Автор Тема: ГМО  (Прочитано 417456 пати)

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10495
Одг: ГМО
« Одговори #2250 на: 09 Јануари 2019, 02:30:58 am »
Aj od drug aspekt, od tolku raboti што измислија, од толку иновации баш за гмо храната велат дека не чини (добро и за вакцините, ама си има башка тема), не велат не возетесе в авион зрачење има, не велат швепсот не чини, не велат пентиум 4-ка педизвикува рак, него велат гмо не чини. СЛучајно ?

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43918
  • Il Moderatore
« Одговори #2251 на: 09 Јануари 2019, 07:25:01 am »
Кој вика дека не чини?

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6504
« Одговори #2252 на: 09 Јануари 2019, 07:40:40 am »
Малцинството, атеистите, паметните, слободоумните. Остај не нас појма немаме како функционира светот.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20141
« Одговори #2253 на: 13 Јануари 2019, 17:48:39 pm »

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5299
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #2254 на: 13 Јануари 2019, 19:48:35 pm »
Kласичен Курцгезагт. Интересни кога материјалот остава простор за шпекулација, прецизни кога материјалот не е контроверзен, и необјективни  и целосно достапни за купување кога се работи за пропаганда.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34146
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #2255 на: 13 Јануари 2019, 20:00:55 pm »
Малцинството, атеистите, паметните, слободоумните. Остај не нас појма немаме како функционира светот.

Па тие 4-те групи што ги спомни се оние кои го водат светот напред :D , се извинувам за офтопик. Ме чуди зошто не се ставаш во некоја од 4-те групи себеси.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #2256 на: 13 Јануари 2019, 20:06:47 pm »
Можеби сакаше да кажеш, 4-те групи кои би требало да го водат светот напред.
Реално светот го водат егоистични краткогледи социопати без визија за напредок на човештвото.

Тие од 4-те набројани групи му ја загрозуваат илузијата на Влатче, затоа не ги сака. Сака да си остане блажено неинформиран наместо да размислува за непријатни работи како реалноста... На страна што сарказам е тежок за ракување од таквите како него.  ;D

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6504
« Одговори #2257 на: 13 Јануари 2019, 20:12:34 pm »

Па тие 4-те групи што ги спомни се оние кои го водат светот напред :D , се извинувам за офтопик. Ме чуди зошто не се ставаш во некоја од 4-те групи себеси.
Ама кога ќе лупнеш нешто од никаде лупнато е :) моја препорака е да читаш неколку страници пред да продолжиш со бисериве.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34146
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #2258 на: 13 Јануари 2019, 21:10:29 pm »

Ама кога ќе лупнеш нешто од никаде лупнато е :) моја препорака е да читаш неколку страници пред да продолжиш со бисериве.

Немам намера да читам глупости 50 саати наназад. А може си во право дека не треба да коментирам пред да прочитам 50 страни нонсенс. Јас само трчам низ постовите, се надевам дека некој ќе пише нешто вредно за читање... Препораката ти ја прифаќам и ја ставам веднаш во употреба :)

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20141
« Одговори #2259 на: 15 Јануари 2019, 05:42:34 am »
https://www.nature.com/articles/s41562-018-0520-3

Extreme opponents of genetically modified foods know the least but think they know the most

Ако може некој нека ја постира целата, јас не најдов.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #2260 на: 15 Јануари 2019, 10:00:27 am »
Во апстрактот не видов кои се аргументите врз основа на кои авторите дошле до заклучок дека се неуки и игнорантни тие што не согласуваат со заклучокот дека ГМО се целосно безбедни за исхрана.

Но од друга страна имаш наведено во референците 2 линка со кои авторите се послужиле да го презентираат појдовниот заклучок - дека ГМО се безбедни за исхрана:
1. AAAS. Statement by the AAAS Board of Directors on Labeling of Genetically Modified Foods AAAS.com  https://www.aaas.org/news/statement-aaas-board-directors-labeling-genetically-modified-foods (2012).
2. Economidis, I., Cichocka, D. & Hoegel, J. A Decade of EU-funded GMO Research (2001–2010).  https://doi.org/10.2777/97784 (Publications Office of the European Union, 2010).

Можеш да ги прочиташ тие два документи, па ако сметаш дека се валидни и точни - можеш овде да ги аргументираш и да ги браниш (или вајс верса)... Мислам, ако си озбилен во намерата да научиш нешто.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5073
  • The Spartan General
« Одговори #2261 на: 15 Јануари 2019, 10:06:27 am »
Податоците врз кои е базирана студијата се јавно достапни. Кој сака да се проба да анализира, нека повели.   ;D ;D

пс. Исто и првата верзија од самиот текст е достапен во тие податоци. Ама кој да отвори и да види.

едит за мрзливите:
https://1drv.ms/b/s!AsAPEdIUFoRghIF4YANgFbNvyyySTw
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #2262 на: 15 Јануари 2019, 10:18:43 am »
Го чекаме Дарт пред било што друго. Не дека не се интересни дискусиите со Луки, но кај Дарт гледам патерн на hit and run тролање.  ;D

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #2263 на: 17 Јануари 2019, 11:45:52 am »

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #2264 на: 17 Јануари 2019, 15:12:30 pm »

Еве ми го професорот, јес да тогаш беше асистент ..

Браво. Интелегентно и елоквентно кажано, штета што повеќе научници вака немаат храброст објективно и отворено да зборуваат за злоупотребите на една надежна и потребна технологија како што е Генетиката.

https://www.ehedg.org/fileadmin/user_upload/Profile_Kakurinov.pdf