Автор Тема: ГМО  (Прочитано 418788 пати)

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
Одг: ГМО
« Одговори #1320 на: 15 Февруари 2015, 09:20:36 am »
Error!
No peer detected.
Recommence search. Searching... Searching... Searching...

Oвие несомнено духовити досетки, за жал, немаат моќ да го скријат фактот дека не си во состојба да приложиш ниту еден наслов.

Отсутен TheForce

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 546
« Одговори #1321 на: 15 Февруари 2015, 22:10:49 pm »
Van ќе може да ми кажеш како и каде волку се едуцираше за темава? Ме интересира оваа област па ете и јас да дознаам нешто ново

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34157
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #1322 на: 15 Февруари 2015, 22:25:12 pm »
Добро ни дојде на форумов... Прв пост али off topic

Отсутен TheForce

• Јуниор
  • **
« Одговори #1323 на: 15 Февруари 2015, 22:35:04 pm »
Добро ни дојде на форумов... Прв пост али off topic

Добро Ве најдов :)
Таман си е прашањето, мудро ќе си молчам и ќе си читам туѓи мислења.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34157
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #1324 на: 15 Февруари 2015, 23:02:22 pm »
Дечкото Ван има полагано на времето кај Проф. Др. ФилипВ, па сега му се реваншира :D

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20143
« Одговори #1325 на: 17 Февруари 2015, 21:31:17 pm »

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #1326 на: 17 Февруари 2015, 22:50:57 pm »
Дечкото Ван има полагано на времето кај Проф. Др. ФилипВ, па сега му се реваншира :D

Сега-за-сега, само „проф“.

Она „др.“ - здравје боже - следните година-две.

Van ќе може да ми кажеш како и каде волку се едуцираше за темава?

Ја мислев ваквите прашања Ван само на мене ми ги игнорира. Ама, ете, изгледа на никого неќе да каже од кои книги учел. Се прашувам зошто...

http://www.iflscience.com/plants-and-animals/non-browning-gm-apples-approved-growing-us

Овие јабучињава, пошто не се од Монсанто, се оќеј, така Ван?

Отсутен TheForce

• Јуниор
  • **
« Одговори #1327 на: 18 Февруари 2015, 01:47:20 am »
Како нов член на форумов не ви ги знам баш размислувањата, начинот на комуникација, личните замерки и препирања, но забележав две работи:   ;D
1. Со оглед на тоа дека Не верувам било кој од вас да се занимава со Генетски инженеринг или слична област, чудно е како се даваат (на моменти наметнуваат) така ооопсежни коментари и "стручни" мислења, што повеќе ми личи на battle of egos отколку на концизни, поткрепени со докажани истражувања, податоци тврдења. Реално, денес на интернет ојле- дојле може да објави се' и сешто, и било кој лаик што ќе прочита да поверува во истото, уште полошо да го раскажува наоколу. Страшно.
2. Познавам особа која е факултетски образована на оваа тема, а сепак не се чувствува доволно компетентна толку сигурно да каже вака или онака за ГМО. Науката е жива материја, податоците се менуваат скоро секој ден, никој од научниците не е 100% сигурен!
Од друга страна, се изначитав огромни коментари за кои дефинитивно мораш да си јако едуциран (за толку сигурно ги убедуваш другите дека е така) и доста слободно време за да се објаснуваш. Она што е вистина и лесно разбирливо, најчесто се објаснува крако и концизно и истото не се наметнува.

Сумарно: ме интересираше од кои извори добивате толкави знаења? Или сепак е battle of egos? :)

P.S. Како што кажав на почетокот, да не ме сфатите погрешно: впечаток на нов член, гледано од страна.
« Последно менување: 18 Февруари 2015, 01:53:46 am TheForce »

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10495
« Одговори #1328 на: 18 Февруари 2015, 13:36:59 pm »
denojve jadev gmo i ne-gmo soja, u globala isti qr se, samo od ednata mn poveke kopat prdeskata.... e sea od koja bese ne se sekavam mi se izmesaa, ali se ugusiv(kako i svi ostali)

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #1329 на: 18 Февруари 2015, 13:45:06 pm »
Страда и тироидата.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #1330 на: 18 Февруари 2015, 13:47:09 pm »
Страда и тироидата.

Од ГМО соја или соја воопшто?

Дај сите да прочитаме.

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #1331 на: 18 Февруари 2015, 13:53:24 pm »
Од соја воопшто. Чекај ќе побарам, мора некаде да пишува...

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55051
  • Махер
« Одговори #1332 на: 18 Февруари 2015, 13:55:01 pm »
Општо и естрогенот го покачува сојата, ужасна е за мажи особено.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #1333 на: 18 Февруари 2015, 14:00:47 pm »
Од соја воопшто. Чекај ќе побарам, мора некаде да пишува...

Ја тоа што најдов од извори кои ми се чинат кредибилни вика дека нема везе:

http://jn.nutrition.org/content/134/5/1220S.long

"... no clinical concerns with respect to nutritional adequacy, sexual development, neurobehavioral development, immune development, or thyroid disease."

Тука има наведени контроверзи околу сојата, но повеќето се резолвирани:

http://en.wikipedia.org/wiki/Soybean#Health_risks

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5299
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #1334 на: 18 Февруари 2015, 14:38:31 pm »
Сумарно: ме интересираше од кои извори добивате толкави знаења?

Другото што го напиша е претенциозно, заради тоа и не ти одговарив до сега (сега кога апсолутно имам време, а обично стрпливоста не ми е секогаш јака страна).
Како и да е, јас претпочитам прво да го гледам доброто во луѓето. Од тој аспект, а во врска со цитираново, неколку совети од мене. Почни со нешто популистичко, убаво напишано и лесно за следење (и разбирање). Го препорачувам Докинс, за да се дооформи сликата за еволуцијата и  теоријата на Дарвин. За почеток, ја препорачувам Climbing Mount Improbable, но исто (можеби и подобро) може да се почне со The Selfish Gene.
Ако имаш Киндл, прати ми ПП со регистрираниот емеил... ќе ја добиеш книгата директно на ебук ридерот. Или обичен маил ако сакаш ПДФ формат за да читаш на РС (или mobi/epub ako наместо киндл имаш друг ебук читач).
Некои книги ги имам и во аудиобук (The Selfish Gene секако, треба да проверам кои други), нив можеш да ги слушаш на било кој МР3 плеер (или на телефон, или на звучници).

На жалост сето тоа е на англиски јазик, ако во иднина налетам на нешто на српски/хрватски ќе јавам овде (секако ми бараа и други луѓе).

denojve jadev gmo i ne-gmo soja, u globala isti qr se, samo od ednata mn poveke kopat prdeskata.... e sea od koja bese ne se sekavam mi se izmesaa, ali se ugusiv(kako i svi ostali)

Хехе, да тешко е да се направи валидна анализа...  ;)
Иначе немаш никаква потреба да форсираш соја во исхраната. Има алтернативи за здрава храна, плус скоро да не можеш да најдеш не-ГИО(ГМО) соја (над 95% од комерцијано достапната соја е ГИО(ГМО)).
Како што пишаа и погоре, сојата е многу богата со состојки кои се фитоестрогени. Ако доволно забегаш со количините може да почнеш да зборуваш со потенок глас, да почнат да ти раснат цицките, и да те привлекуваат... чудни работи.  :P

Eве еден интересен случај, онака сликовито и лесно за разбирање:
http://www.menshealth.com/nutrition/soys-negative-effects