^^
Нема потреба од цинизам.
Не сум „просветлен“, само малку повеќе сум се потрудил да прочитам од повеќето други. Ми се излижаа контактите од тастериве од објаснување што е разликата, ете ти ја темата за ГМО има таму стотици мои детални објаснувања.
Накратко и банализрано, ГМО се организми добиени со генетски инжинеринг. Тој метод на генетска модификација не е докажано безбеден, затоа што сите досегашни студии се краткорочни и нестандардизирани. Истражувањата не се стандардизирани затоа што не постојат меѓународно прифатени стандарди за испитување на ГМО, постојат само квази-стандарди форсирани од државите производители на ГМО. Во други држави ГМО се забранети со закон.
Кој е во право? Западната индустрија е за верување (без соодветни докази), кога велат дека се грижат за здравјето на човештовото??
Постојат и научни студии кои го докажуваат спротивното, дека ГМО се се само не безбедни за консумација од луѓе и стока. Но повторно, ништо не може со сигурност да се заклучи се додека не се усвојат меѓународно прифатени стандарди за испитување на ГМО.
Другите модификации кои ги спомнувате, како хибридификација се докажано безбедни модификации - се користат од памтивек без проблеми. Генетскиот инжинеринг е нешто фундаметално различно и ново.