Автор Тема: ГМО  (Прочитано 407922 пати)

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
Одг: ГМО
« Одговори #1035 на: 24 Декември 2014, 12:05:47 pm »
Масовното гласачко тело не е секогаш во право, особено кога се работи за работи кои не ги разбира.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43710
  • Il Moderatore
« Одговори #1036 на: 24 Декември 2014, 12:43:06 pm »
Exactly my point па дури и кога се работи за ГМО.

Quote: „Под притисок на јавноста, владата ќе го повлече Правилникот за условите и постапката за издавање одобрение за ставање во промет на енетски модифицираната храна (ГМO) храна за животни...."

Ова беше само пред неколку месеци. Зошто под притисок на научното мислење не се случи вакво нешто?!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5290
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #1037 на: 24 Декември 2014, 15:28:03 pm »
Ако твојата борба е за бележење на ГМО храната, заради правото на избор, тогаш потполно те поддржувам во тоа. Ако твојата борба е за забрана на користење на ГМО храна, тогаш не си поразличен од политичарите кои бркаат народски гласови и банираат производство на ГМО, воглавно „само затоа што народот слушнал дека е нешто штетно“.
„Mojaта борба„ (Mein Kampf?) :), ако веќе така сакаш да ја наречеме, е ширење на свесноста и едукација на луѓето. Потоа донесената одлука е на сопствена совест на секој поединечно.

Од аспект на ова (знаењето), има многу работи на кои ти укажував... премногу всушност, и тоа е моја грешка. Треба едно по едно да се проаѓаат важните моменти.
Симо дали би сакал да подлабоко да го прокоментираме делот за антиген својствата на исхраната која се состои од ГМО?
Антиген моментот не го разбираш, штом го прашуваш следново:
Зошто новиот вид патлиџан би му наштетил (како нов организам кој го внесувам во мојот дигестивен тракт) повеќе од, што ја знам... некое егзотично јадење од незнам-ти-јас какви билки, од централна африка кое мојот дигестивен тракт исто така никогаш претходно не го искусил? Што е разликата од овој „рибаџан“ патлиџан, до централноафрикански патлиџан, кога станува збор за мојот дигестивен тракт? Генот што е уфрлен е само оној од рибите што им дозволува да издржат ниски температури. Останатата генетска низа е патлиџан. Всушност, два различни видови патлиџан (Јабучар и Чери томато, на пример), имаат поголема генетска разлика од ГМО патлиџанот и оној кој бил употребен за ГМО. Односно оригиналот и ГМО патлиџанот се послични, од два различни видови патлиџан.
Почнувајќи од твојот заклучок (во последнава реченица) па до муабетот со Миле, не разбираш дека антиген моментот се дешава кога имуниот систем доаѓа во контакт со материја со која му е непозната.
Е сега тоа непозната материја (за нашиот муабет можеме да се ограничиме на молекули)... да внесеш „непознат молекул„ не значи да изедеш нешто што ти не си го јадел до сега. Како примерот од преписката со Миле, каде спомнувате некое егзотично африканско овошје.
Тоа егзотично африканско овошје нема да делува како антиген затоа што тоа овошје е организам кој еволуирал од „претци„ прогениторски овошни растенија... кои еволуирале и се развивале заедно со нашите соспствени прогенитори. Тие плодови од претците на овошјето за кое зборуваме, биле доволно долго во исхраната на нашите претци... доволно долго за да се стекне „компатибилност„ -всушност доволно долго за имуниот систем да развие и да складира „генетски потпис„ на таа храна како „безбедна„ храна.

Збунувачки ти делува ова претпоставувам, посебно ако пристапиш „спортски„ (како што кажа) и ако не посветиш целосно внимание на муабетов.

Дали сега разбираш дека не е важно колку разлика има меѓу гените на Јабучарот и Чери патлиџанот... Важно е дека тие се еволуирани директно од предок патлиџан, и дека имуниот систем нив ги препознава како безбедни.
За разлика од нив рибоџанот може да биде и 99% патлиџан... ама тоа што е важно е дека сепак неговиот генетски потпис е фундаментално различен и како таков тој недостасува „листата на безбедни молекули„ во имуниот систем, и затоа тој рибопатлиџан може да биде препознат како антиген.

Поназад на темава пишував за големата промена во исхраната на човештвото што се случила пред отприлина ~10.000 години, кога од ловци-номади луѓето од уловена/собрана храна се префрлиле на исхрана во која доминирале култивирани житарки.
Тоа била таква фундаментална промена што 10 илјади години подоцна сеуште ги чуствуваме последиците, многу луѓе се нетолерантни на исхрана која претежно се состои од житарки. Најекстремните случаи се во вид на автоимуни болестни, и компликации од нив (дури и канцери, и слично). Да не повторувам се, пошто за ова прилично детално сум пишувал некаде поназад на темава.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #1038 на: 24 Декември 2014, 15:28:27 pm »
Ова е најновата, тазе глупост што ја направија активистите и за среќа „само“ споменик оштетија. Далеку пострашна е штетата што ја имаат направено на пример со противењето кон развојот на нуклеарната енергија, непотребно ширејќи страв и многу скапи бирократски процедури кои скоро целосно го запреа развојот на чиста технологија, која до сега требаше целосно да ги замени јагленот

Они не се борат против нуклеарната технологија туку против оние кои сакаат да ја користат на најевтиниот начин без притоа да водат ДОВОЛНО сметка за безбедносните аспекти. Ене ја Фукушима од пред неколку години. Најлесно им беше да јанаправат централата на сам брег на трусно подрачје каде појавата на цунами е сигурна.

Зошто е потребно обележување на нешто кое е покажано дека е подеднакво безбедно по здравјето?

Не е покажано дека е подеднакво безбедно по здравјето.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #1039 на: 24 Декември 2014, 15:32:21 pm »
Мислам дека би требало да внимаваме да не ја разводнуваме оваа тема со офтопик правци.
Во исто време очигледно е дека има и други работи вредни за дискутирање, фали една нова „генеричка тема„... Па ајде да ја отвориме, еве јас ќе го напишам уводниот текст за да го дефинираме правецот на таа дискусија. Во меѓувреме дајте некои предлози за името на новата тема.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #1040 на: 24 Декември 2014, 15:39:12 pm »
Леле жити се не замарај, доста е оваа тема, уште една не ни фали :D

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #1041 на: 24 Декември 2014, 15:53:42 pm »

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #1042 на: 24 Декември 2014, 16:10:59 pm »
Они не се борат против нуклеарната технологија туку против оние кои сакаат да ја користат на најевтиниот начин без притоа да водат ДОВОЛНО сметка за безбедносните аспекти. Ене ја Фукушима од пред неколку години. Најлесно им беше да јанаправат централата на сам брег на трусно подрачје каде појавата на цунами е сигурна.

Не си ги разбрал убаво. Нивната борба има контра ефект. Поради трупањето стандарди над стандарди над стандарди, премногу е скапо да се развијат и одобрат нови побезбедни централи. Прескапо е парично и политички. Ретко кој политичар се осудува да поддржи нуклеарна енергија затоа што ќе изгуби голем дел до рејтингот. Поевтино стана да се одржуваат античките дизајни. Во 21ви век работиме на дизајни финансирани во студената војна. Дури и со таква состојба, нуклеарната има далеку помало негативно влијание од централите на јаглен по произведен киловат електрична енергија. Иако нуклеарното гориво е многу поевтино од јагленот, првичната инвестиција за изградба и одобрување на централа е премногу голема и не може секој да си ја дозволи.

http://climate.nasa.gov/news/903/

Не е покажано дека е подеднакво безбедно по здравјето.
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Тоа егзотично африканско овошје нема да делува како антиген затоа што тоа овошје е организам кој еволуирал од „претци„ прогениторски овошни растенија... кои еволуирале и се развивале заедно со нашите соспствени прогенитори. Тие плодови од претците на овошјето за кое зборуваме, биле доволно долго во исхраната на нашите претци... доволно долго за да се стекне „компатибилност„ -всушност доволно долго за имуниот систем да развие и да складира „генетски потпис„ на таа храна како „безбедна„ храна.

Како да читам некој кој верува во интелигентен дизајн. Не може растение да развие мутација која ќе го направи штетно за одредена група луѓе, особено во услови кога географски била одвоена од таа група подолг временски период?

Си чул за алергија на кикирики? Или и тие се ГМО добиено со сплајсинг?

p.s. Никогаш не е доцна. Секоја тема може да се избрише или да и се промени името ;D

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #1043 на: 24 Декември 2014, 16:21:19 pm »
@Vasil сега кога има соодветна тема, можеш своите не-ГМО муабетите таму да ги преселиш.
FWIW понатамошни офтопик постови ќе се пријавуваат.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #1044 на: 24 Декември 2014, 19:49:05 pm »

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1045 на: 24 Декември 2014, 20:41:41 pm »
Ти треба толкување?  Обично вакви прикази не бараат екстра толкување. Прејасни се. Во кратки црти, од 197 истражувања - кои независни, кои платени, 172 нашле дека ГМО продуктите се исто или побезбедни за користење од конвенционалните прехранбени продукти.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #1046 на: 24 Декември 2014, 21:15:05 pm »
Ако сакаме да се правиме мутави....

Дека немало разлика имало 35 апла транспарентни. Истите тие финансираат изборни кампањи и испитувања демек за владините испитувања. 38 демек анонимно е тоа, и секој финансирал и никој. Глупости.

А што правиме со оние 6 владино-финансирани студии кои велат дека ГМО не се безбедни за конзумирање? Па дури и една студија да ДОКАЖЕ дека не се безбедни тогаш сите оние стотина и кусур други паѓаат во вода. Зошто нив да им верувам а на другиве да не верувам?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1047 на: 24 Декември 2014, 21:41:33 pm »
Миле, 6 од 82... не ме је*и

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #1048 на: 24 Декември 2014, 21:42:05 pm »
Милион истражувања може да има и ништо да не значат... се додека најпрвин не се постават меѓународно прифатени методи за тие истражувања. Не може една држава, или неколку држави, да диктираат како треба да се вршат истражувањата. Што има јас во Македонија да се носам според американски норми, па и ЕУ норми (кога веќе не сме во ЕУ).

Кога ќе се создаде некое научно тело формирано од ОН, и тоа тело ќе постави стандарди за методите со кои треба да се истражува безбедноста од исхрана со ГМО... само тогаш можеме да зборуваме за релевантни истражувања, со релевантни резултати.

Колкав проблем е за моќната индустија да нарача студии со позитивни резултати?
Никаков, се разбира. Можете да поставувате колку сакате сликички со „изворите на финансирање„ за тие студии... тоа ништо не менува, пошто постојат и други сметки и начини на влијаење. Не случајно еден куп вработени од ФДА (и разни „независни„ истражувачи) се наградени со работни места во Монсанто, ДуПонт, Синџента, Баер, итн... Дури по потреба се шетаат со вработувањата, и се враќаат во ФДА за да се протнат некои нови регулативи (или патенти).

Впрочем овде убаво ви покажав кој е одност меѓу регулаторот и регулираниот, фарса:
Само што налетав на две интересни изјави, кои се уште поинтересни кога ќе ги ставите заедно една до друга.

Quoted in the New York Times Magazine (October 25, 1998, “Playing God in the Garden”), Philip Angell, Monsanto’s director of corporate communications, famously stated: “Monsanto shouldn’t have to vouchsafe the safety of biotech food. Our interest is in selling as much of it as possible. Assuring its safety is the FDA’s job.

Претпоставувам сите што ја следат темава знаат дека FDA е американското регулаторно државно тело кое е одговорно за безбедноста на храната и лековите кои се комерцијално достапни во САД. (а воедно нивните регулации стојат зад ЕУ регулативите и зад Codex Alimentarius)
Значи еве што вели FDA за истата работа за која погоре зборува директорот на Монсанто:

From the Federal Register, Volume 57, No.104, “Statement of [FDA] Policy: Foods Derived from New Plant Varieties,” here is what the FDA had to say on this matter: “Ultimately, it is the food producer who is responsible for assuring safety.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #1049 на: 24 Декември 2014, 22:40:43 pm »
Миле, 6 од 82... не ме је*и

Не ја да не те јебам. Некој друг овде пробува некого да јебе. Една студија да покаже од иљада дека е штетно ГМО, доволно е да се донесе заклучок.