Автор Тема: ГМО  (Прочитано 408255 пати)

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
Одг: ГМО
« Одговори #195 на: 05 Декември 2013, 10:37:32 am »
Искрено и јас сум зачучден од животниот век на американците, јадат гмо, брза храна и пијат кола, дебели се, 20% немаат ни здравствено осигурување, растителната храна му е до толку извештачена што нема ни вкус, стоката и живината ја растат во 3 пати побрз период со хормони и стероиди, ги троват со адитиви и бои, штетните лекови се по 20 години на пазарот додека да ги забранат, и пак имаат долг животен век. Нешто смрди тука.

Произведи бројлери без користење на хормони удри математика и пласирај го на пазар. Ќе треба да идеш со минимум 300 денари за килограм. Ко че то да плати ??

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #196 на: 05 Декември 2013, 11:15:51 am »
Не планирам јас никого да убедувам што да јаде.

Ако нешто е прогласено деке е здраво од сите светски лаборатории за контрола на храна, а единствените „истражувања“ кои покажуваат дека е нездраво се отфрлаат од светската научна јавност поради големата непрофесионалност, некомплетност, насоченост и тотално промашување на научниот метод кај тие испитувања, немам причина зошто да се плашам од таква храна. Исто како што не гледам причина зошто да се плашам од ХААРП, предавателите на Водно, микробрановата печка, Нубиру или како и да се викаше таа планетата што ќе се судрела со Земјата во 2012та и тн...

ова овде е твојот проблем.

А на кој треба да му верувам сшпоред тебе? На Јанко јади бурек, онаа кокошкана што лаже дека лечи Дијабетес и СИДА со чајчиња и слични будали од рангот на Иван Исцелител или на луѓе што се прогласени за најголемите професионалци на полето што е одговорно за контрола на квалитетот на храната.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #197 на: 05 Декември 2013, 11:25:05 am »
Хаха, што ги мешаш горенабројаните поединци во темата? Слободно верувај му на америчките профитерски агенции, нема да бидеш единствен, има 300 милиони како тебе, а остатокот од светот е глуп и слеп.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен Vasil

• Сениор
« Одговори #198 на: 05 Декември 2013, 11:43:46 am »
Како да не ги мешам нив, кога они се главните поборници против ГМО? Такви ликови се на чело на отпорот. Нема човек со кредибилитет во тоа поле што направил истражување кое покажува дека ГМО е штетно, а тоа истражување било прифатено од светската, не само од американска научна јавност, како исправно.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #199 на: 05 Декември 2013, 12:25:08 pm »
СЕ ставаш во една категорија, и вонземјаните и заговорите и вакцините, се е за тебе едно исто. Ти веќе имаш одговор за сите проблеми во животот, заговор е се, тебе ти е се јасно, секој што мисли поинаку од тебе е неквалификуван и неаругментиран, на Иван исцелител му е братучед. Свесен ли си дека ти незнаеш ниту еден факт, немаш прочитано ниту еден извештај и слепо веруваш на корумпирани профитерски авторитети?

Отсутен Vasil

• Сениор
« Одговори #200 на: 05 Декември 2013, 12:34:59 pm »
Вербата е слепа, само кога не си го истражил кредибилитетот на изворот.

Еве едноставен домашен пример. Ти на кој сакаш верувај му, но за мене професоркава, со тоа што го кажа и со начинот на кој се однесува, говори и размислува, има неспоредливо поголем кредибилитет од билкаркава, која цело време врти празна слама, а е една од водачите на анти-ГМО движењето во земјава.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29666
    • CARclub.mk
« Одговори #201 на: 05 Декември 2013, 13:42:48 pm »
Таа билкарката е комедија. Пред некоја вечер ја начекав на телевизија во Јади Бурек (иако не глеам таква глупост, морав малку да ја слушам, чисто од куриозитет) и се изнервирав за 10 минути.

Такво тресење од ракав..

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #202 на: 05 Декември 2013, 13:45:11 pm »
Пратениците ги одобрија измените на Законот за безбедност на храна во прво читање, чија цел е да обезбеди високо ниво на заштита на здравјето на луѓето и животните и да ја уреди работата и надлежностите на органот кој ќе го спроведува. Основни решенија на законот се воведување забрана за увоз, производство и ставање во промет на генетски модифицирана храна, производи кои содржат ГМО храна или се составени од ГМО, објави МИА.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #203 на: 05 Декември 2013, 13:47:47 pm »
А кој фактор се македонските анти гмо водачи? Ти веруваш на луѓето или на содржината?

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #204 на: 05 Декември 2013, 13:52:43 pm »
јас не верувам ни на луѓето ни на содржината!

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #205 на: 05 Декември 2013, 14:03:03 pm »
Прашањето беше до V ;-)

Отсутен Vasil

• Сениор
« Одговори #206 на: 05 Декември 2013, 14:06:34 pm »
А кој фактор се македонските анти гмо водачи? Ти веруваш на луѓето или на содржината?

Далеку сум од експерт за квалитет на храна. Ниту имам школо за тоа учено, ниту пак сум читал многу во слободно време на таа тема. Не можеме се да знаеме. Затоа си постојат докажани луѓе во секоја област, кои се многу постручни од нас, и на кои можеме да им веруваме кога ќе кажат дека нешто е здраво.

Затоа што е тешко да се одлучи на кој да му се верува, а има премногу луѓе со докторати, кои имаат тотално различни ставови, постојат места, каде сите ги пласираат своите истражувања со кои ги поткрепуваат своите ставови, а останатите се обидуваат да ги побијат. Сите истражувања кои се со цел да го поддржат ставот дека ГМО е штетно, и ќе ти порасне опаш ако ги конзумираш, се побиени.

Постои научен метод, докажан, кој функционира, кој овозможил да се креира компјутерот на кој го пишуваме ова, и постојат рекла-казала бајачки, кои шутираат камен по улица кога црна мачка ќе им го пресече патот.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #207 на: 05 Декември 2013, 14:21:56 pm »

Далеку сум од експерт за квалитет на храна. Ниту имам школо за тоа учено, ниту пак сум читал многу во слободно време на таа тема. Не можеме се да знаеме. Затоа си постојат докажани луѓе во секоја област, кои се многу постручни од нас, и на кои можеме да им веруваме кога ќе кажат дека нешто е здраво.

Затоа што е тешко да се одлучи на кој да му се верува, а има премногу луѓе со докторати, кои имаат тотално различни ставови, постојат места, каде сите ги пласираат своите истражувања со кои ги поткрепуваат своите ставови, а останатите се обидуваат да ги побијат. Сите истражувања кои се со цел да го поддржат ставот дека ГМО е штетно, и ќе ти порасне опаш ако ги конзумираш, се побиени.

Постои научен метод, докажан, кој функционира, кој овозможил да се креира компјутерот на кој го пишуваме ова, и постојат рекла-казала бајачки, кои шутираат камен по улица кога црна мачка ќе им го пресече патот.

Кога смени името бре? ЕЈ, да ја оставеш 'Македонија', да не ја чепкаш :)

Наивно размислуваш, се поистоветуваш со технолошки напредок, ти си напреден, ГМО е следната фаза во еволуцијата, дело на генетски инженеринг, мора да е добро, па види колку луѓе рекоа дека е добро, цели влади стојат зад нив, мора да е добро, кој сум јас да се противам на напредокот кој доаѓа од науката, јас сум модерен, ГМО е модерно, и компјутерот е модерен. Да не беше науката немаше да има ни компјутер, така е и за ГМО. Од друга страна е Иван исцелител, и некоја биљарка, и оној што јаде бурек. Ем ќе го нахраниме светот, нема да има гладни и боси, не е убо да има гладни во Африка.

Тоа е накратко твојот став ЗА ГМО.

Отсутен Vasil

• Сениор
« Одговори #208 на: 05 Декември 2013, 14:32:17 pm »

Еве го накратко мојот став за ГМО, бајачки, клетви и останати работи кои се надвор од мојот научен домен. Ако нешто функционира, луѓето ќе го користат и ќе прават многу пари од него. Да работеа чајчињата на билкарката за лечење СИДА и Дијабетес, таа ќе беше милијардерка. ГМО функционира, се користи неколку децении без никакви проблеми и во иднина ќе се користи се поинтензивно.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #209 на: 05 Декември 2013, 14:59:29 pm »

Еве го накратко мојот став за ГМО, бајачки, клетви и останати работи кои се надвор од мојот научен домен. Ако нешто функционира, луѓето ќе го користат и ќе прават многу пари од него. Да работеа чајчињата на билкарката за лечење СИДА и Дијабетес, таа ќе беше милијардерка. ГМО функционира, се користи неколку децении без никакви проблеми и во иднина ќе се користи се поинтензивно.

Пак ги правиш двете грешки:
-ГМО е напредно, останатото се бајачи, заговори и Иван исцелитет.
-ГМО за своето кратко постоење направи огромни штети по здравјето на луѓето и почвата. Ама ти не читаш, или не можеш да го прифатиш тој став, затоа што тоа е спротивно на официјалните соопштенија на некои модерни агенции, а ако е спротивно на тие агенции, тогаш оние што се противат се бајачки, пагани и Иван исцелител. Искрено, мислем дека вакви луѓе постојат само во америка, тие толку слепо веруваат на се што ќе му кажат на нивните телевизии, кутрите уште мислат дека цел свет ги мрази затоа што се демократска земја.