Van извини вака не ти мислам ништо лошо ниту па да те навердам на форумов. Ама го тупиш многу. Трошиш зборови без никаква суштина. Значи изгубен си во пишувањето и имам чувство дека на моменти ни самиот ти незнаеш што сакаш да кажеш. Ти колку сакаш можеш да бидеш сигурен во нешто, но без аргументи, научни истражувања твоите мислења само ќе останат мислења и ништо повеќе. Особено кога викаш дека некој не е во право за нешто што навистина треба да имаш многу докази и го искажуваш твоето мислење без никаква поткрепа, која што за твоја несреќа е многу веројатно да никогаш неможеш да ја најдеш зошто ГМО е нешто што за без потреба сметам дека се дига преголема фама без притоа да се седне и објективно да се види што е и како е. Си има научници (и не не зимаат мито, не се корумпирани и не е пропаганда ) и оставете ја работата на нив. Ова ти е исто како на форумов или на медиумиве да правиме дебати за или против квантна физика. Нема смисла.
Цел семестар на факултет учев за ГМО па знаеше студенти ко студенти неинформирани (и јас нормално) на почеток да се против ГМО вака оштро како тебе а појма немаат што е и како е . Кога ќе ми текне на почетокот на факс исто вака дискусии се водеа (нормално без лични навреди како ти незнаеш, ти си неук, ти не си интелигентен итн.) до степен да дојдеш до заклучок дека човековата слепост/глупост некогаш навистина нема граници. И после тоа при крај на семестар со многу поголеми знаења во врска со ГМО можеа самиот да одлучиш врз основа на материјалот што си го учел дали си против ГМО или не. Оценката не ти зависи од тоа
Јас го гледам овој феномен ГМО како начин на медиумиве (никакви) во ова современо општество како начин да си заработат и ништо друго повеќе од тоа. Медиумите ги заболе дали ГМО е штетно или здраво или малку здраво/штетно да се користи во храната. И за жал, од премногу медиуми, некои луѓе како Ван паѓаат под влијание. (и за ова не ми треба научно истражување).
Ама ако ти речам цел материјал книги што сум учел е на англиски ти ќе ми кажеш е пропаганда и без никакви аргументи. А ќе го цитирам филипв за нешто што со многу малку зборови успеа да долови нешто многу важно зошто се користи ГМО во храната. Во текстот, авторот ни кажува дека не само што ГМО не носи поголем потенцијал да произведе алергени, туку - напротив - заради далеку поголемата контрола врз карактеристиките на крајниот резултат, потенцијалот да се произведат алергени кај ГМО е всушност помал отколку кај другите методи на генетско модификување.
Секој има право на свое мислење.
Јас за твоево мислење имам мое мислење дека си површен и во проценката што ја напиша, и во ситуацијата која се обидуваш да ја претставиш од позиција на авторитет. Секоја чест на формалната едукација што ја имаш (или на која работиш), но ете наместо настап во стилот „Јас сум школуван примариус доктор овој оној„ ете повели објасни што не е во ред со мојата презентација на антигенското делување на ГИО (ГМО).
Тоа како за почеток, другите твои оценки дека не постои корупција во процесот на вреднување на безбедноста од исхрана со ГИО (ГМО)... се само твое мислење, кое исто како што мене ме обвинуваш, и ти не го поткрепуваш со „докази„.
Е а кога сме кај доказите за антигенскато делување на исхраната од ГИО (ГМО), нив ги имаш покажано повеќе пати наназад на темава. Нешто што и сам ќе знаеше, ако ја проследеше темава во целост.
Заради тоа ти велам дека настапуваш површно.
Но ете од аспект на надеж за подигање на квалитетот на дискусијата те поздравувам и тебе и твојата одлука да се приклучиш. Посебно заради тоа што имаш формална едукација на темава за која овде се дискутира.
Од тој аспект ајде да дискутираме. Се надевам дека нема се огледаш на некои овдека и да инсистираш на двосложни одговори и непотребни конфронтации. Ако знаеш повеќе од мене, со задоволство би ја искористил приликата да научам нешто повеќе.
Прво би сакал да те прашам следново. Дали можеби во твојата формална едукација си имал прилика да го изчуваш ликот и делото на Д-р Арапад Пузтај?
И знам дека неколку работи наведов, одбери кој аспект го преферираш (антигенското делување, или за д-р Пузстај, а корупцијата е најмалку научен аспект ама може и тоа)... значи одбери кој аспект го преферираш и почни од тоа па ќе ја прогресираме диксусијата на повеќето аспкети од целава тема.