Автор Тема: ГМО  (Прочитано 407807 пати)

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
Одг: ГМО
« Одговори #1095 на: 26 Декември 2014, 21:43:42 pm »
И сега што испадна? Го разбра значењето на терминот „меѓународно“ или не?

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5290
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #1096 на: 26 Декември 2014, 21:46:30 pm »

Не Васил, нема да си играме така.
Прочитај го уште еднаш постот што се однесуваше за тебе и нема да имаш потреба (или изговор) да поставуваш глупи прашања.

Отсутен Vasil

• Сениор
« Одговори #1097 на: 26 Декември 2014, 22:49:15 pm »
Значи сеуште не си го разбрал. Не е толку тешко, дури ни за тебе.

Дали се чувствуваш како американските културални империалисти кои толку многу ги мразиш, кога бараш од сите во светот да ги прифатат твоите стандарди...
Јас не барам сите други да се поведуваат така како што јас (демек) сум сакал да се постапува.

Бараш сите да се договорат и да ги воведат истите стандарди. Нациите кои се членки на ЕУ (повеќе нации, повеќе јазици, според тоа меѓународна организација) се договориле за едни правила, други се договориле за други правила. Ама не, се додека на сите не им се синхронизираат периодите, ти ќе обвинуваш за несоодветни тестови и стандарди.

Кој си ти да им кажеш на М‘риканците како да живеат и како да си ги пишуваат законите? Тие се гордеат со малата регулираност и оставањето на пазарот да ја изврши регулацијата. Нивна земја, нивни правила.

Сакаш правилата од САД да се усогласат со оние за кои ќе се договори остатокот на светот или пак целиот свет да се води по американските? Какво усогласување бараш? На кого треба да му наметнеме туѓи правила, за конечно да станат генетски модификуваните организми прифатливи за оние кои потпаѓаат на теории на заговор?

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #1098 на: 26 Декември 2014, 22:54:54 pm »
Кој си ти да им кажеш на М‘риканците како да живеат и како да си ги пишуваат законите? Тие се гордеат со малата регулираност и оставањето на пазарот да ја изврши реулацијата. Нивна земја, нивни правила.

Па баш Американците и не се гордеат со малата регулираност и оставањето на пазарот да изврши регулација. Конкретно американците ич не се гордеат со таквата ситуација.

Отсутен Vasil

• Сениор
« Одговори #1099 на: 26 Декември 2014, 23:03:23 pm »
На секое споменување на промена кон зголемена регулација, веднаш возвраќаат со „Абе ти сакаш да воведеш Комунизам!?!“ или „Нашиот слободен пазар е супериорен, а ние сме најголемата нација на светот поради него“.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54985
  • Махер
« Одговори #1100 на: 26 Декември 2014, 23:41:09 pm »
Сега ќе се јави човекот со полна торба заговори да ни каже, дека системот за тестирање не е доволно меѓународен, а дека регулаторните тела се потплатени од Ротшилд.

Жална комбинација на:

1. Суштинско неразбирање на Теоријата на Дарвин, делот со случајните мутации и нивната неслучајна селекција
2. Склоност кон отфрлање на одговорноста за сопствената состојба („некој“ лош им прави лоши работи на кутрите чесни луѓе), т.е. склоност кон теории на заговор
3. Неспособност за критичко мислење
4. Недоволна храброст макар за милисекунда чисто технички да претпостави дека можеби - и само можеби - не е во право.

Тука нема помош. На секој обид за рационална дискусија имаш одговор клипчиња, гифчиња или лични квалификации. И, како врв на иронијата, ги обвинува другите околу него за ниско ниво на дискутирање (во психологијата познат феномен „проекција“)
http://en.wikipedia.org/wiki/Confirmation_bias

P.S.
« Последно менување: 26 Декември 2014, 23:56:35 pm Deni »

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #1101 на: 26 Декември 2014, 23:43:39 pm »
Tи Васил, си една сериозно збунета личност.  ???
Со цел памет овде на македонски форум, на муабет за здравје на Македонски народ... ти велиш „Нивна земја, нивни правила.„
Ебате, ние во ’мерика или во Македнија живееме... А?

Јас ли одам кај Америте да им барам да ми продаваат токсична ГМО храна... или ОБРАТНО Е и тие преку нивните ’мерикански компании сакаат МЕНЕ ДА МИ ПРОДАВААТ ХРАНА (и ветар и магла)?
Јас сакам на цел свет да им наложам правила, или ТИЕ сакаат на СИТЕ ОСТАНАТИ да им продаваат производи (и муда за бубрези)??!?

М’хм?
Сериозно, преиспитај си го концептот на дискусијава. Вака не само што си смешен, туку и не е интересно да се дискутира со тебе. Нема предизвик.

И ако не бев јасен... во светот треба треба да важат МЕЃУНАРОДНИ правила и МЕЃУНАРОДНИ закони и МЕЃУНАРОДНИ регулативи со МЕЃУНАРОДНИ стандарди за испитување на безбедност од ГМО.
Уште поконкретно Васил: „НАША ЗЕМЈА, НАШИ ПРАВИЛА„!!!

Америте нека си прават што сакаат... АМА КАЈ НИВ ДОМА.
ОК Васил... јасен бев или можеби треба во цртанка да ти нацртам?  :D

Кој си ти да им кажеш на М‘риканците како да живеат и како да си ги пишуваат законите? Тие се гордеат со малата регулираност и оставањето на пазарот да ја изврши регулацијата. Нивна земја, нивни правила.

Сакаш правилата од САД да се усогласат со оние за кои ќе се договори остатокот на светот или пак целиот свет да се води по американските? Какво усогласување бараш? На кого треба да му наметнеме туѓи правила...

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #1102 на: 26 Декември 2014, 23:48:09 pm »
http://en.wikipedia.org/wiki/Confirmation_bias

Дени, жално е што ти извесно не правиш ниту толку. Се додека на темава не видам макар едно озбилно мислење од тебе... само се бламираш.

Твој придонес на дискусијава =  0

Отсутен Vasil

• Сениор
« Одговори #1103 на: 27 Декември 2014, 00:15:29 am »
Искрено би се загрижил доколку можам да водам нормална дискусија со тебе.

Обично не сум компатибилен со луѓе што имаат ставови како лепотанов

Јас сакам на цел свет да им наложам правила, или ТИЕ сакаат на СИТЕ ОСТАНАТИ да им продаваат производи (и муда за бубрези)??!?

И ако не бев јасен... во светот треба треба да важат МЕЃУНАРОДНИ правила и МЕЃУНАРОДНИ закони и МЕЃУНАРОДНИ регулативи со МЕЃУНАРОДНИ стандарди за испитување на безбедност од ГМО.

Америте нека си прават што сакаат... АМА КАЈ НИВ ДОМА.

Гледам сеуште не си го разбрал значењето на зборот „меѓународно“.

Ова „наша земја“ го гледаш како некоја хипотетичка наша планета во која не постои САД или како?

Прво сакаш меѓународни, а после неколку реда „пишуваш наша земја, наши правила“.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #1104 на: 27 Декември 2014, 02:04:37 am »
Само на недоквакан може да не му биде јасна реченицава: „Јас сакам на цел свет да им наложам правила, или ТИЕ (америте) сакаат на СИТЕ ОСТАНАТИ да им продаваат производи?„

Башка многу покварено, што сечеш еден дел од реченица кога цитираш. Тоа му доаѓа лажење, дефинитивно е обид за измама и е показател за нечесен карактер. Но најсмешно е што е премногу провидно, а ти сиротиот најверојатно го сметаш за нешто прилично интелегентно нели?

Нејсе Васил, џабе се мигољиш како јагула во блатото долу... Прашањето беше што има Америте да им наложуваат на цел свет стандарди за безбедност на храна?
Уште поважно, што има Македонија да ги следни американските правила на (наместана) игра?
Ако сакаат да извезуваат во Македонија, ќе мора да ги следат македонските закони и регулации.

Инаку... Ти Васил, Македонец си или ванаби ’мериканче?
Дали ти се поважни интересите на твојот народ и на твојата држава? Или американските индустриски профити ти се поважни?

Или да парафразирам, дали Ти си патриот или си издајник... Васил?
... што и да си, запамти дека нема средина, или е едното или е другото.

Искрено би се загрижил доколку можам да водам нормална дискусија со тебе.

Обично не сум компатибилен со луѓе што имаат ставови како лепотанов
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Провидни ад хоминем обиди ти се најмногу што можеш? 
Башка Миленко? Некое фото од тип со главата завиткана во фолија барем ќе беше посмешно.

Разочаран сум од тебе Филип, обиди се повторно. 
Или немој. ;D

Отсутен Vasil

• Сениор
« Одговори #1105 на: 27 Декември 2014, 03:06:53 am »
Прашањето беше што има Америте да им наложуваат на цел свет стандарди за безбедност на храна?

Сам го смисли ова натоварено прашање или Миленко ти помогна?

Во кој свет Америте им наложуваат на Французите што да јадат и како воопшто тоа стана тема на расправа?
https://en.wikipedia.org/wiki/Regulation_of_the_release_of_genetically_modified_organisms

... бла бла...

И ако не бев јасен... во светот треба треба да важат, МЕЃУНАРОДНИ правила и МЕЃУНАРОДНИ закони и МЕЃУНАРОДНИ регулативи со МЕЃУНАРОДНИ стандарди за испитување на безбедност од ГМО.

Не ли сакаш на целиот свет да му наложиш „МЕЃУНАРОДНИ правила и МЕЃУНАРОДНИ закони и МЕЃУНАРОДНИ регулативи со МЕЃУНАРОДНИ стандарди за испитување на безбедност од ГМО“?

Нели „МЕЃУНАРОДНИ правила“ требаше да има, од каде сега „НАШИ ПРАВИЛА“?

Тоа е тоа. dunning-kruger

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #1106 на: 27 Декември 2014, 08:24:19 am »
Во кој свет Америте им наложуваат на Французите што да јадат и како воопшто тоа стана тема на расправа?
...
Не ли сакаш на целиот свет да му наложиш „МЕЃУНАРОДНИ правила и МЕЃУНАРОДНИ закони и МЕЃУНАРОДНИ регулативи со МЕЃУНАРОДНИ стандарди за испитување на безбедност од ГМО“?

Навистина си многу збунето човече, навистина ли толку си глуп или само се правиш?
Ајде пошто не можеш да ми ја читаш устата, читај ми ги зборовиве... Диши полека, се ќе биде во ред -ќе ти помине. Смири се чедо, и читај внимателно.
Еве што ТИ напиша:
Значи ајде да не се вреѓаме сега, можеби ТИ имаш проблеми да се сетиш што си напишал пред пар постови... ама ние останатите (или барем повеќето од нас), нормално ни функционираат когнитивните способности.

Ајде сега уште еднаш. Диши полека, и читај полека:
Мојот одговор беше дека ако aмерите сакаат да извезуваат во Македонија, тогаш америте ќе мора да ги следат МАКЕДОНСКИТЕ закони и регулации.
НАША ЗЕМЈА НАШИ ПРАВИЛА.

А ако америте сакаат да извезуваат небезбедно ГМО во светот, тогаш на светот му требаат меѓународни правила за безбедност од ГМО.

Знам дека ти е тешко, да го разбереш ова погоре... Ама па затоа си компензираш со тоа што ти е лесно да бидеш глуп;)

Сам го смисли ова натоварено прашање или Миленко ти помогна?
^^
Мајка ти е Миленко.  ;D

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #1107 на: 27 Декември 2014, 08:31:14 am »
Ех да не заборавам, фала што со премолчување потврдно одговори на прашањата.
Знаеш како велат, ќутење значи согласување.

Инаку... Ти Васил, Македонец си или ванаби ’мериканче?
Дали ти се поважни интересите на твојот народ и на твојата држава? Или американските индустриски профити ти се поважни?

Или да парафразирам, дали Ти си патриот или си издајник... Васил?
... што и да си, запамти дека нема средина, или е едното или е другото.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #1108 на: 27 Декември 2014, 09:25:02 am »
Ван, ајде да играме една игра. Се вика „рационална дискусија со размена на аргументи“. Иде вака некако:

Јас прашувам конкретно прашање - ти даваш конкретен одговор. Краток и јасен одговор.

После ти прашуваш, а јас ти одговарам.

Па после пак ја прашувам - ти одговараш. Итн итн.

Правила:

1. Нема вреѓање на соговорникот ниту други оценки за неговиот карактер.
2. Се држиме за темата
3. На прашање не одговараме со прашање. Прво одговараш што те прашуваат, па дури после ти прашуваш.
4. Ако некој аргумент утврдиме дека не држи вода - повеќе не го користиме.

Што викаш на ова? Се нафаќаш?

Отсутен Vasil

• Сениор
« Одговори #1109 на: 27 Декември 2014, 10:39:22 am »
Колку и да сакаше да се дистанцира, јасно е, нема суштинска разлика.