Автор Тема: ГМО  (Прочитано 408059 пати)

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
Одг: ГМО
« Одговори #915 на: 16 Октомври 2014, 17:56:21 pm »
http://arstechnica.com/science/2014/10/designer-viruses-could-be-the-new-antibiotics/

Цитат
In 2012, a German team identified all the pieces and showed how exactly bacteria transcribe viral DNA into a short RNA that guides a DNA-cutting protein called Cas9 and tells it where to chop up viral DNA.

This could have been just one more interesting scientific observation, but in an era of synthetic biology, natural functions can quickly become designer tools. Within two years, many laboratories demonstrated that, by designing a short RNA guide, any gene could be cut out from a chromosome using the CRISPR-Cas9 system.

Since that breakthrough, hundreds of scientists have used CRISPER-Cas9 to manipulate the genome of bacteria, yeast, worms, crops, fruit flies, zebrafish, mice, rats, or even human cells. Although there are limitations, a procedure that used to take months using previous technologies—such as breeding or genome editing—can now be done in a few weeks.

Bacterial immunity, rewired

Now, two teams of scientists, one led by Timothy Lu of the Massachusetts Institute of Technology and the other by Luciano Marriffini of Rockefeller University, have used the CRISPR-Cas9 system to generate their own version of a prototype technology that turns a bacteria’s defense mechanism into a self-destructing weapon. The main idea behind their work was to use genetic engineering to rewire the bacteria’s immunity to produce guide RNAs that target specific antibiotic resistance genes.
.
.
.
Fighting antibiotic resistance would not be the only application for these engineered viruses. Current small-molecule antibiotics also end up killing other healthy bacteria in our body. The new method could leave the harmless bugs intact, thus minimizing the side-effects of antibiotics use.

И светот си оди напред...

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54985
  • Махер
« Одговори #916 на: 17 Октомври 2014, 17:34:18 pm »
Генетска модификација во последниве 120века.

http://off.net.mk/zhivot-i-zabava/hrana/a-ova-e-ovoshjeto-pred-chovek-da-go-dopre

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #917 на: 17 Октомври 2014, 17:37:52 pm »
џабе везеш друже, секогаш ќе го имаш глупиот „ааа чекај не е тоа исто“ аргумент

толку сфаќаат, џабе везеш

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5290
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #918 на: 17 Октомври 2014, 17:48:15 pm »

Тоа е тоа, некој никогаш нема да разбере. Џабе се и симплификациите, кога неуките имаат толку јака тенденција да останат неуки.

И кога сме веќе кај симплификациите, знаат ли Филип и Дени (па и Васил) да направат основна разлика меѓу генетска селекција и гентски инжинеринг со сплајсинг на ДНК спиралата? 

Отсутен Vasil

• Сениор
« Одговори #919 на: 17 Октомври 2014, 18:23:21 pm »
Ако доволно пати повториш дека некој не знае нешто или дека нешто не е опасно или дека нема системи за контрола, можеби некој и ќе ти поверува, иако е покажано спротивното.

Следново е прилично технички напишано, се надевам дека е достојно за образован човек како тебе.

Имаш и линкови до објаснувања за некои работи, не дека не знаеш, онака за потсетување. Верувам дека одамна го имаш совладано тој материјал.

http://scienceblogs.com/denialism/2013/03/29/anti-gmo-writers-show-profound-ignorance-of-basic-biology-and-now-jane-goodall-has-joined-their-ranks/

Цитат
The paranoia over recombinant DNA has persisted for decades despite no rational basis for a threat to humans or other living things. The continued paranoia over rDNA is a sign that the GMO paranoids get their science from bad movies, not textbooks or serious knowledge of the risks and benefits of this technology. rDNA is why we have an unlimited supply of insulin, it’s how we have virtually all of our knowledge of molecular biology, it’s how we even have an understanding of how things like antibiotic resistance work. It’s been around since the 70s and how many times have you heard of it actually hurting a person?

Заклучокот:
Цитат
This is what is so annoying about anti-GMO paranoia. It makes environmentalists look like idiots, as it distracts from actual threats to the environment with invented threats and irrational fears of biotech. I’m sure I’ll now be accused of being in the pocket of big ag, as I am in every thread on GMO, but I assure you, I have no financial interests, or any dealings with these companies ever. I’m irritated with the anti-GMO movement because it’s an embarrassment. It’s Luddism, and ignorance masquerading as environmentalism. It’s bad biology. It’s the progressive equivalent of creationism or global warming denial. It’s classic anti-science, and we shouldn’t tolerate it.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #920 на: 17 Октомври 2014, 20:06:45 pm »
Mногу е смешно како си успеал да ги запамтиш важните моменти, но само како нешто за подбивање.
Но секако... НЕ, на жалост во светов денес сеуште не постојат адекватни и прифатени научни методи за контрола на безбедноста на ГМО. Уште поважно, не постојат ни соодветни меѓународни институции за регулирање на ова прашање.

Исто смешно е што цитираш некој безимен блогер како (аматерски се обидува да) дискредитира докажан научник како што е Џејн Гудал.
Но сепак најсмешно е како без ронка свој сопствен коментар цитираш некои рандом претпоставки на авторот, кои истиот (нормално) не ги поткрепува со ниеден доказ (затоа што такви не постојат). Авторот го замислувам како Пинокио, додека се колне дека не е на нечиј платен список, во исто време додека без никакви докази тврди дека рекомбинираната дезоксирибонуклеинска киселина, е сосема безбедна како метод за добивање на ГМО за човечка исхрана (иако постојат бројни студии кои го докажуваат спротивносто).
Алас, тоа на жалост не може да се дискутира со некој што не разбира за што му се зборува, исто како што не разбира што е разликата меѓу генетска селекција и генетски инжинеринг со сплајсинг на ДНК спиралата.

Од тој аспект, за крај би се цитирал себеси:
Проблемот е во тоа што лепење на „аргументи„ кои ти лично не ги разбираш, нема нешто многу поголема тежина од гласно прдење. Не разбираш што постираш, а потоа не разбираш ни што ти реплицираат.
Најверојатно поефикасен би бил некој бот со едноставно напишан код, барем точно ќе може да се подеси кои киворди да ги зема како критериум за последователно спамирање на темава.

П.С. Колку што се смешни неуките цитати на некои безимени дискредитори на потврдени научници, толку од друга страна пак е тажно како никој до сега не постираше за актуелното официјално влегувањето на ГМО индустријата во Македонија, на мала врата преку зделката со ДуПонт.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #921 на: 17 Октомври 2014, 20:22:50 pm »
П.С. Колку што се смешни неуките цитати на некои безимени дискредитори на потврдени научници, толку од друга страна пак е тажно како никој до сега не постираше за актуелното официјално влегувањето на ГМО индустријата во Македонија, на мала врата преку зделката со ДуПонт.

Јак кур ако влегла. Тоа е настан без значение за здравјето и безбедноста на населението, така да нека си тераат.

Тоа што ти и сличните ко тебе полуприучени параноици мислат дека е штетно и дека се фаќа рак не треба да биде причина за пречки во бизнисот. Таман работа ако секоја будала ја прашуваме за мислење на теми за кои нема прочитано една озбилна книга.

Отсутен Vasil

• Сениор
« Одговори #922 на: 17 Октомври 2014, 20:30:16 pm »

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #923 на: 17 Октомври 2014, 20:35:18 pm »
Јак кур ако влегла. Тоа е настан без значение за здравјето и безбедноста на населението, така да нека си тераат.

Тоа што ти и сличните ко тебе полуприучени параноици мислат дека е штетно и дека се фаќа рак не треба да биде причина за пречки во бизнисот. Таман работа ако секоја будала ја прашуваме за мислење на теми за кои нема прочитано една озбилна книга.

Хаха, браво за речникот. Одличен пример за тоа како треба да се однесува некој за време на дискусија на јавен форум.
Патем цитирано! Пред да почнеш да се бавиш со омилената активност: целосно да си ги менуваш пишувањата.

Зеро, на ова погоре да се угледам кога ќе пишувам на форумов?
::)
Ван, внимавај на речникот.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #924 на: 17 Октомври 2014, 20:41:27 pm »
Тоа што ти и сличните ко тебе полуприучени параноици мислат дека е штетно и дека се фаќа рак не треба да биде причина за пречки во бизнисот.

И не ме боли мене ташакот за нивниот бизнис. Ме боли тоа што знам дека за да направат они бизнис мене мора да ми го напикаат нивниот вештачки и штетен производ. Ако сакале да се занимаваат со бизнис на производство на храна тоа можеле да го направат. Но не, тие имаат лакома шупка и сакаат на друг начин да дојдат до пари, а не со продажба на храна.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #925 на: 17 Октомври 2014, 20:54:09 pm »
Ме боли тоа што знам дека за да направат они бизнис мене мора да ми го напикаат нивниот вештачки и штетен производ.

Ич да не те боли. Вештачки - ајде - ама штетен? Кој ти рекол дека е штетен? Van? Naturalnews? mercola? Слаџана кај Јанко?

Што е воопшто „вештачко“? Ако е „нешто што го нема во природата“ тогаш апсолутно све што јадеш (освен можда диви јагоди) е вештачко. Запамти: СЕКОЈ ПАТ БЕЗ ИСКЛУЧОК кога во аргументот ќе ги употребиш зборовите „природно“ или „вештачко“ - аргументот не ти чини 5 пари. Запамти!

Ако сакале да се занимаваат со бизнис на производство на храна тоа можеле да го направат. Но не, тие имаат лакома шупка и сакаат на друг начин да дојдат до пари, а не со продажба на храна.

Не со продажба на храна? Туку? Со продажба на ханзапласт? Или салфетки?

Иди бре Миле.... глумиш тука некој објективен умерењак, а тоа лејката и тебе ти е пуна со гмо-штетно, харп, кемтрејлс, путин ќе не спаси од странските наркомански педеришта и слични глупости...

Не ме нервирај сеа и ти жифти све!

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #926 на: 17 Октомври 2014, 21:00:43 pm »
Свашта. Како склапаш вакви реченици едноставно не ми е сфатливо. Ме тераш таму и таму, а во исто време и себе си се тераш и си пукаш во нога. Ја се чудим.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #927 на: 17 Октомври 2014, 21:06:44 pm »
Миле, мене ми е једино ова битно некако да ти влезе меѓу уши: секој пат кога во аргументот ќе ги употребиш зборовите „природно“ или „вештачко“ - аргументот не ти чини. Само ова запамти го у дадениов момент, а за друго како сакаш.

Џиџи, читаш? И за тебе важи!

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #928 на: 17 Октомври 2014, 21:08:53 pm »
секој пат кога во аргументот ќе ги употребиш зборовите „природно“ или „вештачко“ - аргументот не ти чини.

Зошто не ми чини?

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #929 на: 17 Октомври 2014, 21:16:48 pm »
Затоа што е невалиден: термините „природно“ и „вештачко“ не се еднозначни и затоа се неупотребливи во кој било аргумент. Ако не ми веруваш, пробај го ова: дефинирај „вештачко“. Откако ќе склопиш дефиниција за „вештачко“ ќе видиш дека во рамките на таа дефиниција ќе влезе се и сешто, без никаква заедничка нишка. Најмалку од се нишката ќе биде „природно-добро“ или „вештачко-лошо“.

Дали клештите што ти ги брцаа у уста кога ти вадеа осмица постојат во природата?
Дали ајвар или кобасица постојат во природата?
Дали крава постои во природата?
Дали патлиџан постои во природата?
Дали форцепс, епидурална анестезија, антибиотици и стерилна газа постојат во природата?
....
...
.
.

Не за џабе „повикување на природа“ е во сите можни листи на невалидни аргументи на светов. Има многу добри причини зошто е тоа така.

http://lmgtfy.com/?q=appeal+to+nature

Ако ЕПТЕН ДО КРАЈ размислиш, ќе сфатиш - здравје боже еден ден - дека баш напротив, вештачките нешта тежнеат да бидат по „здрави“ и по „безбедни“ од природните. Али имаш долг пат до таму, сега за сега далеку си. Сега за сега пробај со просто дефинирање. Тоа ти е добар почеток.