Сумарно: ме интересираше од кои извори добивате толкави знаења?
Другото што го напиша е претенциозно, заради тоа и не ти одговарив до сега (сега кога апсолутно имам време, а обично стрпливоста не ми е секогаш јака страна).
Како и да е, јас претпочитам прво да го гледам доброто во луѓето. Од тој аспект, а во врска со цитираново, неколку совети од мене. Почни со нешто популистичко, убаво напишано и лесно за следење (и разбирање). Го препорачувам
Докинс, за да се дооформи сликата за еволуцијата и теоријата на Дарвин. За почеток, ја препорачувам Climbing Mount Improbable, но исто (можеби и подобро) може да се почне со The Selfish Gene.
Ако имаш Киндл, прати ми ПП со регистрираниот емеил... ќе ја добиеш книгата директно на ебук ридерот. Или обичен маил ако сакаш ПДФ формат за да читаш на РС (или mobi/epub ako наместо киндл имаш друг ебук читач).
Некои книги ги имам и во аудиобук (The Selfish Gene секако, треба да проверам кои други), нив можеш да ги слушаш на било кој МР3 плеер (или на телефон, или на звучници).
На жалост сето тоа е на англиски јазик, ако во иднина налетам на нешто на српски/хрватски ќе јавам овде (секако ми бараа и други луѓе).
denojve jadev gmo i ne-gmo soja, u globala isti qr se, samo od ednata mn poveke kopat prdeskata.... e sea od koja bese ne se sekavam mi se izmesaa, ali se ugusiv(kako i svi ostali)
Хехе, да тешко е да се направи валидна анализа...

Иначе немаш никаква потреба да форсираш соја во исхраната. Има алтернативи за здрава храна, плус скоро да не можеш да најдеш не-ГИО(ГМО) соја (над 95% од комерцијано достапната соја е ГИО(ГМО)).
Како што пишаа и погоре, сојата е многу богата со состојки кои се фитоестрогени. Ако доволно забегаш со количините може да почнеш да зборуваш со потенок глас, да почнат да ти раснат цицките, и да те привлекуваат... чудни работи.

Eве еден интересен случај, онака сликовито и лесно за разбирање:
http://www.menshealth.com/nutrition/soys-negative-effects