aj sega poshto si zaboravil shto si napishal i sbto si istresol vrati se nazad i procitaj. ti napisa deka se tura nafta na.esto maslo a sega zboris za desetina od kolicinata t.e. probuvas da se iskoprcash od kalta vo koja sam zgazna...
Не читаш. Вториот пост е дообјаснување на првиот. Реков од 10 до 100% нафта е дозволено.
Одговорот не се однесуваше на тебе, туку на тој над мене и беше употребена стилска фигура.
Нафта во моторот во сооднос со маслото 10-100% нема да предизвика никаква штета (барем не директнa), затоа не шири дезинформации.
znaes li ti deka od dizni shto mocaat dizeli zaribuvaat? zatoa shto koga mocaat malku po malku navtata navleguva vo masloto. koga ge dostigne 5% od kolicinata otide motorot vo aut... prvo stradaat leteci i lezeci lageri. ako prodolzi da raboti za brzo vreme ka napravi nepopravliva shteta na radilicata megu drugoto i ke pregree ke se iskrivi...
p.s. izvinete za dabl post ama od mobilen sum u tri lepe podaleku od doma... nemam opcija da so irqm postovi so citati vo eden...
Знам. Но 5% е пичкин дим. Треба многу повеќе од тоа да настане било каква штета. Овој проблем е многу поизразен кај бензинците, затоа што бензинот во маслото прави поголема штета отколку нафтата. Кај бензинците на секое палење влегува по неклку грама бензин во маслото на овој начин, дури и кога дизните се исправни, затоа кај бензиницте мора често да се менува маслото ако се вози само градска. Знам дека првпат слушаш за ова.
Ја имам пробано постапката за чистење на мотор со нафта кај бензинец и кај дизел. Бензинецот беше косилица, со 50% нафта 50% масло. Работеше 5 минути во лер, неколку пати го турирав моторот. Кај дизелот пробав со 100% нафта , работеше 2 минути, без туража. И во двата случаи немаше штета, а моторите беа целосно исчистени. Знаеш ли како се проверува дали моторот е добро исчистен?