Автор Тема: ГМО  (Прочитано 408246 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43711
  • Il Moderatore
Одг: ГМО
« Одговори #1965 на: 01 Јули 2016, 17:58:22 pm »
Знам јас што е одржливост. Ти не знаеш ништо за ГМО земјоделие.
Не знам кој трола. Дали јас што (одврме навреме откако ќе дојде до некој интересен податок) ги презентира достигнувањата на науката, или ти што не прифаќаш што научниот консензус има кажано и докажано?

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #1966 на: 01 Јули 2016, 18:00:00 pm »
Спомнуваат таму спас за гладните....
ГМО не е спас за гладните. Во светот каде има изобилие, повеќе од половина од земјоделското производство залудно се произведува тоест не се употребува. Тоа земјоделско производство и да стане тотално ГМО базирано пак повеќе од пола нема да се употребува од истите претходни причини. Можеби ќе има подолг шелф лајф но ќе има поголеми приноси така да пак исто ќе се случува од аспект на спасот на гладните.

Ако сакаа они да ги спасат гладните немаше да им воведат едно чудно болести, тоест биолошки оружја. Ако сакаа да ги спасат гладните ќе правеа трошоци за да го постигнат тоа а не профити (со форсирање ГМО).

Ова изгледа на тешко мачкање очи и популистички срања кои се кријат зад зборот наука. А и самите тврдат дека технологијата е многу нова и немаат поима сеуште за придобивките и последиците. Баш ова го пишува во текстот. Исто е како и со испитувањата за користењето на нуклеарната енергија, као за доброто на човештвото ама свесно или несвесно направија страшни превиди кои го коштаат човештвото на долг рок па сега ги укинуваат. Исто како и со пронаоѓањето на рентгенот. Прво пробаа да го патентираат како дерматолошки пронајдок за убава и здрава кожа, па за кратко време кога сфатија кое зло е јонизирачкото зрачење за ткивата, се напикаа ко глувци во дупка.

Неможе нешто да се крие зад зборот наука, кога не користи научен метод (во целост) во делувањето.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1967 на: 01 Јули 2016, 18:19:37 pm »
Не се крие нешто зад зборот наука што не е наука. Поготово кога тоа го кажуваат научници. И не кажуваат дека немаат појма (ако баш прочита), туку напротив, за разлика од тие ко` VAN што тврдат експлцитно дека е штетно ГМО, кажуваат дека нема ниту еден доказ дека ГМО e штетно по околината или по здравјето на луѓето. Но резервата постои, баш затоа што се научници, и доколку во иднина се појават такви докази, со сигурност (нели, пак бидејќи затоа се научници) ќе ги прифатат и ќе ги реевалуираат своите ставови. Сега за сега - не постојат докази. Понаучно здравје.

Гладта не се решава со произведување пченица и соја во бразил и транспортирање во азија и африка. Гладта се решава со локална достапност до храна. Тоа е оноа што науката со помош на ГМО ќе го адресира во блиска иднина.

Заговорните теориите за воведување чудо болести и биолошки оружја, ич не ги ни коменирам. Тие се за едно списание ако го памтиш на времето „Трече Око“ се викаше, кое се занимаваше со разноразни глупости и теории на заговори :)

Edit: Аууу, еве го :D http://treceoko.rs/

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #1968 на: 01 Јули 2016, 18:47:49 pm »
Тебе така те индоктринирале да мислиш Симо. Као што ги индоктринираат сега рајата кај нас да мислат дека сме економија број 1 во Европа.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1969 на: 01 Јули 2016, 18:58:46 pm »
Тебе така те индоктринирале да мислиш Симо. Као што ги индоктринираат сега рајата кај нас да мислат дека сме економија број 1 во Европа.
Је*и га, у школо идев, ако тоа е индоктринација. Да ме остаиле моите у манастир, сеа за госпо бог ќе зборев.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #1970 на: 01 Јули 2016, 19:05:05 pm »
Да, во право си. Има различни школи по с изгледа, да не ти се вервит дек постојат.

Него ти у Северна Кореја да не заврши? :D  ;D

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Пораки: 1758
  • Veritas Vos Liberabit
« Одговори #1971 на: 01 Јули 2016, 21:53:22 pm »
Brains are awesome. I wish everybody had one.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10460
« Одговори #1972 на: 14 Јули 2016, 03:22:39 am »
и ја зато младолик вака ... пошо су 15пати на рентген поминат...

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10460
« Одговори #1973 на: 14 Јули 2016, 03:34:20 am »
мене ова ми изгледат како обострана пропаганда... демек ако не земат гмо ќе земат не-гмо, али пак од мене ќе земат, само едното ќе се продава поскапо другото повеќе.. а и не е само гмо... Ако почниме да прајме муабети што се е или не е штетно за здравјето, што се треба или не треба да се прави во животов, ќе паднит серверов во рок од 15минс.... Сепак не елошо да се знае вистината за гмо(и за мн други рабоќе)....

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5291
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #1974 на: 22 Јануари 2017, 20:40:29 pm »
Доза америчка демократија.

Да се опкладиме дека повеќето не го ни кликнаа линкот, не па да го одгледаат документарецот.

Истиот тој Монсанто, производителот на хербицидот „agent Orange“ кој и децении потоа го убива Виетнамци и прави мутанти од нивните деца, е присутен и кај нас. Не само со хербициди (не многу различни од agent Orange), туку овде се присутни и со ГМО семе, и во мноштвото производи во кои има ГМО храна дизајнирана од Монсанто. Ама тоа е таа непријатна реалност за која луѓево го затвараат очите како да не постои.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1975 на: 22 Јануари 2017, 20:47:20 pm »
И Bayer е присутен кај нас, истиот тој производител на Zyklon-B цианидниот гас со кој се вршел масовен геноцид во втората светска војна..

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5291
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #1976 на: 22 Јануари 2017, 20:59:23 pm »
Монсанто овде продаваат хербициди, не многу различни од тој употребен во Виетнам за кој сите гледате какви страдања предизвикува со децении после употребата. Велат безбедни биле нивните хербициди.
Потсети ме, Бајер овде продаваат гас за убивање луѓе - или нешто трето неповрзано со цијаниден гас и „финалното решение“?

Симо, правиш разлика меѓу баби и жаби?
Не го споредуваме минатото на компаниите, туку безбедноста на нивните производи на пазарот.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5041
  • The Spartan General
« Одговори #1977 на: 22 Јануари 2017, 21:04:07 pm »
Иначе, пред некое време Бајер го купи Монсанто.  ;D
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1978 на: 22 Јануари 2017, 21:30:38 pm »
Монсанто овде продаваат хербициди, не многу различни од тој употребен во Виетнам за кој сите гледате какви страдања предизвикува со децении после употребата. Велат безбедни биле нивните хербициди.
Потсети ме, Бајер овде продаваат гас за убивање луѓе - или нешто трето неповрзано со цијаниден гас и „финалното решение“?

Симо, правиш разлика меѓу баби и жаби?
Не го споредуваме минатото на компаниите, туку безбедноста на нивните производи на пазарот.

https://www.backedbybayer.com/pest-management

Ќе најдеш многу од нивните продукти за контрола на штеточини и кај нас, по билни и хумани аптеки ;) Zyklon B е првично произведен како пестицид, нели :)

Иначе, пред некое време Бајер го купи Монсанто.  ;D
Завршија работа? Знам дека беа у некои преговори, ама не знаев дека е готово :)

« Последно менување: 22 Јануари 2017, 21:37:04 pm Simo - Carrier159 »

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 4995
« Одговори #1979 на: 22 Јануари 2017, 22:01:43 pm »
А ова го знаевте ли:
http://www.anonews.co/outlaw-gmo-labeling/