Автор Тема: ГМО  (Прочитано 408225 пати)

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5291
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Одг: ГМО
« Одговори #735 на: 14 Јуни 2014, 00:22:18 am »

Не знам зошто воопшто разговараш со мене кога не те интересираат моите ставови... Тоа е едно, другото е фактот дека тоа не се работи за некакви мои хипотетични конструкции.
Светот полека почнува да се буди за опасноста од неконтролирани генетски модификации на организмите по мерка на индустријата од една држава: некоја страница поназад веќе напишав дека Руската Федерација веќе некое време бара да се воведе меѓунардно тело, и меѓународно прифатени методи за испитување и за контрола на безбедноста од ГМО. Кина и други држави го делат тој став.

@Van

Не ми е гајле што ти бираш и дали сакаш да ти пишува „organic“ на храната. Не беше тоа прашањето. Кој ти подметнува ГМО? Во Европа се жигосуваат прехрамбените производи кои содржат повеќе од 1% ГМО.

Бараш некои стандарди кои ги нема никаде и истите ги поставуваш како услов за безбедност за тоа што не ти се поклопува со идеологијата.

Македонија не е во ЕУ.
(ај погоди што значи жолтата боја на мапата долу)
http://www.centerforfoodsafety.org/ge-map/#

целосна големина на мапата:  http://www.centerforfoodsafety.org/ge-map/images/ge-map.jpg

Храна со содржина со ГМО имаме присутно во многу увозни производи кои секојдневни се пазарат кај нас (имав објавено нецелосна но долга листа поназад). Одредени врсти на ГМО се произведуват веќе некое време и разни семенски материјали слободно се продаваат.
http://www.geotermika.mk/_proizvodi/trogir.html
Цитат
ТРОГИР
HR:ToMV/TSWV/Ff:1-5/Fol:0-1/Va/Vd/Ma/Mi/Mj     IR:Pl
Високо приносен хибрид од тип на “ Long shelf life”- што значи дека плодовите се одликуваат со голема цврстина и транспортабилност.

Отпорен е на:     

Вирусот на мозаикот на тутунот,
    Вертицилиум-зелено венење,
    Фузариум-жолто венење ,
    Нематоди,
    Кладоспориум и
    Вирус на бронзавост .

О да, никаде не пишува дека е ГМО, но колку природни врсти на домати знаеш кои се отпорни на збир од наведените вируси и штетници?
За повеќе информации во врска со кратенките погледај овде:
http://www.syngenta.com/country/se/sv/gronsaksfro/Documents/Tomato-2013-2014-eng.pdf
(страна 5)

П.С. Во било која дискусија или дебата е културно, да потврдиш дека соговорникот е во право... кога тоа е толку очигледно, што се вели и од авион се гледа.  ;)
П.П.С. Без лутење, ама аутобановите ти се навистна прекратки!   :P

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #736 на: 14 Јуни 2014, 02:43:47 am »
(ај погоди што значи жолтата боја на мапата долу)
http://www.centerforfoodsafety.org/ge-map/#
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
целосна големина на мапата:  http://www.centerforfoodsafety.org/ge-map/images/ge-map.jpg

Грешна ти е мапата. Забранет е увозот на ГМО во Македонија, а тогаш кога беше дозволен законите беа усогласени со оние во ЕУ http://www.vecer.mk/?ItemID=9ADBCA2330E3D543ACEEED6FD424F40E.

Храна со содржина со ГМО имаме присутно во многу увозни производи кои секојдневни се пазарат кај нас (имав објавено нецелосна но долга листа поназад). Одредени врсти на ГМО се произведуват веќе некое време и разни семенски материјали слободно се продаваат.
http://www.geotermika.mk/_proizvodi/trogir.html

ТРОГИР
HR:ToMV/TSWV/Ff:1-5/Fol:0-1/Va/Vd/Ma/Mi/Mj     IR:Pl
Високо приносен хибрид од тип на “ Long shelf life”- што значи дека плодовите се одликуваат со голема цврстина и транспортабилност.

О да, никаде не пишува дека е ГМО, но колку природни врсти на домати знаеш кои се отпорни на збир од наведените вируси и штетници?

Не се разбирам јас во домати, ти колку врсти на домати знаеш?

Значи нигде не пишува дека е ГМО, ГМО е забрането за увоз, но они ни протнуваат ГМО. Односно не лажат.

Само тресеш шпекулации без никаков цврст доказ.

Гледам дека те буни сликава

Цитат
Pocituvani gospoda strucni lica za se i sesto. Poglednete vnimatelno na internet portalite i ke zabelezite deka site proteseti protiv MONSANTO za GMO se odnesuvaat na seminja od pcenka,pcenica,soja i tn. Imeno ovaa fima od Strumica funkcionira od 1996 god.,a od 2003 e eskluziven zastapnik na Holandskata firma DE RUITER SEEDS-proizvoditel na hibridno seme. Vo 2009 god. MONSANTO ja kupuva DE RUITER SEEDS no istata ostanuva da funkcionira kako posebna kompanija. MONSANTO vo svoja sopstvenost ima nad 20 Brendovi za proizvodstvo na semenski hbridi od koi za 19 od niv zastapnik e golema kompanija od SKOPJE-AGROHEMIJA.

Едно е да бидеш активист, друго е да тресеш глупости и невистини и да им го рушиш на луѓето бизнисот без никаква реална причина. Новинарите кои пишуваат такви статии без да ги проверат фактите треба да плаќаат казни затоа што предизвикуваат штета на нечиј углед.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #737 на: 14 Јуни 2014, 09:12:13 am »
http://www.centerforfoodsafety.org/ge-map/images/ge-map.jpg

Ууу, сајтчево те поздрави:

THE CHOICE IS SIMPLE: CHOOSE ORGANIC

Добро е што не е од областа на медицината, иначе ќе читавме цитати од Џени за вакцините...

Tука? Тука ќе читаме за "Hidden variables and locality in quantum theory“ од оваа тетка:

http://www.centerforfoodsafety.org/video/2519/cfs-videos/about-cfs/3210/center-for-food-safetys-15th-anniversary

добитник на наградата "Bullshit Award for Sustaining Poverty" in 2002 in Johannesburg

Очигледно е дека се работи са сигурен, проверен, тотално непристрасен извор на информации, информации со референтна тежина чија веродостојност далеку ги надминува останатите извори на мудрости и сознанија. Вакви сајтови и автори се вистинскиот начин да се формира исправна, неискривена и целосна слика за светот околу нас. Браво!

Уствари не, чекај....

"The real issue however is whether Vandava Shiva is simply deluded, or actively malicious. In either case it is high time the environmental movement recognised that she is a deeply dangerous figure."

Хммм, затоа ли ја има во клогосферата?

http://rationalwiki.org/wiki/RationalWiki:What_is_going_on_in_the_clogosphere%3F/January_2013
« Последно менување: 14 Јуни 2014, 09:30:01 am filipv »

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #738 на: 14 Јуни 2014, 10:44:19 am »
...биди свесен дека воопшто не ги читам постовите повторно од кога ќе прочитам (и кога реплицирам на нив на веќе прочитаното). Мислам дека и другите така прават, ама ако мислиш да не брзаме за ти да можеш натенане да изедитираш (бар пиши дека ти е финална верзија, да не ти текне пак да едитираш), сериозно ако сакаат другите да почнеме да се допишуваме со писма..

Што убаво ме изнасмеа, онака утрински. :)
Тргна работава на смеење уште од синоќа, ај да се обидам да ти вратам. (а другите нека ме извинат што одам во офтопик)

Знам дека не гледаш фудбал ама пази го ова. Легендата од коментатор Калински (шеговито кажано легенда, да не ме разбереш погрешно), коментира натпревар со Панчев, еден од поглупите интелектуално-предизвиканите ликови кои се појавуваат во спортската јавност. Едно време Калински вели вака нешто: „...јас сум веќе стар, ова е моето последно светско првенство„ а Панчев тотално озбилно (и емпатично) му одговара „па добро, не мора толку трагично, не мора да значи дека...„.
Следи пауза и Калински му одговара „... сакав да кажам дека догодина одам во пензија„.

;D  :D  ;D

Едит: малку да се завртиш настрана, и види погледај... горниот пост ја сменил содржината!   ;D
Има некој плагин за прегледувачиве што скенира содржина на постови, или ќе морам „рачно„ да ја препрочитувам темава?  :P
« Последно менување: 14 Јуни 2014, 11:05:59 am Van »

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #739 на: 14 Јуни 2014, 11:33:31 am »
Иронијата е опиплива.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #740 на: 14 Јуни 2014, 11:43:48 am »
ДА!  :)
ШТЕТА ШТО НЕ МОЖЕ И БУКВАЛНО ДА ТИ ПАДНЕ НА ГЛАВА...  :P

http://www.centerforfoodsafety.org/ge-map/images/ge-map.jpg

Ууу, сајтчево те поздрави:

THE CHOICE IS SIMPLE: CHOOSE ORGANIC

Добро е што не е од областа на медицината, иначе ќе читавме цитати од Џени за вакцините...

Tука? Тука ќе читаме за "Hidden variables and locality in quantum theory“ од оваа тетка:

http://www.centerforfoodsafety.org/video/2519/cfs-videos/about-cfs/3210/center-for-food-safetys-15th-anniversary

добитник на наградата "Bullshit Award for Sustaining Poverty" in 2002 in Johannesburg

Сфаќате ли кого поддржувате со овие анти-гмо глупости, а на кого опонирате?

Aууу човече... не ми се верува. Со адвокати во судница да се расправав помалку ќе беа спремни да ископуваат секакви ступидно нерелевантни моменти.

Ја поставив првата мапа која ја најдов а на која убаво географски се гледа каде во светот ГМО се покажува на амбалажата на производите (не дека тоа е некоја воена тајна, туку е јавна информација). So shoot me, не потрошив неколку минути повеќе за да го задоволам „објективниот„ апетит на Филипчо (и да најдам „подостоен„ веб извор). :)

Со тебе џабе е губење време, ниедна научна студија или било каков доказ не коментираш (извесно е дека тоа ниво е превисоко за тебе).
Ама затоа како самопрокламиран стручњак за bullshit вештини (со се дефиниции и теории на истите), со вигор и жар детално го „истражи„ изворот на првата графички подобна мапа за ГМО регулации. Дури успеа да најдеш и некоја тетка активист со цел да ни покажеш како изгледаат анти-ГМО симпатизерите. :)
За разлика од нив ГМО поборниците сигурно личат на Метју Меконахи, или можеби Том Круз во The Firm. Најсмешно е што и без да проверам која е теткицата горе, извесно може да заклучам дека повеќе знае на темава од тебе. Што па (да се разбереме), и не е некој комплимент за било кого.

Искрено би сакал дебата со некој со спротиставен став за ГМО, пошто така може да се учат нови работи. Но кога ќе кажам дебата, мислам на едуцирана и културна дискусија со некој што дискутира со мислења поткрепени со докази од студии на темата и без евтини буљашки трикови за дискредитирање и спинување на работата кон било што само да не е за науката и за доказите од научни студии.
Ајде повели пак на игнор, не знам што ми требаше да се бафтам со тебе пак.
Знаеш како велат за глупавите, не се впуштај во дискусија со нив пошто ќе те спуштат на нивно ниво... а таму искуството е на нивна страна.  ::)

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #741 на: 14 Јуни 2014, 11:59:27 am »
П.С. Во било која дискусија или дебата е културно, да потврдиш дека соговорникот е во право... кога тоа е толку очигледно, што се вели и од авион се гледа.  ;)

Редно е да си го послушаш сопствениот совет. Ако не знаеш како да почнеш еве ти убав пример

http://www.marklynas.org/2013/01/lecture-to-oxford-farming-conference-3-january-2013/

Цитат
I want to start with some apologies. For the record, here and upfront, I apologise for having spent several years ripping up GM crops. I am also sorry that I helped to start the anti-GM movement back in the mid 1990s, and that I thereby assisted in demonising an important technological option which can be used to benefit the environment.

As an environmentalist, and someone who believes that everyone in this world has a right to a healthy and nutritious diet of their choosing, I could not have chosen a more counter-productive path. I now regret it completely.

So I guess you’ll be wondering – what happened between 1995 and now that made me not only change my mind but come here and admit it? Well, the answer is fairly simple: I discovered science, and in the process I hope I became a better environmentalist.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #742 на: 14 Јуни 2014, 12:18:37 pm »
Ја поставив првата мапа која ја најдов а на која убаво географски се гледа каде во светот ГМО се покажува на амбалажата на производите (не дека тоа е некоја воена тајна, туку е јавна информација).

И што ако си ја ставил? Каква вредност има? Што докажува, освен можеби степенот на популизам низ светот? Си можел и да ставиш мапа на најзастапениот хороскопски знак по држава.

Но кога ќе кажам дебата, мислам на едуцирана и културна дискусија со некој што дискутира со мислења поткрепени со докази од студии на темата

Важи. Ај сеа да го видиме научниот доказ дека ГМО предизвикува рак.

А откако нема да го видиме доказот (затоа што не постои), ќе те поканам да го видиме доказот дека ГМО е штетно на кој било начин, не мора рак (ама пази, ГМО, не пестициди).

А откако и тоа нема да го видиме, повели повторно нападни ме мене како личност и моето едитирање постови. Шта чеш.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #743 на: 14 Јуни 2014, 17:03:20 pm »
Не се разбирам јас во домати, ти колку врсти на домати знаеш?

Значи нигде не пишува дека е ГМО, ГМО е забрането за увоз, но они ни протнуваат ГМО. Односно не лажат.

Само тресеш шпекулации без никаков цврст доказ.

Гледам дека те буни сликава

Цитат
Pocituvani gospoda strucni lica za se i sesto. Poglednete vnimatelno na internet portalite i ke zabelezite deka site proteseti protiv MONSANTO za GMO se odnesuvaat na seminja od pcenka,pcenica,soja i tn. Imeno ovaa fima od Strumica funkcionira od 1996 god.,a od 2003 e eskluziven zastapnik na Holandskata firma DE RUITER SEEDS-proizvoditel na hibridno seme. Vo 2009 god. MONSANTO ja kupuva DE RUITER SEEDS no istata ostanuva da funkcionira kako posebna kompanija. MONSANTO vo svoja sopstvenost ima nad 20 Brendovi za proizvodstvo na semenski hbridi od koi za 19 od niv zastapnik e golema kompanija od SKOPJE-AGROHEMIJA.

Едно е да бидеш активист, друго е да тресеш глупости и невистини и да им го рушиш на луѓето бизнисот без никаква реална причина. Новинарите кои пишуваат такви статии без да ги проверат фактите треба да плаќаат казни затоа што предизвикуваат штета на нечиј углед.

Ај погледај се во огледало (фигуративно, ти велам да се прочиташ што пишуваш). Па види кој тресе глупости.

Факти?
Факти:
- Ова е јавен форум каде се изнесуваат лични мислења.
- Јас не сум новинар (ниту активист), туку некој кој изнесува лично мислење. А и да има законска основа (која ја нема), кој сака да трејсува десетици нодови позади торот, нека повели.
- De Ruiter Seeds е власништво на Монсанто, наголемата ГМО компанија, купена заедно со десетици и десетици други фирми за семиња кои исто така служат за истата цел како и De Ruiter Seeds.
- Koга како трговец ќе одбереш да продаваш производ од Монсанто, треба да бидеш спремен и на критиките што по автоматизам следат за таквите семиња од кои (јас и многу други) не сакаме да ни бидат подметнати патлиџани на пазар.

П.С. Се испењави за патлиџанот, ама ни збор не кажа за списокот на производи од (или со) ГМО, а кои ги има по супермаркетите во државава. Еве повели директен линк, да не се мачиш премногу да бараш поназад:
http://gmoguide.greenpeace.ca/shoppers_guide.pdf

Зошто овие производи не се означени како ГМО производи, како што налага нашиот закон?
http://www.biosafety.gov.mk/Documents/Sluzben%20Vesnik%20na%20RM%2035-08.pdf

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #744 на: 14 Јуни 2014, 17:44:57 pm »

Во меѓувреме, пошто се спомна дека ЕУ во принцип забранувала ГМО, еве некои новости:

http://rt.com/news/165608-gm-crops-eu-deal/
Цитат
GM floodgate to open? EU ministers back deal to let nations decide fate of crops

European Union governments have decided to let member states go their own way when it comes to genetically modified organisms (GMOs), allowing EU nations to either ban the crops or grow them as they see fit. The move ends years of legislative deadlock.

At a meeting in Luxembourg, EU environment ministers from 26 out of 28 member states put their weight behind a 2010 proposal to give national governments an opt out from rules, making the 28-member bloc a single market for GMOs. Only Belgium and Luxembourg voted against it, although the final decision rests with the European Parliament, which is expected to endorse the plan, Bloomberg Businessweek reports.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #745 на: 15 Јуни 2014, 08:54:46 am »
Ван, каде е доказот дека ГМО предизвикува рак?

Ван, каде е доказот дека ГМО е штетно по здравјето? Неколку пати рече дека било научно докажано дека е штетно, но доказ не видовме. Russia Today ли е доказот?

Рече дека било научно докажано. По трет пат те молам да ги приложиш тие докази да ги видиме сите, да се информираме. За нутритивната вредност веднаш пласираше линк (затоа што постои). Зошто не пуштиш сличен линк за тоа дека ГМО предизвикува рак? Затоа што таков линк не постои, или од други причини?

Стално вака праиш. Еј, сум читал книги генетика. Дај да видиме еден наслов? Ништо. Еј, има докази дека ГМО прави рак. Дај да видиме еден доказ? Ништо. Што е фората?

Иначе, повторно го погодивте местото од каде да црпите информации...

http://rationalwiki.org/wiki/RT

Цитат
"RT was allocated government funding in 2012 of 11 billion rubles (approx. $365 million) in addition to advertising revenue. ( . . . ) Russian political dissident Boris Kagarlitsky described RT as a "continuation of the old Soviet propaganda services. ( . . . ) Although Fox News has supported conspiracy theorists including Birthers, Russia Today is the only international news organisation that promotes conspiracy theories on an industrial scale ( . . . ) RT regularly features interviews with cranks as experts on various subjects..."

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #746 на: 15 Јуни 2014, 18:16:12 pm »
Пред некое време спомнатиот Расел рекол дека неговиот чајник орбитира окулу сонцето, и тоа некаде меѓу Земјата и Марс.
Доказот за штетноста на ГМО е во тој чајник... (во таа форма во која ти би го прифатил доказот). Кога ќе го најдеш чајникот, тогаш ќе го најдеш тоа што (не) го бараш.

За озбилна дискусија, поназад во темата има и повеќе од доволно покажани докази. Кој е озбилен во намерата да чесно да дискутира, ќе ги коментира покажаните научни студии а не сопствените тролачки спинови и конструкции.

Со други зборови, тоа што ти кажувам Филип, е да не ја усмрдуваш темава со тролања. Не знам колку пати ти беа покажани повеќе докази и научни студии, коментирај ги нив или покажи други научни студии кои ќе го потврдат тоа што го пишуваш. Мене не ме спомнувај, немам намера да ти реплицирам повеќе на тролања и евтини провокации.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #747 на: 15 Јуни 2014, 18:30:27 pm »
Ван, каде е доказот дека ГМО предизвикува рак?

Ван, каде е доказот дека ГМО е штетно по здравјето?

Како можеше да пуштиш линк дека таа некоја си гмо соја имало помалку нутрициенти од некоја си друга негмо соја?

Зошто не можеш да пуштиш ист таков линк со доказот за штетноста на гмо? Јас мислам затоа што таков доказ нема. Ти што мислиш?

Гледаш директни прашања ти поставувам. Не ескивирај туку одговори директно. Не причам-ти-причу.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #748 на: 30 Јуни 2014, 10:04:59 am »
Da je sve kao slučajno? Monsanto
donira gmo sjeme poplavljenim
područjima

Koliko god se monstruozno činilo,
ali Novi svjetski poredak mic po mic, ispunjava zacrtane  planove..
Nisu nikakve teorije zavjere, nego
stvarnost, koja se sve više otkriva.
Prvo su poplavljena područja,
gdje se ljudi mogu prehranjivati, možda i neovisno o  nakanama gmo
korporacija, gdje bi se mogla njegovati čista  organska poljoprivreda,
a onda, kada se ljude
dovede do ruba, ponuditi gmo spasenje, jer, mnogi ljudi i  neće imati
što drugo za prihvatiti..
Onaj tko i dalje tvrdi da je sve
izmišljotina, neka pogleda ovaj članak kojeg
prenosim:
Poljoprivrednici u
područjima pogođenim poplavama u Srbiji su ovog vikenda  primili
donaciju u GMO semenu kukuruza i povrtarskih  kultura, koja će im
obezbediti
trenutnu pomoć kako bi obnovili useve i ponovo pokrenuli  proizvodnju
u ovogodišnjem vegetacionom  ciklusu.
Kao odgovor na
period katastrofalnog plavljenja i hitne potrebe da se  pomogne
srpskoj poljoprivredi i poljoprivrednicima da  povrate svoju
proizvodnju u Obrenovcu,
Kragujevcu, Kruševcu, Čačku i Jagodini, zloglasna  kompanijaMonsanto,
vodeći proizvođač GMO  semena u Evropi, donirala je GMO seme kukuruza
dovoljno da  se zasadi približno 3.000 hektara. Ukupna maloprodajna
vrednost donacije GMO kukuruznog semena Srbiji je 375.000  američkih
dolara.
Područja na kojima
će seme biti donirano, kao i njegova količina,  identifikovani su u
saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede,  a donacija će biti
direktno isporučena poljoprivrednicima čija su  domaćinstva ugrožena
u poplavama.
Poplave koje su u
maju ove godine pogodile Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i  Hrvatsku,
ocenjene su kao najveća prirodna nepogoda koja je  balkanske zemlje
zadesila
u proteklih više od sto godina. Ukupna šteta koju je  poljoprivreda u
Srbiji pretrpela je procenjena na oko 500  miliona evra.
Monsanto je takođe
donirao seme za ponovnu setvu drugim balkanskim zemljama –  Hrvatskoj
i Bosni i Hercegovini. Ukupna maloprodajna cena  semena koje je
donirano
regionu je 600.000 američkih dolara. Monsanto takođe  donira seme
paradajza, krastavca i kupusa u vrednosti od oko
100.000 američkih dolara poljoprivrednicima u ove tri  zemlje.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Čuvajte i razmjenjujte sjeme koje
je od starih, domaćih sorti. Čini mi se da dolazi vrijeme, kad ćemo to
trebati kao suho zlato...

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #749 на: 30 Јуни 2014, 18:38:59 pm »
Аха, сега разбирам: хаарп предизвикува поплави за да спреми терен на кој монсанто ќе тура семе, а цело време одозгора од авионите се испуштаат оглупувачи за повеќето луѓе да не бидат свесни за оваа спрега „хаарп - монсанто“.