Автор Тема: ГМО  (Прочитано 407734 пати)

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5290
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Одг: ГМО
« Одговори #1125 на: 31 Јануари 2015, 20:04:48 pm »
Портпаролот не си ја врши работата тогаш.
Шегите на страна, прилично неозбилно (да не кажам глупо) е овака во дискусија да посочиш нечие таму излагање... а потоа да избегнуваш издржана дискусија поповод тоа излагање. Зошто Зеро, која е поентата да постираш видео од излагање на некој таму лик, ако не можеш ни да покажеш што тоа е добро во тоа што типацот го проповеда?
Или па ако не разбра што зборува човекот, па сакаш да објасниме овде за што станува збор... и тоа е ОК.

Ова впрочем искача како некоја заедничка карактеристика на вас неколкумина овде што сте подржувачи на оваа моментална имплементација на ГМО.
Најчесто придонесот во одбрана на ГМО ви се сведува на постирање на нечиј туѓ текст или мислење, излагање, или што и да е... НЕЧИЈ ТУЃ ТРУД, кој потоа не сте во состојба ниту да го дискутирате, не па да го одбраните против покажани аргументи.
Посебно ти Зеро, како админ би требало да промивираш интелегентна и издржана дискусија на темите на форумот... а не спрдачење и заебавање на тема што би требало да е прилично важна за иднината на човештвото.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #1126 на: 31 Јануари 2015, 20:07:23 pm »
Абе, Van, GMO не е некоја состојка во храната па ај да ја обележуваме кај ја има. GMO е, технички строго кажано, ознака за методот, не за составот. GMO јагода и „обична“ јагода ќе имаат ист состав, само што GMO јагодата ќе биде по крупна, по сочна, по све. Протеин си е протеин, витамин ц си е витамин ц, вода си е вода.

GMO е само најнов и најефикасен начин да го правиме потполно истото што го правиме во последните 10.000 години: намерно да го менуваме генетскиот матерјал на за нас погоден начин. Да обележуваш која храна била ГМО е слично ко да обележуваш која храна била носена со "Man", a која со "Scania" камион. Ниту едното ниту другото нема благе везе со безбедноста на тоа што го јадеш. Истите ризици постојат и вака и онака.

Задолжителното обележување на GMO хранта само ќе ја афирмира глупоста и незнаењето, против што треба да се бориме.

Ја од инат не купувам производи кај што ќе видам "GMO free" пошто неќам да спонзорирам неукост и штетна параноја. Сеа баш у тинекс видов некој увозен кашкавал, фенси шарена амбалажа, и доле пишува „кравите беа хранети со негмо шокурјазнам“. И си викам „е шо те ебам за инат не те купувам факју!“

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29665
    • CARclub.mk
« Одговори #1127 на: 31 Јануари 2015, 20:16:59 pm »
Ван, едноставно не сакам да влегувам во дискусија со тебе, и генерално не сакам / не можам / немам нерви да влегувам во дискусија со луѓе кои тврдоглаво се држат до некој став. Си имаш ти став за ГМО, јас имам свој. Ти сакаш да веруваш во параноични NaturalNews „природно си е природно“ ставови, јас сакам да верувам на науката и да верувам во прогрес. Тоа е тоа. Фундаменталната разлика меѓу мене и тебе е што јас знам да правам разлика меѓу ГМО како наука и ГМО како индустрија.

Како и да е, ја утна скроз поентата на ТЕД говорот. Можеби и мојот коментар беше скроз на погрешно место ставен, али ете - ти се фати за него.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54985
  • Махер
« Одговори #1128 на: 31 Јануари 2015, 20:19:08 pm »

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #1129 на: 31 Јануари 2015, 21:35:31 pm »
Ван, едноставно не сакам да влегувам во дискусија со тебе, и генерално не сакам / не можам / немам нерви да влегувам во дискусија со луѓе кои тврдоглаво се држат до некој став. Си имаш ти став за ГМО, јас имам свој. Ти сакаш да веруваш во параноични NaturalNews „природно си е природно“ ставови, јас сакам да верувам на науката и да верувам во прогрес. Тоа е тоа. Фундаменталната разлика меѓу мене и тебе е што јас знам да правам разлика меѓу ГМО како наука и ГМО како индустрија.

Како и да е, ја утна скроз поентата на ТЕД говорот. Можеби и мојот коментар беше скроз на погрешно место ставен, али ете - ти се фати за него.

Всушност излегува дека само сакаш онака навијачки да продефилираш низ темата со нечиј туѓ труд кој не се ни обидуваш да го прокоментираш низ своја призма.
Дури ни кога некој ќе вложи свој труд за детално да ти објасни што „не штима„ во тој туѓ труд.

Како всушност заклучи дека не сум ја разбрал поентата на говорот на дечкото од видеото? Можеш да објасниш?
Јас за разлика од тебе и другите, пишувам свои мислења поткрепени со аргументи, кои ете другите навивачи овде ги нарекуваат „реферати„. Претпоставувам текст со величина на помала колумна од списание им е предолго за читање.

И како тоа мислиш дека „не сакаш да влегуваш во дискусија„, ама во исто време си дозволуваш да ми кажеш дека не верувам во науката и прогресот, и ме етикетираш со „тврдоглав верувач во параноични NaturalNews „природно си е природно“ ставови„?
Не ли сметаш дека тоа е навредливо, и не само затоа што е сосема неосновано??

Не велам дека не е твое право да одбереш да останеш неедуциран за злоупотребата на ГМО, и едноставно да навиваш за едната страна. Ама кога веќе дефилираш на тема со дискусија за ГМО... тогаш мое право е да ти посочам колку твоето знаење на таа тема е „навивачко„ и површно.

Застрашувачки е колку се луѓето неедуцирани за ГМО, уште повеќе што не зборувам за разно разна „проста раја„ и широки народни маси... туку впрочем за факултетски образовани или сеедно, генерално и извесно интелегентни индивидуи.
Просто неверојатно е како после толку пишување, некои ликови (не ти, во случајов) сеуште ми наведуваат примери за генетски модификации со историски докажано безбедни методи (како што е генетската селекција)... Неверојатно е како после толку време скоро никој овде не успеа да разбере дека ознаката ГМО се однесува САМО на генетски модификации добиени преку метод на генетски сплајсинг на ДНК спиралата.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #1130 на: 31 Јануари 2015, 21:46:19 pm »
И како тоа мислиш дека „не сакаш да влегуваш во дискусија„, ама во исто време си дозволуваш да ми кажеш дека не верувам во науката и прогресот, и ме етикетираш со „тврдоглав верувач во параноични NaturalNews „природно си е природно“ ставови„?
Не ли сметаш дека тоа е навредливо, и не само затоа што е сосема неосновано??

Како „сосема неосновано“ кога само таквите извори шират анти-гмо паника и тврдат „а у ризици рак пчелите глувците право на избор обележување“?

Неверојатно е како после толку време скоро никој овде не успеа да разбере дека ознаката ГМО се однесува САМО на генетски модификации добиени преку метод на генетски сплајсинг на ДНК спиралата.

Сите разбираат. Само ти не разбираш дека тоа нема благе везе со безбедноста и потенцијалните ризици.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #1131 на: 01 Февруари 2015, 01:21:04 am »

Интересна дебата. Мислам дека не зборуваа ни одблиску доволно детално за аспектот на безбедноста од исхрана со ГМО (кој за мене е најважниот аспект на целата работа). Но како и да е интересно беше да се проследи дебатата во целост, фала што ја посочи.

Мене ме интересира што Ти ја мислиш за дебатата, и дали можеш да дискутираш за работите што се зборуваа во неа? (пошто ете те интересира темава и ја постираше дебатата)
Поточно ме интересира и дали воопшто ја изгледа дебатата, ама секако одговорот на претходното прашање (или недостатокот од истиот) ќе биде одговор и на ова второво.

Отсутен negoznam

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 533
« Одговори #1132 на: 01 Февруари 2015, 02:33:31 am »
Van друже, мене ме интересира дали Ти имаш некои коментари/забелешки околу муабетот за безбедноста на гмо, намалувањето на пестициди заради гмо и органските конкуренти кои тежат милијарди од видеото на Зеро. Добродојдени се сите аргументирани коментари.

А околу преголемата популација, многу ти е суров методот. Никој не би требало да ослепи заради недостаток на витамини или да умре од глад. Абортусот е многу похумана солуција. Нормално и едукација.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #1133 на: 01 Февруари 2015, 13:25:32 pm »

Бачка, ти ме прашуваш дали јас имам коментар за безбедноста од исхраната со ГМО... а мене контактите од тастатурава ми се излижаа пишувајќи за безбедноста од исхрана со ГМО на многу места поназад во темава. Поголем дел од работите се барем десетина пати повторени, ако имаш некој твој коментар или забелешка на нешто од тоа -повели кажи.

Патем не дека сакам да ја бранам индустријата за органска храна ама многу ми е смешно кога некој ќе каже нешто како ова твоево: „органските конкуренти кои тежат милијарди„. :)
Смешно е пошто индустријата за органска храна vs ГМО индустријата, таа споредба не е ни како комарец со СЛОН. Ама пошто те читам дека бараташ со бројки и суми пари... повели направи споредба на годишните буџети и профити на тие две индустрии.
Или не мораш, ете направи споредба од друг аспект. Колку увозна храна со ГМО во неа, се носи овде во Македонија... Во однос на тоа колку органска увозна храна се увезува овде.

Како сакаш врти ги работите, јасно е дека ГМО храната е таа што овде нас не тангира и ни се поттура под нос без означување и без можност да избереме дали сакаме или не сакаме да ја консумираме.

А околу преголемата популација, многу ти е суров методот. Никој не би требало да ослепи заради недостаток на витамини или да умре од глад. Абортусот е многу похумана солуција. Нормално и едукација.
Зарем тоа е мој метод? Јас ја создадов природата?
Кажи ми, еве тебе лично да те прашам. Колку деца имаш? И зошто немаш ете... едно десетина деца, или повеќе??

Одговори на тоа, и потоа прашај се дали тој во Африма може да си дозволи 10+ демца ако ти во Европа не можеш. Прашај се и дали е во ред да се уништи екосистемот за краткорочно да се нахрани претерано зголемената популација... За после неколку генерации секако поголемиот дел од нив да испоумрат затоа што тој раст на популацијата е неодржлив и можеби затоа што се хранеле со небезбедна храна (само делумно испитана со краткорочни студии) и покрај сето тоа еко-системот на планетата да заврши долгорочно оштетен... ??

Значи јасна е работата. Тие ја искористуваат маката и страдањето на луѓето во Африка за промовирање на својата агенда. Да сакаат да им помогнат, ќе им помогнеа... милион начини има како да се помогне на тие луѓе во земја со толкава површина и почва за одгледување нормална храна. На тие луѓе им треба: едукација, патишта, стручна и парична помош за развој на сите аспекти на тие држави.
Но наместо тоа империјалистичкиот западен банкарско олигархиски систем ја експлоатира Африка, секакви природните богатства без разлика дали станува збор за скапоцени и разни метали, дијаманти, минерали, енергенси... Луѓето во Африка многу подобро живееле пред империјалистите да дојдат таму. Се хранеле со векови од тоа што го пружа земјата.

Но што се случува сега?
Автохтоните обновливи извори на храна ги снемува, се сечат шумите, се загадуваат реките и морињата, дивечот и водната фауна се преловуваат и им се уништува и загадува хабитатот... И што им преостанува на луѓето? -Да се преселуваат во големите градови, и да работат никакви работи за ич пари, да се хранат со најевтината храна: во најголема мерка житарки кои се целосно испроцесирани и имаат само хранлива но не и доволно нутритивна вредност. Последиците како слепилото се јавуваат заради недостаток на нутриенти како витаминот А...

И така кругот е затворен, и тие луѓе таму подобро живееле во камено доба отколку сега. Нејсе, денес истите тие кои профитираат од страдањата на луѓето од континентот кој е колевката на човештвото... Истите тие профитери сега сакаат ги искористат токму тие страдања на луѓето за да го промовираат тројанскиот коњ наречен ГМО. Демек само така ќе ги нахранеле Африканците, само така ќе ги спаселе гладните на планетава.
Каква иронија. Каква перверзија. И никој не го гледа тоа... или скоро никој (па пак на исто му доаѓа).

Е тоа е тој геополитички аспект на ГМО храната. ГМО храната е патентиран производ кој мора да се плаќа на секоја една сеидба. Со тие ГМО, мора да се купуваат и хербициди од истите тие компании кои секоја година си наплаќаат дебели пари за семињата, без разлика што тие семиња дошле од минатата жетва која земјоделецот со сопствена мака ја собрал.
Е затоа ги промовираат ГМО. Не заради хуманизам и филантропија туку заради контрола на ресурсот наречен храна за човештвото.
Старите семиња од таткото и од дедото на земјоделецот не можат да наплатуваат пари, и да му забрануваат да го дава или продава на друг земјоделец, или на синот, внукот. Но ГМО семињата, тие се сопственост на ГМО индустријата во секој момент од сеидба па до жетва.

Правилно би било ГМО да ги развиваат државите, поточно меѓународно тело од научници... и добиените ГМО да бидат во сопственост на целото човештво, да може да ги користи секој според сопствено убедување и потреба.

Затоа кога ќе се обидат да ве лажат дека се работи за развој на науката и за прогрес, за да ги протуркаат ГМО такви какви само ним им одговараат: Бидете малку посвесни што е позадината на сето тоа.
Прогресот и развојот на науката се една работа, а тоа што денес елитната светска олигархија го прави преку ГМО индустријата... тоа е нешто сосема друго.

Знам од сопствено искуство дека не е лесно сето ова наеднаш да се „свари„. И јас бев на истото место на кое сте вие сега. Сликате и приказните со кои не бомбардираат преку медиумите се сеприсутни, а когнитивната дисонанца е заебана работа. Но фактите се пред вас, носете свои заклучоци наместо да се задоволувате со заклучоците на некој друг.
Запамтете дека на своите потомци им должите оставштина на барем толку добар свет за живеење, колку што нашите претци ни оставиле нам. Бидете совесни иако конформизмот и согласувањето се секогаш полесни од несогласувањето... На крајот изборот секогаш е индивидуален, исто како и одговорноста од тој избор.

« Последно менување: 01 Февруари 2015, 13:31:01 pm Van »

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #1134 на: 01 Февруари 2015, 20:57:06 pm »

Е затоа ги промовираат ГМО. Не заради хуманизам и филантропија туку заради контрола на ресурсот наречен храна за човештвото.
Старите семиња од таткото и од дедото на земјоделецот не можат да наплатуваат пари, и да му забрануваат да го дава или продава на друг земјоделец, или на синот, внукот. Но ГМО семињата, тие се сопственост на ГМО индустријата во секој момент од сеидба па до жетва.

Затоа кога ќе се обидат да ве лажат дека се работи за развој на науката и за прогрес, за да ги протуркаат ГМО такви какви само ним им одговараат: Бидете малку посвесни што е позадината на сето тоа.
Прогресот и развојот на науката се една работа, а тоа што денес елитната светска олигархија го прави преку ГМО индустријата... тоа е нешто сосема друго.

Во цела оваа тема само овие два параграфи се доволни.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43710
  • Il Moderatore
« Одговори #1135 на: 01 Февруари 2015, 21:00:31 pm »
Семенскиот бизнис не се појавил со појава на GMO. Посоти од памтивек. И од истото тоа време бил еден од подоходовните бизниси.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #1136 на: 01 Февруари 2015, 21:02:50 pm »
Секој кој сакал можел да се занимава со тој бизнис.
СО ГМО семенски бизнис не може секој. Корисникот е фатен во замката на МГО патентирачот. Нели е очигледно?

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #1137 на: 01 Февруари 2015, 21:15:19 pm »
Проблемот со параграфите на Ван е што се базирани на лаги.

http://rameznaam.com/2014/12/12/the-patents-argument-against-gmos-just-ended-with-the-first-off-patent-gmo/

Не мешајте патенти со E3

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #1138 на: 01 Февруари 2015, 22:22:17 pm »
Секој кој сакал можел да се занимава со тој бизнис.
СО ГМО семенски бизнис не може секој. Корисникот е фатен во замката на МГО патентирачот. Нели е очигледно?

Не е.

Ајде пак читни, те чека второто пиво.

Проблемот со параграфите на Ван е што се базирани на лаги.

Проблемот со параграфите е што се беспредметни. Тоа што го пишал Ван можеби и би имало некаква смисла кога ГМО технологијата со себе би носела некаков специфичен ризик кој не постои кај другите, неГМО методи на генетско модификување. Но, бидејќи таков - ГМО специфичен - безбедносен ризик не постои, ништо од тоа што го пишал нема везе. ГМО храната е подеднакво безбедна или небезбедна како и секоја друга храна.

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #1139 на: 01 Февруари 2015, 22:54:57 pm »
Параграфите што ги цитираше Џонтра се однесуваат на стравот од монополизирање на пазарот за семиња, не за безбедноста на тоа што ќе никне од семињата.