Автор Тема: ГМО  (Прочитано 408182 пати)

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43710
  • Il Moderatore
Одг: ГМО
« Одговори #1980 на: 22 Јануари 2017, 22:06:47 pm »
Уште да забранат „органик“ да се става на продукти, таман ќе биде. 

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #1981 на: 22 Јануари 2017, 22:16:20 pm »
А ова го знаевте ли:
http://www.anonews.co/outlaw-gmo-labeling/
Колку се подмолни. Со самиот факт дека прават вакви работи, ја прават јавноста СИГУРНА дека ГМО храната е небезбедна. Јас се повеќе сум убеден дена со ГМ храната нешто тешко смрди.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1982 на: 22 Јануари 2017, 22:27:08 pm »
И ја со онаа што ми ја шиткаат како „органски произведена“.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 4995
« Одговори #1983 на: 22 Јануари 2017, 22:47:18 pm »
И тоа си во право тоа органско мислам дека наголемо се злоупотребува за профит. Не мислам туку убеден сум.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #1984 на: 22 Јануари 2017, 23:06:07 pm »
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #1985 на: 22 Јануари 2017, 23:56:26 pm »

Што значи декларацијата дека е органски произведена храна? М?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1986 на: 22 Јануари 2017, 23:58:37 pm »

Што значи декларацијата дека е органски произведена храна? М?

Врска немам, а и тој што ја стаил таму. Затоа исто ми се фаќа како храна на која не е назначено ГМО.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #1987 на: 23 Јануари 2017, 00:24:49 am »
Епа органска храна нели е не-ГМО? Така да стварно ти е исто хахахахха

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5041
  • The Spartan General
« Одговори #1988 на: 23 Јануари 2017, 07:46:16 am »
Протокаловите моркови се ГМО. Брокулата е ГМО. Зелката е ГМО. Доматите се ГМО. Праските кои ги продавав едно време беа ГМО.  :D

Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен howitz

• Редовен
  • Пораки: 2273
« Одговори #1989 на: 23 Јануари 2017, 08:39:44 am »
Тоа со ГМО се прејудицира, сељаците цел живот ги прскаат патлиџанине за да на крај и тоа прскањето го викаат ГМО.

Плус сите семиња се сега веќе хибрид и бог знае потекло на нив. Тоа со гмо мислам дека е повеќе фарса и храна за оние светски заговарачи кон монсато итн.
Пострашни се производите од Србија каде што пуна е почвата осиромашен ураниум од војната.

Како едно време кемтрејлс од авиони го прскале народот за да умира :)
За вкусови не се расправа, по нив се плука.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13924
« Одговори #1990 на: 23 Јануари 2017, 12:46:18 pm »
Едно време?

Уште е актуелно тоа.

Не само chemtrails туку осиромашен Ураниум ни прскале! (24 вести, Очи в очи)

А народецов не сфаќа дека ГМО е од пред 50 години, можда повеќе, кога се правеа нови видови на семиња, кои ќе носат повеќе и поголем плод.

Ама кога ќе сфатиш дека огромен процент веруваат дека не прскаат со крв и ураниум, шо ќе се објаснуваш.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5291
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #1991 на: 23 Јануари 2017, 13:11:09 pm »

А народецов не сфаќа дека ГМО е од пред 50 години, можда повеќе, кога се правеа нови видови на семиња, кои ќе носат повеќе и поголем плод.

„Народецов“ е глуп и неук, и појма нема ни што е ГМО а што се хибриди.
Така ви кажуваат, дека тоа е се едно и исто. И не само што лагата лагано се голта, туку и уште се бара, добро било.

„Нови видови на семиња„ се прават од памтивек, не „од пред 50 години“ - ама тоа врска нема со ГМО и со генетски инжинеринг.
Се додека не ја научите разликата, ќе страдаме сите, и ние што знаеме и вие што појма немате, и нашите и вашите деца.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
« Одговори #1992 на: 23 Јануари 2017, 13:17:11 pm »
...

А што е разликата? Ти како просветлен да објасниш.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5291
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #1993 на: 23 Јануари 2017, 13:39:38 pm »
^^
Нема потреба од цинизам.
Не сум „просветлен“, само малку повеќе сум се потрудил да прочитам од повеќето други. Ми се излижаа контактите од тастериве од објаснување што е разликата, ете ти ја темата за ГМО има таму стотици мои детални објаснувања.

Накратко и банализрано, ГМО се организми добиени со генетски инжинеринг. Тој метод на генетска модификација не е докажано безбеден, затоа што сите досегашни студии се краткорочни и нестандардизирани. Истражувањата не се стандардизирани затоа што не постојат меѓународно прифатени стандарди за испитување на ГМО, постојат само квази-стандарди форсирани од државите производители на ГМО. Во други држави ГМО се забранети со закон.
Кој е во право? Западната индустрија е за верување (без соодветни докази), кога велат дека се грижат за здравјето на човештовото??

Постојат и научни студии кои го докажуваат спротивното, дека ГМО се се само не безбедни за консумација од луѓе и стока. Но повторно, ништо не може со сигурност да се заклучи се додека не се усвојат меѓународно прифатени стандарди за испитување на ГМО.

Другите модификации кои ги спомнувате, како хибридификација се докажано безбедни модификации - се користат од памтивек без проблеми. Генетскиот инжинеринг е нешто фундаметално различно и ново.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
« Одговори #1994 на: 23 Јануари 2017, 15:17:49 pm »
Не сум циничен, туку прашувам просветлен човек.

Генетското покрстување, прекрстување, калемење, природна и вештачка селекција природна работа. Најчесто дава одлични резултати. Проблемот можеби настанува што со присилно чепкање се забрзува целиот процес.