат тие ти должат оштета што не го обезбедиле автопатот против движење на животни. Но во твојот случај крив е тој кој поставил објект-препрека на патот а тој во моментот е непознат, недостапен или во бегство.

Така да, колата на мајстор и друг пат 4 очи и помала брзина за да го намалиш ризикот од слични ситуации.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #10 на: 17 Октомври 2013, 01:05:23 am »
како бе фаланга поспоро на автопат? па за кој андрак е автопат ебаго? ако е за поспоро иди со по локален... како можеш да треснеш таква зелан и да преживееш само еден господ дени знае... и форумов...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Deno

• Редовен
  • Пораки: 2608
  • Custom made interiors
« Одговори #11 на: 18 Октомври 2013, 00:33:23 am »
Со зелениот картон би можел да си покриеш главата да не те печи сонце.  ;D

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #12 на: 18 Октомври 2013, 11:16:51 am »
како бе фаланга поспоро на автопат? па за кој андрак е автопат ебаго? ако е за поспоро иди со по локален... како можеш да треснеш таква зелан и да преживееш само еден господ дени знае... и форумов...

Епа што кур не ја избегнал гумата бе? Ебате тоа како ме нервираш со некои такви испади. Ако нејќеш да возиш поспоро крши кола твој проблем. Не за џабе се вика „проспособување на брзината на условите на патот“. АКо не гледаш при таа брзина или успори или крши кола.

Успеа да ме изнервираш да си ибеш  ;D

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #13 на: 19 Октомври 2013, 02:13:42 am »

Епа што кур не ја избегнал гумата бе? Ебате тоа како ме нервираш со некои такви испади. Ако нејќеш да возиш поспоро крши кола твој проблем. Не за џабе се вика „проспособување на брзината на условите на патот“. АКо не гледаш при таа брзина или успори или крши кола.

Успеа да ме изнервираш да си ибеш  ;D

абе теле едно... како да возиш споро на автопат бе? имаш и таму минимални лимити... приспособување на брзина на условите на патот? кога ме учеа, не се сеќавам дека имаше опција како и со која брзина да возиш кога има ГУМИ НА ПАТОТ... ебате беља ебате... не ми се нервозирај бе фалангич... ке ми ти се расипе нешто.. на пример кадетот...

:)
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда