Автор Тема: Осигурителни компании  (Прочитано 122556 пати)

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
Одг: Осигурителни компании
« Одговори #120 на: 30 Септември 2014, 01:25:53 am »
Abe so zboruvas samo stakla da osiguras kaj ima za 300 denari?????????
Voa e znaci plakas polisa koga ja osiguras kolata, i doplakas + 300 denari, i ti go davaat eden vid ova evro kasko, ili dzebno kasko mu bese porano imeto,  i eve se slucuva da receme nekogo zakacuvas na parking go grebnuvas ( okey pravite evropski izvestaj, tvoeto osiguruvanje nego mu pokriva steta i osteteniot si e miren ) prasanjeto e slednoto: zs tie dopolnitelni plateni ( koga sekako si vadel osiguritelna polisa ) 300denari tebe da ne ti pokrijat spricanje na branik i peglanje na krilo da receme, so ne bi kostalo sekako poveke od 200 eur, a ti si kriv vo momentot na nezgodata, toa nemozam da go svatam ;D ;D ;D ;D ;D

затоа што на мојата кола штопот е поскап од таа сума, а убаво си пишува дека покрива штета ДО 200 евра... ако имаш штета од 300, шо има везе, они 200 ке ти дадат.
а стакла коштаат одприлика толку што се доплаќа во полисата... тоа иде според вредноста на возилото. не иде една цифра стндард за сите возила...

бојан ј...

на мајка ми прво вработување како млада девојка и пензија дочека од кјуби осигурување... ги знам јас овие ваквиве осигурања уште кога биле идеја...

сакаш каско? фркни сума и имаш каско... не ти треба одговорност од 3-то лице, не ти треба ни записник ни ништо... викни го агентот, нека ја слика и види колата и имаш пари колку што кошта да се поправи... е тоа е факинг одлично осигурање каско, а многу нормално во цел свет, барем јас кај што шетав. само кај нас осигурањето на твојата кола е од другиот соучесник во сообраќајката.. ти ако си платил осигурање, он ако не е регистриран, на тебе АШ пари.. ке треба на суд да си ги бараш...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 9998
« Одговори #121 на: 30 Септември 2014, 01:27:44 am »
Не е така онак :)
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен cuoresportivo159

• Сениор
  • Пораки: 4194
« Одговори #122 на: 30 Септември 2014, 01:32:28 am »
Neznam za koj del vika banzai deka ne e taka,ama za poslednoto deka vo soobrakajka so neregistrirano vozilo osteta samo preku sud,iskuseno na svoja koza
Alfa Romeo 166 is one of only three cars that have "that special thing" !!! 
-J.Clarkson

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #123 на: 30 Септември 2014, 01:34:08 am »
Не е така онак :)

не е така што? можеш да бидеш по конкретен?
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29781
    • CARclub.mk
« Одговори #124 на: 30 Септември 2014, 01:52:34 am »
Кога прашував, ми кажаа дека тоа „каското“ за 5 евра нема врска. Има некакви ограничувања у ситниот текст - рецимо, ми кажаа дека на Евроинс тоа „каско“ не важи ако ти ја удрат колата на паркинг, односно местото каде што се дешаваат 99% од ситните заебанции. Сега можеби е сменето, јас прашував пред повеќе од 2 години.

Осигурувањето ние што го плаќаме (што е обврзувачко) покрива штета ако ти направиш беља, на оштетениот да му се покријат трошоците. Ти сам ќе си ги покриеш, пошто ти си крив. Со тие осигурања се покрива дисбалансот во платежната моќ на учесниците во сообраќајот. Грубо кажано - немам пари, возам кола што кошта 1000 евра, се случува да удрам друга кола што кошта 50.000 евра. Ако треба да ги покријам јас лично трошоците за поправање на таа кола (односно, ако немам осигурување) ќе банкротирам и ќе треба да продадам бубрег (или два) за да успеам да ги покријам трошоците.

Од друга страна, јас сè уште го гледам каското како убава работа, највеќе од аспектот да имам мирна глава. Еве, на брат му на Симо му ја удрија поранешната кола пред куќа. Нит виделе кој ја удрил, нит можеа да установат. Си активираа каско и фино-лепо ја средија колата.

--

Едит: Кај нас осигуруваме возило. Во странство се осигурува возилото и специфичен возач. На пример, ако колата е на татко ми, и само он е впишан во осигурувањето, тогаш осигурувањето е валидно само ако тој возел кога се случила несреќата. За дополнителни возачи се доплаќа, и тоа дебело, во зависност од возраста на возачот (ризична возраст, ово-оно).

Отсутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3040
« Одговори #125 на: 30 Септември 2014, 02:04:26 am »
По најново (вчера имав ваков случај со татко на другар) ако кривиот во настаната сообраќајка возел неригстрирано возило, штетата на оштетениот ја исплаќа Националното биро, а потоа они си бркаат со компанијата која треба да ја исплати штетата. Конкретно кривецот во сообраќајката во која учествуваше таткото на другар ми имал полиса за осигурување со почеток од 17.09. Сообраќајка направи (се заби во Југо кое стоеше на црвено на семафор) на 16-ти.
Најдобронамерен и другарски совет, одбегнувајте ги тие евро каска и глупости по 5 евра и сличните. Ќе се каете ако не дај боже бидне нешто.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #126 на: 30 Септември 2014, 06:12:27 am »
И што има врска муабетов со еуро каското?  Јас го користам тоа, за 300 денари и да удрам некого каде што пп дифолт не зимам денар за мојата штета со ова ке земам до 200 евра што е доволно да закрпи ситен удес или пак евентуално некоја дупка од поголема штета. И да, боље ишта него ништа само ме чуди што толку контра на работава кога посекако е подобро да го имаш за 300 денари одколку ич да го немаш.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #127 на: 30 Септември 2014, 10:47:43 am »
И што има врска муабетов со еуро каското?  Јас го користам тоа, за 300 денари и да удрам некого каде што пп дифолт не зимам денар за мојата штета со ова ке земам до 200 евра што е доволно да закрпи ситен удес или пак евентуално некоја дупка од поголема штета. И да, боље ишта него ништа само ме чуди што толку контра на работава кога посекако е подобро да го имаш за 300 денари одколку ич да го немаш.

ај провери пак, дали ке земеш нешто ако си крив...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен A4-B8

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 544
« Одговори #128 на: 30 Септември 2014, 11:00:25 am »
Епа затоа е 5 евра не е 500+ како каското.

Отсутен A4-B8

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 544
« Одговори #129 на: 30 Септември 2014, 11:04:24 am »
Осигурување на стакла е од 2500 до 6000 денари во зависност од киловатите. Не е 300. Јас како што го разбрав achtung сака да каже дека за 300 денари вреди да имаш покритие до 200 евра, не е идеално али спрема цената и јас би играл така

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
« Одговори #130 на: 30 Септември 2014, 11:27:29 am »
Ќе земе ако е крив, затоа е и еден вид на каско. Ако не е крив што ќе му е дополнително осигурување, кога ќе си наплати од трето лице, односно од кривиот?

Немам конкретно искуство со ова касково од 5 евра, али во право е зеро дека има ограничувања, си пишува и на линкот дека мора да е во движење возилото. Не да биде паркирано.

Што се однесува до постот на онак, не е точно дека ако виновниот не е осигуран АШ пари, односно дека мора преку суд да си ги бараш. Си ги добиваш парите од било која осигурителна компанија во која ќе ја пријавиш штетата, или пак директно од Националното биро за осигурување. Затоа и постои гарантен фонд за исплата на штети од неосигурени возила, како и за исплата на нематеријална штета од НН возило.
Обратно е од тоа што го кажа Бојан. Штета ти исплаќа или било која осигирителна, па националното биро им рефундира, или пак директно националното биро.

ЕДИТ: Скоро секаде во светот има задолжително осигурување за штета причинета на трето лице, така да не сме ние нешто различни ниту заостанати.

Отсутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3040
Одг:
« Одговори #131 на: 30 Септември 2014, 14:08:52 pm »
Banza, човеков беше во двете компании и двете компании го пратија во Националното биро. Од Националното биро му кажале така како што пишав. Јас лично сум против каското во Евроинс зашто парите ако не дај боже се деси нешто ќе ги добиеш на куков ден или ќе ги чекаш дооолго време. Друг другар чека да му платат 9000 денари веќе 2 и пол години. Ќе дочека. Од компанијата добива одговор "ќе биде бе, не се секирај".

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #132 на: 30 Септември 2014, 14:25:50 pm »
Како па да не... Другар со истата ставка од 300 денари си наплати 11000 денари за преден браник од стар колт (крив беше и чукна од позади) за помалку од месец дена.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
« Одговори #133 на: 30 Септември 2014, 14:29:22 pm »
Компанијата не ја препорачувам. А за парите да си ги земе другарот треба или да поднесе тужба, или ако има пресуда да поднесе барање за извршување.

Што се однесува до Национално биро.
Цитат
Право на надоместок

Член 61

(1) Оштетеното лице кое претрпело штета согласно со членот 58 став (1) од овој закон има право да поднесе барање за надомест на штета до Бирото или директно до друштво за осигурување.

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5839
« Одговори #134 на: 30 Септември 2014, 14:35:15 pm »
Не се лажете со осигурителни компании кои нудат цени кои се за неверување. Недај боже да дојде до штета ќе си касате од гзот... Се знае кај се осигура кола. Многу пати се спомнати во темава. Моментално според мене а и според многу други бр. 1 е Viena Insurance Group поранешно QBE.